Kejsarliljan ’Golden Splendour’ får massor med stora doftande klockor. Här omfamnas den av den slingrande limegula sydstormhatten, Aconitum lycoctonum ssp. neapolitanum.
Kejsarliljan ’Golden Splendour’ får massor med stora doftande klockor. Här omfamnas den av den slingrande limegula sydstormhatten, Aconitum lycoctonum ssp. neapolitanum.

Förläng sommaren med sköna långblommare

Trädgårdsväxter och krukväxter

Sommaren är inte slut bara för att det lider mot höst. Du kan förlänga den genom att plantera långblommande växter. Det finns pärlor som ger trädgården ett färgsprakande skådespel i månader framåt.

Så här års är det inspirerande att måla upp nya blomsterkonstverk i trädgården, som förlänger sommarkänslan långt in på hösten. Göra spännande arrangemang, kanske i en speciell sensommarrabatt. Fånga upp årstidens mustigare färger. Leka med varma toner som gult, aprikos, orange, rost och koppar. Och till det något chockrosa! Att blanda varma och kalla färger är en ny het trend, något som var otänkbart för tjugo år sedan. Jag såg en bild i en engelsk tidning, med blommor i olika toner av orange. Här och där hade man satt in kyligt knallrosa. Fräckt – men läckert!

Det finns fler fina senblommande växter än man anar. Speciellt bland perennerna finns det spektakulära sorter som är värdefulla även därför att de blommar i många veckor. När de fått några år på nacken har de utvecklats till stora härliga ruggar, som bjuder på ett överflöd av mycket hållbara blommor.


Nytt hett mode är att blanda varma och kalla färger. Dagliljan ’Frans Hals’ och solbruden ’Moerheim Beauty’ (till ovan) och röd rudbeckia (nedan) blir ett raffinerat sällskap!

Varma färger

Här är några favoriter som gör att min trädgård lever upp på nytt på sensommaren och hösten: Trädgårdssolbrud är en fantastisk perenn; rikblommande, lättodlad, sjukdomsfri, tuff och trogen. Det finns sorter från varmgult till rostrött. En av de tjusigaste är den rost-röda sorten ’Moerheim Beauty’. Som sällskap till den en hybriddaglilja, Hemerocallis ur Hybrida-gruppen. Där finns stjärnor i nästan alla färger utom rent blått. Den populära sorten ’Frans Hals’, med sina gula blommor med orangebruna band, är mycket dekorativ som kantväxt framför solbruden och andra högre perenner.

Tigerliljan, är en stilig kompanjon till blommor i gyllene solnedgångstoner. Den blommar länge i orangerött och höjer sina upprullade turbanblommor högt över nejden. I liljesläktet finns praktsorter som jag aldrig vill vara utan. Inte minst på grund av den exotiskt kryddiga doft som de sprider över nejden. Två av dem finns i Lilium Regale-gruppen: Kejsarliljorna ’African Queen’, aprikosgul, och guldgula ’Golden Splendour.


Samplantera blommor som klär varandra i färg och form, som här orangeröd tigerlilja och solbruden ’Moerheim Beauty’’ med roströda blomkorgar.


Röd rudbeckia, som även finns i vitt, tillhör de bästa senblommande perennerna. Blommar livligt från juli till långt in i september.


Solbrud finns i olika mustiga färger.
En av de vackraste är ’Moerheim Beauty’.

Så något trendigt rosa till de varma färgerna. Inget kan vara mer tilltalande än den starkrosa röda rudbeckian. En ovärderlig perenn med sin spektakulära och långa blomning. Nya frapperande sorter av röd rudbeckia är på väg från USA, i färger som världen aldrig förr skådat: aprikos, rubinrött och bronsgult.

En underbar rosablommande perenn är den väna och generöst blommande höstanemonen. Redan i juli slår de enkla blommorna ut ur pärlrunda knoppar i toppen av styva meterhöga stjälkar. Sedan svävar de som lätta moln över nejden ända fram till sena hösten. Få växter sprider en sådan behaglig stämning omkring sig, som när höstanemonerna stillsamt vajar för vinden.


Den ljuva höstanemonen förskönar trädgården i månader. Här tillsammans med hortensia, Hydrangea Macrophylla-gruppen, zon 3.


Höstanemonens enkla blomma
sprider en vänlig stämning omkring sig. Knopparna slår ut efter hand till långt in på hösten.

Milt väder ger intensiv färg

Blanda liljorna och perennerna med remonterande rosor. Bland dem finns sorter, vars blommor är som vackrast på sensommaren och hösten. Den milda luften och högre luftfuktigheten gör att deras färger intensifieras. Det gäller speciellt de rosa. Aldrig är till exempel mormorsrosen ’Louise Odier’’, Rosa Bourbon-gruppen, så tilltalande som vid den här tiden. Rabattrosen ’Astrid Lindgren’, vars blommor skiftar i milda laxrosa toner, är en annan pärla att göra fina arrangemang med. De engelska Austin-rosorna finns i fantastiska färgnyanser: ’Graham Thomas’ är djupt guldgul, ’Charles Austin’ har toner i sämskskinnsgult och ’Crown Princess Margaretha’ är lysande aprikosorange.


Med sin varmt guldgula färg anses sorten ’Graham Thomas’ som den vackraste gula Austin-rosen. Zon 4.


”Sommarens sista ros”,
bourbon-rosen ’Louise Odier’, blommar tills frosten kommer. Utsökt i en senblommande rabatt. Zon 5.

Det är en fördel att samla sensommarens och höstens blommor på en speciell plats. Välj den med eftertanke. Placera dem inte någonstans där du gärna vistas under högsommaren eftersom plantorna då står blomlösa. Tänk också på att solen står allt lägre för varje dag som går så här års. Det är viktigt att den når rabatten. Senblommande växter behöver all sol de kan få, och själv får du njuta av dess smekande strålar när du sitter och beundrar ditt blommande skådespel!


Tigerliljan blommar i toppen av meterhöga stjälkar med sina fängslande ”fräkniga” orangeröda turbaner.


Höstanemonen sprider i sidled
och bildar med åren stora bestånd. Underbar som solitär, inte minst på en tråkig plats som man vill försköna.

Så skapar du sensommarprakt

• Krukodlade perenner och rosor, som står i blom i plantaffärerna, går utmärkt att plantera nu. På så sätt har du genast en inspirerande början på din senblommande rabatt. Ett undantag är höstanemon som bör vårplanteras.
• Komplettera med liljor i september-oktober. Det är bästa planteringstiden för dem och utbudet av lökar är stort.
• I vår fyller du ut tomrummen runt de perenna växterna med frösådda ettåriga sommarblommor, som solrosor, ringblommor och indiankrasse.
• Redan nästa sensommar har du ett arrangemang som ger trädgården liv och skönhet långt in på hösten!

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
28 november 2007
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan det vara svårt att hitta just gärdesgårdsblommor, istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

Vinterpynta trädgården

Trädgårdsväxter och krukväxter När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

Mina värsta misstag

Trädgårdsväxter och krukväxter Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

Roligt pyssel med pumpor

Trädgårdsväxter och krukväxter Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

Höstglöden gör mig glad

Trädgårdsväxter och krukväxter Vid den här tiden visar moder natur att hon har temperament. Sätter fyr och flamma i buskar och träd och målar de sena blommorna i glödande toner.

Lisas trädgårdskalender oktober

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

Sveriges vackraste rabatt 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Tävlingen är avgjord! Kerstin Aigner i Mora har Sveriges vackraste rabatt! Bland hundratals fina bidrag i vår fototävling blev denna härligt ”svenska”...

Lisas trädgårdskalender november 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.