Körsbärsträd i blom

Många av de vackraste körsbärsträden har sitt ursprung i Japan och Kina, men det hindrar inte att de även kan pryda våra trädgårdar. I Japan symboliserar körsbärsblommorna vårens skönhet och när träden står i full blom utlyses en nationell fest.


Det finns en stor mängd körsbärssorter, som inte får några ätliga bär utan som odlas för sin effektfulla blomnings skull. En del är arter, som växer vilt främst i Kina och Japan, medan andra är framtagna av växtförädlare. De flesta är härdiga till växtzon 2 eller 3, så tyvärr är det stora delar av landet, där de inte trivs.

När man står i begrepp att välja ett körsbärsträd för prydnads skull, så gäller detsamma som för alla val av träd – tänk noga efter före köpet vilka förutsättningar som gäller.

Finns det plats för ett träd, som så småningom kanske blir tio meter högt, eller är det bättre att fundera på en mer blygsam storlek? Hur är det med härdigheten? Ska blomningen vara i vitt eller rosa? Gröna blad eller purpurfärgade? Kanske är det en glänsande bark, som skulle uppskattas mest.

För en liten trädgård

Ett träd, som passar speciellt bra i den lilla trädgårdens soligaste hörn, är pelarkörsbäret `Ama-no-gawa´, som får halvdubbla, doftande rosa blommor. Kronan har pelarform, och trädet blir mellan tre och fem meter högt. Rosenmandeln, Prunus triloba, tar inte heller så mycket plats. Höjden stannar på maximalt två meter, men kronan kan breda ut sig lite. Den blommar tidigt på våren med fyllda, rosa blommor. För att få en riklig blomning varje år bör den beskäras kraftigt efter blomningen.

Kurilerkörsbäret, Prunus nipponica var. kurilensis, kan också vara något för en trädgård med begränsat utrymme. Sorten ”Ruby” är en buske, som växer långsamt och blir upp till fyra meter hög. Den blommar redan i april med enkla, ljusrosa blommor med purpurröda blomstjälkar.

Från Kurilerna i Japan härstammar nipponkörsbär, Prunus nipponica.

Vacker året om

Bergkörsbär, Prunus sargentii ”Rosensky”.

Bergkörsbäret, Prunus sargentii, är ett mindre träd, som kan bli upp till tio meter. Det bjuder på något sevärt året om. På våren blommar det rikligt med rosa blommor, och bladen är också en prydnad. Som unga är de bronsfärgade, men de ändrar snart färg till grönt, vilket gör bladverket tvåfärgat.

På hösten antar bladen en vacker gulröd nyans. Den brunröda, glänsande barken är lika vacker alla årstider. Bland sorterna märks ”Rosensky” med en intensiv rosa blomning.

Det har tagits fram många hybrider, där bergkörsbäret är inblandat, till exempel den populära ”Accolade”. Trädet blir upp till sex meter högt och har överhängande grenar och dubbla, rosa blommor i maj.
Vårkörsbär, Prunus x subhirtella, är ett litet träd, som blir upp till fem meter högt. Det passar bäst i varma, skyddade lägen i växtzon 1–2.

Glänsande bark

Glänsande bark i växzon 3. Hybridglanskörsbär, Prunus serrula x canescens. Stammen gör sig mycket bra vintertid mot en lugn bakgrund.

Det är något alldeles speciellt med bark, som gnistrar och glimmar i solens sken. Näverhäggen, Prunus maackii, har en vackert flagande gulbrun bark, som gör den mycket dekorativ, speciellt under vintern. Den tål att växa upp till växtzon 5 och kan bli tio meter hög. Barken på glanskörsbäret, Prunus serrula, är lite mörkare i färgen men väl så vacker. På våren blommar trädet i vitt, men barken har det största prydnadsvärdet.
Glanskörsbäret trivs i växtzon 3. Planteras i sol eller halvskugga i en mullrik jord.

Några odlingsråd

• Planteringsjorden bör vara väldränerad och mer eller mindre näringsrik.

• Välj en växtplats som är solig. Slån och hägg trivs också i halvskugga.

• Om beskärning är nödvändig, bör den ske under sensommaren eller hösten. Undantagen är rosenmandel, som ska beskäras efter blomningen på våren, och virginiahäggen, som beskärs sent på vintern.

• Se upp för angrepp av bladlöss, fjärilslarver och fåglar. Domherrar tycker om blomknoppar, så en fågelskrämma kan göra nytta.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar