Annons
Den sällsynta vita solhatten 'White Swan' lockade den vackra fjärilen påfågelsöga till min trädgård. Lättsådd perenn från Thompson & Morgan.
Den sällsynta vita solhatten 'White Swan' lockade den vackra fjärilen påfågelsöga till min trädgård. Lättsådd perenn från Thompson & Morgan.

Fynda sommarskönhet i frökatalogerna

Trädgårdsväxter och krukväxter

Frökatalogerna är på väg. Nu när det efterlängtade vårvinterljuset börjar lysa och trädgårdslusten kittlas kommer de nya frökatalogerna. Frossa i dem, dröm och planera för sommarens fröjder!

Annons


De meterhöga rosenskärorna har vackert dillikt bladverk och finns i vitt och olika rosa nyanser. En fantastisk sommarblomma att fylla tomrum med.

Frökatalogerna är växtvärldens trendsättare och guldgruvor. Det är där du hittar de nya växterna som ännu inte nått planthandeln. I år signalerar katalogerna effektfulla blomfärger; morgonrodnadsnyanser, eldigt rött, mustigt chokladbrunt och dramatiskt svart. Gärna i kombination med romantiskt gammelrosa. Visst inbjuder det till spännande blomsterkompositioner! De klassiska blomfärgerna som vitt, gult och blått i olika toner blir aldrig omoderna. Eftersom regnbågens hela spektrum finns representerat är det bara att satsa på sina speciella favoriter.


Undersköna sorter av de magnifika riddarsporrarna (Delphinium) finns hos många fröfirmor. Ett utsökt sällskap till rosor och luktpioner.

Stort utbud, både svenskt och utländskt

Några gamla, fina engelska kvalitetsfirmor har etablerat sig med stormsteg i Sverige. Plants of Distinction, specialist på ovanliga och utsökta blommor, representeras av Rockdala Handelsträdgård, som översatt katalogen till svenska. Unwins fröer, med bl a ett enormt sortiment av luktärter, säljs av Lilla Fiskaregatans Trädgårdsbutik. Världens största fröföretag Thompson & Morgan har lanserat sig på bred front i många svenska trädgårdsaffärer.

En svensk motsvarighet till dem är Rara Växter. De har massor med olika sorter av ettåriga blommor och perenner, och specialpaket med olika färgteman. De ovan nämnda företagen säljer via postorder och Internet - se separat ruta. Bröderna Nelson/Lord Nelson, vars fröer finns över hela Sverige, tillhör också glädjekällorna, och lanserar alltid något nytt och spännande. I måste-ha-klass står i år deras perenna fingerborgsblomma Digitalis parviflora 'Chocolat' med brunrosa blommor mot silvergrått bladverk, och den dubbla svartlila akjelan Aquilegia vulgaris 'Miss M. I Huish'.


Ett fröfynd från Rara Växter är mormorsaklejan 'Tower Light Blue' i ljusblå blomsterkrinolin. Liknande, samt i rosa, finns hos engelska företag.

Den ljuvligt kvällsdoftande änglatrumpeten (Brugmansia suaveolens) är lätt att fröså och växer snabbt. En skatt för kruka. Rara Växter, Thompson & Morgan.

Frösått ofta livskraftigt

Förutom att det är jätteroligt att själv driva upp sina plantor från barnastadiet så har jag märkt att de ofta blir av mycket hög kvalitet. Jag tror att det delvis beror på att de får starta livet i den miljö där de ska leva. De vänjer sig från början vid läget och jordmånen, vilket härdar och stärker dem.

En perenn som bevisar det är min sällsynta vita solhatt Echinacea purpurea 'White Swan', vilken som färdigköpt planta betraktas som ömtålig och kortlivad. Jag sådde den "vita svanen" för över 15 år sedan på fröer från Thompson & Morgan. Plantorna har brett ut sig, blivit delade och blir kraftigare och blomrikare för varje år. De blommar i månader och är en sevärdhet i trädgården. Som bonus har den med sin söta honungsdoft en oemotståndlig lockelse på fjärilar. Det vackra påfågelsögat har blivit en årligen återkommande gäst hos "vita svanen" i min trädgård.

En unik lysande blå färg har har blåsalvian (Salvia patens). Fin samplanteringsväxt, blommar juni-oktober vid förkultivering. Lord Nelson.

Jag har flera perenna pärlor som jag sått själv, t ex ovanliga aklejor och riddarsporrar. Många tror att det är svårt att fröså perenner. Det beror naturligtvis på arten, men generellt är det lätt. Man får vänta litet längre på blomningen än med färdigköpta plantor, men fördelarna överväger. Jag har sett många exempel på att frösådda perenner blir motståndskraftiga mot sjukdomar. För en ringa penning får man många plantor, och så är det ju så roligt att pyssla om småttingarna och se dem utvecklas till vuxna skönheter!

Annons

Lättast med ett- och tvååringar

Bland de tacksammaste att fröså är de ett- och tvååriga sommarblommorna. Ettåringarna sås direkt på växtstället på våren och några månader senare börjar de blomma livligt. Många ger sig inte förrän frosten kommer. De är oerhört användbara på friland och i krukor. En del, som rosenskära (Cosmos bipinnatus) och sommarmalva (Lavatera trimestris) är perfekta att fylla ut tomrummen mellan nysatta perenner, buskar och barrväxter. Andra som t ex indiankrasse (Tropaeolum majus) är fina marktäckare. Många är underbara vasblommor, inte minst mormors luktärter (Lathyrus odoratus). Bland tvååringarna (biennerna) kan jag inte leva utan mina svarta stockrosor (Alcea rosea 'Nigra') och pastellfärgade fingerborgsblommor (Digitalis purpurea). Det behöver jag inte heller! De blommar året efter sådd och sedan försvinner moderplantan. Men har man en gång bjudit hem dem så kommer de tillbaka år efter år genom självsådd.


Skönt par: Rosa trädgårdsjättevallmo, Papaver Orientale-gruppen, och fingerborgsblomman 'Apricot'. Thompson & Morgan, Rara Växter.

Ju fler fröupplevelser man får desto djärvare och mer "hagalen" blir man. Ge dig hän! Många frösorter är lätta att lyckas med bara du är noga med att följa instruktionerna i katalogerna och på fröpåsarna. I februari-mars är det dags för förkultivering av växter som behöver det. Det är det mest positiva växtpyssel man kan ägna sig åt så här års. När man pillar ned de första små kornen i en låda på fönsterbrädan då känner man att våren vinkar runt knuten!

Doftälskarens favorit, mormors luktärt, finns i massor med sorter i olika färger hos bl a Rara Växter och Unwins.
Trendigt i år är eldigt röda.

Här hittar du spännande fröfirmor

Det finns numera många fina svenska fröfirmor. Sök upp dem på Internet. Här är de som omnämns i artikeln:
Bröderna Nelson/Lord Nelson, tel: 0477-552 00. www.nelson.se

Unwins/Lilla Fiskaregatans Trädgårdsbutik, tel: 046-12 17 55. www.lillafiskaregatanstradgardsbutik.se

Plants of Distinction/Rockdala Handelsträdgård, tel: 08-500 315 88. www.rockdala.com

Rara Växter, tel: 08-714 85 75. www.raravaxter.com

Thompson & Morgan, tel: 033-14 00 72. www.thompson-morgan.com

Av Lisa Winnerlid, Foto Sven Gösta Johansson, Bröderna Nelson, Thompson & Morgan, ViV nr 1/2005

Den dramatiskt purpursvarta stockrosen 'Nigra' får massor med blommor längs två-tre meter höga stänglar. Tvååring som pålitligt självsår sig.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
18 januari 2005

0 Kommentarer

0

7 sorters blommor till midsommar

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

0

Fredskalla – förbättrar luften inomhus

Fredskallan är en populär krukväxt som är känd för sina ovala mörkgröna blad och distinkta blommor. Växten förbättrar inomhusluftens kvalitet.

0

Så lyckas du med krukväxterna

Med rätt skötsel kan du få dina krukväxter att stormtrivas. Här är skötseltips för att placera, göda och vattna krukväxterna på bästa sätt. Gör dig...

0

Pimpa trädgården till jul

Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

0

Vinterpynta trädgården

När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

0

Mina värsta misstag

Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

0

Roligt pyssel med pumpor

Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

0

Lisas trädgårdskalender oktober

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

0

Lisas trädgårdskalender november 2010

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post info@viivilla.se. 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post kunddata@bonnier.se

 

Annons