Annons

Förljuva livet med liljor

Trädgårdsväxter och krukväxter

Fyll trädgården med liljor så får du blomsterprakt långt in på hösten.

Annons


Den här orient-hybriden har flammat i min trädgård i 15 år och blir bara vackrare trots att den står i liljeovänlig tung lerjord!

Tillhör du dem som blir litet vemodig när högsommaren har passerat och gammelrosor och luktpioner har gjort sitt? De underbara sommardofternas tid är förbi - ett helt år till nästa gång. Tror man...Det finns en mycket bra medicin för sådana blomsterdepressioner! Liljor, sensommarens och höstens aristokrater.

Numera lättodlade

Liljorna tillhör den utvalda skara av växter som man går och längtar efter, precis som man gör med vårens första sippor, junis syrener och julis mormorsrosor. Liljans klocka är klassiskt skön, och så är det den speciella doften som finns hos många sorter. Den karaktäristiska som svävar i pustar över nejden, söt och kryddig, som en hälsning från fjärran exotiska länder. Nej, liljor vill jag inte vara utan ett endaste år!

Vågar man sig på liljor, de lär ju vara så svåra? Den frågan får jag ofta, och svaret är ett obetingat Ja! Förr ansågs liljorna tillhöra trädgårdens verkliga kinkfröknar, men det var på den tid när utbudet i handeln mest bestod av gamla arter. Numera finns det mycket lättodlade sorter. De tillhör främst de asiatiska hybriderna och orientliljorna, Lilium Orient-gruppen, som anses som en revolution inom liljevärlden. De här liljorna är mycket användbara i olika sammanhang. De trivs såväl i sol som i skuggigare lägen. Man kan sätta dem i en rabatt och låta deras dekorativa svällande knoppar, på ibland 1,5 meter höga stänglar, svaja ovanför blommande perenner. Så gör man i England, där det anses som höjden av blomsterkonst att ha liljor som utropstecken bakom låga rabattrosor eller bulliga doftpioner.

Liljor trivs också i framkanten av ett busk- eller naturparti och doftälskaren inreder sig en liten oas med en inbjudande sittplats, inramad av liljor. Även den som odlar på balkong kan njuta av liljor, eftersom de trivs förträffligt i stora krukor.

Här är mina egna favoriter:


Orientliljan 'Casa Blanca', den underbaraste av dem alla! Hon är vit som nyfallen snö och doftar obeskrivligt. Mycket rikblommig - förra sommaren räknade jag till 29 enorma klockor från tre lökar!

'Casa Blanca' är hänförande i grupper på skuggigare platser där de vita blommorna lyser magiskt i skymningen. Till exempel i en liten sittvrå i ett lugnt och stilla läge, där liljedoften frigörs och sveper runt i vågor. 'Casa Blanca' har den berömda gullbandsliljan, Lilium auratum, i blodet. Denna nästan lika vackra - och om möjligt ännu finare doftande - "mormor" är värd ett försök, även om man får "gulla" litet extra med gullbandsliljan och bjuda på djup mjuk lövkompostjord.


'Black Beauty' är det lockande namnet på en ny hybrid av sällsam skönhet. Hon får massor med turbanformade blommor i safirrött och de starkt bakåtrullade kronbladen har en vit kant och en grön stjärna vid basen. Black Beauty kan bli två meter hög och sprider sig i sidled.

En raffinerat mönstrad orientlilja i vinrött är 'Star Gazer'.

Två eldigt röda sorter är 'Fire King' och 'Staccato' som blir flammande inslag i höstträdgården. Det finns många fina hybrider att välja bland.


Bland de gammeldags arterna tillhör kungs- och kejsarliljorna de oemotståndliga: den vita kungsliljan, Lilium regale, är älskad för sin doft, och hennes "kusiner", den gyllengula 'Golden Splendour' (bilden) och den orangegula 'African Queen', Lilium Regale-gruppen. De är lättodlade även om de kan gå tillbaka med åren. Men då sätter jag nya, för jag kan inte leva utan dem. De blommar oftast redan första året, och om man är generös med att på hösten täcka deras växtplats med lövkompost ( liljors lördagsgodis!) - så blir de vänligt stämda. 

Annons


Krolliljan, Lilium martagon, utgör ett undantag från regeln när det gäller blomningstiden. Hon visar upp sina romantiska rosa eller vita "turbaner" redan vid midsommartid och stortrivs i ett halvskuggigt läge under lövfällande buskar och träd. Där är jorden är rik på mylla från förmultnade höstlöv. Krolliljan är mycket levnadsglad. Om frökapslarna får sitta kvar över vintern självsår den sig livligt och bildar med tiden stora bestånd, till och med i gräs. Man kan också kasta ut mogna fröer på den önskade växtplasen. I näringsrik rabattjord blir krolliljan en magnifik planta. Ett charmigt sällskap till gammaldags perenner som t ex den samtidigt blommande bondpionen.  


Tigerliljan, Lilium lancifolium, tillhör de folkkära stugblommorna som ofta lever kvar i gamla trädgårdar, där de fram på hösten bildar höga apelsinröda bestånd. Varianten stor tigerlilja, Lilium lancifolium var. splendens, är en tvilling med större blommor.

Så klarar du liljorna

September är en bra planteringstid. Jorden bör vara lucker och mullrik med inslag av brunnen lövkompost och grus. Kalka inte, även om moderna hybrider är kalktoleranta.

Bra dränering är viktig: Gräv upp jorden till 30-40 cm:s djup. Bottna med ett lager grus eller grov sand. Ställ löken på det, så att den hamnar 15-20 cm under markytan. Omge löken med sand. Fyll halva gropen med jord, vattna och fyll igen gropen. Liljor trivs i sluttande lägen där överflödigt vatten rinner bort.

Om liljorna står soligt: sätt en marktäckare med grunt rotsysten runt plantan, så att rötterna får skugga.

Berika varje höst jorden med ett 10 cm tjockt lager brunnen lövkompost uppblandad med en näve benmjöl.

Se upp för den lackröda liljebaggen!


Den kan fördärva en lilja. Kolla plantan dagligen. Baggen är smart! Om den anar fara kastar den sig till marken och vänder den svarta magen uppåt för att inte synas. Lägg en tidning under plantan, skaka den så att liljebaggarna faller på den. Oskadliggör dem. Var extra uppmärksam under våren-försommaren då de snabbt förökar sig.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

6 augusti 2004

0 Kommentarer

0

7 sorters blommor till midsommar

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

0

Fredskalla – förbättrar luften inomhus

Fredskallan är en populär krukväxt som är känd för sina ovala mörkgröna blad och distinkta blommor. Växten förbättrar inomhusluftens kvalitet.

0

Så lyckas du med krukväxterna

Med rätt skötsel kan du få dina krukväxter att stormtrivas. Här är skötseltips för att placera, göda och vattna krukväxterna på bästa sätt. Gör dig...

0

Pimpa trädgården till jul

Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

0

Vinterpynta trädgården

När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

0

Mina värsta misstag

Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

0

Roligt pyssel med pumpor

Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

0

Lisas trädgårdskalender oktober

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

0

Lisas trädgårdskalender november 2010

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons