Annons
Av leråkern blev ett blommande sammelsurium av favoritväxter som rosor, pioner och riddarsporrar.
Av leråkern blev ett blommande sammelsurium av favoritväxter som rosor, pioner och riddarsporrar.

Från leråker till blomsterdjungel

Trädgårdsväxter och krukväxter

Jag minns det som igår. Den strålande majdagen för över trettio år sedan när jag blev med trädgård. Min första egna jordplätt.

Annons
En yrvaken lyckokänsla smög sig upp inom mig, och jag tyckte att jag aldrig sett något så paradisiskt som den grovplanerade leråker som låg framför mig.

Jag hade dittills varit så aningslöst okunnig om trädgårdens fröjder som bara den omedvetna kan bli. Det var en helt ny värld som öppnade sig. Ett nytt sätt att leva.

Jag började få de perioder, som skulle forma min trädgård. Det började med rosperioden. Jungfrurosen, mitt livs första rosbuske, står fortfarande nere vid staketet mot gatan och välkomnar mig hem med sin doft av myrra och liljekonvalj, som dallrar över nejden. I juli översållad med obeskrivligt skära blommor, bulliga och tätt fyllda med skimrande sidenblad. Jag fann den hos en expert i Skåne, och nu, snart tjugo år efter planteringen, svingar den sina grenar fem-sex meter upp i skyn, och välver sig som ett krämvitt, honungsdoftande paraply över äppelträdets krona. Honungsrosen gör att jag aldrig kan resa bort på högsommaren när den bjuder så generöst på sig själv.


Jag älskar vita blommor som lyser i skymningen. Den lättodlade orientliljan ’Casa Blanca’ är en stor favorit, som doftar fantastiskt.

Under min gröna period letade jag efter gröna blommor och hittade säregna julrosor i äppelgrönt som hälsar våren i redan i februari-mars.

Rosa, blå och vita drömmar

Jag har haft rosa perioder då allt skulle gå i rosa. Och blå. De är över, för det var inte så lätt som jag trodde att få det att stämma! Men den vita perioden blir nog livslång. Jag har "inrett" ett litet vitt sensommarhörn med vita liljor och vita höstflox. Att sitta där och njuta av de vita blommornas lyster och doft under milda skymningskvällar - det vill jag alltid kunna göra. Till samma hörn gör jag årets första trädgårdsutflykter. Redan under gråruggiga vårvinterdagar i februari-mars börjar julrosorna att blomma, som ett första löfte om att våren är på väg.

Älskade pioner

Min pionperiod kommer aldrig att gå över. Ju fler pioner jag odlar - och det blir fler för varje år! - desto säkrare blir jag på att pioner är de bästa perenner man kan ha i Sverige. De är utsökta hela säsongen, lättodlade, sunda och härdiga. Det var minnet av gammelfaster Britas vita luktpion, som doftade som hennes hembakade bullar när det var saftkalas i hennes täppa, som inspirerade mig att plantera min första pion.


Fåglar är viktiga i trädgården och bjuder på härlig underhållning. Mamma hackspett håller sig framme när det är tårtkalas i täppan!

I juni är det galaföreställning när mina frösådda jättevallmor dansar runt i sina rosa balklänningar. Med dem börjar sommaren på allvar.

Plats för fågelsång

Jag har haft perioder med frösådder av ettåriga växter, dagliljor, julrosor, liljor, funkior, vallmon, iris. Och vildblommor. Två sidor av min tomt gränsar mot en gammal skog med björkar, granar och häggar som frösår sig. Där får Moder Natur vara trädgårdsmästaren, och det sköter hon med den äran. In vandrar vårens charmörer, vitsipporna, gullvivorna och liljekonvaljerna. Slån, fläder och äppelrosor bildar täta snår, där skogens småfåglar slår sig ned. Det är viktigt med fåglar i trädgården. De är fenomenala miljövårdare, som gratis bekämpar skadedjur på växterna.

Min trädgård är jag

Det börjar bli trångt för mina växter. Jag har funderat på att göra om allt och börja på nytt. Vara klok och praktisk och göra en planering av trädgården innan jag skaffar växterna.

Men så har jag dragit mig till minnes hur jag går och väntar på mina blommor och längtar efter deras olika årstider året om.

Nej, det blir till att gräva upp ännu mer av gräsmattan, för att ge plats för nya blomsteräventyr. Man rensar inte bort det käraste man har. I den egna trädgården har man rätt att vara sig själv. Att hänge sig åt sina drömmar, låta dem gro och spira.

När jag blickar ut över min trädgård så tycker jag att den är bland det bästa som hänt mig i mitt liv. "Den är du", säger en vän. Det är nog sant som sägs att trädgården blir ett självporträtt av ägaren.

Annons

Min trädgård är inte designad, inte färgstämd, inte trendig, inte ogräsfri. Av leråkern blev det spontant en blommande djungel, ett älskat sammelsurium. Trädgården ger min kropp motion, min själ ro, och mina sinnen fröjd. Den ger mig livskvalitet, och det tror jag är meningen med en trädgård.


I den vilda delen av trädgården har Moder Natur fått fria händer. Här självsår sig vårens gullvivor glatt bland inplanterade botaniska narcisser.

Ladda ned Lisas skiss på sin trädgård i pdf-format nedan.

Redaktionen rekommenderar

31 mars 2009

0 Kommentarer

0

7 sorters blommor till midsommar

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

0

Fredskalla – förbättrar luften inomhus

Fredskallan är en populär krukväxt som är känd för sina ovala mörkgröna blad och distinkta blommor. Växten förbättrar inomhusluftens kvalitet.

0

Så lyckas du med krukväxterna

Med rätt skötsel kan du få dina krukväxter att stormtrivas. Här är skötseltips för att placera, göda och vattna krukväxterna på bästa sätt. Gör dig...

0

Pimpa trädgården till jul

Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

0

Vinterpynta trädgården

När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

0

Mina värsta misstag

Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

0

Roligt pyssel med pumpor

Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

0

Lisas trädgårdskalender oktober

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

0

Lisas trädgårdskalender november 2010

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons