Knepen som gör växterna tåligare

För att klara känsliga växter krävs det att vi "knäcker zonerna". Så här går det till och här är färgstarka växter som tål mer än man tror


Man behöver inte åka så långt söderut för att imponeras av blommor och buskar, som växer frodigare och vackrare än där hemma. Så vill vi ha det, tänker vi, men för att klara känsliga växter krävs det att vi ”knäcker zonerna”. Så här går det till och här är färgstarka växter som tål mer än man tror

Sverige är indelat i olika klimat-zoner, där man tar hänsyn till medeltemperatur, höjd över havet, närhet till större vattendrag och andra saker som påverkar växt-ligheten. Men uppdelningen är mycket generell och som bekant skiftar förutsättningarna även inom en och samma ort. Men med lite omtanke kan man få många växter att trivas, trots att de hör hemma i en varmare zon.

Välj ut trädgårdens bästa läge. Dit hör att platsen är vindskyddad, så att inte pinande vindar sveper kring växterna. Vinden kyler och torkar ut och river sönder blommor och blad. Det finns inga prydnadsväxter som trivs i vind, men det finns buskar och snår som kan härda ut och dämpa effekten för känsligare växter.

Till dem hör häckväxter av olika slag, både blommande och grön-växande, som häggmispel, hagtorn, vresros, liguster och ölandstok, för att nämna några. Man kan också hägna in med hjälp av plank och murar.

Jorden ska också vara ”varm”. Det betyder att den ska vara väldränerad och genomsläpplig, så att inte vatten blir stående i jorden och kanske t o m på ytan. Kalla jordar ökar risken för köldskador. Blanda upp jorden med grovt grus och sten, så blir den behagligare för växterna. Man kan också lägga in några drygt handstora stenar här och var i jorden. De hjälper till att hålla värmen.

I stenpartier blir det varmare än i vanliga öppna rabatter. Det beror på att stenarna ger skydd och värme och många växter trivs i deras närhet. En liten höjdskillnad kan också hjälpa. Bygg upp en kulle för de ömtåliga växterna och placera dem där. Den kyliga och kalla luften lägger sig i första hand på trädgårdens låglänta partier.

Paketera buskarna

Det populära sättet att plantera växter i stora krukor ökar också möjligheterna. Genom att packa in krukorna t ex i frigolit, eller ta in dem i frostskyddat utrymme under kallaste vintern, kan man övervinna flera odlingszoner.

Stora buskar är för omfångsrika att odla i kruka. Men till vintern kan man paketera dem med hjälp av nät. Börja med att skyffla upp ett extra lager jord och mull under buskarna, runt rötterna, ungefär som när man sopar damm under mattan. Sätt sedan ett nät runt buskarna eller använd en tom nät-kompostbehållare. Fyll nätet med löv och annat mjukt trädgårdsavfall, så bildar det en skyddande filt. Om buskarna står blåsigt kan man sätta ett vindskyddande material runt nätet.

Alla metoder är tillåtna och ”zonknäckare” är den gemensamma benämningen på dem som försöker. Och tro det eller ej, för även om förutsättningarna i högsta grad varierar, så finns det zonknäckare över hela världen.

En glad och trivsam växtfamilj är Cytisus, på svenska ginst. Det finns många olika att välja på. Vanligast är de halvstora färgstarka sorterna, där kraftigt gula eller röda blommor dominerar.

En helt oemotståndlig ny liten ginst är Cytisus beanii ?Osiris?, som på svenska kallas guldginst. Den är lågväxande, bara ca 40 cm hög, men breder ut sig. I maj översållas den med kraftfullt guldgula blommor och har i år valts till Månadens Växt för maj. ?Osiris? passar utmärkt som marktäckare i slänter eller stenpartier. Planterad i kruka blir den en fantastisk färgklick på balkong eller terrass. I rabatt är denna hybridginst mycket härdig, men odlad i kruka behöver den vinterskyddas.

Sommarginst, Cytisus nigricans ´Cyni´, är en annan ny prydnadsginst. Den kallas också svartginst, för att grenarna med tiden blir mycket mörka. Det är en rund kompakt buske, som blommar från slutet av juni och flera veckor framöver med gula blommor på upprättväxande ax. När blomningen är över kan man klippa tillbaka den lätt, så blommar den om i september.

Betydligt ömtåligare är Ceanothus, som är så ny som prydnadsväxt att den inte fått något svenskt namn. På engelska kallas den kalifornisk syrén, trots att den inte har någonting med syréner att göra. Det är de ljuvliga syrénliknande blommorna i olika blå nyanser som gett den namnet. De sitter i klasar eller bildar bollar, beroende på sort, och tillsammans med de glänsande gröna bladen är den en annorlunda prydnadsbuske framför allt för odling i kruka.

Malvor

Till de ömtåligare, men fullt övervintringsbara, hör också olika slags malvor, som är så sirliga, så ljuvligt gammeldags. De har alltid funnits vid våra husknutar, särskilt vid de gamla torpen, och nu har de kommit på modet igen. Med nya sorter har de fått en mycket bredare efterfrågan och dagens malvor kan man också ha t ex i ett hörn på balkongen.
De slår ut i maj-juni, med en hel sky av de ljuvligaste malvablommor, som för tanken till en naturens egen brudbukett. Man kan också klippa av några blommor och sätta i vas på bordet, ute eller inne. De ger en härlig sommarstämning.

I södra Sverige kan malvorna övervintra på plats. Det gör dem idealiska i den nya vågen av engelskinspirerade rabatter med blandade perenner och sommarblommor. I Stockholmstrakten och liknande klimat sätter man malvorna i stora krukor. Då tar man in växterna över vintern och låter dem stå i ett svalt utrymme. Några minusgrader gör ingenting, så länge inte hela rotsystemet fryser. På så sätt kommer malvorna tillbaka varje år, med allt kraftigare växt och rikligare blomning.

Oxbär

Spännande som krukväxt är också gammeldags krypoxbär, Cotoneaster dammeri. Oxbär finns som yviga buskar, små träd eller som krypande marktäckare, men det är främst de krypande formerna som blivit så uppskattade på senare tid. Den mest populära är ´Coral Beauty´, en lågväxande dvärgform med grenar som ligger tätt utefter marken. Plantorna står gröna året om och blommar mycket rikligt i juni, med små vita blommor. På sensommaren kommer de lysande orangeröda bären, utspridda som pärlor längs de långa grenarna.

Det allra senaste är att ha krypoxbär på stam! Upphöjda en bit upp i luften kommer deras sirligt hängande grenar verkligen till sin rätt. I en elegant kruka bildar de ett uppmärksammat växtsmycke på varje balkong, altan eller terrass. Och fägringen står sig ända tills vinterkylan gör att krukan måste packas in i ett skyddande material, eller tas in.

Hortensia

Många slags hortensia, Hydrangea, hör till de gammeldags prydnadsbuskar som åter blivit populära. Den vanliga trädgårdshortensian ståtar med lysande färger i rött, blått eller vitt. Den mest uppseendeväckande är sammetshortensia, Hydrangea sargentiana , som valts till Månadens Växt för augusti. Den har stora flata blomsamlingar i en dämpad lilablå färg. Runt omkring sitter små vita blommor, hängande som fjärilar i ytterkanterna.

Sammetshortensia har blivit uppmärksammad bl a i reportage från kungens Solliden, där den breder ut sig innanför entrén. Som all hortensia är den en surjordsväxt, som behöver mycket vatten. Med vintertäckning är den härdig till norr om Stockholm.

Rosenkvitten

Ytterligare en gammal svensk växt, som kommit i ropet, är rosenkvitten. Liten rosenkvitten, Chaenomeles x superba är en hybridform, som bildar riktiga buskar, och även kan spaljéras. Här finns ´Nicoline´ med stora scharlakansröda blommor och pigga gula pistiller. Blommorna slår ut redan i april och följs av höstens guldgula väldoftande frukter, som är för sura för att ätas som de är, men som blir till den härligaste marmelad eller gelé.

I trädgården kan rosenkvitten användas på slänter, vid låga murar, som häck eller i blandade planteringar. Den är mycket härdig, trivs i soligt läge och i alla slags jordar, och har därför blivit något av trädgårdsmästarens dröm.

Bild Månadens Växt, Plant Publicity Holland.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar