Just nu i trädgården (juni)

Fina tips om vad man kan pyssla med i början av juni.


Plantera i amplar och urnor

Så fort faran för nattfrost är över är det dags att fylla urnor, balkonglådor och amplar med ljuvliga sommarblommor. Byt ut jorden om du inte redan tömde ur den i höstas och fyll med ny näringsrik planteringsjord. Blanda gärna i lite benmjöl, det ger kraftigare och finare växter. Vattna igenom jordklumparna på växterna innan plantering genom att sänka ner dem i en hink med vatten under några minuter.

Sätt ut kryddväxterna

Plantera dem gärna i krukor och urnor och placera dem på solig och varm plats nära köket eller sittplatsen. Då använder man kryddorna flitigare i matlagningen.

Gödsla och stödvattna

Prydnadsväxter, bärbuskar och fruktträd vill gärna ha lite extra näring nu. Mylla ner gödningen i jorden. Glöm inte bort gräsmattan. Det är en fördel att gödsla i samband med regn då kan växterna snabbare tillgodogöra sig näringen. Om våren och försommaren är regnfattig kan du vattna lite extra, men gör det på kvällen. I gassande solsken dunstar en stor del av vattnet bort. Var speciellt uppmärksam så att inte nyplanterade växter och den nysådda gräsmattan torkar ut.

Så ny omgång grönsaksfröer

Om du sådde grönsaker i slutet av förra månaden kan det vara dags att så ytterligare någon rad av rädisor, dill och sallat. Sår du i omgångar har du alltid tillgång till fräscha, fina grönsaker. Rädisorna är färdiga att skörda redan efter 5-6 veckor och de växer sig lätt för stora om du inte skördar i tid.

Ge växterna stöd

Kanske har stödkäpparna fått sig en knäck under vintern? Kontrollera också att eventuella stödband inte skär in i barken på träden. I takt med att stammen blir mer omfångsrik måste man släppa efter på stödbanden. Se även till att de högväxande perennerna som exempelvis riddarsporre får stöd. Det gäller att binda upp stjälkarna i tid innan de går av. Kraftiga regnväder och blåsiga dagar är ett stort hot mot de högväxande perennerna.

Vårda komposten

Trädgårdsavfallet förmultnar snabbare om du vänder kompostmaterialet någon gång ibland så att luft kommer ned. Passa på att blanda ner något miljövänligt kompostmedel, då jobbar bakterier och andra småkryp snabbare med att bearbeta kompostmassan.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar