Det är inte alltid superenkelt att hålla växterna vid liv om man inte vet hur man ska göra.
Det är inte alltid superenkelt att hålla växterna vid liv om man inte vet hur man ska göra. Foto: Jenny Ringström Fagerlund

Håll krukväxterna vid liv hela sommaren

Trädgårdsväxter och krukväxter

För några av oss är det ett ständigt bekymmer att hålla blommor och växter vid liv. Hur vi än bär oss åt vill de bara inte utan får bruna blad, mögelattacker eller börjar sloka så fort vi vänder ryggen till. Lisa Winnerlid, Vi i villas trädgårdsexpert ger tips på vad du som nybörjare kan tänka på.

Annons

Träden får sina första blad, vitsippor slår ut likt små balettdansöser med vita kjolar och för varje dag sker något nytt i naturen. Som husägare kan det vara lockande att ordna altanen med prunkande blommor i krukor. Men vad gör man när man har tummen mitt i handen när det gäller växter och blommor? Kan man ens få en terrass som sprakar av färger och dofter när allt man tar i vissnar och dör? Lisa Winnerlid ger tips för friskare och gladare blommor i kruka.

Rätt jord

Det är extra viktigt med näringsrik jord när man ska plantera i kruka eftersom rötterna har begränsat med plats. U-jord är bäst för krukodling berättar Lisa Winnerlid. Den har rätt konsistens, är näringsrik och är bra för rötterna.  
-    Det är fantastiskt att se vilken skillnad det blir med rätt jord, säger Lisa Winnerlid.

Hon tycker att man ska akta sig för torvliknande jord eftersom den lätt torkar och inte ger tillräckligt med syre åt rötterna.

Lecakulor...

...är ett sätt att skapa dränering i krukan. Placera gärna lecakulor i ytterkrukan för att skydda rotsystemet. Ett annat tips är att blanda lecakulor i jorden.

Stora krukor

Med en tillräckligt stor kruka kan man odla det mesta. En stor kruka gör att rötterna får plats och att jorden inte torkar ut lika snabbt som i en mindre kruka.

Hur vet man om det är en tillräckligt stor kruka?
-    Titta på rötterna, se efter hur det ser ut. Är det ett stort eller ett litet rotsystem? Titta också på krukan du köper blomman i. Minst fem centimeter bredare bör krukan du ska plantera om till vara, säger Lisa Winnerlid.

Är djupet viktigt?
-    Ja, krukan bör vara minst 20 centimeter hög så att rötterna får plats.

Att tänka på när man köper sin blomma

Stick ner fingret i jorden några centimeter och känn efter om jorden är fuktig eller torr. Är jorden torr kan man misstänka att plantaffären slarvar med vattningen. Helst ska jorden vara fuktig för att blomman ska vara välmående.

Se också efter hur blomman verkar må. Välj bort blommor som slokar, har bruna eller gula blad.

Plantera om hemma

Ganska omgående efter hemkomsten med de nya blommorna bör de planteras om.
-    Du vinner på att plantera om blommorna när du kommer hem. Blomman blir mycket finare och håller sig längre om du ger den ny och fin jord med större utrymme.

Annons

Att vattna för mycket eller för lite

En tumregel är att alltid känna på jorden. Stick ner fingret cirka fem centimeter. Känns det fuktigt är blomman ok och behöver inte vattnas.

En kruka ska ha hål i botten där överflödigt vatten kan rinna ut. Ytterkrukor kan vara en riktig vattenfälla där blomman tillslut står i ett vattenbad. Det i sin tur gör att rotsystemet kan börja ruttna.

Om det har regnat mycket bör man tömma ytterkrukan på vatten så snart det är möjligt. Skulle man glömma det bör rotklumpen och jorden inspekteras. Är allt plaskblött bör blomman placeras på ett tidningspapper i skuggan. Tidningspappret suger upp vattnet. När blomman är torr ska den vara kvar ett tag i skuggan för att hinna återhämta sig. Det är lätt att tro att växten behöver sol men sol kan i det här läget bara förvärra skadan.

