Vill du lära dig att fota dina blommor i trädgården på bästa sätt? Läs vår guide!
Vill du lära dig att fota dina blommor i trädgården på bästa sätt? Läs vår guide! Foto: Daniel Norin

Fotoskola: Så fotar du växter och blommor som ett proffs

Trädgårdsväxter och krukväxter

Vill du fotografera blommor i din trädgård på ännu bättre sätt? Ta del av Vi i Villas fotoskola för att få bättre kvalitet med både mobilkamera och systemkamera - och få inspiration till att fota fina blommor.

Annons

Att fotografera blommor och växter är både lärorikt och harmoniskt. Idag har vi möjligheten att ta bilder med hög kvalité både via mobiltelefoner och prisvärda systemkameror. Vi har tagit hjälp av en riktig entusiast inom området för att inspirera till att ta fina blomsterbilder.  

 

Tänk på ljuset när du fotar   

Vill du ta bilder med det där lilla extra så spelar ljuset stor roll.
 
– Jag brukar använda mig av grundregeln ”ser det annorlunda ut så blir det en annorlunda bild”, säger Daniel Norin, Vi i Villas medarbetare och fotoentusiast.

Stressa inte när du tar bilder. Gå gärna ett extra varv runt blomman eller växten för att se hur ljuset faller och påverkar bilden – du kommer att märka att det blir stor skillnad. Ta gärna många bilder från olika vinklar. 

 

Fota rätt tid på dygnet  

Att fota under rätt tid är en av de viktigaste faktorerna till att ta bra bilder i naturen.

– När klockan är 12 så tar jag hellre en lång fika eftersom den starka solen ger för hårt ljus, vilket ger bilder med för mycket vitt ljus och starka skuggor, säger Daniel Norin.

Ett klassiskt tips är att fota under antingen soluppgång eller solnedgång. Ljuset blir då mjukare och får lite rödare inslag. Olika årstider ger även olika typer av ljus.

– Vår och höst är mina favoriter, säger Daniel Norin.
För att förstå vilken tid soluppgång och solnedgång sker på en specifik plats, samt från vilket håll ljuset kommer, finns det en smart app som du kan ladda ner till din smartphone. Appen heter The Photographer’s Ephemeris och du kan ladda ner den här.
 

Annons

 

Bildkomposition när du fotar blommor  

En av de viktigaste ingredienserna till bra bilder är att förstå vad som faktiskt gör bilderna bra. Innan fotografering var möjligt så förstod konstnärer vad som gjorde en målning bra och definierade ett antal regler. Många av dessa är fortfarande de som vi använder som grund i bildkomposition. 
 
– En av mina favoritregler är egentligen "Less is more", och det är enkelt att behärska. Har vi många olika typer av blommor  i en bild så blir det rörigt för vår hjärna att förstå bilden. Genom att fokusera på några få blommor eller en enda så kommer betraktaren snabbt förstå bilden, säger Daniel Norin.

– En av mina favoritböcker i ämnet bildkomposition är boken ”Med fotografens ögon” som på ett pedagogiskt sätt förklarar bildkompositionens grunder, säger Daniel Norin.

Har man många objekt i bilden kan det vara svårt att förstå bilden.

 

Gå gärna så nära blomman som möjligt.

 


Fotoutrustning  

Kameran 

Oftast fotar man blommor under goda ljusförhållanden, vilket gör att man kan använda mobiltelefon eller kompaktkamera utan problem. Dyra systemkameror är bra när du har dåliga ljusförhållanden, som t ex bröllop i kyrkan, eller vid snabba rörelser som sport.

– Lägg inte för stor vikt på kameran, alltför ofta träffar man människor som har större kärlek till prylar än själva bilden. Lär dig några grundregler i bildkomposition, det är det som kommer lyfta er som fotografer, säger Daniel Norin.  

Stativ

Ett stativ oavsett storlek på kameran är alltid att rekommendera. Stativet motverkar att bilderna blir suddiga och du får möjlighet att justera en perfekt vinkel.    

Makro  

Det är roligt att fotografera blommor med makroobjektiv – det öppnar upp en helt ny värld som man aldrig sett den tidigare. Många kompaktkameror och en del mobiler har en inbyggd funktion för att ta makrobilder. Den funktionen räcker långt men vill man få bättre funktionalitet för makrofotografering så kan man t.ex prova tillbehöret Olloclip, den är prisvärd och bra.

Maskros fotad med makroobjektiv

 

Bildprogram för att redigera bilder  

– Från att ha gått från en arsenal av olika program så använder jag nästan uteslutande Adobe Lightroom idag. Det är prisvärt program med proffsfunktioner. Att korrigera bilderna i färg, kontrast, göra dem svartvita eller lägga in olika toningar är enkelt, säger Daniel Norin.

Tidsmässigt tar det cirka 2-3 minuter att få till en svartvit effekt i Adobe Lightroom.

– Ett stort plus är det smarta katalogsystemet vilket gör att jag snabbt hittar mina favoritbilder, eller bilder från ett specifikt ögonblick. Ytterst sällan använder jag Adobe Photoshop för retuschering, det naturliga ska hållas så naturligt som möjligt. säger Daniel Norin.

Enda efterbehandlingen gjord är lite starkare grönt. Egentligen en buske i bakgrunden men det korta skärpedjupet gör att man inte ser det.

 

Platser att fota blommor

– Mitt absoluta favoritställe är botaniska trädgården i Stockholm. Att spendera 4-5 timmar där är inga problem. De har alla möjliga blommor och växter från alla världens hörn och de är väl omhändertagna, säger Daniel Norin, som också brukar passa på att besöka naturen eller parker för att hitta blommor eller växter att fota.

– I nödfall kan man också gå in i en blomsterbutik, fråga vilka växter som är lokala och fråga om man får fota, säger Daniel Norin.

8 juni 2015

0 Kommentarer

0

Fredskalla – förbättrar luften inomhus

Fredskallan är en populär krukväxt som är känd för sina ovala mörkgröna blad och distinkta blommor. Växten förbättrar inomhusluftens kvalitet.

0

Så lyckas du med krukväxterna

Med rätt skötsel kan du få dina krukväxter att stormtrivas. Här är skötseltips för att placera, göda och vattna krukväxterna på bästa sätt. Gör dig...

0

7 sorters blommor till midsommar

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

0

Charmiga kontraster

I en skogsglänta intill nationalparken Stenshuvud på Österlen har Gunilla Nilsson skapat en trädgård där blommor och grönsaker växer sida vid sida....

0

Rosor med sällskap

Nu spirar det i trädgårdssjälen! Det är dags att drömma och planera. Vad ska vi göra för att förnya trädgården i år? Varför inte ge rosorna ett skönhets...

0

Busken som trollar

Få buskar kan värma frusna vinterhjärtan som trollhasseln, som behåller sina blommor, även när snön lagt sitt blöta täcke över grenarna.

0

Just nu i trädgården januari -07

Nu har ljuset vänt och vi går mot ljusare tider. Men än dröjer det ett par månader innan ljuset är tillräckligt starkt utomhus för att växterna på...

0

Inred med växter och smådetaljer

Med några enkla grepp kan du ge dina rum nytt liv och grönska som varar hösten och vintern igenom. Redskapen är enkla – växter och några trendiga inredn...

0

Just nu i trädgården november-06

Säsongen börjar lida mot sitt slut. Kanske har första snön redan hunnit falla. Nu är det dags att börja drömma gröna drömmar.