Annons

Höstträdgård i koppar och guld

Trädgårdsväxter och krukväxter

Utnyttja de underbara sensommar- och höstblommande växterna i gyllene och flammande soluppgångstoner. Så här års tror man lätt att blomsterprakten i trädgården är över. Överge sådana tankar - satsa på en ny "blomstervår" istället!

Annons

Augusti och september är en gyllene tid i trädgården. Nu får jag en kick, fylld av glädje över den nya blomstertid, som kommer! Så har det varit ända sedan jag blev bekant med det levnadsglada gäng av blommor, som har sin stora skönhetsperiod nu. Tack vare dem så känns det som om sommaren nästan aldrig tar slut - och snart kommer igen.

Hopp och glädje

Det är något alldeles speciellt med de här blommorna. Deras mustigt mättade nyanser framhävs och värms upp av den lågt stående solens milda sken. Det gör att gula och orange nyanser på blommor verkar hoppingivande på oss människor. I färgpsykologin symboliserar gult ljuset. Gula blommor sopar undan sentimentala tankar om att sommaren är slut - och lovar att det kommer en ny! Orange är glädjens färg, som vitaliserar intellektet och motverkar depression. En perfekt färg när vi går mot vinter!

De sena perennerna är även värdefulla därför att de blommar i många veckor, en del ända tills frosten kommer. De är lättodlade, i allmänhet mycket långlivade och härdiga över nästan hela Sverige. När de fått några år på nacken har de utvecklats till stora härliga ruggar, som bjuder på ett överflöd av mycket hållbara blommor, som också är perfekta till snitt. En enda planta av en pampig sort, t ex höstsolros eller gullboll, räcker för att få en härlig effekt, om man har ont om plats. En hel höstrabatt i gyllene toner syns på långt håll. Vad du än hittar på så kommer du att bli glad över att du har införlivat de här "guldklimparna" i din täppa - de kommer att förgylla den i många år.

Hybrid-dagliljor

Hemerocallis Hybrida-gruppen, tillhör morgondagens trädgårdsstjärnor. De är mycket värdefulla perenner, och det dyker ständigt upp nya spännande sorter med ibland flera månaders blomningstid. Utmärkande för blommorna är att de är mycket större än gammaldags dagliljor, ibland fyllda och ibland med krusiga kronblad. Växtsättet är elegant med smala, graciöst hängande blad, vilket gör dagliljor till fina kantväxter. Höjd 60-100 cm beroende på sort. Vill ha fuktig och näringsrik växtplats i sol eller lätt skugga. Den vackra sorten 'Frans Hals' passar perfekt så här års med sina gula blommor med orange band.


Ett konstverk i koppar och guld är blommorna hos dagliljan 'Frans Hals'.

Höstrudbeckia,

Rudbeckia laciniata är en elegant "höjdare", som bildar stora bestånd som kan bli 1,5-2 meter höga. De nästan "självlysande" gula blommorna är raffinerade mot en mörk bakgrund, t ex en brunsvart vägg. Anspråkslös och lättodlad i vanlig rabattjord i sol-halvskugga. Släktingen gullboll, Rudbeckia laciniata, var en av mormors kära solblommor, och lever kvar i många gamla täppor. De rankiga stjälkarna kan bli två meter höga och kastar sig som fullvuxna vildsint ut över omgivningen. Placera därför gullbollen där du enkelt kan ge den ett ordentligt stöd. Gör det i tid! Mycket levnadsglad - sprider sig snabbt. Den överdådiga solgula blomningen är oemotståndlig mot klarblå himmel. Trivs i fuktighetshållande trädgårdsjord, törstig vid torka.


En aristokrat bland sena perenner är höstrudbeckian som snabbt bildar stora bestånd.


Fullkomligt dränkt av solgula fyllda blommor blir mormorsfavoriten gullboll.

Liljor, Lilium:

Det finns några gyllene praktsorter i Regale-gruppen, som man inte vill vara utan om man en gång sett dem, och framförallt upplevt deras doft. Dit hör kejsarliljorna "African Queen", aprikos, och gyllengula "Golden Splendour" och den gula kungsliljan "Royal Gold". Den gamla folkkära tigerliljan, Lilium lancifolium, har lysande apelsinröda turbanformade blommor med svarta prickar. En av de härdigaste och mest lättodlade liljorna, som självsår sig med de bulbiller, som bildas i bladvecken. Det finns också lättodlade orientaliska hybrider i brinnande nyanser.
Ett fint sällskap till liljorna är sydstormhatten, Aconitum lycoctonum ssp neapolitanum, som har elegant bågböjda 1.5 meter långa grenar översållade med små limegula "munkhättor" , som stormhattsblommorna kallades i folkmun i gamla tider. Sydstormhatt kan fyndas hos specialister. Obs: alla stormhattar är mycket giftiga.


Den ljuvliga kejsarliljan 'Golden Splendour', som får massor med enorma, underbart doftande klockor, i sällskap med sydstormhatt.

Annons


Tigerliljan bjuder på massor med prickiga apelsinröda blommor på höga stjälkar.

 Solrosorna

En annan pärla bland perenna solrosor är "citronsolros", Helianthus x laetiflorus 'Lemon Queen', som blommar från augusti tills frosten kommer. Plantan har ett vackert buskigt växtsätt, stjälkarna är stadiga och ca 1,7 meter höga. Plantan breder snabbt ut sig, vilket gör att man efter några år kan dela den och få material till en hel blomsterhäck. Effektfullt och ombonat t ex runt en sittplats, där man trivs vid den här tiden.

Trädgårdssolbrud

Helenium Autumnale-gruppen, tillhör de mest rikblommande perenner som finns. En enda planta lyser i hela trädgården. Det finns flera sorter med blomkorgar i koppar-brons-gult. Tre av de finaste är 'Moerheim Beauty', roströd, 'Rubinzwerg', mörkt rost-rubinröd och 'The Bishop, gul. De blir meterhöga i fuktig, näringsrik jord i sol-halvskugga.


Ett brinnande skådespel blir det i rabatten när den eldiga solbruden 'Rubinzwerg' blommar.


Solbruden 'Moerheim Beauty' blommar i naturens egna mustiga höstfärger.

Engelska rosor

De så kallade Austin-rosorna, Moderna buskros-gruppen, blir kronan på verket i den flammande höstrabatten. Bland dem finns sorter i underbara soluppgångsnyanser: 'Abraham Darby'' i gyllene och aprikos toner, 'Charles Austin' i laxgult, 'Crown Prinsess Margareta' i varma aprikos-persikonyanser och 'Graham Thomas' varmt gyllengul. Alla remonterar och doftar underbart. Härdiga till zon 3-4, men kan längre norrut odlas i en stor kruka, som placeras på strategisk plats vid matchande perenner, och vinterförvaras frostfritt.


'Abraham Darby' är en av de vackraste engelska rosorna, vars blommor glänser i en gyllen-aprikos färgskala.


Engelska rosen 'Charles Austin' tittar rodnande fram under den tomatröda hybridliljans överdådiga klockor - en läcker kombination!

Kinesisk vippvallmo

Macleaya microcarpa 'Coral Plume', är en fantastisk perenn som bakgrundsväxt med två meter höga stjälkar med vackert designade blad, skiftande i grågrönt och rost, och små brunrosa blommor i vippor. Lättodlad i bra trädgårdsjordar i sol-halvskugga. Vippvallmon sprider sig med långa utlöpare, och måste hållas efter.


Den kinesiska vippvallmons eleganta bladverk passar bra för hybridliljan 'Staccato' att luta sina blossande kinder mot.

Gullris

Solidago Canadensis-gruppen, är en annan perenn med stor aptit på livet. Bestånden kan med åren bli enorma. Som bakgrund i en rabatt är de idealiska med sina höga stadiga stjälkar som på toppen kröns av mjukt fluffiga hängande blomvippor. Det finns sorter i månskens- och guldgult. Gullris älskas av bin och fjärilar och är mycket lättodlad i sol i de flesta jordtyper.


Höstperenner är så generösa att man kan plocka jättebuketter av dem utan att det märks! Medsols från mitten gullboll, gullris och "citronsolros".
De stora i mitten och t v är gullsolros. I buketten finns också ettåriga solrosor, ringblommor och ölandstok.

Plantera dem nu!

För liljor är mitten av augusti-september bästa planteringstid. De vill ha "huvudet" i solen och "fötterna" i skuggan - sätt någon halvhög perenn framför, som skuggar rotsystemet. Viktigt: läget ska vara väldränerat. Bottna gärna gropen med grus eller småsten. Löken ska sättas djupt, ca 15-20 cm under marknivån. Mullrik jord - blanda in mycket kompost.
Krukodlade perenner och rosor står oftast i blom i plantbutikerna så här års, vilket gör att man ser blommorna i verkligheten och kan välja färger efter smak. Naturens eget skönhetsmedel, den milda sensommardaggen, ger plantorna en stimulerande morgondusch och hjälper dem att rota sig. Glöm för den skull inte att vattna om det är varmt.

Sänk ner krukorna i en hink med ljummet vattnen medan du gör i ordning jorden. Försök hålla jordklumpen intakt när du tar bort krukan. Använd aldrig konstgödsel den här tiden, men blanda gärna ner kogödsel och brunnen kompost i planteringsjorden.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
10 september 2003

0 Kommentarer

0

7 sorters blommor till midsommar

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

0

Fredskalla – förbättrar luften inomhus

Fredskallan är en populär krukväxt som är känd för sina ovala mörkgröna blad och distinkta blommor. Växten förbättrar inomhusluftens kvalitet.

0

Så lyckas du med krukväxterna

Med rätt skötsel kan du få dina krukväxter att stormtrivas. Här är skötseltips för att placera, göda och vattna krukväxterna på bästa sätt. Gör dig...

0

Pimpa trädgården till jul

Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

0

Vinterpynta trädgården

När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

0

Mina värsta misstag

Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

0

Roligt pyssel med pumpor

Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

0

Lisas trädgårdskalender oktober

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

0

Lisas trädgårdskalender november 2010

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons