Annons

Gamla godingar i ny tappning

Trädgårdsväxter och krukväxter

Det finns växter som är närmast tidlösa och intresset för dem kommer och går. Vissa har förädlats och förvandlats på senare tid.

Annons

Det finns växter som är närmast tidlösa och intresset för dem kommer och går. Samtidigt sker hela tiden en utveckling. Gamla sorter får nya former och ibland helt nya användningsområden. Nya sorter kommer till, med rikligare blomning, i nya eller kraftigare färger. Här är några välkända trädgårdsväxter som förädlats och förvandlats på senare tid.

Buskpionens stora sammetsmjuka blommor slår ut i maj och har en hänförande doft.

Det är svårt att tänka sig att det är mode i trädgårdsvärlden, men det är just vad det är. De stora dragen växlar inte lika fort, som när det gäller kläder eller inredning, men ändå är utvecklingen fullt märkbar år från år.

För bara några år sedan talade man om woodlands. Intresset fokuserade på skugg- och fuktälskande växter som trivdes i de höga trädens skugga. Sedan kom det holländska modet, kallat Drömträdgårdar. Då skulle det vara högväxande perenner, blandade med höga gräs och sommar-blommor i ljusa färger. All plantering syntes ske oplanerad, som av en tillfällighet.

Nu är vi inne i det engelska modet med yppig grönska och ganska stränga regler. Var sak ska vara på sin plats. Generösa blomsterrabatter där man kan plocka blommor att ta in till sommarbordets prydnad. Tuktade häckar och formklippta buskar.

Samtidigt minskar avståndet mellan bostad och trädgård. Uterum och balkonger betraktas mer och mer som en fortsättning på vardagsrummet. Så har det länge varit i soliga Sydeuropa och vanan har i allt större utsträckning spritt sig till kallare regioner. Vi har mera fritid och tycker om att sitta utomhus. Och naturligtvis spelar då en trivsam inramning med växter i stora kärl en viktig roll.

På engelska talar man om "Tub plants", småvuxna buskar eller perenner som kan placeras i utomhus i krukor under sommaren. Den begränsade jordvolymen gör dem mer utsatta och de bör stå på en ljus och vindskyddad plats. Man bör också kontrollera krukjorden regelbundet, eftersom värme och vind snabbt kan få den att torka ut. Att använda stora krukor med mycket jord minskar risken. Det ger dem också större stabilitet.

Det gäller för växtodlarna att hänga med och vara förberedda på svängningarna. Att odla fram buskar tar några år. Att ändra produktionen från rabattväxter till krukodlade tar också sin tid. Men här är några växter man har lyckats med.


Rundklippta bollar av Buxus microphylla Faulkner
skapar uppmärksamhet var de än står, odlade i kruka eller i rabatten framför husets entré.


Med sina lysande blå blommor
och kraftigt gula ståndare väcker blå bergvallmo alltid stort uppseende.

Formklippt buxbom

Vem kunde väl ana att buxbom åter skulle bli så populär? Tecknen kom redan för något år sedan, men nu har efterfrågan fullkomligt exploderat. Det ska vara småvuxen buxbom till kant och häck, figurklippt till terrassen och rundklippt till uppfarten och platsen närmast entrén. De flesta klippta plantorna odlas numera i kruka.

Det finns många arter av buxbom. Det som skiljer dem åt är höjden och bladens storlek och färg. Buxus sempervirens är vanligast och kan bli några meter hög. Mest efterfrågad just nu är Buxus microphylla Faulkner, som har en naturligt rund form och blir ca 1 m. Men att göra riktigt fina, jämna bollar av dem kräver tid och arbete. De rundklippta bollar som säljs i handeln är omkring fyra år och har under den tiden klippts upp till sex gånger per år.

All buxbom är lättodlad och trivs i vanlig, näringsrik trädgårdsjord och både i sol och skugga. Formklippta buskar kan odlas i rabatt eller som "Tub plants" i stora krukor på terrass och uteplatser. Buxbom är normalt härdig, men krukodlade exemplar behöver skyddas mot kyla och uttorkande vintervind.

Kinesisk blomsterbuske

En återupprättad skönhet är buskpionen, Paeonia suffruticosa, eller "Världens vackraste blomsterbuske", som den också kallas. Här i Sverige har den i år valts till Månadens Växt i maj.

De första buskpionerna kom från mandarinernas Kina till Europa i slutet av 1700-talet, men det är först nu som de riktigt slagit igenom hos oss. De finns i tusentals sorter och färgkombinationer. Gemensamt är de närmast tallriksstora blommorna i många mjuka färger. De flesta av dem har dessutom en underbar doft.

I motsats till andra pioner är buskpioner vedartade. De fäller sina blad, men grenverket står kvar över vintern. Med tiden växer de upp till glesa buskar eller små träd, som kan bli 2 m höga. Det tar några år från planteringen tills första blomman slår ut. Men sedan blir buskpionen bara större och blommar allt rikligare ju äldre den blir.


Engelsk vallmo är sirligare och blommorna
vippar egensinnigt överst på långa stänglar.

Annons

Rabatt med vallmoblom

Intresset för snittblommor är tillbaka. Rabatterna ska prunka av härliga blommor, som man kan ha glädje av på plats eller i stora vaser på sommarbordet. Störst glädje har man av perenner som tacksamt kommer tillbaka år efter år och som man kan skatta av utan att det märks.

En annorlunda sommarrabatt skapar man med blå och gul vallmoblom. Med sin lysande blå sidenblommor räknas blå bergvallmo, Meconopsis betonicifolia, till perennernas absoluta drottningar. Den gulblommande engelska vallmon, Meconopsis cambrica, är inte lika lovprisad i trädgårdslitteraturen, men minst lika odlingsvärd för den som uppskattar det rena och enkla.

Vallmo hör inte till det allra mest lättodlade, men med ett par knep brukar man lyckas. Sätt några krukodlade exemplar nu på försommaren. Gärna i lä och någon skugga. Jorden bör vara lätt sur, som till rhododendron. Se till att plantorna hålls fuktiga tills de har etablerat sig.

Första året bör man vara försiktig, så att inte växten tar ut sig. Skär av blomstänglarna genast efter blomning, så att de inte sätter frö. Nästa år kan man skörda blommor eller låta dem gå i frö. Med lite tur så självsår sig de sig snart, med nya vallmoplantor runt om som resultat.

Kaprifol i kruka

Alla älskar kaprifoler, men vem hade kunnat drömma om att man skulle skapa en krukväxt av de långa rankorna? Det blev naturligtvis succé från starten, när den buskväxande och väldoftande kaprifolen Honey Baby presenterades på en utställning i Holland häromåret. En enhällig jury av trädgårdsjournalister gav den första pris. Honey Baby kan odlas i rabatt, men väcker störst uppmärksamhet i kruka på altan eller balkong.

Honey Baby är en korsning mellan två klängande kaprifoler och blir endast 30-40 cm hög. Den blommar villigt hela sommaren med creme- till gulfärgade kaprifolblommor. Dessa är lika stora som hos de klängande sorterna och med samma härliga, lätt nostalgiska doft.

All kaprifol blommar rikligast i soligt läge, men lätt skugga går också bra. Honey Baby i kruka är idealisk på altaner och balkonger, men givetvis måste man passa med vattning. Den kan också planteras i en rabatt, t ex tillsammans med storvuxna rosor i kraftig färg. I perennarabatten bidrar buskkaprifolen både med härlig doft och struktur.

Alla i växtfamiljen Lonicera, som bl a innefattar kaprifol och try, är tåliga, härdiga och starkväxande. Planterad i vanlig rabatt beskrivs Honey Baby som vinterhärdig, troligen upp till zon IV. Men odlad i kruka måste den givetvis ha vinterskydd. Klipp ner äldre plantor på våren, de hinner ändå ge blom och doft till sommaren.

Buskkaprifol, Lonicera ´Honey Baby´ är det senaste stjärnskottet på växthimlen. Kan odlas i rabatt men gör sig bäst i kruka.

Foto Månadens växt, PPH

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

14 januari 2001
 
Annons
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan det vara svårt att hitta just gärdesgårdsblommor, istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

Vinterpynta trädgården

Trädgårdsväxter och krukväxter När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

Mina värsta misstag

Trädgårdsväxter och krukväxter Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

Roligt pyssel med pumpor

Trädgårdsväxter och krukväxter Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

Höstglöden gör mig glad

Trädgårdsväxter och krukväxter Vid den här tiden visar moder natur att hon har temperament. Sätter fyr och flamma i buskar och träd och målar de sena blommorna i glödande toner.

Lisas trädgårdskalender oktober

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

Sveriges vackraste rabatt 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Tävlingen är avgjord! Kerstin Aigner i Mora har Sveriges vackraste rabatt! Bland hundratals fina bidrag i vår fototävling blev denna härligt ”svenska”...

Lisas trädgårdskalender november 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons