Annons
Det romantiska löjtnantshjärtat åldras inte med behag!
Det romantiska löjtnantshjärtat åldras inte med behag!

Lisas trädgårdskalender maj & juni

Trädgårdsväxter och krukväxter

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i maj och juni!

Annons
Ett år blev jag trött på växtens bladverk som gulnade och såg risigt ut efter blomningen och klippte ned växten nere vid marken. Döm om min förvåning — och förtjusning — när ”hjärtat” kom tillbaka och blommade om på sensommaren!

Det är naturligt att en del tidigt blommade perenners blad vissnar efter blomningen. Klipp alltså bort skräpet! Det skadar inte plantan, och har du tur blommar den om.

Nu är vilde vännen i högform!

Aldrig lockar trädgårdens smörgåsbord harar och rådjur som när det är uppdukat med fräscha skott och saftiga blomknoppar. Så se upp med favoritväxterna! För mig har det nu i två säsonger fungerat med att strö exotiskt doftande kryddor, som curry och paprika, runt de växter jag vill skydda. Det måste upprepas efter regn.

Plantera höstens perenner

Glöm inte att sätta höstblommande perenner nu, så att de hinner växa till sig för att förlänga trädgårdsglädjen i höst.

Köp blommande växter

Köp och plantera rhododendron och azalea när de blommar i affärerna. Då ser du hur de ser ut, och de går jättebra att plantera i blom.

Gödsla

Strö ut långtidsverkande naturgödslet benmjöl på överblommade lökväxters växtplatser. Låt bladen vara kvar tills de vissnat ned. Då kommer lökväxterna glatt igen nästa vår.


Stötta perenner

Stötta perenner med höga blomspiror och tunga blomhuvuden, som riddarsporrar och pioner. I tid. Väntar du för länge blir det jobbigt.

Annons

Trött på att rensa ogräs i gräsmattan?

I handeln finns ett effektivt medel som både gödslar gräset och dödar ogräs (Stroller Kombi). Man kör enkelt ut det med en spridningsvagn. Gör det i två omgångar före midsommar,

Plantera barrväxter

Försommaren är en utmärkt tid att plantera barrväxter och granhäckar.

6 maj 2010

0 Kommentarer

0

Fredskalla – förbättrar luften inomhus

Fredskallan är en populär krukväxt som är känd för sina ovala mörkgröna blad och distinkta blommor. Växten förbättrar inomhusluftens kvalitet.

0

Så lyckas du med krukväxterna

Med rätt skötsel kan du få dina krukväxter att stormtrivas. Här är skötseltips för att placera, göda och vattna krukväxterna på bästa sätt. Gör dig...

0

7 sorters blommor till midsommar

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

0

Charmiga kontraster

I en skogsglänta intill nationalparken Stenshuvud på Österlen har Gunilla Nilsson skapat en trädgård där blommor och grönsaker växer sida vid sida....

0

Rosor med sällskap

Nu spirar det i trädgårdssjälen! Det är dags att drömma och planera. Vad ska vi göra för att förnya trädgården i år? Varför inte ge rosorna ett skönhets...

0

Busken som trollar

Få buskar kan värma frusna vinterhjärtan som trollhasseln, som behåller sina blommor, även när snön lagt sitt blöta täcke över grenarna.

0

Just nu i trädgården januari -07

Nu har ljuset vänt och vi går mot ljusare tider. Men än dröjer det ett par månader innan ljuset är tillräckligt starkt utomhus för att växterna på...

0

Inred med växter och smådetaljer

Med några enkla grepp kan du ge dina rum nytt liv och grönska som varar hösten och vintern igenom. Redskapen är enkla – växter och några trendiga inredn...

0

Just nu i trädgården november-06

Säsongen börjar lida mot sitt slut. Kanske har första snön redan hunnit falla. Nu är det dags att börja drömma gröna drömmar.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons