Annons

Höstplantera mormors blommande buskar

Trädgårdsväxter och krukväxter

Många av våra mest populära växter är de välbekanta, gammeldags, de som vi kommer ihåg från trädgårdar på landet och skolavslutningen. Här tar vi en titt på några av dem som numera också kan ha andra blomfärger och andra egenskaper än förr.

Annons


Förhoppningsvis är vi inte lika stressade som på våren, då allt ska ske på en gång. Det är också lugnare i trädgårdsbutikerna, så att man kan få mer hjälp. Jorden är fuktig och varm, men solen gassar inte obarmhärtigt, vilket gör att växterna får en lugnare miljö att rota sig i. Dessutom finns det ett större urval av växter på hösten. Här tar vi en titt på några av våra gamla, mest folkkära buskar, som numera också kan ha andra blomfärger och andra egenskaper än förr.

Doftande underbar är syrén. Den alldeles vanliga heter bara syrén, fast vi kallar den ofta för bondsyrén. Den har blommor i milt violett eller vitt och kan bli mycket stor. Vill man ha en doftande syrén som inte blir lika omfångsrik finns det massor att välja bland. Eftersom syréner som klipps inte blommar så rikligt är det klokt att välja sorter som blir 2-3 meter höga, den vanliga blir lite väl hög i en normal trädgård.

En ny svensk sort som heter ´Norrfjärden´ har fyllda blommor i stora klasar. Knopparna är rosa, men när blomman öppnar sig är den milt violett, en underbar färgkombination. Den blir 2-3 meter hög och går ända upp i zon VI. ´De Andrea´-ädelsyrénerna är också vackra, med fyllda blommor i vitt, purpurviolett, blekrosa eller blålila, och de flesta av dem går i zon IV.

Välj efter doft

Ytterligare en favorit som luktar gott i trädgården är doftschersmin. Obs. att den inte heter "jasmin", som är en likaledes doftande slingerväxt, och som hos oss odlas i kruka. Tyvärr har man kunnat hitta många underliga buskar till salu, som kallats schersminer utan att vara det. För att få buskar med fin doft ska man se till att beställa sorten ´Finn´ E. Den är inte alldeles vanlig, men lite envis får man vara. Doften är värd besväret. Även doftschersminen kan bli mycket stor om den trivs. Ett trevlig alternativ i mindre storlek är den lika gammeldags smultronschersminen, som bara blir drygt meterhög. Ganska små oansenliga vita blommor sprider en förförisk doft av smultron, det räcker med en enda blomma för att man ska känna doften när man går förbi.

Matnyttigt

En buske som förenar både nytta och nöje är rosenkvitten. Under våren lyser de tegelröda blommorna, som kommer mycket tidigt, och under sommaren utvecklas stora prickiga, äppellika frukter, kvitten. Kvitten användes ofta till god gelé och marmelad, men frukterna är dekorativa där de sitter om man inte vill plocka dem. Problemet med kvitten är att den brukar ha vassa långa tornar, som gör en nära bekantskap mindre behaglig. Lyckligtvis finns nu en sort kallad ´Cyni´. Man har arbetat under tiotals år i Lettland med att få fram den. Den är först och främst tornfri. För det andra har den stora, extra C-vitaminrika frukter. Inte heller den är en stapelvara i växtbutikerna, men den finns och är mycket fin.

Storvuxet

Fläder odlade man för nyttans skull, precis som vi gör idag. Den växer snabbt och är ett bra insynsskydd, men kan bli alldeles väldigt stor och ta för sig, om den trivs. En viss försiktighet anmodas, men den går att klippa. Självklart ska det vara äkta fläder, den som ger svarta bär - en släkting vid namn druvfläder har röda och giftiga sådana. Man kan göra saft både på bär och blommor, vilket man nu föredrar. Ser man mer till prydnadsvärdet finns sorter med gula flikiga blad som inte blir lika stora. Detta med avvikande färger och former var man mycket intresserad av även förr, så det passar in i den gammeldags stilen. Det är till och med ofta så att man hade fler sorter förr än vad vi har idag. De var också brokiga och flerfärgade. Växter med mer diskret utseende fick ha något annat som talade för sig.

Rosen i våra hjärtan

En trädgård utan rosor är ingen trädgård. Dagens moderna rosor blommar flitigt och är mycket vackra, men de fanns inte för 100 år sedan. Då var det jungfrurosor, som Rosa alba ´Maxima´, som var vanligast. Den är fylld och vit, kallas ibland för mormorsros och stod vid knuten av det röda torpet. Fyllda rosa sorter hade man också gärna, som exempelvis ´Maiden´s Blush´. Gallicarosor var också populära sedan många hundra år, vanligast var apotekarrosen och den randiga polkagrisrosen. Rosorna trivs bäst i ett varmt och soligt läge. Se till att jorden är väldränerad och näringsrik, gärna lerhaltig. Planteringsråd hittar du här intill.

Annons

Praktiska planteringstips

Gräv stora planteringsgropar. Ju svårare det är att gräva, desto större grop behövs. Nästan alla växter säljs i kruka. Gropen ska vara minst dubbelt så vid och 20 cm djupare än krukan. Ju mer man gräver, desto bättre brukar det bli. Hälften av den uppgrävda jorden blandar man med lika mycket kompostjord, förmultnad naturgödsel eller köpt plantjord.

Lägg ett lager blandad jord i botten och sätt ner växten utan kruka i gropen. Ev. säckväv eller nätklump ska sitta kvar, men lossa den knuten vid rothalsen. Busken ska stå lika djupt som i krukan, fyll på eller ta bort jord i botten tills det blir lagom. Fyll sedan hela gropen med vatten och låt det sjunka undan. Fyll med jord runt om växten och tryck till lite försiktig på slutet. Det ska inte bli några "tomma" hål i gropen. Sedan vattnar du igen, 20 - 30 liter är lagom. Glöm inte nät eller gnagskydd om du brukar ha påhälsning av diverse djur. Är hösten så där lagom regnig som den brukar behöver du inte göra mer.

När sedan vårsolen kommer är din växt redan på plats i jorden. Är våren torr som den brukar ger du varje växt 20 -30 liter vatten per vecka. Vattenkanna är att rekommendera, då vet du exakt hur mycket vatten plantan får.

Hur sent kan man plantera?

Ju längre söderut man bor desto senare kan man plantera, november går utmärkt i Skåne. I Mellansverige brukar man plantera under första hälften av oktober. Längre norrut får man plantera tidigare. Rosor går alldeles utmärkt att plantera under hösten.

Hur planterar jag rosorna?

Gräv en grop med ca 40 cm djup och gärna en halv gång bredare än rotsystemet. Sätt rosorna med förädlingsstället (3) 10 cm ner i jorden. Klipp av alltför långa rötter och bred ut rotsystemet i gropen. Fyll halva gropen med jord, trampa till lätt och vattna ordentligt. När vattnet sjunkit undan fyller du på resten av jorden. Grenarna ska klippas tillbaka 10 - 25 cm (1), beroende på sort (fråga i plantskolan).

Sedan kupar du upp en kulle med jord runt grenarna (2), som skyddar den under vintern. Fördelen med höstplantering är att rosen kommer igång tidigare på våren, men inte minst att det finns mycket fler sorter att välja på.

Glöm inte lökarna!

Under buskarna passar det bra med lökväxter. Lökar kan man plantera sent om hösten är mild, men ju tidigare desto bättre. Köp hem lök och plantera så snart de kommer hem till trädgårdsbutiken. Tidig plantering ger bättre och tidigare blomning. Passa på att plantera små lökar i mängder runt om de buskar du planterar. Snödroppar, pärlhyacinter, snöklockor, vårstjärna och blåstjärna är alla tidiga gammeldags sorter, som brukar få stå ifred för djuren. De sprider sig också själva med tiden om de inte klipps förrän blasten vissnat ner.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
11 september 2003

0 Kommentarer

0

7 sorters blommor till midsommar

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

2

Barnens trädgårdsland

Gör verklighet av barnens trädgårdsintresse. Det är både lätt och roligt att göra sitt eget trädgårdsland.

0

Just nu i trädgården, maj -08

Maj är den månad då allt händer i trädgården.

0

Fin trädgård fort – välj rätt växter

Har du nyss byggt eller köpt en villa? Eller är du bara trött på din gamla trädgård? Vi i Villa tipsar om 12 växter som gör att du får en fin trädgård...

0

Tre trotjänare i trädgården - löjtnantshjärta

Vissa växter är nästan synonyma med ordet ”trädgård”. Det är dem vi ser framför oss i fantasin och många av dem väcker också barndomsminnen till liv....

0

Tre trotjänare i trädgården - syrén

Vissa växter är nästan synonyma med ordet ”trädgård”. Det är dem vi ser framför oss i fantasin och många av dem väcker också barndomsminnen till liv....

1

10 frågor om trädgård

Nu startar utesäsongen och det är åter dags att mota mossan, förbättra jorden och ta tag i grannens grenar. Hur du gör får du reda på av oss!

0

Grön trädgård hela året om!

Trädgårdsentusiasterna Ajan och Jan-Olof i Skillinge har sett till att få en "grön oas" året om. Vi i Villa följde deras trädgårds utseende under fyra...

0

Trädgårdens egna slingrande skatt

Bli blomsterkonstnär med klematis, en lättodlad juvel för liten och stor trädgård. Det finns massor med färgskimrande sorter. Med dem kan du skapa...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post info@viivilla.se. 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post kunddata@bonnier.se

 

Annons