Hjälp dina klätterväxter

Många klätterväxter, som klätterrosor, klematis och luktärt behöver hjälp för att nå högre höjder. Här får du inspiration att tillverka funktionella och vackra växtstöd för dina klätterväxter.


En luktärt utan stöd faller platt till marken och kan inte resa sig igen. Men får klängena tag i något att slingra sig om, stretar den vidare och strävar mot himlen. För att stödja luktärten och andra ettåringar, som vissnar ner till hösten, behövs inga långlivade konstruktioner. En enkel metod är att sticka ner en stödjande björkruska per planta. Det kan se lite skräpigt ut i början, men när plantorna vuxit till sig, ser det bara spännande ut.

Man kan också ställa björkruskorna ihop som en wigwam, trycka ner dem i jorden och binda bast om toppen. Sedan sår du , eller planterar, klätterväxter runtom. För att leda in dem på rätt väg kan du använda nejlikringar eller grönt garn till uppbindning.

Pil är ett tacksamt material att tillverka klätterstöd av. Pilvidjor ska skördas före lövsprickningen. Sortera dem efter längd och låt dem ligga på tork tills de är absolut knastertorra. Pilskott går också att köpa per postorder. Vidjorna ska läggas i blöt en vecka innan man använder dem. För att testa om de legat tillräckligt länge i vatten kan man pröva om en av de tjockare går att böja nittio grader utan att knäckas.

Flätade koner i pil är alltid snyggt! Här klättrar rosenbönan (=prunkbönan) `Kelwedon Stringless´ på den vänstra konen och `Painted Lady´ på den högra.

Spännande trädgårdsrum

En trädgård med många olika delar och prång är spännande! Genom att passera en rosenbåge kan man uppleva att man går in i ett nytt trädgårdsrum. För att snabbt få rosenbågen täckt kan man plantera en snabbväxande växt, till exempel humle eller pipranka på den ena sidan och en klätterros på den andra.

Börja alltid med att montera klätterställningen. Förankra den väl i marken, så att den klarar storm och lekfulla barn. Rosor ska planteras 20-30 cm ifrån stödet och sedan försiktigt böjas in och ledas på rätt väg.
Ett annat alternativ är att strunta helt i ställningar och låta klätterrosorna stödja varandra. Det fungerar bara på sorter med mjuka, böjliga grenar, exempelvis `New Dawn´. Plantera i en halvcirkel eller cirkel och trä in grenarna i varandra allteftersom de växer. Det kan bli en helt ljuvlig berså!

Fristående, större träspaljéer kan också användas för att avskilja en del av trädgården. Man kan placera två eller flera i vinkel och på så sätt skapa en uteplats. Vill man att konstruktionen ska hålla under flera decennier så är det bäst att förankra den med gjutna betongpelare.

Armeringsjärn går också att använda som klätterstöd. Förankra ett rutnät i en träram, så blir det stabilt. Ramen kan målas i en färg, som matchar armeringsjärnets rostbruna nyans.

Lättsnickrat klätterstöd

Ibland behöver man sätta stöd i stora krukor utomhus. Det vanligaste är nog att några diskreta bambukäppar sticks ner, när växterna börjar vingla omkring. Men man kan också använda en ställning, som dessutom är en njutning för ögat.

Ett triangelformat klätterstöd tillverkas lätt av smala ribbor. Spika först ihop ramen i lämplig storlek. Spika sedan fast tre horisontella ribbor i ramen och till sist tre vertikala, som ska var lite extra långa, så att de kan stickas ner i krukans jord. Måla gärna triangeln i samma färg som krukan.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar