Annons

Knepen som gör växterna tåligare

Trädgårdsväxter och krukväxter

För att klara känsliga växter krävs det att vi "knäcker zonerna". Så här går det till och här är färgstarka växter som tål mer än man tror

Annons

Man behöver inte åka så långt söderut för att imponeras av blommor och buskar, som växer frodigare och vackrare än där hemma. Så vill vi ha det, tänker vi, men för att klara känsliga växter krävs det att vi "knäcker zonerna". Så här går det till och här är färgstarka växter som tål mer än man tror

Sverige är indelat i olika klimat-zoner, där man tar hänsyn till medeltemperatur, höjd över havet, närhet till större vattendrag och andra saker som påverkar växt-ligheten. Men uppdelningen är mycket generell och som bekant skiftar förutsättningarna även inom en och samma ort. Men med lite omtanke kan man få många växter att trivas, trots att de hör hemma i en varmare zon.

Välj ut trädgårdens bästa läge. Dit hör att platsen är vindskyddad, så att inte pinande vindar sveper kring växterna. Vinden kyler och torkar ut och river sönder blommor och blad. Det finns inga prydnadsväxter som trivs i vind, men det finns buskar och snår som kan härda ut och dämpa effekten för känsligare växter.

Till dem hör häckväxter av olika slag, både blommande och grön-växande, som häggmispel, hagtorn, vresros, liguster och ölandstok, för att nämna några. Man kan också hägna in med hjälp av plank och murar.

Jorden ska också vara "varm". Det betyder att den ska vara väldränerad och genomsläpplig, så att inte vatten blir stående i jorden och kanske t o m på ytan. Kalla jordar ökar risken för köldskador. Blanda upp jorden med grovt grus och sten, så blir den behagligare för växterna. Man kan också lägga in några drygt handstora stenar här och var i jorden. De hjälper till att hålla värmen.

I stenpartier blir det varmare än i vanliga öppna rabatter. Det beror på att stenarna ger skydd och värme och många växter trivs i deras närhet. En liten höjdskillnad kan också hjälpa. Bygg upp en kulle för de ömtåliga växterna och placera dem där. Den kyliga och kalla luften lägger sig i första hand på trädgårdens låglänta partier.

Paketera buskarna

Det populära sättet att plantera växter i stora krukor ökar också möjligheterna. Genom att packa in krukorna t ex i frigolit, eller ta in dem i frostskyddat utrymme under kallaste vintern, kan man övervinna flera odlingszoner.

Stora buskar är för omfångsrika att odla i kruka. Men till vintern kan man paketera dem med hjälp av nät. Börja med att skyffla upp ett extra lager jord och mull under buskarna, runt rötterna, ungefär som när man sopar damm under mattan. Sätt sedan ett nät runt buskarna eller använd en tom nät-kompostbehållare. Fyll nätet med löv och annat mjukt trädgårdsavfall, så bildar det en skyddande filt. Om buskarna står blåsigt kan man sätta ett vindskyddande material runt nätet.

Alla metoder är tillåtna och "zonknäckare" är den gemensamma benämningen på dem som försöker. Och tro det eller ej, för även om förutsättningarna i högsta grad varierar, så finns det zonknäckare över hela världen.

En glad och trivsam växtfamilj är Cytisus, på svenska ginst. Det finns många olika att välja på. Vanligast är de halvstora färgstarka sorterna, där kraftigt gula eller röda blommor dominerar.

En helt oemotståndlig ny liten ginst är Cytisus beanii ?Osiris?, som på svenska kallas guldginst. Den är lågväxande, bara ca 40 cm hög, men breder ut sig. I maj översållas den med kraftfullt guldgula blommor och har i år valts till Månadens Växt för maj. ?Osiris? passar utmärkt som marktäckare i slänter eller stenpartier. Planterad i kruka blir den en fantastisk färgklick på balkong eller terrass. I rabatt är denna hybridginst mycket härdig, men odlad i kruka behöver den vinterskyddas.

Sommarginst, Cytisus nigricans ´Cyni´, är en annan ny prydnadsginst. Den kallas också svartginst, för att grenarna med tiden blir mycket mörka. Det är en rund kompakt buske, som blommar från slutet av juni och flera veckor framöver med gula blommor på upprättväxande ax. När blomningen är över kan man klippa tillbaka den lätt, så blommar den om i september.

Betydligt ömtåligare är Ceanothus, som är så ny som prydnadsväxt att den inte fått något svenskt namn. På engelska kallas den kalifornisk syrén, trots att den inte har någonting med syréner att göra. Det är de ljuvliga syrénliknande blommorna i olika blå nyanser som gett den namnet. De sitter i klasar eller bildar bollar, beroende på sort, och tillsammans med de glänsande gröna bladen är den en annorlunda prydnadsbuske framför allt för odling i kruka.

Annons

Malvor

Till de ömtåligare, men fullt övervintringsbara, hör också olika slags malvor, som är så sirliga, så ljuvligt gammeldags. De har alltid funnits vid våra husknutar, särskilt vid de gamla torpen, och nu har de kommit på modet igen. Med nya sorter har de fått en mycket bredare efterfrågan och dagens malvor kan man också ha t ex i ett hörn på balkongen.
De slår ut i maj-juni, med en hel sky av de ljuvligaste malvablommor, som för tanken till en naturens egen brudbukett. Man kan också klippa av några blommor och sätta i vas på bordet, ute eller inne. De ger en härlig sommarstämning.

I södra Sverige kan malvorna övervintra på plats. Det gör dem idealiska i den nya vågen av engelskinspirerade rabatter med blandade perenner och sommarblommor. I Stockholmstrakten och liknande klimat sätter man malvorna i stora krukor. Då tar man in växterna över vintern och låter dem stå i ett svalt utrymme. Några minusgrader gör ingenting, så länge inte hela rotsystemet fryser. På så sätt kommer malvorna tillbaka varje år, med allt kraftigare växt och rikligare blomning.

Oxbär

Spännande som krukväxt är också gammeldags krypoxbär, Cotoneaster dammeri. Oxbär finns som yviga buskar, små träd eller som krypande marktäckare, men det är främst de krypande formerna som blivit så uppskattade på senare tid. Den mest populära är ´Coral Beauty´, en lågväxande dvärgform med grenar som ligger tätt utefter marken. Plantorna står gröna året om och blommar mycket rikligt i juni, med små vita blommor. På sensommaren kommer de lysande orangeröda bären, utspridda som pärlor längs de långa grenarna.

Det allra senaste är att ha krypoxbär på stam! Upphöjda en bit upp i luften kommer deras sirligt hängande grenar verkligen till sin rätt. I en elegant kruka bildar de ett uppmärksammat växtsmycke på varje balkong, altan eller terrass. Och fägringen står sig ända tills vinterkylan gör att krukan måste packas in i ett skyddande material, eller tas in.

Hortensia

Många slags hortensia, Hydrangea, hör till de gammeldags prydnadsbuskar som åter blivit populära. Den vanliga trädgårdshortensian ståtar med lysande färger i rött, blått eller vitt. Den mest uppseendeväckande är sammetshortensia, Hydrangea sargentiana , som valts till Månadens Växt för augusti. Den har stora flata blomsamlingar i en dämpad lilablå färg. Runt omkring sitter små vita blommor, hängande som fjärilar i ytterkanterna.

Sammetshortensia har blivit uppmärksammad bl a i reportage från kungens Solliden, där den breder ut sig innanför entrén. Som all hortensia är den en surjordsväxt, som behöver mycket vatten. Med vintertäckning är den härdig till norr om Stockholm.

Rosenkvitten

Ytterligare en gammal svensk växt, som kommit i ropet, är rosenkvitten. Liten rosenkvitten, Chaenomeles x superba är en hybridform, som bildar riktiga buskar, och även kan spaljéras. Här finns ´Nicoline´ med stora scharlakansröda blommor och pigga gula pistiller. Blommorna slår ut redan i april och följs av höstens guldgula väldoftande frukter, som är för sura för att ätas som de är, men som blir till den härligaste marmelad eller gelé.

I trädgården kan rosenkvitten användas på slänter, vid låga murar, som häck eller i blandade planteringar. Den är mycket härdig, trivs i soligt läge och i alla slags jordar, och har därför blivit något av trädgårdsmästarens dröm.

Bild Månadens Växt, Plant Publicity Holland.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
14 januari 2001

0 Kommentarer

0

7 sorters blommor till midsommar

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

0

Fredskalla – förbättrar luften inomhus

Fredskallan är en populär krukväxt som är känd för sina ovala mörkgröna blad och distinkta blommor. Växten förbättrar inomhusluftens kvalitet.

0

Så lyckas du med krukväxterna

Med rätt skötsel kan du få dina krukväxter att stormtrivas. Här är skötseltips för att placera, göda och vattna krukväxterna på bästa sätt. Gör dig...

0

Pimpa trädgården till jul

Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

0

Vinterpynta trädgården

När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

0

Mina värsta misstag

Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

0

Roligt pyssel med pumpor

Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

0

Lisas trädgårdskalender oktober

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

0

Lisas trädgårdskalender november 2010

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons