Annons

Just nu i trädgården - november 2009

Trädgårdsväxter och krukväxter

Ute i trädgården är växterna klädda i en frostad skrud.

Annons

 

I en del av landet har trädgården bäddats in i skyddande snö, andra delar får vänta och kan till och med bli utan. Nu känns det som mörkast ute, fast det kanske inte är så enligt almanackan. I mellandagarna när soltimmarna är få, får vi mer ombonat inomhus med tända ljus.


 

Maffig julblomma

Amaryllis, eller Hippeastrum som det vetenskapliga namnet är, hör till julens mest praktfulla blommor. För varje år finns det fler och fler sorter att välja bland – inte bara med röda utan vita, gula och rosa blomklockor. Särskilt oemotståndliga är de med flerfärgade ofta smäckra blommor som fjärilsamaryllis och spindelamaryllis. En annan läcker sort är ’Sydney’ med alldeles polkagrisrandiga kalkblad.


Naturtillgångar

Om man har en naturtomt är man rik på råvaror, framför allt om en del av den är skogstomt. Då kan man samla material till dörrkransar. Det kan vara ris från gran eller en, lingonris och nyponklädda grenar. Ta en vidja från en rak men böjlig buske och vira den som stomme. Annars finns färdiga stommar att köpa.

 


Blommar så här års

Nu går de flesta krukväxter på sparlåga. Bara några få blommar. Dit hör orkidéer. En venussko (Paphiopedilum) som blivit något av en klassiker är sorten ’Pinocchio’. Går man nära blir den som ett konstverk i purpur och lime. Venusskon är mycket lättskött, kanske inte lika lätt som brudorkidén, men nästan.

 


Väck amaryllis-lökarna

Det börjar bli dags att förbereda julens blommor. Om man vill driva egen amaryllis från lök är det dags nu. Räkna med att det tar 6-8 veckor från plantering till blomning. Vissa sorter behöver ännu längre tid, ungefär 8-10 veckor. Hur snabbt de växer beror även på hur varmt de står. För att löken ska vakna fortare kan man ställa krukan på en varm plats.

Tips:

  • Om man blandar gröna krukväxter med blommande orkidéer och olika säsongsblommor får man ett fönster som blommar också under den mörkaste årstiden.
  • Vattna krukväxterna mer sparsamt under vintern. Ju mindre ljus, desto mindre vatten behöver de. Öka vattningen först när de vaknar och börjar skjuta nya skott i vår.
  • Njut av hyacinter till advent. Sätt dem inte en och en utan gärna många tillsammans i en grupp. Täck jorden med mossa som enda dekoration.
  • Många av julens blommor vill gärna stå svalare än vad vi kan erbjuda. Dit hör azalea och cyklamen. Om man har möjlighet att ställa dem svalare under natten varar blomningen längre.
  • Julstjärna vill däremot stå i rumstemperatur.
  • Ta tillvara på tiden när trädgården vilar. Läs trädgårdsböcker, googla efter spännande växter och titta på sortimentslistor. Nu börjar tiden för drömmar, som kan bli planer för nästa sommar.
Annons
28 oktober 2009

0 Kommentarer

0

Höstblommor för din trädgård

Är det dags att piffa till trädgården? Vi har samlat fina blomsterarrangemang för din höstträdgård – som du kan göra själv.

0

Växter i trädgården under maj

Under maj månad byter trädgården skepnad och blir allt mer grön och frodig för var dag som går. Det är vårblommornas månad, där vilda växter blandas...

0

Pärla i söder

Ingen hade tagit hand om trädgården på många år. Det var vildvuxet och svårframkomligt. Idag möts man av en nästan parkliknande tomt, intill de naturskö...

0

Trolsk skymningsträdgård

Nu är tid för trolska skymningsstunder då det är underbart att gå ut och strosa i trädgården. Här får du tips på sensommarens doftande skymningsväxter...

0

Rådjurssäkra lökar

Här får du tips på rådjurssäkra lökar! Så tänk till före planteringen för när väl rådjuren upptäckt din trädgård - då är det för sent!

0

Vårens första blomsterfest

Nyvakna och pigga står på rad i affärerna, ivriga att få schasa bort vintern från våra trädgårdar. Välkomna dem! Det finns inga mer lättskötta, användba...

0

Just nu i trädgården - september

Fortfarande är det sommarvarmt på dagarna och de riktigt sena perennerna står som finast. Sensommaren bjuder ofta på en blomprakt i varma, mustiga...

0

Trädgård med tre teman: Varierat med växter

Det finns över 500 olika växter i Helges trädgård och mycket är förstås blommande, men även bara vackert grönt och stilfullt. Till exempel ett trettiota...

0

Sista chansen för tulpaner

Så länge det går att få ned ett spett i backen kan man plantera tulpaner.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons