Annons
Hasselfors sallad - Hanterbart med odling i låda.
Hasselfors sallad - Hanterbart med odling i låda.

Lättodlat och romantiskt på trädgårdsmässan

Trädgårdsväxter och krukväxter

Bitande nordanvind och snö i vägrenen till trots, våren är här! För årets stora trädgårdshändelse, Nordiska Trädgårdar på Stockholmsmässan, är ett vårtecken så gott som något!

Annons

Drottningholms slottspark blev en av de prisbelönta idéträdgårdarna på Nordiska Trädgårdar 2011.

På Nordiska Trädgårdar frodas drömmarna! Och det tilltalande med denna mässa är att här kan drömmar för alla plånböcker förverkligas. Här finns visserligen fantastiska växthus som väcker ha-begär, liksom tekniskt avancerade åkgräsklippare ochbevattningssystem. Men en fröpåse för 12 kronor räcker långt för en trädgårdsentusiast. Inspirationen flödar - nio balkonginredningar tar stor del av den enorma mässhallen samt ett antal frodiga eller stilrena idéträdgårdar, där i år även Sveriges stora parker fått plats; Drottningholms slottspark, Wij, Rottneros och Enköping.


Lively - krukor som vattnar åt dig.

Sallad är årets kantväxt. Här i expanderbara blomlådor i balkongen ”Urban Garden” av Nina Thalinson.

Funktionellt, färdigtänkt, urbant.

Odling är inte så komplicerat som man tror. Denna känsla infinner sig snart på årets upplaga av Nordiska Trädgårdar. För numera finns verkligen verktyg och medel för alla entusiaster – och då inte bara för proffsen. Den enkla tanken bakom förra årets prisbelönta odlingskrage från Hasselfors Garden tycks nu ha blommat ut i alla möjliga former - från enklare pallkragar till hela odlingssystem där både jord, näring och instruktioner ingår. Här finns nu krukor för husväggen, stapelbara odlingskragar, odlingslådor på ben och expanderbara blomlådor. Du behöver alltså inte äga en hel åker för att förverkliga drömmen om en odling – minsta lilla låda på balkongen duger gott! Det urbana budskapet är tydligt – trädgårdsglädje är minsann inte bara förunnad oss villaägare!


Urbant med svart odlingslåda på ben från Hasselfors.

På mässan, som i år är större än någonsin med sina 400 utställare, trängs lökar, sticklingar och nya rossorter med sina berusande dofter mellan montrarna. Men bland idéträdgårdarna och många av utställarna är det enhälligt en linje som gäller: ätbart! För nu ska trädgården inte bara vara lätt att anlägga, den ska vara funktionell också. Intresset för odling har nu blivit så stort att grödorna tycks ta över – även som dekorativa inslag i rabatterna. Överallt syns salladshuvuden som kantväxt, purjolökar som tokroliga uppstickare och persilja som utfyllnadsplanta.


Gro form – tog hem priset som årets idéträdgård, med sina mobila odlingsvagnar.

I årets trendspaning pekar designern Jan Rundgren också på de många ”färdiga” produkter som nu gör det enklare att få en fin trädgård. Ett exempel är Lina Ögrens paketerade färdigtänkta perennrabatter, som består av ett ”planteringsmönster” i form av ett enkelt papper med hål, som viks ut över den tänkta platsen och anvisar var de olika blomstren placeras. Även självvattnande krukor verkar vara stort på frammarsch.


I Mari Ebersteins balkong ”Sinne för sekelskifte” ryms ”svenskt hantverk, en liten örtagård och ett grönskande rum med tid för sinnesfrid.”

Romantiskt, naturligt, lekfullt

Men alla plantor låter sig dock inte – tack och lov! - paketeras i mallar och lådor. Det är trots allt Naturen som spelar huvudrollen i våra trädgårdar. Det romantiska tar plats på mässan i form av sirliga parasoller i gjutjärn, viktorianska urnor och blommiga trädgårdskläder. Det traditionella svenska är också något som vi vurmar för ute i det gröna. I balkongmontern ”Sinne för sekelskifte” ryms gammalt traditionellt svenskt hantverk och i montern hos HLK -Hälsingland Lammkvalite - känns de svenska trädgårdsmöblerna, handsnickrade efter klassiska original från början av 1900-talet, så självklart rätt för trädgården att man undrar om konstrotting och plast någonsin ens har hänt. Samma känsla av nostalgiskt välbefinnande får man i Gro Forms monter - årets vinnare bland mässans idéträdgårdar. Denna småländska designfirma tillverkar stilrena och klassiska redskap och trädgårdsmöbler som en slåtterlie i laminerad björk och ek och träskor av albotten och skinn. Allt i en stilistisk tappning med mobila odlingsvagnar.


Romantiskt grind eller avskiljare från Garden attitude.

Nostalgisk blomstertrappa från Hälsningland lammkvalitet.

Pott-kanna Towa av Åsa Lövberg.

Och det naturliga regerar även bland produktnyheterna. Med Åsa Lövbergs nya pott-kanna Towa behöver du som trädgårdsentusiast inte gå längre än till dig själv för att finna ett välgörande näringsämne till dina raringar i rabatten. Urin blandat med vatten rekommenderas av forskare på SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet) för miljöanpassad gödning, menar hon.

Annons

”Man tager Hvad man Hafver” – färgsprudlande odlarglädje i en av nio balkonger, skapad av Hanna Svanerud, Green Green Grass of Home.

Årets pelargon 2011: Queen of Wien – här lekfullt planterat i matchande gummistövlar.

Även det lekfulla och humoristiska får plats. I årets balkongutställning visas nio balkonger tolkade på temat ”Plats för sinnen. Tid för grönska.” Här är det odlingsglädjen som genomsyrar idéerna; att plantera i hattar, stövlar, säckar eller vad helst som finns till hands går bra. En befriande påminnelse om att naturen inte är speciellt kräsen av sig.

28 mars 2011

0 Kommentarer

0

7 sorters blommor till midsommar

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

0

Fredskalla – förbättrar luften inomhus

Fredskallan är en populär krukväxt som är känd för sina ovala mörkgröna blad och distinkta blommor. Växten förbättrar inomhusluftens kvalitet.

0

Så lyckas du med krukväxterna

Med rätt skötsel kan du få dina krukväxter att stormtrivas. Här är skötseltips för att placera, göda och vattna krukväxterna på bästa sätt. Gör dig...

0

Pimpa trädgården till jul

Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

0

Vinterpynta trädgården

När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

0

Mina värsta misstag

Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

0

Roligt pyssel med pumpor

Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

0

Lisas trädgårdskalender oktober

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

0

Lisas trädgårdskalender november 2010

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons