Julrosen - vinterns blommande mirakel

Trädgårdsväxter och krukväxter

En kulen vintermorgon när du tittar ut genom fönstret ser det ut som om någon hade tappat ett skinande vitt ägg på den snöklädda marken. Det är julrosen som tränger upp sin trinda knopp rakt igenom snön.

Annons

Hetaste hett i trädgårdsvärlden är julrosen som blommar när det är som mörkast och kallast hos oss. Det finns ingen annan perenn-växt som blommar under årets mörkaste och kallaste tid på våra breddgrader. Vinterblomningen är ett genetiskt arv från julrosens förfäder i de kalla kalkbergen i sydöstra Europa. Det var där som en frusen munk på den mörka julaftonskvällen 1509 upptäckte den mirakulösa blomman. Han blev så hänförd att han skrev den vackra psalmen ”Det är en ros utsprungen”. Detta enligt en av många legender om julrosen. 

Blomma på julafton

Arten Helleborus niger med vita blommor är den hos oss hittills mest förekommande julrosen. Den kan börja blomma i november, eller vänta till februari-mars, beroende på vädret. Har man riktigt tur kan vinterns sagofé slå ut till julafton! Många undrar varför den inte alltid blommar vid juletid. Ett skäl är temperaturen – det får inte vara isande kallt. Men man kan försöka styra den till det, enligt ett gammalt trädgårdsmästarknep: lägg ett luftigt täcke av granris över plantan på hösten. Kolla då och då i december om knoppen börjar tränga upp ur jorden. När det gjort det är det dags att ta bort granriset – och hålla tummarna!

Just nu händer det spännande saker i julrosvärlden. Från England och Holland har det kommit en helt ny generation av julrosor, som blivit hetaste hett i trädgårdsvärlden. Deras botaniska namn är storblommig julros, Helleborus orientalis, och hybridjulros, Helleborus Orientalis-gruppen. De börjar nu dyka upp i välsorterade plantaffärer. Jag har haft glädjen att provodla flera sorter av dem i fyra år. De är förförande. Min trädgårds blomstervår har tack vare dem förlängts med ett par månader eftersom de blommar senare än den vanliga julrosen. Redan i snödroppstid i början av mars blir det utflykter till min lilla lund för att uppleva underverken. Den ena står där i mörkt sammetviolett, den andra i mintgrönt med fräknar på kinderna, den tredje bär en citrongul krinolinkjol...

Härdiga i hela landet

Det finns massor med sorter och inte en blomma är den andra lik. Att beskriva dem är svårt, men ett har de gemensamt: deras väsen har samma odefinierbart väna charm som en vildros. Det finns enkla och fyllda sorter i konstnärliga skapelser. En del är prickiga, andra broderade med raffinerade mönster, och de finns i förbluffande nyanser av grönt, aprikos, limegult, stålblått, bordeauxrött, svartlila och äppelblomsrosa. De har visat sig vara tacksamma och lättodlade, bildar snart magnifika ruggar och många av dem är glada i att självså sig. Var observant på småplantorna runt modern så har du med åren en spännande samling.

Det glänsande vackert flikiga bladverket är vintergrönt och håller sig prydligt till våren, då det ska klippas ned. Härdigheten diskuterades till en början men det har visat sig att de går i praktiskt taget hela landet.

Användningsområdet är stort så länge man respekterar att julrosor avskyr gassande sol. Ett läge i vandrande skugga till exempel i framkanten av lövfällande buskar är idealiskt, men julrosorna blommar även fint i skugga. Ett trevligt sätt att använda julrosorna, speciellt i små trädgårdar, är att sätta några plantor vid entrén. Ett varmare välkomnande kan man inte få en gråruggig vårvinterdag! Julroshybriderna är en perfekt lösning på problemet med den mörka norrsidan. Sätt några fina prydnadsbuskar där, och runt om dem olika ”vårrosor”. Eller gör en julrosgång. Den kan vara liten från början.

Oemotståndlig att strosa på är den ändå! Sedan utökar du den gradvis, allt efter tid och råd. Låt snödroppar (Galanthus nivalis), och klosterklockor (Leucojum vernum) titta upp bland julrosornas blad. Fint sommarsällskap blir fingerborgsblommor (Digitalis), krolliljor (Lilium martagon), ormbunkar och till hösten en magnifik perenn, till exempel det stiliga silveraxet (Cimicifuga). Som genom ett trolleri har din bekymmersamma skuggsida förvandlats till en förtrollande trädgårdslund – som dessutom är lättskött!

Julros. Julros. Julros.

Heta samlarobjekt är de nästan svarta. Den här storblommiga varianten heter Helleborus orientalis 'Black hybrid'. Ett spännande
exempel på de nya julrosorna" är den här skönheten i mintgrönt med purpurröda prickar på "kinderna". Se en sådan krinolin hon har, min limegula pärla. Så heter hon också 'Party dress' (festklänning)!

Julros. Julros. Julros.

"Orientens stjärna" ('Orientstern') heter den här fantastiska "mörkhyade" hybriden i Orientalis-gruppen. En ny sort, ljuvare än ljuv: gammalrosa på utsidan, vit med fina rosa strimmor på insidan. Fräscht äppelgröna blommor har arten brun julros (Helleborus x sternii) som är upphov till nya hybrider i läckra gröna nyanser.

Julros. Julros. Julros.

Snö bekymrar inte den tuffa vita julrosen – vinterträdgårdens gnistrande juvel. Den vackraste julros jag någonsin sett stod en tidig vårdag i min trädgård som en uppenbarelse från en sagovärld i aprikos-rosa och äppelgrönt. De nya hybriderna är ofta oerhört blomrika som sorten 'Pink Beauty', som med tiden blir en omfångsrik, halvmeterhög planta.

Julros. Julros. Julros.

När julrosens blomma falnar färgas den vackert grön. Låt de stora frökapslarna sitta kvar så är chansen stor att "mamma" självsår sig! De nya julros-hybriderna har ofta överraskande färger, som den här skönheten i ljust aprikos och milda limegröna toner. Den vanliga vita julrosen (Helleborus niger) är en urgammal släkting till de nya hybriderna. Blommar på vintern – ibland till jul om man har tur!

Annons

Så lyckas du med julrosor!

Plantering: Gräv en stor, djup grop. Rotsystemet blir omfattande. Bädda in rötterna med kalk- och näringsrik jord. Var generös med brunnen kompost och naturgödsel. Sätt inte plantan för nära stora vattenslukande träd.

Favoritmiljö: Halvskugga – skugga på väldränerad plats som bör vara fuktig under våren.

Skötsel: Gödsla med benmjöl tidigt på våren och ge kompost/naturgödsel sent på hösten. Julrosor älskar äggskal! Smula sönder dem och mylla ned dem runt plantan. Ta bort blad som fått svarta prickar = svartfläcksjuka. Kasta dem i soporna.

Julrosor är giftiga!

Hur farliga är de? I boken Vådliga och vänliga växter i vår närmiljö (Sven-Olof Strandhede) uppges att förgiftningsrisken torde vara mycket liten. Har du barn eller husdjur kan du plocka bort de stora fröer som bildas efter blomningen – det är det enda på plantan som möjligen kan locka till att provsmakas.  

Plantaffärer med fint sortiment:

Göteborgs botaniska trädgårdsbutik, tel 031-741 11 11. www.gotbot.se
Rångedala plantskola, tel: 033-27 95 00.
www.rangedala-plantskola.se
Trädgården Ulriksdal på Kivik, tel: 0414-706 10.
www.edafos.se
Zetas finsmakarens trädgård, tel: 08-646 03 91.
www.zetas.se
Sök även butiker/köpställen här

2 november 2005

0 Kommentarer

0

7 sorters blommor till midsommar

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

2

Barnens trädgårdsland

Gör verklighet av barnens trädgårdsintresse. Det är både lätt och roligt att göra sitt eget trädgårdsland.

0

Just nu i trädgården, maj -08

Maj är den månad då allt händer i trädgården.

0

Fin trädgård fort – välj rätt växter

Har du nyss byggt eller köpt en villa? Eller är du bara trött på din gamla trädgård? Vi i Villa tipsar om 12 växter som gör att du får en fin trädgård...

0

Tre trotjänare i trädgården - löjtnantshjärta

Vissa växter är nästan synonyma med ordet ”trädgård”. Det är dem vi ser framför oss i fantasin och många av dem väcker också barndomsminnen till liv....

0

Tre trotjänare i trädgården - syrén

Vissa växter är nästan synonyma med ordet ”trädgård”. Det är dem vi ser framför oss i fantasin och många av dem väcker också barndomsminnen till liv....

1

10 frågor om trädgård

Nu startar utesäsongen och det är åter dags att mota mossan, förbättra jorden och ta tag i grannens grenar. Hur du gör får du reda på av oss!

0

Grön trädgård hela året om!

Trädgårdsentusiasterna Ajan och Jan-Olof i Skillinge har sett till att få en "grön oas" året om. Vi i Villa följde deras trädgårds utseende under fyra...

0

Trädgårdens egna slingrande skatt

Bli blomsterkonstnär med klematis, en lättodlad juvel för liten och stor trädgård. Det finns massor med färgskimrande sorter. Med dem kan du skapa...