Annons

Gamla godingar i ny tappning

Trädgårdsväxter och krukväxter

Det finns växter som är närmast tidlösa och intresset för dem kommer och går. Vissa har förädlats och förvandlats på senare tid.

Annons

Det finns växter som är närmast tidlösa och intresset för dem kommer och går. Samtidigt sker hela tiden en utveckling. Gamla sorter får nya former och ibland helt nya användningsområden. Nya sorter kommer till, med rikligare blomning, i nya eller kraftigare färger. Här är några välkända trädgårdsväxter som förädlats och förvandlats på senare tid.

Buskpionens stora sammetsmjuka blommor slår ut i maj och har en hänförande doft.

Det är svårt att tänka sig att det är mode i trädgårdsvärlden, men det är just vad det är. De stora dragen växlar inte lika fort, som när det gäller kläder eller inredning, men ändå är utvecklingen fullt märkbar år från år.

För bara några år sedan talade man om woodlands. Intresset fokuserade på skugg- och fuktälskande växter som trivdes i de höga trädens skugga. Sedan kom det holländska modet, kallat Drömträdgårdar. Då skulle det vara högväxande perenner, blandade med höga gräs och sommar-blommor i ljusa färger. All plantering syntes ske oplanerad, som av en tillfällighet.

Nu är vi inne i det engelska modet med yppig grönska och ganska stränga regler. Var sak ska vara på sin plats. Generösa blomsterrabatter där man kan plocka blommor att ta in till sommarbordets prydnad. Tuktade häckar och formklippta buskar.

Samtidigt minskar avståndet mellan bostad och trädgård. Uterum och balkonger betraktas mer och mer som en fortsättning på vardagsrummet. Så har det länge varit i soliga Sydeuropa och vanan har i allt större utsträckning spritt sig till kallare regioner. Vi har mera fritid och tycker om att sitta utomhus. Och naturligtvis spelar då en trivsam inramning med växter i stora kärl en viktig roll.

På engelska talar man om "Tub plants", småvuxna buskar eller perenner som kan placeras i utomhus i krukor under sommaren. Den begränsade jordvolymen gör dem mer utsatta och de bör stå på en ljus och vindskyddad plats. Man bör också kontrollera krukjorden regelbundet, eftersom värme och vind snabbt kan få den att torka ut. Att använda stora krukor med mycket jord minskar risken. Det ger dem också större stabilitet.

Det gäller för växtodlarna att hänga med och vara förberedda på svängningarna. Att odla fram buskar tar några år. Att ändra produktionen från rabattväxter till krukodlade tar också sin tid. Men här är några växter man har lyckats med.


Rundklippta bollar av Buxus microphylla Faulkner
skapar uppmärksamhet var de än står, odlade i kruka eller i rabatten framför husets entré.


Med sina lysande blå blommor
och kraftigt gula ståndare väcker blå bergvallmo alltid stort uppseende.

Formklippt buxbom

Vem kunde väl ana att buxbom åter skulle bli så populär? Tecknen kom redan för något år sedan, men nu har efterfrågan fullkomligt exploderat. Det ska vara småvuxen buxbom till kant och häck, figurklippt till terrassen och rundklippt till uppfarten och platsen närmast entrén. De flesta klippta plantorna odlas numera i kruka.

Det finns många arter av buxbom. Det som skiljer dem åt är höjden och bladens storlek och färg. Buxus sempervirens är vanligast och kan bli några meter hög. Mest efterfrågad just nu är Buxus microphylla Faulkner, som har en naturligt rund form och blir ca 1 m. Men att göra riktigt fina, jämna bollar av dem kräver tid och arbete. De rundklippta bollar som säljs i handeln är omkring fyra år och har under den tiden klippts upp till sex gånger per år.

All buxbom är lättodlad och trivs i vanlig, näringsrik trädgårdsjord och både i sol och skugga. Formklippta buskar kan odlas i rabatt eller som "Tub plants" i stora krukor på terrass och uteplatser. Buxbom är normalt härdig, men krukodlade exemplar behöver skyddas mot kyla och uttorkande vintervind.

Kinesisk blomsterbuske

En återupprättad skönhet är buskpionen, Paeonia suffruticosa, eller "Världens vackraste blomsterbuske", som den också kallas. Här i Sverige har den i år valts till Månadens Växt i maj.

De första buskpionerna kom från mandarinernas Kina till Europa i slutet av 1700-talet, men det är först nu som de riktigt slagit igenom hos oss. De finns i tusentals sorter och färgkombinationer. Gemensamt är de närmast tallriksstora blommorna i många mjuka färger. De flesta av dem har dessutom en underbar doft.

I motsats till andra pioner är buskpioner vedartade. De fäller sina blad, men grenverket står kvar över vintern. Med tiden växer de upp till glesa buskar eller små träd, som kan bli 2 m höga. Det tar några år från planteringen tills första blomman slår ut. Men sedan blir buskpionen bara större och blommar allt rikligare ju äldre den blir.


Engelsk vallmo är sirligare och blommorna
vippar egensinnigt överst på långa stänglar.

Annons

Rabatt med vallmoblom

Intresset för snittblommor är tillbaka. Rabatterna ska prunka av härliga blommor, som man kan ha glädje av på plats eller i stora vaser på sommarbordet. Störst glädje har man av perenner som tacksamt kommer tillbaka år efter år och som man kan skatta av utan att det märks.

En annorlunda sommarrabatt skapar man med blå och gul vallmoblom. Med sin lysande blå sidenblommor räknas blå bergvallmo, Meconopsis betonicifolia, till perennernas absoluta drottningar. Den gulblommande engelska vallmon, Meconopsis cambrica, är inte lika lovprisad i trädgårdslitteraturen, men minst lika odlingsvärd för den som uppskattar det rena och enkla.

Vallmo hör inte till det allra mest lättodlade, men med ett par knep brukar man lyckas. Sätt några krukodlade exemplar nu på försommaren. Gärna i lä och någon skugga. Jorden bör vara lätt sur, som till rhododendron. Se till att plantorna hålls fuktiga tills de har etablerat sig.

Första året bör man vara försiktig, så att inte växten tar ut sig. Skär av blomstänglarna genast efter blomning, så att de inte sätter frö. Nästa år kan man skörda blommor eller låta dem gå i frö. Med lite tur så självsår sig de sig snart, med nya vallmoplantor runt om som resultat.

Kaprifol i kruka

Alla älskar kaprifoler, men vem hade kunnat drömma om att man skulle skapa en krukväxt av de långa rankorna? Det blev naturligtvis succé från starten, när den buskväxande och väldoftande kaprifolen Honey Baby presenterades på en utställning i Holland häromåret. En enhällig jury av trädgårdsjournalister gav den första pris. Honey Baby kan odlas i rabatt, men väcker störst uppmärksamhet i kruka på altan eller balkong.

Honey Baby är en korsning mellan två klängande kaprifoler och blir endast 30-40 cm hög. Den blommar villigt hela sommaren med creme- till gulfärgade kaprifolblommor. Dessa är lika stora som hos de klängande sorterna och med samma härliga, lätt nostalgiska doft.

All kaprifol blommar rikligast i soligt läge, men lätt skugga går också bra. Honey Baby i kruka är idealisk på altaner och balkonger, men givetvis måste man passa med vattning. Den kan också planteras i en rabatt, t ex tillsammans med storvuxna rosor i kraftig färg. I perennarabatten bidrar buskkaprifolen både med härlig doft och struktur.

Alla i växtfamiljen Lonicera, som bl a innefattar kaprifol och try, är tåliga, härdiga och starkväxande. Planterad i vanlig rabatt beskrivs Honey Baby som vinterhärdig, troligen upp till zon IV. Men odlad i kruka måste den givetvis ha vinterskydd. Klipp ner äldre plantor på våren, de hinner ändå ge blom och doft till sommaren.

Buskkaprifol, Lonicera ´Honey Baby´ är det senaste stjärnskottet på växthimlen. Kan odlas i rabatt men gör sig bäst i kruka.

Foto Månadens växt, PPH

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

14. januari 2001
 
Annons
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan det vara svårt att hitta just gärdesgårdsblommor, istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.

Fredskalla – förbättrar luften inomhus

Trädgårdsväxter och krukväxter Fredskallan är en populär krukväxt som är känd för sina ovala mörkgröna blad och distinkta blommor. Växten förbättrar inomhusluftens kvalitet.

Så lyckas du med krukväxterna

Trädgårdsväxter och krukväxter Med rätt skötsel kan du få dina krukväxter att stormtrivas. Här är skötseltips för att placera, göda och vattna krukväxterna på bästa sätt. Gör dig...

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen dags. Och börja med det roligaste först – och det är trädgårdspimpandet! Här ska det bli ljus i mörkret, fåglarna ska få mat och trappan ska prydas.

Vinterpynta trädgården

Trädgårdsväxter och krukväxter När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

Mina värsta misstag

Trädgårdsväxter och krukväxter Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

Roligt pyssel med pumpor

Trädgårdsväxter och krukväxter Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

Lisas trädgårdskalender oktober

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

Lisas trädgårdskalender november 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons