Fröså orientaliska grönsaker och kryddor
Allt fler spännande orientaliska rätter letar sig hit. Ibland kan det vara svårt att få tag på färska ingredienser. Så här sår du dem själv.
Allt fler spännande orientaliska rätter letar sig hit. Men ibland kan det vara svårt att få tag på färska ingredienser. Fröså dem själv, så kan du ha färsk koriander, helig basilika, citrongräs och fler orientaler i din egen trädgård i sommar.
Sedan ett par år har flera fröfirmor nappat på den orientaliska trenden, och ger oss möjligheter att själva odla exotiska grönsaker och kryddor hemma. De varianter som finns här är anpassade efter våra förhållanden, och är därför relativt enkla att lyckas med. Här är några sorter du kan fröså inomhus redan nu i februari/mars. Besök din trädgårdshandel om du vill ha tips på fler.
Mungbönor
Mungbönor har använts under århundraden i det kinesiska köket. De är goda bl a i sallader och grytor och rika på vitaminer och ger ett bra proteintillskott, t ex för vegetarianer. Är en lättsmält böna som även passar bra att ge små barn.
Salladslök
Salladslök kallas ett snabbväxande mellanting mellan purjo- och gräslök, där man kan använda både lök och blast, till exempel i sallader.
Basilika
Helig basilika påminner om anis och mynta i smaken och har en mild och fyllig arom. Odla basilika i god jord och helst i vindskyddat läge. Plocka av topparna vartefter, så går den senare i blom och växer mera.
Koriander
Koriander är en gammal krydda, som fått förnyad aktualitet i takt med att vi ägnar oss mer och mer åt orientalisk matlagning. Den kan också användas t ex i bröd, pepparkakor och likör.
Cayennepeppar och citrongräs
Cayennepepparens hetta finns i många varianter. Long Slim (bilden) är så koncentrerad i smaken att man bör tvätta händerna efter att ha tagit i frukterna, om man av misstag skulle gnugga sig i ögonen efteråt.
Bland de mindre tuffa är sorten Anaheim, som på fröpåsen just fått namnet Mild Cayennepeppar. För att ge ordentlig skörd bör den odlas i växthus.
Citrongräs används flitigt i Thailand och ger en stark och frisk citronsmak åt fisk och kött. Det är en kraftig perenn, men vill du behålla plantan under vintern måste den tas in. Den blir hos oss ca 60-70 cm hög.
Odlingstips:
Så fröna grunt, de flesta ska bara ligga någon mm under jordytan, andra knappast täckas alls. Om du inte vill flytta ut plantorna i vår, kan du ha en liten kryddgård inomhus, i en väl tilltagen låda eller i krukor med dräneringshål, så att inte vatten blir stående och plantrötterna ruttnar.
Lägg lecakulor i botten och fyll sedan på med planteringsjord. Vattna lagom och sätt kryddplantorna i ett söder- eller västerfönster. Vänd dem ibland, så att de får jämn belysning.
Detaljerad odlingsbeskrivning finns oftast på fröpåsarna, men fråga gärna din trädgårdshandlare om tips och råd.
Det går bra att frysa in kryddörterna. I hackad form kan man frysa in dem i en istärningslåda, så blir det enkelt att använda precis den mängd man behöver.
Vill du torka kryddorna repar du av både blad och blommor från stjälkarna och lägger dem i botten av en korg e d. Rör om ibland, så torkar de bättre. Klara är de först när de känns snustorra.
Redaktionen rekommenderar
7 sorters blommor till midsommar
Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan det vara svårt att hitta just gärdesgårdsblommor, istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.
Pimpa trädgården till jul
Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...
Vinterpynta trädgården
Trädgårdsväxter och krukväxter När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...
Mina värsta misstag
Trädgårdsväxter och krukväxter Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…
Roligt pyssel med pumpor
Trädgårdsväxter och krukväxter Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?
Höstglöden gör mig glad
Trädgårdsväxter och krukväxter Vid den här tiden visar moder natur att hon har temperament. Sätter fyr och flamma i buskar och träd och målar de sena blommorna i glödande toner.
Lisas trädgårdskalender oktober
Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!
Sveriges vackraste rabatt 2010
Trädgårdsväxter och krukväxter Tävlingen är avgjord! Kerstin Aigner i Mora har Sveriges vackraste rabatt! Bland hundratals fina bidrag i vår fototävling blev denna härligt ”svenska”...
Lisas trädgårdskalender november 2010
Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.