Vårblommor i trädgården

Hur långt våren kommit beror på var i landet du bor. Det är alltid en pirrande känsla när man ser de första vårtecknen. Då vet man att det blir både ljusare och varmare för varje dag.


Snödroppar är ett efterlängtat vårtecken.

Vänta med att städa

Det börjar också klia i fingrarna att få fint i trädgården. Ha inte för bråttom, låt lövtäcket ligga kvar ett tag till över perennerna. Börja gärna med att vårstäda på uteplatsen. Då kan du redan nu slå dig ner i en skön stol och njuta av vårsolen. Känsliga rosor i söderläge och vintergröna växter bör behålla sitt skydd ett tag till. Annars kan de få torkskador av vårsolen, särskilt om tjälen är kvar i jorden. När solen lyser börjar växterna växa men i marken är vattnet fortfarande fruset. Det gör att växten torkar.

Låt löven ligga och skydda växterna ett tag till.

Beskär buskar och träd

Många träd och buskar beskärs nu under vårvintern, men inte alla. Slå först upp i en bok om just den växt du vill beskära eller gallra kan klippas nu. De som savar så här års ska inte beskäras nu utan på hösten. Dit hör stenfrukter som körsbär, aprikos, plommon och persika. Beskär inte heller buskar som blommar på fjolårsskotten. Beskärs de nu blir du snuvad på årets blomning. De klipps efter blomningen eller på höstkanten. Däremot kan man beskära de som blommar på årsskotten som buddleja och hortensia.

Sätt ut överblommade lökar

Hyacinter och andra lökar som köpts färdigdrivna i kruka under vintern och våren kan grävas ner så snart tjälen gått ur jorden. Om de får samla kraft kan de blomma igen nästa vår. Hyacinterna blir dock glesare än när de stod på julbordet, men är fortfarande vackra.

Plantera ut kruklökarna så kanske de blommar nästa år.

Byt jord på krukväxterna

Nu börjar krukväxterna vakna och det dags att ge dem ny, fräsch jord. Klipp även ner de blivit för stora, men vänta några veckor mellan jordbytet och beskärningen. Om det görs samtidigt tar det för mycket kraft från plantan. Nu när dagarna bli allt ljusare behöver växten inte bara mer vatten utan också näring i vattnet.

Klipp också ner pelargonerna som börjar skjuta skott. Passa på att spara några av skotten så de får rota sig. Sätt dem i små krukor med såjord eller i ett glas med vatten. Det är alltid trevligt att kunna dela med sig av sina pelargoner. Låt gärna en etikett följa med sticklingen så sortnamnet inte glöms bort.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar