Annons

Grön höst med klängväxter

Trädgårdsväxter och krukväxter

Klängväxter är perfekta  till roliga arrangemang som piggar upp när höstmörkret kommer. Det finns många trevliga krukväxter att välja på och för att inte tala om ställningar som de kan klänga på.

Annons

Här bildar två exemplar av den dekorativa murgrönan Hedera helix ssp canariénsis "Variegata", en söt liten portal över en staty. Vit marmorkross på jordytorna bryter fint mot de söta krukorna i terrakotta. Växten kan inte klättra själv utan skotten måste bindas eller lindas runt ställningen. Placera växten ljust, men inte i stark sol.

Hittar du inte den ställning som du har tänkt dig, kan du alltid forma till en själv med hjälp av kraftig ståltråd. Välj då gärna glödgad ståltråd som är lätt att böja och som håller formen bra.

Några exempel på bra, ganska snabbväxande, klängväxter är murgröna, dvärgcissus och lyktranka.

Det sägs att det ska böjas i tid, det som krokigt ska bli, och det är något som stämmer när det gäller klängväxter. Köp gärna plantorna när de är små och låt dem forma sig i den takt de växer runt ställningen.

Har du bråttom, kan du naturligtvis köpa äldre plantor med långa rankor. Ta det varligt och lirka försiktigt de långa rankorna i mjuka böjar runt ställningen.

Duscha klängväxterna regelbundet då klarar de den torra inomhusluften på vintern bättre. Plocka bort eventuellt torra blad och hjälp rankorna att slingra sig runt ställningen.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons

Redaktionen rekommenderar

9 oktober 2002

0 Kommentarer

0

Fredskalla – förbättrar luften inomhus

Fredskallan är en populär krukväxt som är känd för sina ovala mörkgröna blad och distinkta blommor. Växten förbättrar inomhusluftens kvalitet.

0

Så lyckas du med krukväxterna

Med rätt skötsel kan du få dina krukväxter att stormtrivas. Här är skötseltips för att placera, göda och vattna krukväxterna på bästa sätt. Gör dig...

0

7 sorters blommor till midsommar

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

0

Charmiga kontraster

I en skogsglänta intill nationalparken Stenshuvud på Österlen har Gunilla Nilsson skapat en trädgård där blommor och grönsaker växer sida vid sida....

0

Rosor med sällskap

Nu spirar det i trädgårdssjälen! Det är dags att drömma och planera. Vad ska vi göra för att förnya trädgården i år? Varför inte ge rosorna ett skönhets...

0

Busken som trollar

Få buskar kan värma frusna vinterhjärtan som trollhasseln, som behåller sina blommor, även när snön lagt sitt blöta täcke över grenarna.

0

Just nu i trädgården januari -07

Nu har ljuset vänt och vi går mot ljusare tider. Men än dröjer det ett par månader innan ljuset är tillräckligt starkt utomhus för att växterna på...

0

Inred med växter och smådetaljer

Med några enkla grepp kan du ge dina rum nytt liv och grönska som varar hösten och vintern igenom. Redskapen är enkla – växter och några trendiga inredn...

0

Just nu i trädgården november-06

Säsongen börjar lida mot sitt slut. Kanske har första snön redan hunnit falla. Nu är det dags att börja drömma gröna drömmar.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons