Annons

Just nu i trädgården - maj

Trädgårdsväxter och krukväxter

I maj går det snabbt. Det känns som om allt ska göras denna månad och man hinner inte riktigt med. I början av månaden känns det som om trädgården är i sin linda. Det är mest växter som är på väg att grönska. I slutet av månaden är det nästan sommar, i alla fall om du bor i södra Sverige. Äppelträden blommar och det surrar av pollinerande insekter.

Annons


Äppelblom.

Ge tulpanlökarna näring

Vårlökarna är som vackrast nu. Tulpaner, narcisser men också de flesta andra vårlökar blommar. En av de läckrast tulpaner är "Verona". Det är inte bara för att den är ljusgul och fluffig. Där får den konkurrens av många andra tulpaner. Det är för det goda doftens skull. Gå nära den och dra ett djupt andetag. Den doftar som citronsorbet. Helt ljuvligt!

Ge lökarna lite extra näring efter blomningen. Servera dem benmjöl eller en speciell lökgödsel för att de ska komma igen fint till nästa säsong. Knipsa gärna av överblommade blomstjälkar. De stjäl näring ur löken som de kan behöva för att blomma nästa vår. 


Tulpanen Verona.

Beskär rosorna

När björklöven är stora som musöron är bästa tiden att beskära rosorna. Då har rosorna börjat skjuta skott och det är lättare att se vilka grenar som lever och inte. Beskär man tidigare kan det vara svårt att se. Vänta man för länge kan man i stället senarelägga eller till och med spoliera sommarens blomning.

Så här beskär du buskrosor: Ta bort gamla grenar med svag tillväxt och som hänger ner. Gallra om det är trångt. Beskär också tvåårsskott där sidoskotten har vaknat (grenarna ser ut som små träd). Korta in sidoskotten till 2-3 ögon. Korta också in fjolårskotten (de raka spröten) med ca en tredjedel av längden.

Så beskärs rabattrosor: Beskär först när risken för frostnätter är över. För att de ska bli kompakta och få stora men få blommor måste de beskäras hårt. Beskär så att 3-5 ögon lämnas kvar på grenen. Det brukar vara 5-10 cm ovan jordytan. Rabattrosor blommar på årsskotten.

Stötta i tid

Glöm inte att sätta stöd över högvuxna perenner som senare på säsongen brukar lägga sig ner.

Det är bättre att göra det nu medan de inte kommit så långt än senare när det blir svårare att tråckla in bladen mellan spjälorna.

Annons

Dela perenner

Våren är bästa tiden att dela perenner som blommar senare på säsongen. Vårblommande perenner delas däremot tidigt på hösten eller sensommaren. Perenner är vackrast i stora ruggar. Genom att dela dem får du fler plantor och kan sprida ut dem över ett större område. När de sedan växer ihop ser det ut som en enda stor planta. Dessutom får du plantor att sätta på andra ställen i trädgården eller ge bort till vänner och bekanta.

Så på friland

Nu är det dags att så de flesta frön som ska sås på friland. Med bönor får man vänta till juni. Sås de för tidigt, innan jorden är tillräckligt varm, ruttnar de i stället för att gro.

Så antingen i klassiskt raka rader eller i mer informella rundlar. För att få raka rader, ta två pinnar och fäst ett snöre mellan. Då kan lätt dra upp en rak linje med en pinne eller planteringsspade. Vattna i botten av fårorna innan du sår.

Så inte för tätt. Läs på påsen hur stort avståndet mellan fröna ska vara och hur långt mellan raderna. Riktigt små frön brukar vara inbakade som pellets för att vara lättare att så.

Se till att sådden hålls fuktig. Skydda gärna med fiberduk så gror fröna bättre och jämnare. Fiberduken gör att jorden behåller värme och fukt, samtidigt som regnvattnet kan tränga igenom. Detta är särskilt praktiskt kalla vårar. Blir det bakslag med en aning frostiga nätter brukar sådden klara sig under duken. Spänn inte åt duken för hårt. När de små plantorna växer måste de få lite takhöjd.


Äppelträden har blommat över. Äppelblomsblad över rabarbern

Bra nybörjarväxter

Börja med att odla lättodlade grönsaker. Då är det lättare att lyckas. Bland de mer lättodlade är mangold, olika kålväxter (som t ex kålrot och grönkål), potatis, sockerärtor, bönor, rädisor, morötter, plocksallat och persilja. Sätt gärna en rabarberplanta också. Så här års är stjälkarna späda och mjälla. Härligt till saft, marmelad eller varför inte en rabarberpaj.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
27 april 2004

0 Kommentarer

0

7 sorters blommor till midsommar

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

2

Barnens trädgårdsland

Gör verklighet av barnens trädgårdsintresse. Det är både lätt och roligt att göra sitt eget trädgårdsland.

0

Just nu i trädgården, maj -08

Maj är den månad då allt händer i trädgården.

0

Fin trädgård fort – välj rätt växter

Har du nyss byggt eller köpt en villa? Eller är du bara trött på din gamla trädgård? Vi i Villa tipsar om 12 växter som gör att du får en fin trädgård...

0

Tre trotjänare i trädgården - löjtnantshjärta

Vissa växter är nästan synonyma med ordet ”trädgård”. Det är dem vi ser framför oss i fantasin och många av dem väcker också barndomsminnen till liv....

0

Tre trotjänare i trädgården - syrén

Vissa växter är nästan synonyma med ordet ”trädgård”. Det är dem vi ser framför oss i fantasin och många av dem väcker också barndomsminnen till liv....

1

10 frågor om trädgård

Nu startar utesäsongen och det är åter dags att mota mossan, förbättra jorden och ta tag i grannens grenar. Hur du gör får du reda på av oss!

0

Grön trädgård hela året om!

Trädgårdsentusiasterna Ajan och Jan-Olof i Skillinge har sett till att få en "grön oas" året om. Vi i Villa följde deras trädgårds utseende under fyra...

0

Trädgårdens egna slingrande skatt

Bli blomsterkonstnär med klematis, en lättodlad juvel för liten och stor trädgård. Det finns massor med färgskimrande sorter. Med dem kan du skapa...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post info@viivilla.se. 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post kunddata@bonnier.se

 

Annons