Annons

Förljuva livet med liljor

Trädgårdsväxter och krukväxter

Fyll trädgården med liljor så får du blomsterprakt långt in på hösten.

Annons


Den här orient-hybriden har flammat i min trädgård i 15 år och blir bara vackrare trots att den står i liljeovänlig tung lerjord!

Tillhör du dem som blir litet vemodig när högsommaren har passerat och gammelrosor och luktpioner har gjort sitt? De underbara sommardofternas tid är förbi - ett helt år till nästa gång. Tror man...Det finns en mycket bra medicin för sådana blomsterdepressioner! Liljor, sensommarens och höstens aristokrater.

Numera lättodlade

Liljorna tillhör den utvalda skara av växter som man går och längtar efter, precis som man gör med vårens första sippor, junis syrener och julis mormorsrosor. Liljans klocka är klassiskt skön, och så är det den speciella doften som finns hos många sorter. Den karaktäristiska som svävar i pustar över nejden, söt och kryddig, som en hälsning från fjärran exotiska länder. Nej, liljor vill jag inte vara utan ett endaste år!

Vågar man sig på liljor, de lär ju vara så svåra? Den frågan får jag ofta, och svaret är ett obetingat Ja! Förr ansågs liljorna tillhöra trädgårdens verkliga kinkfröknar, men det var på den tid när utbudet i handeln mest bestod av gamla arter. Numera finns det mycket lättodlade sorter. De tillhör främst de asiatiska hybriderna och orientliljorna, Lilium Orient-gruppen, som anses som en revolution inom liljevärlden. De här liljorna är mycket användbara i olika sammanhang. De trivs såväl i sol som i skuggigare lägen. Man kan sätta dem i en rabatt och låta deras dekorativa svällande knoppar, på ibland 1,5 meter höga stänglar, svaja ovanför blommande perenner. Så gör man i England, där det anses som höjden av blomsterkonst att ha liljor som utropstecken bakom låga rabattrosor eller bulliga doftpioner.

Liljor trivs också i framkanten av ett busk- eller naturparti och doftälskaren inreder sig en liten oas med en inbjudande sittplats, inramad av liljor. Även den som odlar på balkong kan njuta av liljor, eftersom de trivs förträffligt i stora krukor.

Här är mina egna favoriter:


Orientliljan 'Casa Blanca', den underbaraste av dem alla! Hon är vit som nyfallen snö och doftar obeskrivligt. Mycket rikblommig - förra sommaren räknade jag till 29 enorma klockor från tre lökar!

'Casa Blanca' är hänförande i grupper på skuggigare platser där de vita blommorna lyser magiskt i skymningen. Till exempel i en liten sittvrå i ett lugnt och stilla läge, där liljedoften frigörs och sveper runt i vågor. 'Casa Blanca' har den berömda gullbandsliljan, Lilium auratum, i blodet. Denna nästan lika vackra - och om möjligt ännu finare doftande - "mormor" är värd ett försök, även om man får "gulla" litet extra med gullbandsliljan och bjuda på djup mjuk lövkompostjord.


'Black Beauty' är det lockande namnet på en ny hybrid av sällsam skönhet. Hon får massor med turbanformade blommor i safirrött och de starkt bakåtrullade kronbladen har en vit kant och en grön stjärna vid basen. Black Beauty kan bli två meter hög och sprider sig i sidled.

En raffinerat mönstrad orientlilja i vinrött är 'Star Gazer'.

Två eldigt röda sorter är 'Fire King' och 'Staccato' som blir flammande inslag i höstträdgården. Det finns många fina hybrider att välja bland.


Bland de gammeldags arterna tillhör kungs- och kejsarliljorna de oemotståndliga: den vita kungsliljan, Lilium regale, är älskad för sin doft, och hennes "kusiner", den gyllengula 'Golden Splendour' (bilden) och den orangegula 'African Queen', Lilium Regale-gruppen. De är lättodlade även om de kan gå tillbaka med åren. Men då sätter jag nya, för jag kan inte leva utan dem. De blommar oftast redan första året, och om man är generös med att på hösten täcka deras växtplats med lövkompost ( liljors lördagsgodis!) - så blir de vänligt stämda. 

Annons


Krolliljan, Lilium martagon, utgör ett undantag från regeln när det gäller blomningstiden. Hon visar upp sina romantiska rosa eller vita "turbaner" redan vid midsommartid och stortrivs i ett halvskuggigt läge under lövfällande buskar och träd. Där är jorden är rik på mylla från förmultnade höstlöv. Krolliljan är mycket levnadsglad. Om frökapslarna får sitta kvar över vintern självsår den sig livligt och bildar med tiden stora bestånd, till och med i gräs. Man kan också kasta ut mogna fröer på den önskade växtplasen. I näringsrik rabattjord blir krolliljan en magnifik planta. Ett charmigt sällskap till gammaldags perenner som t ex den samtidigt blommande bondpionen.  


Tigerliljan, Lilium lancifolium, tillhör de folkkära stugblommorna som ofta lever kvar i gamla trädgårdar, där de fram på hösten bildar höga apelsinröda bestånd. Varianten stor tigerlilja, Lilium lancifolium var. splendens, är en tvilling med större blommor.

Så klarar du liljorna

September är en bra planteringstid. Jorden bör vara lucker och mullrik med inslag av brunnen lövkompost och grus. Kalka inte, även om moderna hybrider är kalktoleranta.

Bra dränering är viktig: Gräv upp jorden till 30-40 cm:s djup. Bottna med ett lager grus eller grov sand. Ställ löken på det, så att den hamnar 15-20 cm under markytan. Omge löken med sand. Fyll halva gropen med jord, vattna och fyll igen gropen. Liljor trivs i sluttande lägen där överflödigt vatten rinner bort.

Om liljorna står soligt: sätt en marktäckare med grunt rotsysten runt plantan, så att rötterna får skugga.

Berika varje höst jorden med ett 10 cm tjockt lager brunnen lövkompost uppblandad med en näve benmjöl.

Se upp för den lackröda liljebaggen!


Den kan fördärva en lilja. Kolla plantan dagligen. Baggen är smart! Om den anar fara kastar den sig till marken och vänder den svarta magen uppåt för att inte synas. Lägg en tidning under plantan, skaka den så att liljebaggarna faller på den. Oskadliggör dem. Var extra uppmärksam under våren-försommaren då de snabbt förökar sig.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

06 augusti 2004
 
Annons
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan det vara svårt att hitta just gärdesgårdsblommor, istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

Vinterpynta trädgården

Trädgårdsväxter och krukväxter När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

Mina värsta misstag

Trädgårdsväxter och krukväxter Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

Roligt pyssel med pumpor

Trädgårdsväxter och krukväxter Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

Höstglöden gör mig glad

Trädgårdsväxter och krukväxter Vid den här tiden visar moder natur att hon har temperament. Sätter fyr och flamma i buskar och träd och målar de sena blommorna i glödande toner.

Lisas trädgårdskalender oktober

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

Sveriges vackraste rabatt 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Tävlingen är avgjord! Kerstin Aigner i Mora har Sveriges vackraste rabatt! Bland hundratals fina bidrag i vår fototävling blev denna härligt ”svenska”...

Lisas trädgårdskalender november 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons