Annons

Höstträdgård i koppar och guld

Trädgårdsväxter och krukväxter

Utnyttja de underbara sensommar- och höstblommande växterna i gyllene och flammande soluppgångstoner. Så här års tror man lätt att blomsterprakten i trädgården är över. Överge sådana tankar - satsa på en ny "blomstervår" istället!

Annons

Augusti och september är en gyllene tid i trädgården. Nu får jag en kick, fylld av glädje över den nya blomstertid, som kommer! Så har det varit ända sedan jag blev bekant med det levnadsglada gäng av blommor, som har sin stora skönhetsperiod nu. Tack vare dem så känns det som om sommaren nästan aldrig tar slut - och snart kommer igen.

Hopp och glädje

Det är något alldeles speciellt med de här blommorna. Deras mustigt mättade nyanser framhävs och värms upp av den lågt stående solens milda sken. Det gör att gula och orange nyanser på blommor verkar hoppingivande på oss människor. I färgpsykologin symboliserar gult ljuset. Gula blommor sopar undan sentimentala tankar om att sommaren är slut - och lovar att det kommer en ny! Orange är glädjens färg, som vitaliserar intellektet och motverkar depression. En perfekt färg när vi går mot vinter!

De sena perennerna är även värdefulla därför att de blommar i många veckor, en del ända tills frosten kommer. De är lättodlade, i allmänhet mycket långlivade och härdiga över nästan hela Sverige. När de fått några år på nacken har de utvecklats till stora härliga ruggar, som bjuder på ett överflöd av mycket hållbara blommor, som också är perfekta till snitt. En enda planta av en pampig sort, t ex höstsolros eller gullboll, räcker för att få en härlig effekt, om man har ont om plats. En hel höstrabatt i gyllene toner syns på långt håll. Vad du än hittar på så kommer du att bli glad över att du har införlivat de här "guldklimparna" i din täppa - de kommer att förgylla den i många år.

Hybrid-dagliljor

Hemerocallis Hybrida-gruppen, tillhör morgondagens trädgårdsstjärnor. De är mycket värdefulla perenner, och det dyker ständigt upp nya spännande sorter med ibland flera månaders blomningstid. Utmärkande för blommorna är att de är mycket större än gammaldags dagliljor, ibland fyllda och ibland med krusiga kronblad. Växtsättet är elegant med smala, graciöst hängande blad, vilket gör dagliljor till fina kantväxter. Höjd 60-100 cm beroende på sort. Vill ha fuktig och näringsrik växtplats i sol eller lätt skugga. Den vackra sorten 'Frans Hals' passar perfekt så här års med sina gula blommor med orange band.


Ett konstverk i koppar och guld är blommorna hos dagliljan 'Frans Hals'.

Höstrudbeckia,

Rudbeckia laciniata är en elegant "höjdare", som bildar stora bestånd som kan bli 1,5-2 meter höga. De nästan "självlysande" gula blommorna är raffinerade mot en mörk bakgrund, t ex en brunsvart vägg. Anspråkslös och lättodlad i vanlig rabattjord i sol-halvskugga. Släktingen gullboll, Rudbeckia laciniata, var en av mormors kära solblommor, och lever kvar i många gamla täppor. De rankiga stjälkarna kan bli två meter höga och kastar sig som fullvuxna vildsint ut över omgivningen. Placera därför gullbollen där du enkelt kan ge den ett ordentligt stöd. Gör det i tid! Mycket levnadsglad - sprider sig snabbt. Den överdådiga solgula blomningen är oemotståndlig mot klarblå himmel. Trivs i fuktighetshållande trädgårdsjord, törstig vid torka.


En aristokrat bland sena perenner är höstrudbeckian som snabbt bildar stora bestånd.


Fullkomligt dränkt av solgula fyllda blommor blir mormorsfavoriten gullboll.

Liljor, Lilium:

Det finns några gyllene praktsorter i Regale-gruppen, som man inte vill vara utan om man en gång sett dem, och framförallt upplevt deras doft. Dit hör kejsarliljorna "African Queen", aprikos, och gyllengula "Golden Splendour" och den gula kungsliljan "Royal Gold". Den gamla folkkära tigerliljan, Lilium lancifolium, har lysande apelsinröda turbanformade blommor med svarta prickar. En av de härdigaste och mest lättodlade liljorna, som självsår sig med de bulbiller, som bildas i bladvecken. Det finns också lättodlade orientaliska hybrider i brinnande nyanser.
Ett fint sällskap till liljorna är sydstormhatten, Aconitum lycoctonum ssp neapolitanum, som har elegant bågböjda 1.5 meter långa grenar översållade med små limegula "munkhättor" , som stormhattsblommorna kallades i folkmun i gamla tider. Sydstormhatt kan fyndas hos specialister. Obs: alla stormhattar är mycket giftiga.


Den ljuvliga kejsarliljan 'Golden Splendour', som får massor med enorma, underbart doftande klockor, i sällskap med sydstormhatt.

Annons


Tigerliljan bjuder på massor med prickiga apelsinröda blommor på höga stjälkar.

 Solrosorna

En annan pärla bland perenna solrosor är "citronsolros", Helianthus x laetiflorus 'Lemon Queen', som blommar från augusti tills frosten kommer. Plantan har ett vackert buskigt växtsätt, stjälkarna är stadiga och ca 1,7 meter höga. Plantan breder snabbt ut sig, vilket gör att man efter några år kan dela den och få material till en hel blomsterhäck. Effektfullt och ombonat t ex runt en sittplats, där man trivs vid den här tiden.

Trädgårdssolbrud

Helenium Autumnale-gruppen, tillhör de mest rikblommande perenner som finns. En enda planta lyser i hela trädgården. Det finns flera sorter med blomkorgar i koppar-brons-gult. Tre av de finaste är 'Moerheim Beauty', roströd, 'Rubinzwerg', mörkt rost-rubinröd och 'The Bishop, gul. De blir meterhöga i fuktig, näringsrik jord i sol-halvskugga.


Ett brinnande skådespel blir det i rabatten när den eldiga solbruden 'Rubinzwerg' blommar.


Solbruden 'Moerheim Beauty' blommar i naturens egna mustiga höstfärger.

Engelska rosor

De så kallade Austin-rosorna, Moderna buskros-gruppen, blir kronan på verket i den flammande höstrabatten. Bland dem finns sorter i underbara soluppgångsnyanser: 'Abraham Darby'' i gyllene och aprikos toner, 'Charles Austin' i laxgult, 'Crown Prinsess Margareta' i varma aprikos-persikonyanser och 'Graham Thomas' varmt gyllengul. Alla remonterar och doftar underbart. Härdiga till zon 3-4, men kan längre norrut odlas i en stor kruka, som placeras på strategisk plats vid matchande perenner, och vinterförvaras frostfritt.


'Abraham Darby' är en av de vackraste engelska rosorna, vars blommor glänser i en gyllen-aprikos färgskala.


Engelska rosen 'Charles Austin' tittar rodnande fram under den tomatröda hybridliljans överdådiga klockor - en läcker kombination!

Kinesisk vippvallmo

Macleaya microcarpa 'Coral Plume', är en fantastisk perenn som bakgrundsväxt med två meter höga stjälkar med vackert designade blad, skiftande i grågrönt och rost, och små brunrosa blommor i vippor. Lättodlad i bra trädgårdsjordar i sol-halvskugga. Vippvallmon sprider sig med långa utlöpare, och måste hållas efter.


Den kinesiska vippvallmons eleganta bladverk passar bra för hybridliljan 'Staccato' att luta sina blossande kinder mot.

Gullris

Solidago Canadensis-gruppen, är en annan perenn med stor aptit på livet. Bestånden kan med åren bli enorma. Som bakgrund i en rabatt är de idealiska med sina höga stadiga stjälkar som på toppen kröns av mjukt fluffiga hängande blomvippor. Det finns sorter i månskens- och guldgult. Gullris älskas av bin och fjärilar och är mycket lättodlad i sol i de flesta jordtyper.


Höstperenner är så generösa att man kan plocka jättebuketter av dem utan att det märks! Medsols från mitten gullboll, gullris och "citronsolros".
De stora i mitten och t v är gullsolros. I buketten finns också ettåriga solrosor, ringblommor och ölandstok.

Plantera dem nu!

För liljor är mitten av augusti-september bästa planteringstid. De vill ha "huvudet" i solen och "fötterna" i skuggan - sätt någon halvhög perenn framför, som skuggar rotsystemet. Viktigt: läget ska vara väldränerat. Bottna gärna gropen med grus eller småsten. Löken ska sättas djupt, ca 15-20 cm under marknivån. Mullrik jord - blanda in mycket kompost.
Krukodlade perenner och rosor står oftast i blom i plantbutikerna så här års, vilket gör att man ser blommorna i verkligheten och kan välja färger efter smak. Naturens eget skönhetsmedel, den milda sensommardaggen, ger plantorna en stimulerande morgondusch och hjälper dem att rota sig. Glöm för den skull inte att vattna om det är varmt.

Sänk ner krukorna i en hink med ljummet vattnen medan du gör i ordning jorden. Försök hålla jordklumpen intakt när du tar bort krukan. Använd aldrig konstgödsel den här tiden, men blanda gärna ner kogödsel och brunnen kompost i planteringsjorden.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
10 september 2003
 
Annons
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan det vara svårt att hitta just gärdesgårdsblommor, istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

Vinterpynta trädgården

Trädgårdsväxter och krukväxter När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

Mina värsta misstag

Trädgårdsväxter och krukväxter Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

Roligt pyssel med pumpor

Trädgårdsväxter och krukväxter Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

Höstglöden gör mig glad

Trädgårdsväxter och krukväxter Vid den här tiden visar moder natur att hon har temperament. Sätter fyr och flamma i buskar och träd och målar de sena blommorna i glödande toner.

Lisas trädgårdskalender oktober

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

Sveriges vackraste rabatt 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Tävlingen är avgjord! Kerstin Aigner i Mora har Sveriges vackraste rabatt! Bland hundratals fina bidrag i vår fototävling blev denna härligt ”svenska”...

Lisas trädgårdskalender november 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons