Fröså orientaliska grönsaker och kryddor

Allt fler spännande orientaliska rätter letar sig hit. Ibland kan det vara svårt att få tag på färska ingredienser. Så här sår du dem själv.


Allt fler spännande orientaliska rätter letar sig hit. Men ibland kan det vara svårt att få tag på färska ingredienser. Fröså dem själv, så kan du ha färsk koriander, helig basilika, citrongräs och fler orientaler i din egen trädgård i sommar.

Sedan ett par år har flera fröfirmor nappat på den orientaliska trenden, och ger oss möjligheter att själva odla exotiska grönsaker och kryddor hemma. De varianter som finns här är anpassade efter våra förhållanden, och är därför relativt enkla att lyckas med. Här är några sorter du kan fröså inomhus redan nu i februari/mars. Besök din trädgårdshandel om du vill ha tips på fler.

Mungbönor

Mungbönor har använts under århundraden i det kinesiska köket. De är goda bl a i sallader och grytor och rika på vitaminer och ger ett bra proteintillskott, t ex för vegetarianer. Är en lättsmält böna som även passar bra att ge små barn.

Salladslök

Salladslök kallas ett snabbväxande mellanting mellan purjo- och gräslök, där man kan använda både lök och blast, till exempel i sallader.

Basilika

Helig basilika påminner om anis och mynta i smaken och har en mild och fyllig arom. Odla basilika i god jord och helst i vindskyddat läge. Plocka av topparna vartefter, så går den senare i blom och växer mera.

Koriander

Koriander är en gammal krydda, som fått förnyad aktualitet i takt med att vi ägnar oss mer och mer åt orientalisk matlagning. Den kan också användas t ex i bröd, pepparkakor och likör.

Cayennepeppar och citrongräs

Cayennepepparens hetta finns i många varianter. Long Slim (bilden) är så koncentrerad i smaken att man bör tvätta händerna efter att ha tagit i frukterna, om man av misstag skulle gnugga sig i ögonen efteråt.

Bland de mindre tuffa är sorten Anaheim, som på fröpåsen just fått namnet Mild Cayennepeppar. För att ge ordentlig skörd bör den odlas i växthus.

Citrongräs används flitigt i Thailand och ger en stark och frisk citronsmak åt fisk och kött. Det är en kraftig perenn, men vill du behålla plantan under vintern måste den tas in. Den blir hos oss ca 60-70 cm hög.

Odlingstips:

Så fröna grunt, de flesta ska bara ligga någon mm under jordytan, andra knappast täckas alls. Om du inte vill flytta ut plantorna i vår, kan du ha en liten kryddgård inomhus, i en väl tilltagen låda eller i krukor med dräneringshål, så att inte vatten blir stående och plantrötterna ruttnar.

Lägg lecakulor i botten och fyll sedan på med planteringsjord. Vattna lagom och sätt kryddplantorna i ett söder- eller västerfönster. Vänd dem ibland, så att de får jämn belysning.

Detaljerad odlingsbeskrivning finns oftast på fröpåsarna, men fråga gärna din trädgårdshandlare om tips och råd.

Det går bra att frysa in kryddörterna. I hackad form kan man frysa in dem i en istärningslåda, så blir det enkelt att använda precis den mängd man behöver.

Vill du torka kryddorna repar du av både blad och blommor från stjälkarna och lägger dem i botten av en korg e d. Rör om ibland, så torkar de bättre. Klara är de först när de känns snustorra.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar