Annons

Låt pionerna blomma från maj till juli

Trädgårdsväxter och krukväxter

Den storslagna blomningen gör pionen till en av våra mest älskade trädgårdsväxter.

Annons

Väljer man dessutom pioner med olika blomningstid kan man ha dem blommande från maj till en bra bit in i juli. Inte nog med det, de är mycket härdiga och klarar vintrarna i hela landet.

Doftpionen är den som är själva sinnebilden över hur en pion ska se ut. Den blommar med nästan overkligt stora och tunga blommor, som sprider en vidunderlig väldoft. Den milda parfymen känns särskilt väl när man blandar den i försommarens romantiska buketter.

Att förälska sig i pioner är med andra ord inte alls svårt. Tittar man närmare bland olika pioner upptäcker man snabbt att det finns så mycket mer än doftpioner. Det finns en mängd olika, med såväl enkla som fyllda blommor i vitt, aprikos, rosa, orange, rött och gult.

Väljer man olika typer av pioner så förlänger man dessutom deras blomningstid i trädgården. Så vem kan då påstå att pionens blomning är kortvarig? Med lite planering kan man se till att det finns blommande pioner i trädgården under flera månader.

Först ut på våren är olika vilda pionarter. De brukar blomma i slutet av maj. Sedan tar de olika hybriderna vid under de två första veckorna i juni. Från midsommar och en bra bit in i juli prunkar olika hybrider av luktpioner.

Klarar tuffa tag

Trots sitt storslagna utseende är det få trädgårdsväxter som är så tacksamma och härdiga. De ställer blygsamma krav på tillvaron, även om de gärna föredrar lite tyngre jordar.

De flesta örtartade pioner klarar sig i hela landet. Genom att de vissnar ner på vintern får de skydd av ett värmande snötäcke. Låt för säkerhets skull även bladverket sitta kvar över vintern. Det ger pionen ett extra täcke, något som är särskilt bra de år det är barmarksfrost. Det är därför som buskpioner inte är lika härdiga. Det kan finnas risk att grenarna tar stryk av vinterkylan.

En pionplanta är frisk och angrips sällan av skadedjur. Inte ens rådjuren tycker om att kalasa på dem om de får välja. Men visst kan det hända att myrorna lockas till pionknopparna innan de ska slå ut, men de är bara tillfälliga gäster och gör ingen skada.

Halvskugga blir bäst

Bäst trivs pionen i en djup och näringsrik jord, som gärna får vara något lerhaltig. Den ska vara fuktighetshållande samtidigt som den är väldränerad. Ge gärna pionen ett extra tillskott av gödsel eller kompostjord varje år, så blir den gladare.

Plantera den helst på en halvskuggig plats. Den kan dock växa i allt från sol till skugga, bara den får lite sol någon gång om dagen. En fördel om plantan står skuggigare är att blomningen varar längre. Tänk på att inte plantera pionen där det stått en pion tidigare.

Annons

Höstplantering bra

Pioner är inte så känsliga som många tror. Bara man planterar dem enligt konstens alla regler så kan man till och med flytta den när som helst under året. Visst kan det hända att den hoppar över blomningen till en början, men det är inte alls säkert.

Pioner som köps i kruka kan planteras när som helst under säsongen. Barrotade plantor är däremot bäst att plantera på hösten.

Planteringsgropen bör vara stor, ca 50 cm vid och 50 cm djup. Sätt inte pionen för djupt. Knopparna bör inte sättas djupare ner än 5 cm under jordytan. Blanda den befintliga jorden med en näve benmjöl (eller Algomin) och ca 1 liter väl nedbruten kogödsel, men bara i det översta jordlagret.

Tänk dock på att rötterna inte bör komma i direkt kontakt med gödseln. En tumregel vid all plantering är att försöka ha den näringsrika jorden högst upp, precis så som det är i naturen. Täck gärna med ett lager torvmull efteråt, så håller jorden fukten bättre den första tiden.

Ge pionen stöd

Många pioner kan bli omfångsrika och särskilt luktpionens planta kan bli stor och tung, speciellt när den blommar. Sätt därför gärna ett stöd över plantan redan tidigt på våren, då den börjar sticka upp ur jorden.

Det finns särskilda pionstöd, s k "Grow Through". Bladen får växa igenom gallret och på så sätt får plantan stöd. Man kan också bocka till ett metallnät, som placeras över växten tidigt på våren.

Blir gamla

Pioner växer i regel ganska långsamt och kan ibland ta god tid på sig innan de blommar. Därför är det ofta bättre att köpa stora kraftiga plantor redan från början, även om de kostar en slant extra. Då får man njuta av blomning snabbare.

Däremot kan de bli mycket gamla. Pioner hör ofta till de växter som dröjer sig kvar vid gamla ödetomter långt efter det att andra växter försvunnit.

Historisk trädgårdsväxt

Pionen är gammal som trädgårdsväxt. Redan för mer än tusen år sedan odlades den i Kina. I Europa nämndes de för första gången av forskaren Theofrastos ca 300 f Kr.

Det finns ca 30 vilda arter av pioner. Nästan alla har enkla blommor. De flesta kommer ursprungligen från Grekland och från Kina. De kinesiska arterna kom till Europa i slutet av 1600-talet och i början av 1700-talet. Genast började man korsa de europeiska arterna med de kinesiska och det gav upphov till en mängd hybrider av luktpioner.

Intresset för pioner startade på allvar i och med Parisutställningen 1824. Och det var på den utställningen som den franske odlaren Lemon först visade luktpionen 'Edulis Superba' (se bild). Den är rosa och helt fylld och med den ljuvaste rosendoft. Nu började luktpioner tränga ut bondpionerna allt mer. På senare år har det kommit många läckra hybrider västerifrån, från USA.

Tidiga pioner

(blommar i slutet av maj)

Dillpion, Paeonia tenuifolia
Rosenpion, Paeonia veitchii
Paeonia officinalis 'Anemoneflora'
Svavelpion, Paeonia mlokosewitschii
Majpion, Paeonia x arendii 'Mai Fleuri'

Medeltidiga pioner

(blommar de två första veckorna i juni)

Hybridpioner
Paeonia 'China Rose'
Paeonia 'Coral Charm' (amerikansk hybrid)
Paeonia 'Red Charm'
Bondpion, Paeonia officinalis Rubra Plena

Sena pioner

(Blommar från midsommar och en bra bit in i juli)

Luktpioner
Paeonia lactiflora v. trichocarpa
Paeonia x lactiflora 'Reine Hortense'
Paeonia x lactiflora 'Edulis Superba'
Vit luktpion med röda stänk

Här hittar du extra stor sortering av ovanliga pioner:
Guldsmedsgårdens Plantskola, 520 30 Ljung, tel. 0513-500 40

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

9 april 2001

0 Kommentarer

0

7 sorters blommor till midsommar

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

0

Fredskalla – förbättrar luften inomhus

Fredskallan är en populär krukväxt som är känd för sina ovala mörkgröna blad och distinkta blommor. Växten förbättrar inomhusluftens kvalitet.

0

Så lyckas du med krukväxterna

Med rätt skötsel kan du få dina krukväxter att stormtrivas. Här är skötseltips för att placera, göda och vattna krukväxterna på bästa sätt. Gör dig...

0

Pimpa trädgården till jul

Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

0

Vinterpynta trädgården

När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

0

Mina värsta misstag

Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

0

Roligt pyssel med pumpor

Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

0

Lisas trädgårdskalender oktober

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

0

Lisas trädgårdskalender november 2010

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons