Annons

Just nu i trädgården april

Trädgårdsväxter och krukväxter

Just nu i trädgården april. Här presenterar vi april månads trädgårdsblommor. 

Annons

Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Just nu i trädgården.

Matta av krokus i gräsmattan.

Vår – och dags för sådd

Vårsolen har väckt de första vårblommorna, i alla fall i syd- och mellan- sverige. Krokusar och andra tidigare vårlökar pryder såväl gräsmatta som rabatt. Likaså blommar de ljuvligt doftande luktviolerna. Våren är en utmärkt tid för plantering. Nu är det dags att förverkliga trädgårds-drömmarna från vinterns planering i soffhörnan.

Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Just nu i trädgården.

Så sommarrudbeckia nu så kan du njuta av blomning under sen-sommaren och långt in på hösten.

Förkultivera inne

Förkultivera sommarblommor med kortare kulturtid. I april är solen tillräckligt stark för att man ska kunna ha sina odlingar på fönsterbrädan utan extra växtbelysning. Var generös med plantor och fyll tomrummen i rabatterna med sommarblommor. De kommer att stå för blomsterprakten under sensommar och höst. Följande kan sås nu:
Lejongap, blåsalvia, petunia, prydnadskål, tagetes, blomstertobak, zinnia, rävsvans, sommardahlia, sommarmalva, sommar-aster och sommarrudbeckia.

Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Just nu i trädgården.

När perennerna börjar titta upp är det dags att plocka bort fjolårets vissna blad.

Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Just nu i trädgården.
Rabarbern ligger i startgroparna.

Vårstäda trädgården

Nu är det dags att klippa ner fjolårets vissna perenner. Smula gärna ner klippet på plats, det ser lite skräpigt ut, men bryts snabbt ner och blir näring för växterna, det ger också ett skydd mot sen nattfrost. Ta gärna bort täckningen runt lökväxterna, så att de kan ta sig upp ordentligt. Vänta däremot med vintergröna växter. Inte förrän marken är tjälfri kan rötterna börja suga upp vatten. Tar man bort täckningen för tidigt torkar växten. Ta bort de äldsta grenarna från vinbärsbuskarna, liksom fjolårets torra hallonskott, de som gav frukt förra året. Vårstädningen brukar ge stora högar av kvistar och annat rens. Passa på att bära iväg riset och lägga det på närmaste majbrasa, i god tid innan valborg.

Plocka ogräset

Rensa bort ogräs så snart det börjar titta fram. Om du rensar tidigt, innan fröogräset hunnit gå i frö, spar du mycket arbete. Men ta inte bort allt ogräs. Låt gärna nässlorna vara kvar i ett hörn i trädgården. Inget är så gott som vårens första nässelsoppa. Dessutom är nässlorna uppskattade av dagfjärilar eftersom de är utmärkta barnkammare för ägg och larver.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
10 april 2006

0 Kommentarer

0

Fredskalla – förbättrar luften inomhus

Fredskallan är en populär krukväxt som är känd för sina ovala mörkgröna blad och distinkta blommor. Växten förbättrar inomhusluftens kvalitet.

0

Så lyckas du med krukväxterna

Med rätt skötsel kan du få dina krukväxter att stormtrivas. Här är skötseltips för att placera, göda och vattna krukväxterna på bästa sätt. Gör dig...

0

7 sorters blommor till midsommar

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

0

Charmiga kontraster

I en skogsglänta intill nationalparken Stenshuvud på Österlen har Gunilla Nilsson skapat en trädgård där blommor och grönsaker växer sida vid sida....

0

Rosor med sällskap

Nu spirar det i trädgårdssjälen! Det är dags att drömma och planera. Vad ska vi göra för att förnya trädgården i år? Varför inte ge rosorna ett skönhets...

0

Busken som trollar

Få buskar kan värma frusna vinterhjärtan som trollhasseln, som behåller sina blommor, även när snön lagt sitt blöta täcke över grenarna.

0

Just nu i trädgården januari -07

Nu har ljuset vänt och vi går mot ljusare tider. Men än dröjer det ett par månader innan ljuset är tillräckligt starkt utomhus för att växterna på...

0

Inred med växter och smådetaljer

Med några enkla grepp kan du ge dina rum nytt liv och grönska som varar hösten och vintern igenom. Redskapen är enkla – växter och några trendiga inredn...

0

Just nu i trädgården november-06

Säsongen börjar lida mot sitt slut. Kanske har första snön redan hunnit falla. Nu är det dags att börja drömma gröna drömmar.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons