Klättrande klenoder på nytt sätt

Varför tvinga klättrande växter till ett instängt liv intill husväggen som vi vanligen gör? Nej, låt dem ge sig ut på egna äventyr istället, precis som deras vilda förfäder gjorde i sina naturliga miljöer.


Hagaprinsessornas gamla lektuga på Solliden är tapetserad med klättervildvin, Parthenocissus quinquefolia, zon 4. En mysig ide även för uthus och friggebodar!

Du anar inte vilka överraskningar dessa levnadsglada ”lianer” kan bjuda på, om du ger dem full frihet i trädgården. En del sorter ränner glatt iväg på egen hand uppför en naken trädstam för att svinga sig ut över grenar och kronor. Andra kan bilda ett blommande paraply över fruktträdet. En del är utmärkta till att försköna tråkiga slänter, stenar och markytor. Andra kan förvandla intetsägande plank till ett konstverk. Och klätterväxter som väller över staketet eller en portal vid entrén är en välkomnande syn.

Här presenterar vi fyra arter av klätterväxter som det är speciellt inspirerande att experimentera med för den kreative blomsterkonstnären.

Eldkrasse, Tropaeolum speciosum, zon 1-4: Det här är en nyare ”invandrare” från Peru, som med fördel kan användas för att sätta flammor i våra litet dystra barrväxter med sina skyar av brinnande röda blommor i juli-oktober. Den älskar sol och kan varma somrar svinga sig fyra meter upp i en tuja! Eldkrassen kan dyka upp på nya oanade platser som ett charmigt ”ogräs” som man bara blir glad över!

Litet kinkig är den, men om du är noga vid planteringen så går det bra. Eldkrasse bör vårplanteras. Gropen bör vara minst 40 cm djup. Jorden måste vara lucker: sandig med stora inslag av torv och brunnen kompost.

Den exotiskt spektakulära eldkrassen klättrar själv högt upp i dystra barrväxter, här pelaridegran, och lyser upp dem med sina eldröda blommor.

Kaprifol: Kaprifolen är mycket älskad, på grund av att de graciösa blommorna som under stilla sommarkväller sänder ut sin berömda parfym som påminner om söderns apelsinblom. Men när kaprifolen fått härja fritt några år börjar vi blänga på den. Grenarna har tvingats söka sig upp till ljuset uppe vid taket vilket betyder att de blivit kala med ett risigt skatbo i toppen! Sådana syner är vanliga – och helt onödiga.

Kaprifolen ställer upp på mycket som ger spännande scener, bara den får växa fritt i ljuset. Låt den täcka marken eller vandra över stenar. Då vänder sig blommorna automatiskt uppåt och bildar en vacker matta. Låt den klä in nakna trädstammar, eller ett nätstaket, i vilket rankorna kan slingra sig. Med sekatörens hjälp kan du då skapa en vacker och ljuvligt doftande formklippt häck. Kaprifol bör beskäras regelbundet på vårvintern, vilket gör att den bryter nya skott. Blomningen äventyras inte eftersom blomknopparna kommer på de nya korta årsskotten. Man kan låta en högsommarblommande kaprifol vandra runt i en stor gammaldags buskros. Ljuvligt – men även här måste man vara alert med sekatören!

Kaprifol är lättodlad i normal, fuktighetshållande trädgårdsjord. Några av de finaste och mest väldoftande arterna är: Blomsterkaprifol, Lonicera x heckrottii, som blommar från midsommar till september, zon 3, rosenkaprifol, Lonicera x italica, blommar hela sommaren, zon 3, vildkaprifol, Lonicera periclymenum, juni-september, zon 5, och äkta kaprifol, Lonicera caprifolium, maj-juni, zon 3.

Den gamla fula bergtallen har förvandlats till ett doftande blomsterträd! Lätt åstadkommet genom att låta de kapade stammarna bli klätterstöd för kaprifol.

Klematis: De många möjligheternas klätterväxt! Som så många andra med trädgårdar från 1960- och 1970-talen har du kanske en ful och förväxt bergtall som du går och blänger på! Ta inte bort den, men kapa stammarna på två-tre meters höjd och ta bort alla sidogrenar. Plantera en klematis vid varje stam och led dess rankor uppför den. Väl däruppe får rankorna svinga sig ut i full frihet. Du har skapat ett annorlunda blomsterträd! Samma sak kan du göra med kaprifol.

Klematis älskar att på egen hand klättra i andra växter som buskar, barrväxter och klätterrosor. Blomsterrabatten får ett överraskande lyft om du låter en klematis söka sig upp i höga stadiga perenner. Det finns olika klematisarter med olika blomningstider, vilket betyder att man kan ha klematisblom praktiskt taget från vår till höst. Småblommiga alpklematis, Clematis alpina, och kronklematis. Clematis macropelata, blommar sen vår- försommar, och italiensk klematis, Clematis viticella, en av de vackraste arterna, i juli-september. Zon 4-5 beroende på sort. Det finns massor med undersköna hybrider av storblommiga klematis med lång blomningstid. Eftersom klematis vill ha ”fötterna” i skuggan och ”huvudet” i solen trivs de vid buskar, vars lövverk kommer att skugga rötterna. Rankorna vandrar automatiskt över grenverken och ut i ljuset.

Italienska klematisen ’Etoile Violette’ dansar balett i perennrabatten, bland kejarliljan ’Golden Splendour’, Lilium regale-gruppen, och den klängande sydstormhatten Aconitum lycoctonum ssp neapolitanum. Gullklematis, Clematis tangutica, öppnar sina guldgula klockor samtidigt som orientgranen Picea orientalis ’Aurea’, får gyllengula årsskott. Båda zon 4. Låt en gammal risig buskes stammar bli klätterstöd till storblommig klematis, och du får ett annorlunda blomsterträd!

Trädklättrande rosor: Drömmer du om en överdådigt engelsk syn i trädgården? Då ska du låta en starkväxande klätterros svinga sig ut över ditt fruktträd! Det är en syn som går att skapa även i pyttesmå trädgårdar eftersom de här rosorna tar mest plats på höjden! En av de underbaraste rosor som överhuvudtaget finns är den fyllda honungsrosen ’Hybrida’, Rosa Helenae-gruppen, perfekt som trädklättrare ända uppe i zon 5. Fylld honungsrosen får på några år fem-sju meter långa grenar som på högsommaren dränks av små aprikosgula-krämvita blommor med en underbar doft som känns vida omkring.

På det här sättet får fruktträdet en andra överdådig blomning efter vårens första ljuva, innan trädet bjuder på läckra frukter! En nästan tagglös sort av honungsros är ’Lykkefund’ zon 3. Andra fina trädklättrare bland rosor är: ’Polstjärnan’, vit, zon 6, ’Mme ’Alfred Carrière’, Rosa Noisette-gruppen, vitrosa, zon 3, ’Venusta Pendula’, Rosa Arvensis-gruppen, vitrosa, zon 5, Rosa mulligani, vit, zon 4.

Andra klenoder som är lätta och tacksamma att leka med är blåregn, humle, kameleontbuske, klätterhortensia, murgröna, pipranka och vildvin. Släpp loss fantasin, den är den bästa ”grogrunden” för blomsterkonst med klätter- och klängväxter! 

 
Kunde man tro att det går att skapa
en så här andlös syn långt upp i landet? Det går med den fyllda honungsrosen! En enda planta bildar här kupol över äppelträdet. 

Värt att veta:

Sätt inte klättrarna vid björk, lönn, gran och andra arter med vidlyftigt rotsystem – de stjäl för mycket vatten och näring. Och plantera aldrig klätterväxter vid nyplanterade fruktträd – klängväxten kan hämma deras utveckling. Exempel på bra värdar är tall, en, tuja, vuxna fruktträd, gullregn, hagtorn, korneller.

Placera klätterväxtens rotsystem minst 50 cm från värdträdets stam. Led sedan rankorna till stammen med hjälp av t ex en lutande pinne. En del arter, t ex klematis, behöver hjälp att ta sig uppför stammen – bind fast grenarna löst med ett snöre. När de väl når grenverket klarar de sig själva.

Klätterväxternas rankor och grenar söker sig mot solen. Sätt plantorna så att de naturligt gör det, t ex på nordöstra sidan om busken eller trädstammen.

Jorden är ofta utarmad vid vuxna buskar och träd. Bjud klättrarna på ny fin jord, och respektera de olika arternas behov. 

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar