Annons

Iris - superstjärnan för hopplösa lägen

Trädgårdsväxter och krukväxter

Det spelar ingen roll att jorden är mager och växtplatsen snustorr och solig mest hela dagen - irisen trivs ändå!

Annons


Har du en plats i trädgården, där ingenting vill växa? Kanske en knastertorr "öken" under takutsprånget, eller en brant slänt, som du svär över varje gång du kämpar där med gräsklipparen.

Ta hjälp av trädgårdsiris, Iris Germanica-gruppen, tidigare kallad skäggiris. En perenn som är härdig i hela Sverige, som älskar hopplösa lägen och mager jord, och som trivs praktiskt taget överallt där det är torrt och soligt.


Amerikanska irisar har enorma orkidélika blommor, ofta i nya spännande färgspel som hos ?Rustic Royalty? i aprikos och mahognybrunt.


Mjukt vågade kronblad förekommer ofta på irisar från USA. Här sorten 'Celebration Song' i ljust aprikos och milt lavendelblått.

Stora och stiliga från USA

Det gäller inte minst de nya superstjärnorna från USA, de s k "West Coast Iris", en ny grupp av irishybrider, som tagit trädgårdsvärlden med storm. Utmärkande för dem är att de blommar mycket rikt och länge eftersom en planta får flera stänglar med vardera 10-12 knoppar, som slår ut efterhand. En del sorter remonterar. Blommorna är förbluffande; stora och orkidélika, ofta med vågiga kanter, och finns i alla önskvärda regnbågstoner och i nya unika färgkombinationer. Vad sägs till exempel om mörkt sammetsbrunt - hett aprikosorange, eller limegrönt-lavendelrosa-mörkviolett? Eller en midnattssvart blomma med sidenlyster, vars inre lyser som guld.

Anor från antiken

Det finns även många gamla fina sorter av trädgårdsiris. De är inte så glamorösa som de nya amerikanskorna, men har i gengäld en utstrålning av förtrollande sagoféer.Har du en ärvd sådan? Var rädd om den. Det kan vara en klenod som inte längre finns att köpa. Iris tillhör våra äldsta trädgårdsblommor med anor från antiken. I den grekiska gudasagan berättas hur växten fick sitt namn: regnbågsgudinnan Iris använde regnbågen som en bro mellan himmel och jord. Regnbågens färger fastnade på hennes bara fötter och i gudinnans fotspår på jorden växte det upp blommor i regnbågens alla färger


Den sensationellt vackra? Coral Sunset? glöder i trendiga soluppgångstoner.


Milt rökgrått och sammetsviolett är en gammaldags färgkombination på iris som kommer tillbaka hos nya amerikanska hybrider.

Perfekt för problemlägen

Det kanske vanligaste problemläget i våra trädgårdar är intill husväggen, där det är för instängt och torrt, och takutsprånget dessutom hindrar växterna från att tillgodogöra sig det välgörande regnvattnet. Eftersom vi gärna vill ha något vackert som blommar mot huset så envisas vi med att anlägga en rabatt här - fast den borde ligga en meter utanför väggen! Har du en sådan solig rabatt så är den ett paradis för iris! Fyll den med sorter vars blommor går ton-i-ton med eller matchar husets färg, och du får ett blommande samtalsämne! När blomningen är över står irisens stiliga silvergrå bladverk kvar som en prydnad hela säsongen. De stela spjutlika bladen gör även iris till en fin kantväxt längs en stenbelagd gång.
En slänt kan ställa till stora bekymmer för trädgårdsägaren. Ofta rekommenderas det att man ska så gräs eller plantera marktäckande buskar och barrväxter i en sådan. Spännande är det inte - och svårskött! Att flera gånger i veckan kämpa med gräsklipparen i en brant slänt kan ta gnistan ur den mest brinnande trädgårdsentusiast!

Lösningen är iris, enligt trädgårdslegenden Tor Nitzelius. I sin bok Trädgårdens vackraste blommor skriver han: "Den som har en stor eller liten slänt borde ovillkorligen helt täcka den med trädgårdsiris i en eller flera sorter. Blomningen hos en sådan iris-vall är överväldigande, och långt in på hösten ger plantorna med sitt yppiga bladverk en god effekt".
Tilläggas kan att iris stortrivs i sluttande lägen, där vattnet snabbt rinner undan, och inte blir stående med risk för rotröta. Dessutom är irisslänten lättskött. Det enda man behöver göra är att hålla undan ogräset på våren och försommaren tills rhizomerna hunnit täcka jorden, och att klippa ned bladverket sent på vårvintern.

Annons


De moderna mörka bourgognetonerna finns hos flera amerikanska irisar. Den här heter 'Salsa Rio'.


Som en kokett rokokofröken kan en iris också se ut! Den snövita "kjolen" hos sorten 'Acoma' har sirliga broderier i blåviolett.

Doftande av honung och vanilj

Att trädgårdsiris älskar torra, magra platser betyder inte att den inte skulle trivas i en blandad blomsterrabatt med "normal" jord. Iris kan bli ett förtrollande utropstecken i en sådan om man tänker på följande: 1) Sätt ett gäng irisar tillsammans. Blanda inte in andra växter, utan låt dem stå en bit därifrån. Grannväxternas blad får inte skugga jorden runt irisens rotsystem. 2) Lätta upp jorden där irisen ska stå med mycket grus och småstenar ned till 40 centimeters djup. 3) Välj sorter som blommar samtidigt som det sällskap du vill ge dem. Trädgårdsiris finns med olika blomningstider på försommaren: tidiga, medeltidiga och sena.
Släpp loss fantasin - iris är mycket användbar! Har du t ex en stenbumling på tomten? Den är en perfekt bakgrund till amerikanska hybrider, vars överdådiga skönhet framhävs av stenväggens patina. En plattlagd altan kan få en ny lustfylld dimension om du skapar en liten doftande oas i den. Ta bort några plattor och sätt lavendel som kantväxt. I mitten sätter du en doftande irissort. Det finns irisar som doftar honung, vanilj, liljekonvalj, ros och frukt, speciellt bland de som blommar i blå och violetta nyanser.
Vill du vara riktigt "inne" så kan du göra ett renässansinslag. Det föreslår växtdesignern Folke Mattsson på Zetas finsmakarens trädgård: inrama en fyrkantig yta med en låg formklippt buxbomhäck. I den sätter du svartblommande växter med olika blomningstider. På försommaren får svarta irisar spela huvudrollen. Det finns hänförande svarta sorter bland de amerikanska irisarna, t ex 'Before the Storm' och 'Old Black Magic'. Runt dem en låg malört med silvergrå blad som dillmalört, Artemisia filifolia. Där har du en trendig klassisk rabatt med finess. Varför inte placera den i gräsmattan, som kan se nog så ointressant ut!

Lättodlad och nästan skötselfri

Läget ska vara väl dränerat, varmt och soligt. Iris behöver sol minst halva dagen. Jorden torr och mager, och med fördel grusig/sandig.
Viktigt: iris blommar inte om rhizomerna (rotknölarna) ligger för djupt i jorden. Vid plantering ska de läggas horisontalt. Översidan ska anas vid jordytan (se bild). Det är viktigt att solen når rhizomen. . Efter några år kan plantorna ha sjunkit ned. Lyft dem då genom att sticka ned en grep under rotsystemet en bit från plantan. Skaka den försiktigt och lyft upp den till marknivån. Fyll på med jord i hålet under plantan.

Nyplanterade iris måste ha fuktig jord tills de rotat sig. Därefter vill iris ha "torra fötter". Övervattning är ett vanligt skäl till att en planta dör. Gödsla snålt! Benmjöl rekommenderas. Ge en liten dos tidigt på våren, en andra lika lätt dos en månad efter blomningen.

Klipp bort den överblommade stjälken. Låt bladverket vara kvar över vintern. Klipp ned det innan ny tillväxt börjar. Vintertäck inte plantorna.
Dela plantorna när det bildats en "häxring" runt moder-rhizomen. Den förökar sig i sidled. När ringen är full efter 3-5 år är det dags för delning. Gör 3-4 nya plantor av rhizomringen så blommar de redan följande sommar.

Fynda iris per postorder:

Amerikanska irisar dyker allt oftare upp i svenska plantaffärer, men det största sortimentet har följande postorderföretag:
Bohus Perenner & Växter saluför krukodlade plantor. Tel/fax: 0431-748 16 www. bohus1.nu.
Flower Beauty: säljer rhizomer. Tel/fax: 0159-23 006. www.flower-blommor.com.
Lilla Fiskaregatans Trädgårdsbutik: säljer rhizomer. Tel: 046-12 17 55. www.lillafiskaregatanstradgardsbutik.se.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
08 maj 2003
 
Annons
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan det vara svårt att hitta just gärdesgårdsblommor, istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

Vinterpynta trädgården

Trädgårdsväxter och krukväxter När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

Mina värsta misstag

Trädgårdsväxter och krukväxter Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

Roligt pyssel med pumpor

Trädgårdsväxter och krukväxter Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

Höstglöden gör mig glad

Trädgårdsväxter och krukväxter Vid den här tiden visar moder natur att hon har temperament. Sätter fyr och flamma i buskar och träd och målar de sena blommorna i glödande toner.

Lisas trädgårdskalender oktober

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

Sveriges vackraste rabatt 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Tävlingen är avgjord! Kerstin Aigner i Mora har Sveriges vackraste rabatt! Bland hundratals fina bidrag i vår fototävling blev denna härligt ”svenska”...

Lisas trädgårdskalender november 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons