Annons
Kejsarliljan ’Golden Splendour’ får massor med stora doftande klockor. Här omfamnas den av den slingrande limegula sydstormhatten, Aconitum lycoctonum ssp. neapolitanum.
Kejsarliljan ’Golden Splendour’ får massor med stora doftande klockor. Här omfamnas den av den slingrande limegula sydstormhatten, Aconitum lycoctonum ssp. neapolitanum.

Förläng sommaren med sköna långblommare

Trädgårdsväxter och krukväxter

Sommaren är inte slut bara för att det lider mot höst. Du kan förlänga den genom att plantera långblommande växter. Det finns pärlor som ger trädgården ett färgsprakande skådespel i månader framåt.

Annons

Så här års är det inspirerande att måla upp nya blomsterkonstverk i trädgården, som förlänger sommarkänslan långt in på hösten. Göra spännande arrangemang, kanske i en speciell sensommarrabatt. Fånga upp årstidens mustigare färger. Leka med varma toner som gult, aprikos, orange, rost och koppar. Och till det något chockrosa! Att blanda varma och kalla färger är en ny het trend, något som var otänkbart för tjugo år sedan. Jag såg en bild i en engelsk tidning, med blommor i olika toner av orange. Här och där hade man satt in kyligt knallrosa. Fräckt – men läckert!

Det finns fler fina senblommande växter än man anar. Speciellt bland perennerna finns det spektakulära sorter som är värdefulla även därför att de blommar i många veckor. När de fått några år på nacken har de utvecklats till stora härliga ruggar, som bjuder på ett överflöd av mycket hållbara blommor.


Nytt hett mode är att blanda varma och kalla färger. Dagliljan ’Frans Hals’ och solbruden ’Moerheim Beauty’ (till ovan) och röd rudbeckia (nedan) blir ett raffinerat sällskap!

Varma färger

Här är några favoriter som gör att min trädgård lever upp på nytt på sensommaren och hösten: Trädgårdssolbrud är en fantastisk perenn; rikblommande, lättodlad, sjukdomsfri, tuff och trogen. Det finns sorter från varmgult till rostrött. En av de tjusigaste är den rost-röda sorten ’Moerheim Beauty’. Som sällskap till den en hybriddaglilja, Hemerocallis ur Hybrida-gruppen. Där finns stjärnor i nästan alla färger utom rent blått. Den populära sorten ’Frans Hals’, med sina gula blommor med orangebruna band, är mycket dekorativ som kantväxt framför solbruden och andra högre perenner.

Tigerliljan, är en stilig kompanjon till blommor i gyllene solnedgångstoner. Den blommar länge i orangerött och höjer sina upprullade turbanblommor högt över nejden. I liljesläktet finns praktsorter som jag aldrig vill vara utan. Inte minst på grund av den exotiskt kryddiga doft som de sprider över nejden. Två av dem finns i Lilium Regale-gruppen: Kejsarliljorna ’African Queen’, aprikosgul, och guldgula ’Golden Splendour.


Samplantera blommor som klär varandra i färg och form, som här orangeröd tigerlilja och solbruden ’Moerheim Beauty’’ med roströda blomkorgar.


Röd rudbeckia, som även finns i vitt, tillhör de bästa senblommande perennerna. Blommar livligt från juli till långt in i september.


Solbrud finns i olika mustiga färger.
En av de vackraste är ’Moerheim Beauty’.

Så något trendigt rosa till de varma färgerna. Inget kan vara mer tilltalande än den starkrosa röda rudbeckian. En ovärderlig perenn med sin spektakulära och långa blomning. Nya frapperande sorter av röd rudbeckia är på väg från USA, i färger som världen aldrig förr skådat: aprikos, rubinrött och bronsgult.

En underbar rosablommande perenn är den väna och generöst blommande höstanemonen. Redan i juli slår de enkla blommorna ut ur pärlrunda knoppar i toppen av styva meterhöga stjälkar. Sedan svävar de som lätta moln över nejden ända fram till sena hösten. Få växter sprider en sådan behaglig stämning omkring sig, som när höstanemonerna stillsamt vajar för vinden.


