Just nu i trädgården februari -07

Njut av naturen. Mer vinter än så här brukar det sällan bli även om en vit vinter inte är något självskrivet, i alla fall inte söder om Dalälven.


Mata gärna fåglarna så här års, särskilt om det kryper många grader under nollstrecket. Många fåglar har också förmåga att hamstra. De lägger upp matförråd lite här och där i trädgården för att plocka av vid ett senare tillfälle.

Snittblommor i vas

Skapa vårkänsla med en bukett.

Än är det långt kvar till det börjar knoppas i trädgården och vårt behov av vårblommor är stort. Njut av vårfina snittblommor i vas. Blanda gärna typiska vårväxter som tulpaner och narcisser med andra snittblommor med vårkänsla. Fina att kombinera med tulpaner är ranunkler, anemoner och ginst.

Rådjur på besök

Under hela vinterhalvåret kan man få besök från skogen, inte bara fåglar som letar efter mat utan också rådjur och harar. De kalasar på den fallfrukt som ligger kvar under träd och buskar, men även annat de hittar i trädgården. Fast så här års brukar rådjuren ställa till med minimal skada så länge man skyddar begärliga träd och buskar. Skydda därför ömtåliga växter mot gnagskador med exempelvis nät. Är det barmark kan förstås skadorna bli värre eftersom de inte behöver gräva för att hitta godsaker i planteringarna.


Sätt nät
i en ring runt stammen som skydd mot harar och rådjur.

Pyssla om krukväxterna


Orkidéer
är tåliga och långblommande.

Ljuset är fortfarande otillräckligt för att växterna ska komma igång på allvar. För att fönstret ska se frodigare ut kan man komplettera med nya blommande krukväxter. Bland de tåligaste och mest långblommande växterna är olika orkidéer. Låt dem bara stå ljust, men inte soligt. När blomningen är över brukar de snällt blomma om igen.

Fortsätt med trädgårdsdrömmar


Under de senaste 150 åren har trädgårdar sett lite olika ut. En ny bok som heter ”Villaträdgårdens historia — ett 150-årigt perspektiv”, visar på de olika dragen i trädgårdar från olika tidsperioder. Intressant läsning, särskilt om man vill bevara den stil som hör huset till. Bokens författare heter Åsa Wilke och den har getts ut på Prisma.

Snö är tungt


Borsta bort snön
för att skydda grenarna.

Skaka av snön från barrväxter och andra vintergröna växter som kan knäckas av snötyngden. Såväl beskärning som antal toppar en vintergrön växt har avgör hur väl den klarar snön.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar