Annons

Just nu i trädgården - november 2009

Trädgårdsväxter och krukväxter

Ute i trädgården är växterna klädda i en frostad skrud.

Annons

 

I en del av landet har trädgården bäddats in i skyddande snö, andra delar får vänta och kan till och med bli utan. Nu känns det som mörkast ute, fast det kanske inte är så enligt almanackan. I mellandagarna när soltimmarna är få, får vi mer ombonat inomhus med tända ljus.


 

Maffig julblomma

Amaryllis, eller Hippeastrum som det vetenskapliga namnet är, hör till julens mest praktfulla blommor. För varje år finns det fler och fler sorter att välja bland – inte bara med röda utan vita, gula och rosa blomklockor. Särskilt oemotståndliga är de med flerfärgade ofta smäckra blommor som fjärilsamaryllis och spindelamaryllis. En annan läcker sort är ’Sydney’ med alldeles polkagrisrandiga kalkblad.


Naturtillgångar

Om man har en naturtomt är man rik på råvaror, framför allt om en del av den är skogstomt. Då kan man samla material till dörrkransar. Det kan vara ris från gran eller en, lingonris och nyponklädda grenar. Ta en vidja från en rak men böjlig buske och vira den som stomme. Annars finns färdiga stommar att köpa.

 


Blommar så här års

Nu går de flesta krukväxter på sparlåga. Bara några få blommar. Dit hör orkidéer. En venussko (Paphiopedilum) som blivit något av en klassiker är sorten ’Pinocchio’. Går man nära blir den som ett konstverk i purpur och lime. Venusskon är mycket lättskött, kanske inte lika lätt som brudorkidén, men nästan.

 


Väck amaryllis-lökarna

Det börjar bli dags att förbereda julens blommor. Om man vill driva egen amaryllis från lök är det dags nu. Räkna med att det tar 6-8 veckor från plantering till blomning. Vissa sorter behöver ännu längre tid, ungefär 8-10 veckor. Hur snabbt de växer beror även på hur varmt de står. För att löken ska vakna fortare kan man ställa krukan på en varm plats.

Tips:

  • Om man blandar gröna krukväxter med blommande orkidéer och olika säsongsblommor får man ett fönster som blommar också under den mörkaste årstiden.
  • Vattna krukväxterna mer sparsamt under vintern. Ju mindre ljus, desto mindre vatten behöver de. Öka vattningen först när de vaknar och börjar skjuta nya skott i vår.
  • Njut av hyacinter till advent. Sätt dem inte en och en utan gärna många tillsammans i en grupp. Täck jorden med mossa som enda dekoration.
  • Många av julens blommor vill gärna stå svalare än vad vi kan erbjuda. Dit hör azalea och cyklamen. Om man har möjlighet att ställa dem svalare under natten varar blomningen längre.
  • Julstjärna vill däremot stå i rumstemperatur.
  • Ta tillvara på tiden när trädgården vilar. Läs trädgårdsböcker, googla efter spännande växter och titta på sortimentslistor. Nu börjar tiden för drömmar, som kan bli planer för nästa sommar.
Annons
28 oktober 2009

0 Kommentarer

0

7 sorters blommor till midsommar

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

0

Fredskalla – förbättrar luften inomhus

Fredskallan är en populär krukväxt som är känd för sina ovala mörkgröna blad och distinkta blommor. Växten förbättrar inomhusluftens kvalitet.

0

Så lyckas du med krukväxterna

Med rätt skötsel kan du få dina krukväxter att stormtrivas. Här är skötseltips för att placera, göda och vattna krukväxterna på bästa sätt. Gör dig...

0

Pimpa trädgården till jul

Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

0

Vinterpynta trädgården

När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

0

Mina värsta misstag

Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

0

Roligt pyssel med pumpor

Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

0

Lisas trädgårdskalender oktober

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

0

Lisas trädgårdskalender november 2010

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons