Annons
Hasselfors sallad - Hanterbart med odling i låda.
Hasselfors sallad - Hanterbart med odling i låda.

Lättodlat och romantiskt på trädgårdsmässan

Trädgårdsväxter och krukväxter

Bitande nordanvind och snö i vägrenen till trots, våren är här! För årets stora trädgårdshändelse, Nordiska Trädgårdar på Stockholmsmässan, är ett vårtecken så gott som något!

Annons

Drottningholms slottspark blev en av de prisbelönta idéträdgårdarna på Nordiska Trädgårdar 2011.

På Nordiska Trädgårdar frodas drömmarna! Och det tilltalande med denna mässa är att här kan drömmar för alla plånböcker förverkligas. Här finns visserligen fantastiska växthus som väcker ha-begär, liksom tekniskt avancerade åkgräsklippare ochbevattningssystem. Men en fröpåse för 12 kronor räcker långt för en trädgårdsentusiast. Inspirationen flödar - nio balkonginredningar tar stor del av den enorma mässhallen samt ett antal frodiga eller stilrena idéträdgårdar, där i år även Sveriges stora parker fått plats; Drottningholms slottspark, Wij, Rottneros och Enköping.


Lively - krukor som vattnar åt dig.

Sallad är årets kantväxt. Här i expanderbara blomlådor i balkongen ”Urban Garden” av Nina Thalinson.

Funktionellt, färdigtänkt, urbant.

Odling är inte så komplicerat som man tror. Denna känsla infinner sig snart på årets upplaga av Nordiska Trädgårdar. För numera finns verkligen verktyg och medel för alla entusiaster – och då inte bara för proffsen. Den enkla tanken bakom förra årets prisbelönta odlingskrage från Hasselfors Garden tycks nu ha blommat ut i alla möjliga former - från enklare pallkragar till hela odlingssystem där både jord, näring och instruktioner ingår. Här finns nu krukor för husväggen, stapelbara odlingskragar, odlingslådor på ben och expanderbara blomlådor. Du behöver alltså inte äga en hel åker för att förverkliga drömmen om en odling – minsta lilla låda på balkongen duger gott! Det urbana budskapet är tydligt – trädgårdsglädje är minsann inte bara förunnad oss villaägare!


Urbant med svart odlingslåda på ben från Hasselfors.

På mässan, som i år är större än någonsin med sina 400 utställare, trängs lökar, sticklingar och nya rossorter med sina berusande dofter mellan montrarna. Men bland idéträdgårdarna och många av utställarna är det enhälligt en linje som gäller: ätbart! För nu ska trädgården inte bara vara lätt att anlägga, den ska vara funktionell också. Intresset för odling har nu blivit så stort att grödorna tycks ta över – även som dekorativa inslag i rabatterna. Överallt syns salladshuvuden som kantväxt, purjolökar som tokroliga uppstickare och persilja som utfyllnadsplanta.


Gro form – tog hem priset som årets idéträdgård, med sina mobila odlingsvagnar.

I årets trendspaning pekar designern Jan Rundgren också på de många ”färdiga” produkter som nu gör det enklare att få en fin trädgård. Ett exempel är Lina Ögrens paketerade färdigtänkta perennrabatter, som består av ett ”planteringsmönster” i form av ett enkelt papper med hål, som viks ut över den tänkta platsen och anvisar var de olika blomstren placeras. Även självvattnande krukor verkar vara stort på frammarsch.


I Mari Ebersteins balkong ”Sinne för sekelskifte” ryms ”svenskt hantverk, en liten örtagård och ett grönskande rum med tid för sinnesfrid.”

Romantiskt, naturligt, lekfullt

Men alla plantor låter sig dock inte – tack och lov! - paketeras i mallar och lådor. Det är trots allt Naturen som spelar huvudrollen i våra trädgårdar. Det romantiska tar plats på mässan i form av sirliga parasoller i gjutjärn, viktorianska urnor och blommiga trädgårdskläder. Det traditionella svenska är också något som vi vurmar för ute i det gröna. I balkongmontern ”Sinne för sekelskifte” ryms gammalt traditionellt svenskt hantverk och i montern hos HLK -Hälsingland Lammkvalite - känns de svenska trädgårdsmöblerna, handsnickrade efter klassiska original från början av 1900-talet, så självklart rätt för trädgården att man undrar om konstrotting och plast någonsin ens har hänt. Samma känsla av nostalgiskt välbefinnande får man i Gro Forms monter - årets vinnare bland mässans idéträdgårdar. Denna småländska designfirma tillverkar stilrena och klassiska redskap och trädgårdsmöbler som en slåtterlie i laminerad björk och ek och träskor av albotten och skinn. Allt i en stilistisk tappning med mobila odlingsvagnar.


Romantiskt grind eller avskiljare från Garden attitude.

Nostalgisk blomstertrappa från Hälsningland lammkvalitet.

Pott-kanna Towa av Åsa Lövberg.

Och det naturliga regerar även bland produktnyheterna. Med Åsa Lövbergs nya pott-kanna Towa behöver du som trädgårdsentusiast inte gå längre än till dig själv för att finna ett välgörande näringsämne till dina raringar i rabatten. Urin blandat med vatten rekommenderas av forskare på SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet) för miljöanpassad gödning, menar hon.

Annons

”Man tager Hvad man Hafver” – färgsprudlande odlarglädje i en av nio balkonger, skapad av Hanna Svanerud, Green Green Grass of Home.

Årets pelargon 2011: Queen of Wien – här lekfullt planterat i matchande gummistövlar.

Även det lekfulla och humoristiska får plats. I årets balkongutställning visas nio balkonger tolkade på temat ”Plats för sinnen. Tid för grönska.” Här är det odlingsglädjen som genomsyrar idéerna; att plantera i hattar, stövlar, säckar eller vad helst som finns till hands går bra. En befriande påminnelse om att naturen inte är speciellt kräsen av sig.

28 mars 2011
 
Annons
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan det vara svårt att hitta just gärdesgårdsblommor, istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

Vinterpynta trädgården

Trädgårdsväxter och krukväxter När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

Mina värsta misstag

Trädgårdsväxter och krukväxter Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

Roligt pyssel med pumpor

Trädgårdsväxter och krukväxter Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

Höstglöden gör mig glad

Trädgårdsväxter och krukväxter Vid den här tiden visar moder natur att hon har temperament. Sätter fyr och flamma i buskar och träd och målar de sena blommorna i glödande toner.

Lisas trädgårdskalender oktober

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

Sveriges vackraste rabatt 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Tävlingen är avgjord! Kerstin Aigner i Mora har Sveriges vackraste rabatt! Bland hundratals fina bidrag i vår fototävling blev denna härligt ”svenska”...

Lisas trädgårdskalender november 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons