Annons

Låt husfärgen ange tonen

Trädgårdsväxter och krukväxter

Vilka blommor passar egentligen till husfasaden? Här får du tips och råd efter hus- och blomfärg.

Annons

Kanske har du under sommaren upptäckt att växterna i rabatterna närmast huset inte riktigt passat ihop med fasaden, och undrat vad du kan göra åt saken. Nu i augusti - september går det utmärkt att planera och plantera om de flesta perenner, och om någon månad är det buskarnas tur.

Att välja växter till huset är ungefär som att välja gardiner till vardagsrumssoffan, det blir ofta soffan som får anslå tonen. Försök att skapa harmoni mellan växter och hus. Enklaste metoden är att använda växter med anknytning till husfärgerna, men ändå med en brytning.

Ett utmärkt tillfälle att börja komponera är redan i plantskolan. Ta med dig ett färgprov på din fasad och håll den emot växterna. Redan i kundvagnen börjar rabatten växa fram.

Välj också växter med olika växtsätt; smala spiror mot flata blommor. Fluffiga små blommor till större blommor.
Tips på lämpliga växter framför några olika husfasader får du här. Ett par andra husfärger finns med bland bilderna.

Gult hus

Här lyckas man bäst med gulblommande växter, gärna i mörkare och ljusare nyanser än husfärgen. Färgskalan kan få vandra iväg från limegult ända till orange och brunrött. För att "piffa upp" planteringen kan någon enstaka växt (accentväxt) få vara starkt orangeröd.
Ofta har ett gult hus vita knutar eller andra vita detaljer. Detta bör följas upp i planteringen med vita blommor eller växter med vitstrimmiga eller vitbrokiga blad.

Några exempel för:
Solsidan

Bronsgul ros, t ex ´Maigold´, daggkåpa, vit strandiris, daggruta, brandgul lilja, månskensgul färgkulla ´Wargrave´, vit eller ljusgul pion, munkhätta, rudbeckior, vit ölandstok ´Abbotswood´, vit klematis, gullregn m fl.
Skuggsidan
Mörkgrön pelaridegran ´Robusta´, vit, gul eller orangefärgad trädgårdsazalea, gulkantad daggfunkia ´Frances Williams´, vipprams, sommarviva och gulbladig hässlebrodd.
Naturligtvis kan man även göra andra kompositioner i gult, t ex gröngult tillsammans med ljust blåblommande växter.

Rött hus med vita knutar

Här är det knutfärgen som anger tonen. Vitblommiga växter får dominera planteringen. Men även blekrosa, ljusblått och bleklila färger kan ingå i den, liksom många gråtonade växter. Välj gärna gammaldags växter, som anknyter till den faluröda färgen.
Några exempel för:
Solsidan

Vit klätterros (mulliganii eller ´Helenae´), pärlbuske, vidjehortensia, vita eller bleklila trädgårdsiris, vit rosenvial, vit luktpion (t ex ´Couronne d?Or´), vita lupiner, nordisk stormhatt, blå bolltistel, romersk malört, vitpytta (nysört), doftande gammaldags narcisser.
Skuggsidan
Vitkantad funkia (´Francee´ eller crispula), vit krollilja, strutbräken, storrams, vitt löjtnantshjärta, stor bergvallmo, vit trädgårdsnattviol, Cardamine sp (bräsma-arter), vit trolldruva.

Blått hus med vita detaljer


Färger från vitt - isblått - ljuslila - rosa till marinblått är säkra kort, liksom olika blå nyanser tillsammans med limefärger.
Solsidan
Stamros ´Nevada´, himmelsspira (Perovskia), klotlök, rosenmalva, buskkål, lammöron, rosafärgad ros, t ex ´Softly Softly´, brudslöja ´Rosenschleier´, mörkviolett höstflox, vit höstanemon, violruta, lavendel, blå dvärgtall, Pinus pumila ´Dwarf Blue´, vita tulpaner.
Skuggsidan
Vitt ormöga, kaukasisk förgätmigej, vitt fänrikshjärta, blå funkia ´Halcyon´, presidentsippa, fylldblommiga vitsippor, vit nysrot, fläckig lungört, snödroppar 

Annons

Husets detaljer

Trappräcken, fönsterbågar etc brukar avvika i färg gentemot fasaden. Här kan det ibland bli mycket harmoniskt ifall du kan hitta någon blomma med exakt samma nyans som detaljerna. Låt då denna ingå i planeringen som en s k accentväxt.

Röda rosor är populära, men oerhört svåra att placera i en trädgård. Ännu svårare är det att hitta sällskapsväxter till dessa, speciellt om den röda färgen har dragning åt violett. Pröva marinblå stäppsalvia. Till röda rosor med dragning åt orange passar ofta limefärgade växter ganska bra, som t ex daggkåpa och guldstjärnetörel.

Det bor en konstnär i var och en av oss, släpp ut den på grönbete. Lyckas du inte med första försöket, flytta växterna till ett nytt ställe och plantera andra välvalda växter nästa år, tills du blir nöjd med din växtkomposition.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
14 januari 2001

2 Kommentarer

2009-04-01
Gunilla
2012-06-17
Lena
0

7 sorters blommor till midsommar

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

2

Barnens trädgårdsland

Gör verklighet av barnens trädgårdsintresse. Det är både lätt och roligt att göra sitt eget trädgårdsland.

0

Just nu i trädgården, maj -08

Maj är den månad då allt händer i trädgården.

0

Fin trädgård fort – välj rätt växter

Har du nyss byggt eller köpt en villa? Eller är du bara trött på din gamla trädgård? Vi i Villa tipsar om 12 växter som gör att du får en fin trädgård...

0

Tre trotjänare i trädgården - löjtnantshjärta

Vissa växter är nästan synonyma med ordet ”trädgård”. Det är dem vi ser framför oss i fantasin och många av dem väcker också barndomsminnen till liv....

0

Tre trotjänare i trädgården - syrén

Vissa växter är nästan synonyma med ordet ”trädgård”. Det är dem vi ser framför oss i fantasin och många av dem väcker också barndomsminnen till liv....

1

10 frågor om trädgård

Nu startar utesäsongen och det är åter dags att mota mossan, förbättra jorden och ta tag i grannens grenar. Hur du gör får du reda på av oss!

0

Grön trädgård hela året om!

Trädgårdsentusiasterna Ajan och Jan-Olof i Skillinge har sett till att få en "grön oas" året om. Vi i Villa följde deras trädgårds utseende under fyra...

0

Trädgårdens egna slingrande skatt

Bli blomsterkonstnär med klematis, en lättodlad juvel för liten och stor trädgård. Det finns massor med färgskimrande sorter. Med dem kan du skapa...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post info@viivilla.se. 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post kunddata@bonnier.se

 

Annons