Annons

Häcken - trädgårdens vackra vägg

Trädgårdsväxter och krukväxter

Vår trädgård är vår privata borg. Därför är häcken den kanske viktigaste inredningsdetaljen i trädgården, särskilt eftersom täpporna blir mindre och mindre.

Annons

Den ska vara dekorativ året om. Vacker blomning är en fördel, men inte det viktigaste! Häcken ska ha ett tätt växtsätt och ett vackert blad- eller barrverk, gärna fin höstfärg och se trevlig ut även på vintern.

Vad vill du ha ut av din häck? Ska den bilda insynsskydd? Vara oigenomtränglig så att barn och hundar inte fritt kan rusa ut på gatan? Vill du ha en formklippt eller friväxande häck? Hur mycket tid kan du ge den? En friväxande är mindre tidskrävande än en formklippt. Ska häcken vara en snygg mur bakom blomsterrabatter? I så fall ska du inte välja en blomsterhäck utan en sort som är lugnt grön. Det är en tilltalande bakgrund till blommor.

Snåla inte! Köp kvalitet. Häcken är en investering, precis som köks- eller badrumsinredningen. Plantorna ska leva länge. Får de bara utvecklas rätt från början så blir de bara finare med åren.

Sorten ska vara fullständigt härdig. Den måste tåla kalla vintrar. Man lägger ned mycket pengar och grundarbete på en häck - man ska bara behöva göra det en gång. Det är mycket nedslående när några plantor går ut och bildar hål i häcken. Det tar år att reparera skadan.

Vilka lagar gäller i din kommun? Av trafiksäkerhetsskäl finns det regler får hur höga häckar får vara mot gatan och i korsningar. Kolla hos kommunen, annars kan du få ett väldigt sjå med beskärning!

Så lyckas du med häcken: Underarbetet är jätteviktigt.

Gräv ett dike, cirka 50 x 50 cm. Bottna med ett lager grus/småsten. Jorden måste vara väl dränerad – stillastående vatten vid häckens rötter kan vålla stor skada.

Jordens kvalitet ska vara hög och passa den växtart som du valt. Fråga i plantskolan. Byt till ny bra jord om du misstänker att den befintliga är olämplig. Blanda in brunnen kompost eller naturgödsel i befintlig jord.

Kratta in nedfallna höstlöv över häckens rotsystem. De skyddar mot kyla och förmultnar till fin jordförbättring. Gödsla med naturgödsel eller Chrysan på våren.

Friväxande häckar bör gallras regelbundet. Formklippta ska trimmas varje år, ibland flera gånger per år. Formklippning kräver en viss teknik – läs en fackbok. Låt en speciell person i familjen vara ansvarig för formklippningen. Varför inte husets herre? Män brukar uppskatta den sköna konst som formklippning av häckar är!

Klippt häggmispelhäck i sprakande höstskrud. Bladens färg skiftar från gyllengult till intensivt orange och rött.

Häcken har många funktioner att fylla. Den är trädgårdens ansikte utåt – och inåt. En miljöbildare som ska passa huset, den omgivande naturen och bilda bakgrund till lekfulla arrangemang. Häcken ska ge oss människor ombonad trygghet och trädgårdens växter och smådjur skydd mot köld och pinande vindar.

Annons

Därför ska häcken väljas med största eftertanke och planteras med omsorg. Den ska ju vara din trotjänare i många år. Ju mer arbete du lägger ned på sortval och plantering desto mer ger häcken dig tillbaka.

En av de bästa häckväxterna för kalla klimat är måbär, lättodlad, lätt att ormklippa men även utmärkt som friväxande.

Formklippt idegran

Häckar behöver klippas, men hur mycket och hur ofta beror på vilken sort du väljer. Här är mina favoriter bland häcksorter som passar för formklippning.

Idegran:

En av de trevligaste häckarna för stora delar av landet. Jättefin som friväxande, fantastisk som formklippt. Idegran blir tät ända nerifrån marken och bildar därför ett effektivt skydd mot kyla och vind. Barren har en vacker mörkt grön färg året om, som passar de flesta omgivningar, och är en perfekt bakgrund till blommor. Rådjurssäker. Trivs i både sol och skugga. Idegranens bär är giftiga, men det finns sorter utan bär.

Tre andra utsökta sorter:

Idegran.
Hybrididegran, Taxus x media 'Hillii', tät och brett uppåtväxande, zon 1-4. Japansk idegran, Taxus cuspidata 'Adams', zon 5. Taxus x media 'Green Mountain', bred, snabbväxande, utan bär, fin till låg häck, zon 5.

Liguster.
En mustigt mörkgrön "mur"
bildar idegranen, en av våra värdefullaste häckväxter för formklippning. Fantastisk som bakgrund mot ljusa blommor!

En värdefull häckväxt om man vill ha ett effektivt insynsskydd är den skuggtåliga ligustern, både som friväxande och klippt. 3-4 meter hög.

Vacker som häck är även lärk, Larix, den enda barrväxt som fäller barren på hösten då de färgas intensivt halmgula. På våren vid barrutspringet står ett limegrönt skimmer runt lärken. Rådjurssäker, zon 5.

Avenbok, Carpinus betulus, Liguster, Ligustrum vulgare och måbär, Ribes alpinum, är tre av de bästa lövburna häckarna. Avenbok är lätt att formklippa och har flera skönhetsperioder under året. Skimrar i ljusgrönt på våren, får vackert bruna litet skrovliga blad på hösten som pryder sin plats länge under vintern då det karaktäristiska knotiga stammarna framträder. Tål skugga, rådjurssäker, går i zon 3 (4).

Liguster är vintergrön, vindtålig och tolerant med jorden, bara den är kalkhaltig. Zon 4. Måbär grönskar mycket tidigt och behåller bladen till senhösten. Lättodlad, skuggtålig och rådjurssäker, zon 8.

Prakthäggmispel.

Brudspirea och Rosenhagtorn.
Som friväxande blir den 3-4 meter hög. En skön junisyn: bakom brudspireans blommande snödriva prunkar det vackra rosenhagtornet, Crataegus x media, 'Paul's Scarlet' i romantiskt rosa.

Friväxande och blommande

Vill du satsa på fina blommor och en friväxande häck som inte kräver lika mycket klippning föreslår jag till exempel prakthäggmispel, Amelanchier lamarckii, som är vacker hela säsongen. Bladen skimrar i grått-rosa när de slår ut strax före den överdådiga vita blomningen. På hösten får busken svarta bär och lysande röd färg. Häggmispel är ett fint inslag i häckar med blandade arter. Rådjurssäker, zon 5.

Norsk brudspirea, Spiraea x cinerea 'Grefsheim' är en älskad häckväxt som under blomningen på försommaren liknar en snödriva. Kan klippas och ändå ge ganska rik blomning. Zon 5.

Paradisbuske, Kolkwitzia amabilis, bildar en parant syn som häck. Det välvda växtsättet är elegant. På försommaren forsar små rosa-gula blommor över grenarna. Rosabrunt bladverk på hösten. Zon 4.

Rosor: Vresros, Rosa rugosa, är förträfflig som lägre häck. Blommar från sommar till höst med ljuvlig doft. Dekorativt rynkigt bladverk, som hos en del sorter får en varmt gul höstfärg, som står vackert mot de stora röda nyponen. Finns med blommor i vitt samt röda och rosa nyanser. Lättodlad, zon 6-7.

Äppelros, Rosa rubiginosa, är ett charmigt alternativ för naturmiljöer. Den får vildroslika blommor vid midsommartid och vackra nypon på hösten. Bladen sänder efter regn och i starkt solsken ut en behaglig doft av äpple. Busken är taggig och snårig och älskad av småfåglarna. Zon 6.

Polkagrisros, Rosa Gallica-gruppen 'Rosa Mundi': Vill du ha något uppseendeväckande vackert som blommar under högsommaren? Gör då en häck av denna klassiska mormorsros med läckert spräckliga blommor i rosa, rött, vitt som översållar busken! Busken är upprättväxande, cirka 1,2 meter hög och sköter sig praktiskt taget själv.
Därför en spännande idé för lantstället! Zon 6.

Polkagrisros.
Den bländande vackra polkagrisrosen blommar generöst under hela högsommaren och blir som häck en sevärdhet, inte minst på sommarstället!

Äppelrosor.
Vid gränsen mot naturmiljöer är äppelrosen ett utsökt val. De yviga buskarna blir 2-3 meter höga och bildar en oigenomtränglig "vägg".

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
12 oktober 2005

0 Kommentarer

0

7 sorters blommor till midsommar

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

0

3 dagliljor

Dagliljor är lättodlade och vackra. Blommorna är till och med ätliga. Dagens sorter blommar länge, under jul och augusti. I år finns det extra många...

0

Bytesrätt - på plantor!

En planta, som marknadsförs med en bild på röda blommor, visar sig få blekrosa blommor. Tråkigt – men du har faktiskt rätt att byta plantorna inom tre...

0

Vårens frönyheter

Årets nya fröer. Längtan efter något vackert, nyttigt och gott eller bara en rofylld sysselsättning – motiven varierar för trädgårdsodlarna. Ett frö är...

0

Vinterns blommande underverk

Snart väntar oss en fantastisk blomsterupplevelse - den mirakulösa amaryllisblomningen. Det är ofattbart att en krukväxt mitt i mörkaste vintern kan...

0

Just nu i trädgården - september

Fortfarande är det sommarvarmt på dagarna och de riktigt sena perennerna står som finast. Sensommaren bjuder ofta på en blomprakt i varma, mustiga...

0

Solig solros

Intresset för solrosor har gjort att det numera finns en rad olika sorter att fröså.

5

Krönika: Försök till förälskelse

Det är möjligt att jag inte ansträngt mig tillräckligt. Eller så beror det på någon speciell gen jag saknar. Men hur jag än försöker kan jag inte förstå...

0

7 frågor om fruktträd

Ibland går åsikterna isär om hur fruktträdet egentligen ska skötas. Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid rätar ut frågetecknen!

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post info@viivilla.se. 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post kunddata@bonnier.se