Den ljuva höstanemonen förskönar trädgården i månader. Här tillsammans med hortensia, Hydrangea Macrophylla-gruppen, zon 3.

Annons


Höstanemonens enkla blomma
sprider en vänlig stämning omkring sig. Knopparna slår ut efter hand till långt in på hösten.

Milt väder ger intensiv färg

Blanda liljorna och perennerna med remonterande rosor. Bland dem finns sorter, vars blommor är som vackrast på sensommaren och hösten. Den milda luften och högre luftfuktigheten gör att deras färger intensifieras. Det gäller speciellt de rosa. Aldrig är till exempel mormorsrosen ’Louise Odier’’, Rosa Bourbon-gruppen, så tilltalande som vid den här tiden. Rabattrosen ’Astrid Lindgren’, vars blommor skiftar i milda laxrosa toner, är en annan pärla att göra fina arrangemang med. De engelska Austin-rosorna finns i fantastiska färgnyanser: ’Graham Thomas’ är djupt guldgul, ’Charles Austin’ har toner i sämskskinnsgult och ’Crown Princess Margaretha’ är lysande aprikosorange.


Med sin varmt guldgula färg anses sorten ’Graham Thomas’ som den vackraste gula Austin-rosen. Zon 4.


”Sommarens sista ros”,
bourbon-rosen ’Louise Odier’, blommar tills frosten kommer. Utsökt i en senblommande rabatt. Zon 5.

Det är en fördel att samla sensommarens och höstens blommor på en speciell plats. Välj den med eftertanke. Placera dem inte någonstans där du gärna vistas under högsommaren eftersom plantorna då står blomlösa. Tänk också på att solen står allt lägre för varje dag som går så här års. Det är viktigt att den når rabatten. Senblommande växter behöver all sol de kan få, och själv får du njuta av dess smekande strålar när du sitter och beundrar ditt blommande skådespel!


Tigerliljan blommar i toppen av meterhöga stjälkar med sina fängslande ”fräkniga” orangeröda turbaner.


Höstanemonen sprider i sidled
och bildar med åren stora bestånd. Underbar som solitär, inte minst på en tråkig plats som man vill försköna.

Så skapar du sensommarprakt

• Krukodlade perenner och rosor, som står i blom i plantaffärerna, går utmärkt att plantera nu. På så sätt har du genast en inspirerande början på din senblommande rabatt. Ett undantag är höstanemon som bör vårplanteras.
• Komplettera med liljor i september-oktober. Det är bästa planteringstiden för dem och utbudet av lökar är stort.
• I vår fyller du ut tomrummen runt de perenna växterna med frösådda ettåriga sommarblommor, som solrosor, ringblommor och indiankrasse.
• Redan nästa sensommar har du ett arrangemang som ger trädgården liv och skönhet långt in på hösten!

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
28. november 2007
 
Annons
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan det vara svårt att hitta just gärdesgårdsblommor, istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.

Fredskalla – förbättrar luften inomhus

Trädgårdsväxter och krukväxter Fredskallan är en populär krukväxt som är känd för sina ovala mörkgröna blad och distinkta blommor. Växten förbättrar inomhusluftens kvalitet.

Så lyckas du med krukväxterna

Trädgårdsväxter och krukväxter Med rätt skötsel kan du få dina krukväxter att stormtrivas. Här är skötseltips för att placera, göda och vattna krukväxterna på bästa sätt. Gör dig...

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen dags. Och börja med det roligaste först – och det är trädgårdspimpandet! Här ska det bli ljus i mörkret, fåglarna ska få mat och trappan ska prydas.

Vinterpynta trädgården

Trädgårdsväxter och krukväxter När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

Mina värsta misstag

Trädgårdsväxter och krukväxter Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

Roligt pyssel med pumpor

Trädgårdsväxter och krukväxter Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

Lisas trädgårdskalender oktober

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

Lisas trädgårdskalender november 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons