Annons

Grön höst med klängväxter

Trädgårdsväxter och krukväxter

Klängväxter är perfekta  till roliga arrangemang som piggar upp när höstmörkret kommer. Det finns många trevliga krukväxter att välja på och för att inte tala om ställningar som de kan klänga på.

Annons

Här bildar två exemplar av den dekorativa murgrönan Hedera helix ssp canariénsis "Variegata", en söt liten portal över en staty. Vit marmorkross på jordytorna bryter fint mot de söta krukorna i terrakotta. Växten kan inte klättra själv utan skotten måste bindas eller lindas runt ställningen. Placera växten ljust, men inte i stark sol.

Hittar du inte den ställning som du har tänkt dig, kan du alltid forma till en själv med hjälp av kraftig ståltråd. Välj då gärna glödgad ståltråd som är lätt att böja och som håller formen bra.

Några exempel på bra, ganska snabbväxande, klängväxter är murgröna, dvärgcissus och lyktranka.

Det sägs att det ska böjas i tid, det som krokigt ska bli, och det är något som stämmer när det gäller klängväxter. Köp gärna plantorna när de är små och låt dem forma sig i den takt de växer runt ställningen.

Har du bråttom, kan du naturligtvis köpa äldre plantor med långa rankor. Ta det varligt och lirka försiktigt de långa rankorna i mjuka böjar runt ställningen.

Duscha klängväxterna regelbundet då klarar de den torra inomhusluften på vintern bättre. Plocka bort eventuellt torra blad och hjälp rankorna att slingra sig runt ställningen.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons

Redaktionen rekommenderar

9 oktober 2002

0 Kommentarer

0

Höstblommor för din trädgård

Är det dags att piffa till trädgården? Vi har samlat fina blomsterarrangemang för din höstträdgård – som du kan göra själv.

0

Växter i trädgården under maj

Under maj månad byter trädgården skepnad och blir allt mer grön och frodig för var dag som går. Det är vårblommornas månad, där vilda växter blandas...

0

Pärla i söder

Ingen hade tagit hand om trädgården på många år. Det var vildvuxet och svårframkomligt. Idag möts man av en nästan parkliknande tomt, intill de naturskö...

0

Trolsk skymningsträdgård

Nu är tid för trolska skymningsstunder då det är underbart att gå ut och strosa i trädgården. Här får du tips på sensommarens doftande skymningsväxter...

0

Rådjurssäkra lökar

Här får du tips på rådjurssäkra lökar! Så tänk till före planteringen för när väl rådjuren upptäckt din trädgård - då är det för sent!

0

Vårens första blomsterfest

Nyvakna och pigga står på rad i affärerna, ivriga att få schasa bort vintern från våra trädgårdar. Välkomna dem! Det finns inga mer lättskötta, användba...

0

Just nu i trädgården - september

Fortfarande är det sommarvarmt på dagarna och de riktigt sena perennerna står som finast. Sensommaren bjuder ofta på en blomprakt i varma, mustiga...

0

Trädgård med tre teman: Varierat med växter

Det finns över 500 olika växter i Helges trädgård och mycket är förstås blommande, men även bara vackert grönt och stilfullt. Till exempel ett trettiota...

0

Sista chansen för tulpaner

Så länge det går att få ned ett spett i backen kan man plantera tulpaner.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons