Häxkraft i trädgården

Trädgårdsväxter och krukväxter

Växterna i din trädgård är inte bara vackra, många av dem har också medicinska egenskaper. Här får du tips på lättodlade sorter till ditt eget örtapotek.

Pepparmynta


Myntasläktet är stort, du kan använda flera sorter, exempelvis pepparmynta, äppelmynta, krusmynta och grönmynta. Té på mynta lindrar vid förkylning, sätter fart på magen och löser magkramper. Det är också lindrande vid illamående och magkatarr.

De flesta myntasorter är lättodlade, frodiga och sprider sig lätt. Den vill ha det fuktigt, men väl dränerat, annars kan rötterna ruttna, särskilt under fuktiga, varma vintrar. Soligt läge är att föredra.

Ros

Kärlekens blomma med positiv inverkan på kärlekslusten, i alla fall för kvinnor. Blad och kronblad kan även sänka feber och stärka immunförsvaret. Nypon från de enkelbladiga nyponrosorna (ex. R. Gallica-gruppen, stenros, vresros, polkagrisros) är mycket C-vitaminrika, torkade är de är rena dunderkuren för allt ifrån att försena åldrande och minska ledvärk, till att bota diarré och lindra depressioner.


Rosenvatten är kärlek på flaska, fungerar lika bra som stärkande elixir i badet som till matlagning, särskilt i rätter med orientaliskt ursprung.

Kryddtimjan

Timjan är en populär krydda till grönsaker, fisk och kött. Det är också både gott och vackert med några kvistar i salladen eller som dekoration på kött- eller fiskbiten. Timjan är antiseptisk och kramplösande, té eller sirap av timjanblad lindrar vid halsont och hosta.


Timjan är flerårig, trivs bäst i full sol, lätt, torr jord och kan med fördel odlas i kruka.

Lavendel

Väldofternas väldoft, i tusentals år använd i parfymer, tvålar, doftkuddar och eteriska oljor, men blommorna kan även användas i till exempel skorpor och bullar och kanderad som tårtdekoration.
Lavendelns doft är lugnande och blommorna innehåller oljor som renar och stimulerar huden. Ett té bryggt på lavendelblommor och stjälkar lindrar vid PMS-besvär, huvudvärk, oro och stress.


Lavendelolja är välgörande på värkande muskler. Det finns uppemot 80 olika arter av lavendel, den vanligaste inom örtmedicinen är Lavendula angustifolia. Lavendel är flerårig, trivs bäst i direkt sol och lätt, väl dränerad jord, gärna sandjord.

Fläder

Flädern ansågs förr vara ett heligt träd med dolda krafter. Det är också svettdrivande, virushämmande och slemlösande, blommorna användes flitigt förr till förkylningsté, det är därför det ofta växter fläder vid gamla torp och stugor. Idag används oftast blommorna till saft, gelé och vin, men även de svarta bären går att använda.


Fläder kan vara både busklikande och som ett stort träd, trivs både i sol som halvskugga och fuktig, näringsrik jord.

Humle

Humle är en snabbväxande klätterväxt, perfekt för dig som kvickt vill få upp insynsskydd. Mest känd är den nog för att den används vid smaksättning av öl. De små ”blomsterkottarna” innehåller ett lugnande ämne, har du problem med att somna plockar du av en handfull kottar och lägger dem i en kudde – sedan sover du som en stock!


Du kan också göra humledryck som fungerar på samma sätt. På våren kan de spröda skotten ätas som primörer som sägs ha en renande inverkan på blodet. Humle är flerårig, men vissnar ned på hösten. Trivs i bäst i djup, väldränerad lerjord.

Ringblomma

Denna färgglada favorit är inte bara vacker, den har dessutom hudläkande egenskaper och används ofta i hudsalvor mot eksem, sprickor och lindringa brännsår. Blombladet smakar milt kryddigt och kan användas som ätbar dekoration till exempel i sallader, bröd och efterrätter. Ett té gjort på ringblommans kronblad är bra vid matsmältningsbesvär.

 
Ringblomman är ettårig, men självsår sig gärna, trivs i full sol och helst porös mulljord.

Häxans egna dekokter

Ansiktsvatten av lavendel eller ros

Ansiktsbad med lavendel mot oren hy

Häll drygt en liter kokande vatten
i en värmetålig skål och ställ på bordet. Lägg i en handfull färska lavendelblommor, sätt dig ned och luta ansiktet över det ångande vattnet. Täck med en handduk så att du blir helt innesluten tillsammans med ångbadet. Sitt kvar i 10-15 minuter.
Samma ångbad kan du ta om du är förkyld, men använd då istället hackade myntablad.

Milt rosenvatten till matlagning eller som ansiktsvatten

Tag cirka hundra gram rosenblad, endast kronbladen. Koka upp 2 deciliter vatten, häll det över bladen och låt stå över natten. Mixa rosenblad och vatten med exempelvis en handmixer. Sila bort bladhacken genom ett kaffefilter, pressa försiktigt så du får ut all vätska. Häll på flaska och förvara i kylskåp.

Välgörande thé och dryck mot sömnbesvär

Välgörande örtté

Det här är ett generellt recept för att brygga örtte. Välj själv vilken typ av ört du vill använda, exempelvis fläderblommor, myntablad, lavendelblommor, timjanblad eller blad från citronmeliss.

Tag 1-2 matskedar örtblad (torkade eller färska, använder du färska blad kan du ta större mängd.)
Lägg örtbladen i en stor kopp, häll på 2-3 deciliter kokande vatten och låt dra cirka en kvart. Sila av bladen och tillsätt gärna en citronskiva som både ger extra C-vitamin och smak, samt en sked honung.
Obs! Du bör inte dricka mer än tre koppar örtté per dag. Pepparmintsté bör inte drickas dagligen utan endast vid behov.

Humledryck mot sömnbesvär

Tag ett par matskedar humlekottar och lägg i en kastrull med 2-3 deciliter vatten. Låt koka försiktigt några minuter. Sila av humlen och drick drycken varm innan sänggåendet.

Handskas försiktigt med läkeväxter!Experimentera inte om du inte har tillräcklig kunskap, många av dem är mycket kraftfulla. Överdosera inte, och var extra försiktig när det gäller små barn samt om du är gravid. Rådfråga din läkare innan du behandlar dig själv, normalt intag i matlagning är i regel ofarligt. Vill du lära dig mer rekommenderas till exempel böckerna Prismas stora örtabok, Örtagubbens 25 underbara läkeörter samt Stora örtaboken (Parragon).

 

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
28 november 2007
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan det vara svårt att hitta just gärdesgårdsblommor, istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

Vinterpynta trädgården

Trädgårdsväxter och krukväxter När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

Mina värsta misstag

Trädgårdsväxter och krukväxter Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

Roligt pyssel med pumpor

Trädgårdsväxter och krukväxter Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

Höstglöden gör mig glad

Trädgårdsväxter och krukväxter Vid den här tiden visar moder natur att hon har temperament. Sätter fyr och flamma i buskar och träd och målar de sena blommorna i glödande toner.

Lisas trädgårdskalender oktober

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

Sveriges vackraste rabatt 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Tävlingen är avgjord! Kerstin Aigner i Mora har Sveriges vackraste rabatt! Bland hundratals fina bidrag i vår fototävling blev denna härligt ”svenska”...

Lisas trädgårdskalender november 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.