Annons

Just nu i trädgården - maj

Trädgårdsväxter och krukväxter

I maj går det snabbt. Det känns som om allt ska göras denna månad och man hinner inte riktigt med. I början av månaden känns det som om trädgården är i sin linda. Det är mest växter som är på väg att grönska. I slutet av månaden är det nästan sommar, i alla fall om du bor i södra Sverige. Äppelträden blommar och det surrar av pollinerande insekter.

Annons


Äppelblom.

Ge tulpanlökarna näring

Vårlökarna är som vackrast nu. Tulpaner, narcisser men också de flesta andra vårlökar blommar. En av de läckrast tulpaner är "Verona". Det är inte bara för att den är ljusgul och fluffig. Där får den konkurrens av många andra tulpaner. Det är för det goda doftens skull. Gå nära den och dra ett djupt andetag. Den doftar som citronsorbet. Helt ljuvligt!

Ge lökarna lite extra näring efter blomningen. Servera dem benmjöl eller en speciell lökgödsel för att de ska komma igen fint till nästa säsong. Knipsa gärna av överblommade blomstjälkar. De stjäl näring ur löken som de kan behöva för att blomma nästa vår. 


Tulpanen Verona.

Beskär rosorna

När björklöven är stora som musöron är bästa tiden att beskära rosorna. Då har rosorna börjat skjuta skott och det är lättare att se vilka grenar som lever och inte. Beskär man tidigare kan det vara svårt att se. Vänta man för länge kan man i stället senarelägga eller till och med spoliera sommarens blomning.

Så här beskär du buskrosor: Ta bort gamla grenar med svag tillväxt och som hänger ner. Gallra om det är trångt. Beskär också tvåårsskott där sidoskotten har vaknat (grenarna ser ut som små träd). Korta in sidoskotten till 2-3 ögon. Korta också in fjolårskotten (de raka spröten) med ca en tredjedel av längden.

Så beskärs rabattrosor: Beskär först när risken för frostnätter är över. För att de ska bli kompakta och få stora men få blommor måste de beskäras hårt. Beskär så att 3-5 ögon lämnas kvar på grenen. Det brukar vara 5-10 cm ovan jordytan. Rabattrosor blommar på årsskotten.

Stötta i tid

Glöm inte att sätta stöd över högvuxna perenner som senare på säsongen brukar lägga sig ner.

Det är bättre att göra det nu medan de inte kommit så långt än senare när det blir svårare att tråckla in bladen mellan spjälorna.

Annons

Dela perenner

Våren är bästa tiden att dela perenner som blommar senare på säsongen. Vårblommande perenner delas däremot tidigt på hösten eller sensommaren. Perenner är vackrast i stora ruggar. Genom att dela dem får du fler plantor och kan sprida ut dem över ett större område. När de sedan växer ihop ser det ut som en enda stor planta. Dessutom får du plantor att sätta på andra ställen i trädgården eller ge bort till vänner och bekanta.

Så på friland

Nu är det dags att så de flesta frön som ska sås på friland. Med bönor får man vänta till juni. Sås de för tidigt, innan jorden är tillräckligt varm, ruttnar de i stället för att gro.

Så antingen i klassiskt raka rader eller i mer informella rundlar. För att få raka rader, ta två pinnar och fäst ett snöre mellan. Då kan lätt dra upp en rak linje med en pinne eller planteringsspade. Vattna i botten av fårorna innan du sår.

Så inte för tätt. Läs på påsen hur stort avståndet mellan fröna ska vara och hur långt mellan raderna. Riktigt små frön brukar vara inbakade som pellets för att vara lättare att så.

Se till att sådden hålls fuktig. Skydda gärna med fiberduk så gror fröna bättre och jämnare. Fiberduken gör att jorden behåller värme och fukt, samtidigt som regnvattnet kan tränga igenom. Detta är särskilt praktiskt kalla vårar. Blir det bakslag med en aning frostiga nätter brukar sådden klara sig under duken. Spänn inte åt duken för hårt. När de små plantorna växer måste de få lite takhöjd.


Äppelträden har blommat över. Äppelblomsblad över rabarbern

Bra nybörjarväxter

Börja med att odla lättodlade grönsaker. Då är det lättare att lyckas. Bland de mer lättodlade är mangold, olika kålväxter (som t ex kålrot och grönkål), potatis, sockerärtor, bönor, rädisor, morötter, plocksallat och persilja. Sätt gärna en rabarberplanta också. Så här års är stjälkarna späda och mjälla. Härligt till saft, marmelad eller varför inte en rabarberpaj.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
27 april 2004

0 Kommentarer

0

Fredskalla – förbättrar luften inomhus

Fredskallan är en populär krukväxt som är känd för sina ovala mörkgröna blad och distinkta blommor. Växten förbättrar inomhusluftens kvalitet.

0

Så lyckas du med krukväxterna

Med rätt skötsel kan du få dina krukväxter att stormtrivas. Här är skötseltips för att placera, göda och vattna krukväxterna på bästa sätt. Gör dig...

0

7 sorters blommor till midsommar

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

0

Charmiga kontraster

I en skogsglänta intill nationalparken Stenshuvud på Österlen har Gunilla Nilsson skapat en trädgård där blommor och grönsaker växer sida vid sida....

0

Rosor med sällskap

Nu spirar det i trädgårdssjälen! Det är dags att drömma och planera. Vad ska vi göra för att förnya trädgården i år? Varför inte ge rosorna ett skönhets...

0

Busken som trollar

Få buskar kan värma frusna vinterhjärtan som trollhasseln, som behåller sina blommor, även när snön lagt sitt blöta täcke över grenarna.

0

Just nu i trädgården januari -07

Nu har ljuset vänt och vi går mot ljusare tider. Men än dröjer det ett par månader innan ljuset är tillräckligt starkt utomhus för att växterna på...

0

Inred med växter och smådetaljer

Med några enkla grepp kan du ge dina rum nytt liv och grönska som varar hösten och vintern igenom. Redskapen är enkla – växter och några trendiga inredn...

0

Just nu i trädgården november-06

Säsongen börjar lida mot sitt slut. Kanske har första snön redan hunnit falla. Nu är det dags att börja drömma gröna drömmar.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons