Häcken - trädgårdens vackra vägg

Trädgårdsväxter och krukväxter

Vår trädgård är vår privata borg. Därför är häcken den kanske viktigaste inredningsdetaljen i trädgården, särskilt eftersom täpporna blir mindre och mindre.

Den ska vara dekorativ året om. Vacker blomning är en fördel, men inte det viktigaste! Häcken ska ha ett tätt växtsätt och ett vackert blad- eller barrverk, gärna fin höstfärg och se trevlig ut även på vintern.

Vad vill du ha ut av din häck? Ska den bilda insynsskydd? Vara oigenomtränglig så att barn och hundar inte fritt kan rusa ut på gatan? Vill du ha en formklippt eller friväxande häck? Hur mycket tid kan du ge den? En friväxande är mindre tidskrävande än en formklippt. Ska häcken vara en snygg mur bakom blomsterrabatter? I så fall ska du inte välja en blomsterhäck utan en sort som är lugnt grön. Det är en tilltalande bakgrund till blommor.

Snåla inte! Köp kvalitet. Häcken är en investering, precis som köks- eller badrumsinredningen. Plantorna ska leva länge. Får de bara utvecklas rätt från början så blir de bara finare med åren.

Sorten ska vara fullständigt härdig. Den måste tåla kalla vintrar. Man lägger ned mycket pengar och grundarbete på en häck - man ska bara behöva göra det en gång. Det är mycket nedslående när några plantor går ut och bildar hål i häcken. Det tar år att reparera skadan.

Vilka lagar gäller i din kommun? Av trafiksäkerhetsskäl finns det regler får hur höga häckar får vara mot gatan och i korsningar. Kolla hos kommunen, annars kan du få ett väldigt sjå med beskärning!

Så lyckas du med häcken: Underarbetet är jätteviktigt.

Gräv ett dike, cirka 50 x 50 cm. Bottna med ett lager grus/småsten. Jorden måste vara väl dränerad – stillastående vatten vid häckens rötter kan vålla stor skada.

Jordens kvalitet ska vara hög och passa den växtart som du valt. Fråga i plantskolan. Byt till ny bra jord om du misstänker att den befintliga är olämplig. Blanda in brunnen kompost eller naturgödsel i befintlig jord.

Kratta in nedfallna höstlöv över häckens rotsystem. De skyddar mot kyla och förmultnar till fin jordförbättring. Gödsla med naturgödsel eller Chrysan på våren.

Friväxande häckar bör gallras regelbundet. Formklippta ska trimmas varje år, ibland flera gånger per år. Formklippning kräver en viss teknik – läs en fackbok. Låt en speciell person i familjen vara ansvarig för formklippningen. Varför inte husets herre? Män brukar uppskatta den sköna konst som formklippning av häckar är!

Klippt häggmispelhäck i sprakande höstskrud. Bladens färg skiftar från gyllengult till intensivt orange och rött.

Häcken har många funktioner att fylla. Den är trädgårdens ansikte utåt – och inåt. En miljöbildare som ska passa huset, den omgivande naturen och bilda bakgrund till lekfulla arrangemang. Häcken ska ge oss människor ombonad trygghet och trädgårdens växter och smådjur skydd mot köld och pinande vindar.

Därför ska häcken väljas med största eftertanke och planteras med omsorg. Den ska ju vara din trotjänare i många år. Ju mer arbete du lägger ned på sortval och plantering desto mer ger häcken dig tillbaka.

En av de bästa häckväxterna för kalla klimat är måbär, lättodlad, lätt att ormklippa men även utmärkt som friväxande.

Formklippt idegran

Häckar behöver klippas, men hur mycket och hur ofta beror på vilken sort du väljer. Här är mina favoriter bland häcksorter som passar för formklippning.

Idegran:

En av de trevligaste häckarna för stora delar av landet. Jättefin som friväxande, fantastisk som formklippt. Idegran blir tät ända nerifrån marken och bildar därför ett effektivt skydd mot kyla och vind. Barren har en vacker mörkt grön färg året om, som passar de flesta omgivningar, och är en perfekt bakgrund till blommor. Rådjurssäker. Trivs i både sol och skugga. Idegranens bär är giftiga, men det finns sorter utan bär.

Tre andra utsökta sorter:

Idegran.
Hybrididegran, Taxus x media 'Hillii', tät och brett uppåtväxande, zon 1-4. Japansk idegran, Taxus cuspidata 'Adams', zon 5. Taxus x media 'Green Mountain', bred, snabbväxande, utan bär, fin till låg häck, zon 5.

Liguster.
En mustigt mörkgrön "mur"
bildar idegranen, en av våra värdefullaste häckväxter för formklippning. Fantastisk som bakgrund mot ljusa blommor!

En värdefull häckväxt om man vill ha ett effektivt insynsskydd är den skuggtåliga ligustern, både som friväxande och klippt. 3-4 meter hög.

Vacker som häck är även lärk, Larix, den enda barrväxt som fäller barren på hösten då de färgas intensivt halmgula. På våren vid barrutspringet står ett limegrönt skimmer runt lärken. Rådjurssäker, zon 5.

Avenbok, Carpinus betulus, Liguster, Ligustrum vulgare och måbär, Ribes alpinum, är tre av de bästa lövburna häckarna. Avenbok är lätt att formklippa och har flera skönhetsperioder under året. Skimrar i ljusgrönt på våren, får vackert bruna litet skrovliga blad på hösten som pryder sin plats länge under vintern då det karaktäristiska knotiga stammarna framträder. Tål skugga, rådjurssäker, går i zon 3 (4).

Liguster är vintergrön, vindtålig och tolerant med jorden, bara den är kalkhaltig. Zon 4. Måbär grönskar mycket tidigt och behåller bladen till senhösten. Lättodlad, skuggtålig och rådjurssäker, zon 8.

Prakthäggmispel.

Brudspirea och Rosenhagtorn.
Som friväxande blir den 3-4 meter hög. En skön junisyn: bakom brudspireans blommande snödriva prunkar det vackra rosenhagtornet, Crataegus x media, 'Paul's Scarlet' i romantiskt rosa.

Friväxande och blommande

Vill du satsa på fina blommor och en friväxande häck som inte kräver lika mycket klippning föreslår jag till exempel prakthäggmispel, Amelanchier lamarckii, som är vacker hela säsongen. Bladen skimrar i grått-rosa när de slår ut strax före den överdådiga vita blomningen. På hösten får busken svarta bär och lysande röd färg. Häggmispel är ett fint inslag i häckar med blandade arter. Rådjurssäker, zon 5.

Norsk brudspirea, Spiraea x cinerea 'Grefsheim' är en älskad häckväxt som under blomningen på försommaren liknar en snödriva. Kan klippas och ändå ge ganska rik blomning. Zon 5.

Paradisbuske, Kolkwitzia amabilis, bildar en parant syn som häck. Det välvda växtsättet är elegant. På försommaren forsar små rosa-gula blommor över grenarna. Rosabrunt bladverk på hösten. Zon 4.

Rosor: Vresros, Rosa rugosa, är förträfflig som lägre häck. Blommar från sommar till höst med ljuvlig doft. Dekorativt rynkigt bladverk, som hos en del sorter får en varmt gul höstfärg, som står vackert mot de stora röda nyponen. Finns med blommor i vitt samt röda och rosa nyanser. Lättodlad, zon 6-7.

Äppelros, Rosa rubiginosa, är ett charmigt alternativ för naturmiljöer. Den får vildroslika blommor vid midsommartid och vackra nypon på hösten. Bladen sänder efter regn och i starkt solsken ut en behaglig doft av äpple. Busken är taggig och snårig och älskad av småfåglarna. Zon 6.

Polkagrisros, Rosa Gallica-gruppen 'Rosa Mundi': Vill du ha något uppseendeväckande vackert som blommar under högsommaren? Gör då en häck av denna klassiska mormorsros med läckert spräckliga blommor i rosa, rött, vitt som översållar busken! Busken är upprättväxande, cirka 1,2 meter hög och sköter sig praktiskt taget själv.
Därför en spännande idé för lantstället! Zon 6.

Polkagrisros.
Den bländande vackra polkagrisrosen blommar generöst under hela högsommaren och blir som häck en sevärdhet, inte minst på sommarstället!

Äppelrosor.
Vid gränsen mot naturmiljöer är äppelrosen ett utsökt val. De yviga buskarna blir 2-3 meter höga och bildar en oigenomtränglig "vägg".

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

12 oktober 2005
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan det vara svårt att hitta just gärdesgårdsblommor, istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

Vinterpynta trädgården

Trädgårdsväxter och krukväxter När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

Mina värsta misstag

Trädgårdsväxter och krukväxter Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

Roligt pyssel med pumpor

Trädgårdsväxter och krukväxter Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

Höstglöden gör mig glad

Trädgårdsväxter och krukväxter Vid den här tiden visar moder natur att hon har temperament. Sätter fyr och flamma i buskar och träd och målar de sena blommorna i glödande toner.

Lisas trädgårdskalender oktober

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

Sveriges vackraste rabatt 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Tävlingen är avgjord! Kerstin Aigner i Mora har Sveriges vackraste rabatt! Bland hundratals fina bidrag i vår fototävling blev denna härligt ”svenska”...

Lisas trädgårdskalender november 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.