Mögel på jorden kan vara ett tecken på för mycket vatten. Enklast är att skrapa bort mögelbeläggningen och låta blomman torka i skugga.

Bruna blad


Bruna blad kan komma av olika anledningar. En av dem är att blomman är torr och/eller står i gassande sol. En annan anledning är att den är för blöt. Det kan också bero på att blomman drabbats av frost under natten. Om blomman inte är väldigt brun är det enklaste sättet att plocka bort de missfärgade bladen.

Är växten mycket brun kan det vara en idé att klippa av en tredjedel av varje stjälk och sedan placera blomman i skuggan för återhämtning. När nya fina blad börjar växa fram kan man ge växten näring och placera den lite ljusare.

Om det finns risk för frost under natten är det bra att plocka in blomman på kvällen för att undvika skador.

Näring ett måste för krukväxter

Krukväxter bör alltid få extra näring regelbundet. Efter att en blomma är nyplanterad i en kruka kan man vänta cirka en månad innan man tillför näring. Det är viktigt att följa anvisningarna noga.
-    Tänk på att inte överdosera. Det är lätt att tro att en blomma mår bättre desto mer näring man ger. Det är fel. Överdoserar man ökar bara mängden blad medan blommorna minskar, säger Lisa Winnerlid.

Tänk på

Att inte placera växten i för mycket sol. De flesta växter trivs bäst i halvskugga vilket innebär sol en del av dagen och skugga en del av dagen. Bäst är om växten står i sol förmiddag och kväll medan den står i skugga mitt på dagen då det är som varmast.

För rikligare blomning: ta bort vissna blomstjälkar regelbundet. Inte bara för utseendet skull. När en blomma vissnat börjar den utveckla fröer och orkar inte fokusera på att anlägga nya blomknoppar också.

Säkra blommor för nybörjare

Lisa Winnerlid tycker att de flesta blommor i kruka går bra att ha, även för nybörjare. Extra tåliga är pelargoner, begonia, flitiga lisa, petunia och dhalia.
-    Ett tips är att även ha en liten buske på terrassen. Det går alldeles utmärkt bara man har tillräckligt stor kruka.

Om man vill ha lång blomning kan man plantera penséer redan under våren. Penséer är frosttåliga och blommar ända tills juni. Därefter kan penséerna bytas ut till exempelvis pelargoner. På det sättet får man en färgsprakande terrass under en lång period.


Begonia är tålig att ha i kruka.


Likaså pelargoner.

15 maj 2012

0 Kommentarer

0

7 sorters blommor till midsommar

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

2

Barnens trädgårdsland

Gör verklighet av barnens trädgårdsintresse. Det är både lätt och roligt att göra sitt eget trädgårdsland.

0

Just nu i trädgården, maj -08

Maj är den månad då allt händer i trädgården.

0

Fin trädgård fort – välj rätt växter

Har du nyss byggt eller köpt en villa? Eller är du bara trött på din gamla trädgård? Vi i Villa tipsar om 12 växter som gör att du får en fin trädgård...

0

Tre trotjänare i trädgården - löjtnantshjärta

Vissa växter är nästan synonyma med ordet ”trädgård”. Det är dem vi ser framför oss i fantasin och många av dem väcker också barndomsminnen till liv....

0

Tre trotjänare i trädgården - syrén

Vissa växter är nästan synonyma med ordet ”trädgård”. Det är dem vi ser framför oss i fantasin och många av dem väcker också barndomsminnen till liv....

1

10 frågor om trädgård

Nu startar utesäsongen och det är åter dags att mota mossan, förbättra jorden och ta tag i grannens grenar. Hur du gör får du reda på av oss!

0

Grön trädgård hela året om!

Trädgårdsentusiasterna Ajan och Jan-Olof i Skillinge har sett till att få en "grön oas" året om. Vi i Villa följde deras trädgårds utseende under fyra...

0

Trädgårdens egna slingrande skatt

Bli blomsterkonstnär med klematis, en lättodlad juvel för liten och stor trädgård. Det finns massor med färgskimrande sorter. Med dem kan du skapa...