Annons

Glamorös vallmo

Trädgårdsväxter och krukväxter

Skapa blomsterkonst med glamorösa vallmor! Gör som de gamla mästarna, måla din trädgård med vallmor! Det är lätt och bra för humöret!

Annons


Jättevallmon 'Harvest Moon' bjuder på en lysande föreställning sedan gullvivorna har gjort sitt i den lilla ängen i gräsmattans utkant.

Få blommor har som vallmon inspirerat konstnärer till att skapa odödliga konstverk. I impressionisten Claude Monets ögon var hon en blomma som glimtade till vid minsta bris. Han odlade jättevallmor i långa rader för att glätta upp mer diskreta skönheter i sina rabatter i Giverny, och målade böljande sädesfält som flammade röda av kornvallmor. Vincent van Gogh såg också vad vallmon kan göra för en trädgård, och för människan. Den blommade i olivlunden vid sjukhuset i Provence, där han vistades för svåra depressioner. Vallmon var balsam för hans tyngda sinne, vilket han visade genom att framhäva växtens glada, generösa utstrålning på sina tavlor.


Rosa jättevallmon 'Prinzessin Victoria Louise' i närbild. Lägg märke till de dramatiska svarta fläckarna och den vackra frökapseln i blommans mitt.


Försköna staketet med perenna jättevallmor! Sätt in några plantor och låt dem sedan sprida sig genom självsådd.

Lättodlade ettåringar

Till de vackraste och mest användbara vallmoarterna hör ettåriga kornvallmon (Papaver rhoeas) och pionvallmon (Papaver Paeoniflorum-gruppen), samt de perenna jättevallmona (Papaver Orientale-gruppen). De finns i hänförande sorter och är lättodlade i hela Sverige. I trädgårdslandet England ser man ofta korn- och pionvallmon som omfamnar klätterrosornas "ben". En förträfflig idé, eftersom sådana ofta ser tråkigt kala ut nedtill. Varför låta låga rabattrosor stå i öppen jord, som man ofta ser, när man kan ge dem sällskap av ettåriga vallmor i matchande färger- en ljuvlig syn! De ettåriga sorterna är idealiska som utfyllnad, t ex mellan nyplanterade buskar, och framför häcken i väntan på att den växer upp. I en perennrabatt med olika blomningstider kan det då och då se dött ut. Så in kornvallmor mellan perennerna så har du blomsterglädje där från högsommar till höst.

Nostalgikerns dröm

Barndomens vilda blomsteräng med leende prästkragar och eldiga kornvallmon... För många människor är den själva sinnebilden av sommaren. Det är lätt att skapa en sådan i ett hörn av gräsmattan. En liten gammaldags torprabatt med prästkragar och kornvallmor är ett fint alternativ för nostalgikern med ont om plats. Kornvallmon finns i ett otal bedårande skepnader, enkla och fyllda, flerfärgade och prickiga, i lila, rosa, orange, purpur, dimgrått, rött, purpur och andra läckra nyanser. Tre förtjusande sorter är 'Mother of Pearl', 'Angel's Choir' och 'Double Queen'. De svartvioletta 'Black Beauty' och 'Black Paeony', och "Flemish Antique', spräcklig i gräddvitt och rostrött, är växtdesignernas favoriter bland pionvallmor. Den mest kända jättevallmon är mormors älskling, den eldröda med stora svarta fläckar. Den ser man ibland lysa i gräset vid övergivna gamla trädgårdar, vilket vittnar om jättevallmons obändliga livsvilja.


De dramatiskt svartvioletta pionvallmona 'Black Paeony' och 'Black Beauty' med sina stora tätt fyllda blommor, karaktäristiska för pionvallmon.


"Änglakören" ('Angel's Choir') heter den här kornvallmon med blommor som sagans graciösa féer.

Under senare år har det dykt upp nya hänförande sorter av jättevallmo. 'Cedar Hill' och 'Prinzessin Victoria Louise' har rosa blommor, 'Perrys White' snövita, 'Harvest Moon' och 'May Queen' har enorma fyllda blommor i lysande orange. Den plommonfärgade 'Patty's Plum' och rödvita 'Picotée' har halvdubbla blommor med starkt vågiga kronblad. Alla glamorösa "måste-ha"-växter med tefatsstora sidenskimrande blommor. Jättevallmor blommar tidigt på försommaren. De är överdådiga som solitärer, speciellt om man placerar ut fem-sju plantor med cirka fem meters avstånd på strategiska platser i ett trädgårdsrum. De har också sin givna plats som "samtalsämne" vid sittplatser. Jättevallmo blir skräpiga efter blomningen. Bladverket gulnar, och det måste det få göra ifred. Låt det inte hindra dig från att ha dem! Lösningen är att placera jättevallmon bakom något som skymmer de vissnande bladen. Eftersom blommarna sitter i toppen av meterhöga stänglar så skyms de inte av plantor som växer långsammare. Bra perenner för ändamålet är luktpion (Paeonia lactiflora), brudslöja (Gypsophilia paniculata) och höstflox (Phlox paniculata).

Iris som sällskapsdam

Vill man ha något som blommar samtidigt som jättevallmon så är trädgårdsiris (Iris germanica-gruppen) ett utsökt val. Himmelsblå iris till rosa jättevallmor är andlöst vackert. Eftersom det finns iris i regnbågens alla färger är det lätt att hitta en nyans som klär jättevallmons. Sätt irisplantor framför och vid sidorna om vallmon. Som bonus är irisens spjutlika silvergrå bladverk en dekoration sommaren lång. I nästa nummer berättar vi om det fantastiska iris-släktet.


En populär "konstnärssort" är spräckliga pionvallmon 'Flemish Antique'.

Annons


Glada ettåriga vallmor lyser upp i perennrabatten sommaren lång.

A och O är soligt läge. Bra dränering är ett måste, annars ruttnar rötterna. Blanda in grov sand eller småsten i planteringsjorden, som ska vara lätt, mager, och kalkhaltig. Viktigt: gödsla inte vallmor. Bjud däremot på litet kompost i planteringsjorden och sedan i ytjorden tidigt på våren. Ettåriga och en del perenna vallmor självsår sig gärna om man lämnar kvar några frökapslar över vintern. Rensa dock regelbundet bort kornvallmons fröhus för att stimulera ny blomning. Ettåriga sorter: Så direkt på växtstället från början av april. Fröna är minimala - så inte för tätt! Täck inte med jord. Mylla bara ned fröerna lätt med en kratta, och platta till ytan. Gallra småplantorna till ca 25 centimeters avstånd. Perenna jättevallmor: Finns som plantor, vilka ska i jord tidigt på våren. De är lätta att lyckas med genom frösådd på försommaren. Plantorna blommar året därpå. Så helst på den plats där de sedan ska växa, eller i djupa krukor som får stå ute under vintern, för utplantering nästa vår. Eftersom plantorna med åren blir magnifika ruggar bör avståndet mellan dem vara 90 cm.


Den vackraste av dem alla är blå! Den blå bergvallmon (Meconopsis betonicifolia), betraktas av växtfinsmakare som världens vackraste perenna blomma. Den blommar i maj-juni i en för blommor säregen blå nyans. Blå bergvallmo var tidigare en sällsynt samlarväxt, men finns nu i välsorterade plantaffärer. Tvillingsystern lila bergvallmo (Meconopsis grandis), i djupare blåviolett, är mer sällsynt. Blå bergvallmo avskyr gassande sol. Idealiskt är en skyddad sval plats i vandrande skugga, men den blommar även fint i hel skugga. Härdig upp i Norrland. Jorden ska vara fuktighetshållande och näringsrik, med lågt pH-värde, ungefär som för rhododendron. Mylla ned multnad kompost i ytjorden varje höst så ger bergvallmon sitt yttersta. Det är viktigt att ta bort frökapslarna efter första årets blomning. Låt den sitta kvar följande år - då kan bergvallmon självså sig till din förtjusning.

Fröfirmor med fint vallmosortiment: 

Bröderna Nelson, tel: 0477-552 00. www.nelson.se

Plants of DistinctionRockdala Handelsträdgård, tel: 08-500 315 88. www. rockdala.com

Rara Växter, tel 08-714 85 75. www.raravaxter.com

Thompson&Morgan, tel 031-91 84 80. www.thompson-morgan.com

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
9 april 2003

0 Kommentarer

0

7 sorters blommor till midsommar

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

0

Fredskalla – förbättrar luften inomhus

Fredskallan är en populär krukväxt som är känd för sina ovala mörkgröna blad och distinkta blommor. Växten förbättrar inomhusluftens kvalitet.

0

Så lyckas du med krukväxterna

Med rätt skötsel kan du få dina krukväxter att stormtrivas. Här är skötseltips för att placera, göda och vattna krukväxterna på bästa sätt. Gör dig...

0

Pimpa trädgården till jul

Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

0

Vinterpynta trädgården

När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

0

Mina värsta misstag

Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

0

Roligt pyssel med pumpor

Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

0

Lisas trädgårdskalender oktober

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

0

Lisas trädgårdskalender november 2010

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons