Annons

Häxkraft i trädgården

Trädgårdsväxter och krukväxter

Växterna i din trädgård är inte bara vackra, många av dem har också medicinska egenskaper. Här får du tips på lättodlade sorter till ditt eget örtapotek.

Annons

Pepparmynta


Myntasläktet är stort, du kan använda flera sorter, exempelvis pepparmynta, äppelmynta, krusmynta och grönmynta. Té på mynta lindrar vid förkylning, sätter fart på magen och löser magkramper. Det är också lindrande vid illamående och magkatarr.

De flesta myntasorter är lättodlade, frodiga och sprider sig lätt. Den vill ha det fuktigt, men väl dränerat, annars kan rötterna ruttna, särskilt under fuktiga, varma vintrar. Soligt läge är att föredra.

Ros

Kärlekens blomma med positiv inverkan på kärlekslusten, i alla fall för kvinnor. Blad och kronblad kan även sänka feber och stärka immunförsvaret. Nypon från de enkelbladiga nyponrosorna (ex. R. Gallica-gruppen, stenros, vresros, polkagrisros) är mycket C-vitaminrika, torkade är de är rena dunderkuren för allt ifrån att försena åldrande och minska ledvärk, till att bota diarré och lindra depressioner.


Rosenvatten är kärlek på flaska, fungerar lika bra som stärkande elixir i badet som till matlagning, särskilt i rätter med orientaliskt ursprung.

Kryddtimjan

Timjan är en populär krydda till grönsaker, fisk och kött. Det är också både gott och vackert med några kvistar i salladen eller som dekoration på kött- eller fiskbiten. Timjan är antiseptisk och kramplösande, té eller sirap av timjanblad lindrar vid halsont och hosta.


Timjan är flerårig, trivs bäst i full sol, lätt, torr jord och kan med fördel odlas i kruka.

Lavendel

Väldofternas väldoft, i tusentals år använd i parfymer, tvålar, doftkuddar och eteriska oljor, men blommorna kan även användas i till exempel skorpor och bullar och kanderad som tårtdekoration.
Lavendelns doft är lugnande och blommorna innehåller oljor som renar och stimulerar huden. Ett té bryggt på lavendelblommor och stjälkar lindrar vid PMS-besvär, huvudvärk, oro och stress.


Lavendelolja är välgörande på värkande muskler. Det finns uppemot 80 olika arter av lavendel, den vanligaste inom örtmedicinen är Lavendula angustifolia. Lavendel är flerårig, trivs bäst i direkt sol och lätt, väl dränerad jord, gärna sandjord.

Fläder

Flädern ansågs förr vara ett heligt träd med dolda krafter. Det är också svettdrivande, virushämmande och slemlösande, blommorna användes flitigt förr till förkylningsté, det är därför det ofta växter fläder vid gamla torp och stugor. Idag används oftast blommorna till saft, gelé och vin, men även de svarta bären går att använda.


Fläder kan vara både busklikande och som ett stort träd, trivs både i sol som halvskugga och fuktig, näringsrik jord.

Annons

Humle

Humle är en snabbväxande klätterväxt, perfekt för dig som kvickt vill få upp insynsskydd. Mest känd är den nog för att den används vid smaksättning av öl. De små ”blomsterkottarna” innehåller ett lugnande ämne, har du problem med att somna plockar du av en handfull kottar och lägger dem i en kudde – sedan sover du som en stock!


Du kan också göra humledryck som fungerar på samma sätt. På våren kan de spröda skotten ätas som primörer som sägs ha en renande inverkan på blodet. Humle är flerårig, men vissnar ned på hösten. Trivs i bäst i djup, väldränerad lerjord.

Ringblomma

Denna färgglada favorit är inte bara vacker, den har dessutom hudläkande egenskaper och används ofta i hudsalvor mot eksem, sprickor och lindringa brännsår. Blombladet smakar milt kryddigt och kan användas som ätbar dekoration till exempel i sallader, bröd och efterrätter. Ett té gjort på ringblommans kronblad är bra vid matsmältningsbesvär.

 
Ringblomman är ettårig, men självsår sig gärna, trivs i full sol och helst porös mulljord.

Häxans egna dekokter

Ansiktsvatten av lavendel eller ros

Ansiktsbad med lavendel mot oren hy

Häll drygt en liter kokande vatten
i en värmetålig skål och ställ på bordet. Lägg i en handfull färska lavendelblommor, sätt dig ned och luta ansiktet över det ångande vattnet. Täck med en handduk så att du blir helt innesluten tillsammans med ångbadet. Sitt kvar i 10-15 minuter.
Samma ångbad kan du ta om du är förkyld, men använd då istället hackade myntablad.

Milt rosenvatten till matlagning eller som ansiktsvatten

Tag cirka hundra gram rosenblad, endast kronbladen. Koka upp 2 deciliter vatten, häll det över bladen och låt stå över natten. Mixa rosenblad och vatten med exempelvis en handmixer. Sila bort bladhacken genom ett kaffefilter, pressa försiktigt så du får ut all vätska. Häll på flaska och förvara i kylskåp.

Välgörande thé och dryck mot sömnbesvär

Välgörande örtté

Det här är ett generellt recept för att brygga örtte. Välj själv vilken typ av ört du vill använda, exempelvis fläderblommor, myntablad, lavendelblommor, timjanblad eller blad från citronmeliss.

Tag 1-2 matskedar örtblad (torkade eller färska, använder du färska blad kan du ta större mängd.)
Lägg örtbladen i en stor kopp, häll på 2-3 deciliter kokande vatten och låt dra cirka en kvart. Sila av bladen och tillsätt gärna en citronskiva som både ger extra C-vitamin och smak, samt en sked honung.
Obs! Du bör inte dricka mer än tre koppar örtté per dag. Pepparmintsté bör inte drickas dagligen utan endast vid behov.

Humledryck mot sömnbesvär

Tag ett par matskedar humlekottar och lägg i en kastrull med 2-3 deciliter vatten. Låt koka försiktigt några minuter. Sila av humlen och drick drycken varm innan sänggåendet.

Handskas försiktigt med läkeväxter!Experimentera inte om du inte har tillräcklig kunskap, många av dem är mycket kraftfulla. Överdosera inte, och var extra försiktig när det gäller små barn samt om du är gravid. Rådfråga din läkare innan du behandlar dig själv, normalt intag i matlagning är i regel ofarligt. Vill du lära dig mer rekommenderas till exempel böckerna Prismas stora örtabok, Örtagubbens 25 underbara läkeörter samt Stora örtaboken (Parragon).

 

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
28 november 2007

0 Kommentarer

0

7 sorters blommor till midsommar

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

0

3 dagliljor

Dagliljor är lättodlade och vackra. Blommorna är till och med ätliga. Dagens sorter blommar länge, under jul och augusti. I år finns det extra många...

0

Bytesrätt - på plantor!

En planta, som marknadsförs med en bild på röda blommor, visar sig få blekrosa blommor. Tråkigt – men du har faktiskt rätt att byta plantorna inom tre...

0

Vårens frönyheter

Årets nya fröer. Längtan efter något vackert, nyttigt och gott eller bara en rofylld sysselsättning – motiven varierar för trädgårdsodlarna. Ett frö är...

0

Vinterns blommande underverk

Snart väntar oss en fantastisk blomsterupplevelse - den mirakulösa amaryllisblomningen. Det är ofattbart att en krukväxt mitt i mörkaste vintern kan...

0

Just nu i trädgården - september

Fortfarande är det sommarvarmt på dagarna och de riktigt sena perennerna står som finast. Sensommaren bjuder ofta på en blomprakt i varma, mustiga...

0

Solig solros

Intresset för solrosor har gjort att det numera finns en rad olika sorter att fröså.

5

Krönika: Försök till förälskelse

Det är möjligt att jag inte ansträngt mig tillräckligt. Eller så beror det på någon speciell gen jag saknar. Men hur jag än försöker kan jag inte förstå...

0

7 frågor om fruktträd

Ibland går åsikterna isär om hur fruktträdet egentligen ska skötas. Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid rätar ut frågetecknen!

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post info@viivilla.se. 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post kunddata@bonnier.se