Annons

Läckra höstplanteringar i utekruka och korg

Trädgårdsväxter och krukväxter

Urvalet av höst- och vinterväxter blir ständigt större. Här är några, som de senaste åren representerat Månadens Växt i Sverige och Danmark.

Annons

Nu på hösten riktigt exploderar naturen i färger. Med hjälp av trädgårdsbutikernas särskilda höstsortiment kan vi flytta in färgprakten till våra balkonger och uteplatser.

Förr fann vi oss i att sommaren tog slut när första frosten tog blommorna. Därefter vände vi upp och ned på balkonglådorna och så fick de stå tills penséperioden startade på nytt nästa vår.

Men så är det inte längre. Till trädgårdarna väljer vi buskar och träd som riktigt exploderar av färger när höstkylan sätter in. Och på balkonger, terrasser och andra nära uteplatser fyller vi krukor och korgar med lite köldtåligare växter, som i många fall klarar sig hela vintern igenom.

Nyheter varje år

Hela tiden kommer det fram nya växter som passar till det här lite tuktade och tuffa höst- och vinterlivet. Många av dem har levt ett oansenligt liv ute i naturen, i marker där de anpassat sig efter de förutsättningar som givits. Flera av dem hör till ljungsläktet, som är känt för sin överlevnadsförmåga men ofta alltför diskreta färger. Till höstväxterna hör också växter med vackra höstfrukter eller -bär.

Vad förädlarna har gjort är att de tagit vara på olika växters bästa egenskaper vad gäller tålighet, härdighet, sundhet osv. Man har valt ut exemplar som också kan visa upp något extra vad avser i färg och form, något som gör att de väcker uppmärksamhet i ett hav av likartade plantor. Dessutom ska de kunna anpassas till ett liv i kruka och inte vara för dyra att producera.

För de flesta av höstens utekrukväxter ska man betrakta som just krukväxter. De har sin skönhetsperiod så länge det är svalt och kanske också kallt, men oftast falnar prakten när vårsolen kommer fram igen. En del av dem kan man få att "blomma om" igen, att återfå sina vackra färger eller frukter nästa säsong. Men det kräver en del skicklighet. I de flesta fall har man tillräcklig glädje av höstens växter som en enda säsongs höstgodis.

Mörkröd vinterljung

Det finns många slags ljungväxter, med olika blomfärg och blomningstid. En av dem är vinterljung, som finns med blommor i vitt, rosa eller rött. Hos oss har den höst- och vinterblommande Erica x darlyensis Kramers Rote blivit särskilt uppskattad. Med sina lysande mörkröda blommor bildar den en härlig färgklick i vårt gråa höst- och vinterrusk. Sätt några plantor tillsammans i balkonglådor, krukor eller andra kärl. De tål lätt frost, men behöver skyddas om det blir kallt. Lägg då över några tidningar eller lite granris. Blir vintern mild kan man sätta ut plantorna i rabatten till våren.

Pigga runda bär

En representant för vackra-bär-växterna är bärljung, Pernettya, som i höstrusket visar upp sina pigga bär i ett glänsande grönt bladverk. Bärljung hör till de växter som alltid har funnits, men som inte har väckt någon större uppmärksamhet hos oss förrän nu. Längre söderut är den omtyckt som marktäckare i rabatter och på magra marker, men hos oss är den inte härdig som trädgårdsväxt.

Men för balkonglådor, utekrukor och t ex korgar så är bärljung den perfekta höstväxten. De täta klasarna med härliga bär mognar i september. De är 8-12 cm stora, runda och finns från vitt till rosa och djupt purpurrött, beroende på sort. Bladen är läderaktiga, glänsande mörkgröna och hela växten påminner om en praktfull lingonbuske full med bär.

Vanlig planteringsjord duger bra i krukorna och inte alltför blåsigt läge. Vattna någon gång, om inte regnet kommer åt, och tills jorden fryser.

Annons

Till kruka och snitt

Det är otroligt hur förädlarna kan locka fram de allra bästa egenskaperna hos växter och få dem att fullständigt överträffa sig själva. Vinterrosling, Leucothoe och Zeblid är ett sådant exempel. Från en ganska oansenlig halvhög hedbuske har man fått fram en helt oemotståndlig liten växt med glänsande blad, som växlar färg över året. Allra vackrast är den nu på hösten, när de gröna bladen övergår i en kraftfullt rödskimrande ton.

Vinterrosling finns i flera former. Den framkorsade Zeblid (säljs också under namnet Scarletta) är en åretomgrön liten ljungväxt som blir 30-50 cm hög. Den passar perfekt på balkonger och i olika slags utelådor, särskilt under det mörka halvåret. Men den gör sig också bland andra hedväxter, i torvpartier och surjordsplanteringar och bladfärgen bryter fint mot barrväxter. På våren översållas plantan av vita typiska ljungblommor, som har en ljuv doft av honung. Men det är på hösten som vinterroslingen riktigt bjuder upp och bladen får sin eftertraktade bronsaktiga färg. Då kan man också skörda av grenarna och blanda med andra höstblommor till vackra buketter.

Vinterrosling är en ljungväxt och ska ha sur jord. För kortare tid i krukor duger vanlig blom- eller såjord. För plantering i rabatt passar rododendronjord. Den är begränsat härdig, i Sverige klarar den zon I - II. Planterad i kruka bör den skyddas under kallaste vintern.

Med bär eller blommor

Med röda blomknoppar i vippor, eller röda bär mot frodigt gröna blad, är vinterbär, Skimmia japonica, den perfekta busken för höstens och vinterns utekrukor. Det är en lågväxande buske som står vackert grön året om, och som på hösten får just de eftertraktade starka färgerna. Vinterbär har funnits länge som trädgårdsbuske, men det är med krukmodet som den gjort succé.

Det finns två slags Skimmia japonica hos oss, båda kallas vinterbär. Medan S. j. reeversiana visar upp sig med vackert röda bär på hösten, så glänser Rubella med stora vippor av mörkröda blomknoppar och har ett mera utbrett växtsätt.

Vinterbär är mycket lättodlad, såväl i rabatt som i kruka. Plantorna trivs i lätt och näringsrik jord och halvskuggiga och varma lägen. De klarar vanlig frost och i rabatt är de vinterhärdiga ned till drygt 10 minusgrader. Vinterbär är inte vad man kallar giftig, men barn bör inte äta av bären.

Strimmor i silver och guld

Det finns många slags benved, Euonymus. En del är mer dekorativa, andra mer robusta. Nya sorter som ´Emerald Gaiety´ och ´Emerald´n Gold´ har brokiga blad i olika färgkombinationer och har gett buskar med större lyster. Och i det nya altanmodet, med planteringar i stora utekrukor, har de också funnit en framträdande plats. Man kan gärna kombinera en grupp täckande växter med någon inympad på stam.

´Emerald Gaiety´ är liten, låg- och mycket tätväxande och de mattgröna bladen har vita kanter, som ger dem en silvrig utstrålning. På svenska kallas den för silverbenved. Hos ´Emerald´n Gold´ går bladen i mattgrönt och gult och för dessa skiftningar kallas den guldbenved. Båda sorterna behåller sin grönska året om, vintertid kan de få en anstrykning av rosa i bladen. Och med sina klättrande och klängande grenar fortsätter de att ge liv åt olika ytor.

Benved är en mycket tålig växt och ställer inga krav på jord. Den vill gärna ha det lite magert, men tål t ex kalkrik jord. Den klarar både sol och skugga, bladfärgen blir vackrast utan alltför intensivt ljus.

Rusktåliga barrväxter

Pigga små barrväxter är det senaste tillskottet till vintergröna uteplanteringar i lådor och rabatter. Det finns många sorter att välja på, med olika färger och former. De flesta av dem är helt enkelt unga exemplar av vanliga barrväxter. Sätter man dem i rabatter, så kan de med tiden bli stora som vanliga trädgårds-barrväxter. Men många av dem är valda bland arter som är lågväxande av naturen eller särskilt långsamväxande.

Vintern barrväxter har inga krav på jord, vanlig trädgårds- eller plantjord duger bra. Sätt dem en och en i lagom stora krukor eller flera tillsammans. De flesta barrväxter är härdiga och kan övervintra i sina krukor år efter år.

Sköt om dem!

Krukor under bar himmel brukar får tillräckligt med nederbörd denna årstid, men krukor under tak måste vattnas igenom väl under hösten. Kärlen bör vara frosttåliga så att de inte spricker sönder av kyla. Om det blir riktigt kallt kan man ställa in dem i frostfritt utrymme under entid. Men ta absolut inte in dem i värmen! På våren ska växterna skyddas mot solen. Enklast är att flytta krukorna in i skuggan. Dåligt rotade plantor kan "frysa upp" och då får man trycka till dem på rätt nivå.

Foto Månadens växt, Plant Publicity Holland

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
14. januari 2001
 
Annons
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan det vara svårt att hitta just gärdesgårdsblommor, istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.

Fredskalla – förbättrar luften inomhus

Trädgårdsväxter och krukväxter Fredskallan är en populär krukväxt som är känd för sina ovala mörkgröna blad och distinkta blommor. Växten förbättrar inomhusluftens kvalitet.

Så lyckas du med krukväxterna

Trädgårdsväxter och krukväxter Med rätt skötsel kan du få dina krukväxter att stormtrivas. Här är skötseltips för att placera, göda och vattna krukväxterna på bästa sätt. Gör dig...

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen dags. Och börja med det roligaste först – och det är trädgårdspimpandet! Här ska det bli ljus i mörkret, fåglarna ska få mat och trappan ska prydas.

Vinterpynta trädgården

Trädgårdsväxter och krukväxter När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

Mina värsta misstag

Trädgårdsväxter och krukväxter Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

Roligt pyssel med pumpor

Trädgårdsväxter och krukväxter Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

Lisas trädgårdskalender oktober

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

Lisas trädgårdskalender november 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons