Annons

Just nu i trädgården - augusti

Trädgårdsväxter och krukväxter

Många av trädgårdens ståtligaste perenner blommar först nu, även om de varit på väg under hela säsongen med ett vackert bladverk. Likaså är grönsakslandet som frodigast.

Annons

De små fröplantorna som man tycker står och stampar länge ger nu äntligen utdelning. Kanske finns det mer grönsaker och bär än du förmår tillreda, men som vänner eller grannar blir glada för och gärna skördar själva?


Röd solhatt, Echinacaea purpurea ’Magnus’, är en av sensommarens mest användbara perenner.

Skörda bär och grönsaker

Bär mognar och många grönsaker är stora nog att skördas. Passa på att njuta av trädgårdens läckerheter. Plocka också bär för att frysa in för att ta fram vid behov. Det blir som att spara en bit av sommaren.


Röda vinbär ger stora skördar, så de räcker till mer än saft.

Höstgödsla inför vintern

Efter midsommar ska man inte ge träd, buskar och perenner kvävehaltig gödsel (NPK). Däremot kan man ge dem särskild höstgödsel som bara innehåller fosfor och kalium (PK). Det hjälper dem att mogna av och förbereda sig inför vintern. Däremot behöver ettåriga växter NPK-gödsel hela säsongen för att vara fina ända till frosten sätter stopp för dem.

Plantera fjärilsväxter till nästa år

Ett bra sätt att locka fjärilar till trädgården är att plantera rikligt med nektarrika blommande växter. Många fjärilsväxter doftar så man får en väldoftande trädgård på köpet. Ha gärna ett grunt fågelbad så fjärilar och bin kan sitta och dricka på badkanten. Växter som är riktiga fjärilsmagneter är fjärilsbusken så klart (Buddleja), men också kärleksört (Sedum spectabile), röd solhatt, (Echinacea purpurea), lavendel (Lavandula angustifolia), rosenflockel (Eupatorium purpureum), bolltistel (Echinops ritro) men också andra tistlar. De flesta kryddväxter lockar också fjärilar när de blommar.


En amiralfjäril suger nektar på en dahlia. Den pampiga rosenflockeln, Eupatorium purpureum, som blommar under sensommar och höst, är en riktig fjärilsmagnet.

Dela med dig av perennerna

Nu på sensommaren är det inte lika torrt längre. Passa på att dela vårblommande perenner. Sprid ut de små plantorna så de tillsammans bildar ett större fält. Samtidigt får du plantor så du kan byta plantor med dina trädgårdsvänner. Visst kan man dela höstblommande perenner fast det är bättre att göra det på våren så man inte stör blomningen. Skörda också eget frö. Låt dem torka först innan de läggs i fröpåsar. En trevlig liten ”gå bort-present”.

Nyttiga grodor

Nu på sensommaren förvandlas alla grodlarver till vuxna grodor i miniatyr. På fuktiga ställen, vid dammar och sjöstränder, formligen vimlar det av smågrodor. Var rädd om dem och se dem som en stab av hjälpredor i trädgården. De är ständigt hungriga och äter allt som rör sig och går in i munnen. Sniglar slinker också ner i deras magar. Bästa tänkbara biologiska bekämpning.

Annons

Skörda kryddor

Njut av sommarens kryddor i maten. Att brygga te på några repade myntablad är det enklaste och bland det godaste man kan dricka. Spara också till i vinter. Skörda dem en solig och fin dag, innan solen står som högst. Då är de som bäst. Plocka dem i små buketter som hängs upp och ner för att torka. Man kan också strö ut dem i botten på en gles korg.

Så tvååringar

Om man sår tvååriga växter nu kan man njuta av deras blomning nästa sommar. I år får de bara en liten bladrosett som övervintrar. Nästa sommar blommar den för att fröså sig och sedan dö. Tvååringar som är ett måste i trädgården är: Fingerborgsblomma, kungsljus, silversalvia, mariatistel och muskatellsalvia.

Analysera din jord

Om man är osäker på vilken typ av jord man har, dess näringsinnehåll och förutsättningar är det bra att göra en jordanalys. Det finns flera analyslaboratorier på olika håll i landet. Det brukar kosta runt 400 kr och då får man reda på vilken jordart det är men också mullhalt, pH-värde och de viktigaste näringsämnena. Ibland får man också tips på hur man kan förbättra jorden.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
4 augusti 2005

0 Kommentarer

0

7 sorters blommor till midsommar

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

0

Fredskalla – förbättrar luften inomhus

Fredskallan är en populär krukväxt som är känd för sina ovala mörkgröna blad och distinkta blommor. Växten förbättrar inomhusluftens kvalitet.

0

Så lyckas du med krukväxterna

Med rätt skötsel kan du få dina krukväxter att stormtrivas. Här är skötseltips för att placera, göda och vattna krukväxterna på bästa sätt. Gör dig...

0

Pimpa trädgården till jul

Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

0

Vinterpynta trädgården

När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

0

Mina värsta misstag

Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

0

Roligt pyssel med pumpor

Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

0

Lisas trädgårdskalender oktober

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

0

Lisas trädgårdskalender november 2010

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons