Skymningsljus i trädgården och över det gamla skepparhuset från 1920.
Skymningsljus i trädgården och över det gamla skepparhuset från 1920.

Grön trädgård hela året om!

Trädgårdsväxter och krukväxter

Trädgårdsentusiasterna Ajan och Jan-Olof i Skillinge har sett till att få en "grön oas" året om. Vi i Villa följde deras trädgårds utseende under fyra årstider.

Det gamla ståtliga skepparhuset vid huvudgatan i Skillinge på Österlen var från början tänkt som sommarhus, men ganska snart upptäckte ägarna - Ajan och Jan-Olof Olofsson - att de trivdes så bra att de flyttade hit permanent.

På baksidan av huset var drygt 300 kvadratmetrar av tomten praktiskt samlade, men att kalla det trädgård då vore fel. Hela ytan var i stort sett täckt med vinbärsbuskar och dem ville förstås gärna de båda trädgårdsentusiasterna ta bort direkt. Sedan gällde det att snabbt plantera något som kunde ge skydd och lä för det nyplanterade, eftersom de österlenska vindarna kan vara nog så ihärdiga.

-Många tror att allt växer här på Österlen, men blåsten är ett problem. Det kan ibland vara svårt att över huvud taget få någonting att rota sig, berättar Jan-Olof.

Numera har man dock lyckats trotsa vinden och fått många ovanliga och spännande växter att spira - så gott som året runt.

Våren - med tidig blomning


Julhyacinten blommar i vårrabatten.

I Ajan och Jan-Olofs trädgård finns nästan inga lökväxter, i stället blommar julrosorna tidigt. De har planterat en hel del tulpanlökar under årens lopp, men sorkarna har ätit upp dem.

-Dessutom gillar vi inte att se enstaka vårblommor sticka upp i en rabatt. Tulpaner, krokus och påskliljor tycker vi ska få växa i stora fält, men det får vi ju inte plats med.

Många olika marktäckare breder i stället ut sig i rabatterna. Först ut är sippor av olika slag, därefter fänrikshjärtan och myskmadran.

-Vi tycker inte om att ha "öppen jord", det har man ju inte i naturen! Därför täcker vi så mycket vi kan, säger Ajan.

Under våren blir det en hel del besök på olika plantskolor. Växter som inte klarat vintern grävs upp och nya sätts ner i jorden. Det är även lätt att det köps någon extra planta som ser intressant ut, men egentligen finns det ingen plats mer. Gräsmattan har blivit mindre och mindre och rabatterna har fått svälla ut efter varje år. För säkerhets skull har de numera även satt häckar av buxbom och liguster runt nästan alla rabatter, för att inte lockas att utvidga med nya växter.

På våren förbättras även jorden med kompostmaterial och gödning.

När detta är gjort konstaterar man att det ser ganska så eländigt ut i rabatterna. Det känns som om det aldrig kan växa upp något här igen, men efter ett kort tag kommer blad och blommor med full kraft igen. Man blir lika förundrad varje år, konstaterar Ajan.


Vårljuset faller på verandan, där känsliga växter förvaras under vintern.


I stället för tulpaner och påskliljor blommar julrosorna tidigt i vårrabatten


Tidig raritet – variegerad gullflocka.


Trädgårdskaninen gömmer sig i grönskan.


Så småningom blir det sommar. Spikraka buxboms- och ligusterhäckar kantar gångvägen in i trädgården.

Sommar - den blomstertid som kommer

Under sommaren vistas Ajan och Jan-Olof i sin trädgård så mycket som möjligt. Några olika platser arrangeras med utemöbler, där de bara kan slå sig ner och njuta när de har lust. Sittgruppen på gräset framför verandan nyttjas kanske allra mest. Härifrån har man också en bra överblick på hela trädgården.

Tankar sätts igång när trädgården står i sin fulla prakt: Vad kan förbättras till nästa år?

- Stämningen i trädgården är ändå den viktigaste för oss. Här vill vi finna vila, lugn och harmoni, menar Ajan.

Under sommartiden finns det inte så mycket arbete att göra, men klippning av olika växter krävs annars breder allt ut sig och hindrar framkomligheten. Främst gäller det ligusterhäckar, buxbom, rosor och murgrönan som inte får ta fäste på husets fasad.

Dagliljor, pioner, löjtnantshjärtan, rhododendron, förgätmigej blommar för fullt i rabatterna och klematisen klättrar uppför stammen på ett äppelträd.


I sommarrabatten trängs bland annat rosa doftpion och vita fingerborgsblommor.


Den härliga sommarsolen lyser på det ståtliga Miscantusgräset, nedanför ett fågelbad av Sam Stigson.


Småvuxet träd Lindera obtusiloba.


Glöm inte att ställa om till sommartid...


Favoritrosen ’Souvenir de la malmaison’.


På hösten trivs allt i trädgården som bäst eftersom det är hög luftfuktighet och mildare sol.

Höst - rena rekreationen att vara ute

-Hösten är den mest arbetsintensiva tiden, men den känns ändå inte betungande, försäkrar både Ajan och Jan-Olof.

Det är rena rekreationen att vara ute i höstträdgården då rönnar, lönnar och doftande katsuror skiftar färg. Då lyser bladen, från gult till starkaste rött.

Arbetet består bland annat i att rensa bort sådant som vissnat, växter som står i krukor planteras i rabatten och kvistar mals i kompostkvarnen. Löven behöver de sällan räfsa bort, de blåser bort på Österlen! Luftfuktigheten är högre än på våren och därför är detta den bästa tiden för plantering. Nysatta buskar, lövfällande träd och perenner slipper man dessutom vattna så mycket då.

I rabatterna finns en hel del höstblommor, men inte så många i mustiga färger.

Här syns i stället vita astrar och hortensia, vaniljgul krasse och ljusröd kärleksört. På träden dinglar dock färgstarka och härliga Aroma-äpplen och välsmakande Reine Claude-plommon.


I förgrunden jättetåteln ’Transparent’, till vänster vidjehortensia och vit höstanemon, i mitten syns en Stewartia.


Nyförvärvad hortensia i kruka.


Buxboms- och ligusterhäckar.

Vinter - välbehövlig vilotid


Ajan skakar bort snö och is från ett träd så inte grenarna ska knäckas.

På vintern får trädgården sin välbehövliga vila, en vacker syn även det eftersom det finns många gröna växter som inte vissnar. Murgrönan får nu breda ut sig lite mer, men även benveden.

-Vi tar gärna in lite växter från trädgården under vintern. Framförallt är det förstås vid jultid då det bland annat binds kransar av buxbom och gröna blad - i olika färg och form - som blir till dekoration i någon julgrupp, berättar Ajan.

Då och då tar de sig även en sväng ut i trädgården för att se hur växterna mår. När snön har fallit behöver vissa dessutom skakas fria från snö och is, annars kan till exempel grenarna knäckas.

Efter jul och nyår brukar Ajan och Jan-Olof passa på att ta sig en tur till Los Angeles för att hälsa på sin dotter med familj. Men de kan inte stanna så länge, i slutet av februari måste de vara hemma igen för att börja ett nytt trädgårdsår.


 

Ajan och Jan-Olofs trädgårdstips:

 • Plantera marktäckare, då slipper man rensa så mycket ogräs. Nackdelen är att man inte kan så några sommarblommor där. Vintergrön marktäckare: Waldsteinia som får vackra gula blommor tidigt på våren. Murgröna är också en fin marktäckare, men bör hållas efter då den sprider sig snabbt och lätt invaderar andra växter. 
 • Plantera murgröna där det är torrt. Denna växt klarar sig utmärkt under dessa förhållanden. 
 • Få benveden att klättra på stolpar och plank. En vintergrön växt, något härdigare än murgrönan.
 • Klipp ner julgranen och lägg den som skydd för kyla och snö på ömtåliga växter.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
01 april 2008
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan det vara svårt att hitta just gärdesgårdsblommor, istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

Vinterpynta trädgården

Trädgårdsväxter och krukväxter När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

Mina värsta misstag

Trädgårdsväxter och krukväxter Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

Roligt pyssel med pumpor

Trädgårdsväxter och krukväxter Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

Höstglöden gör mig glad

Trädgårdsväxter och krukväxter Vid den här tiden visar moder natur att hon har temperament. Sätter fyr och flamma i buskar och träd och målar de sena blommorna i glödande toner.

Lisas trädgårdskalender oktober

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

Sveriges vackraste rabatt 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Tävlingen är avgjord! Kerstin Aigner i Mora har Sveriges vackraste rabatt! Bland hundratals fina bidrag i vår fototävling blev denna härligt ”svenska”...

Lisas trädgårdskalender november 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.