Annons
Kejsarliljan ’Golden Splendour’ får massor med stora doftande klockor. Här omfamnas den av den slingrande limegula sydstormhatten, Aconitum lycoctonum ssp. neapolitanum.
Kejsarliljan ’Golden Splendour’ får massor med stora doftande klockor. Här omfamnas den av den slingrande limegula sydstormhatten, Aconitum lycoctonum ssp. neapolitanum.

Förläng sommaren med sköna långblommare

Trädgårdsväxter och krukväxter

Sommaren är inte slut bara för att det lider mot höst. Du kan förlänga den genom att plantera långblommande växter. Det finns pärlor som ger trädgården ett färgsprakande skådespel i månader framåt.

Annons

Så här års är det inspirerande att måla upp nya blomsterkonstverk i trädgården, som förlänger sommarkänslan långt in på hösten. Göra spännande arrangemang, kanske i en speciell sensommarrabatt. Fånga upp årstidens mustigare färger. Leka med varma toner som gult, aprikos, orange, rost och koppar. Och till det något chockrosa! Att blanda varma och kalla färger är en ny het trend, något som var otänkbart för tjugo år sedan. Jag såg en bild i en engelsk tidning, med blommor i olika toner av orange. Här och där hade man satt in kyligt knallrosa. Fräckt – men läckert!

Det finns fler fina senblommande växter än man anar. Speciellt bland perennerna finns det spektakulära sorter som är värdefulla även därför att de blommar i många veckor. När de fått några år på nacken har de utvecklats till stora härliga ruggar, som bjuder på ett överflöd av mycket hållbara blommor.


Nytt hett mode är att blanda varma och kalla färger. Dagliljan ’Frans Hals’ och solbruden ’Moerheim Beauty’ (till ovan) och röd rudbeckia (nedan) blir ett raffinerat sällskap!

Varma färger

Här är några favoriter som gör att min trädgård lever upp på nytt på sensommaren och hösten: Trädgårdssolbrud är en fantastisk perenn; rikblommande, lättodlad, sjukdomsfri, tuff och trogen. Det finns sorter från varmgult till rostrött. En av de tjusigaste är den rost-röda sorten ’Moerheim Beauty’. Som sällskap till den en hybriddaglilja, Hemerocallis ur Hybrida-gruppen. Där finns stjärnor i nästan alla färger utom rent blått. Den populära sorten ’Frans Hals’, med sina gula blommor med orangebruna band, är mycket dekorativ som kantväxt framför solbruden och andra högre perenner.

Tigerliljan, är en stilig kompanjon till blommor i gyllene solnedgångstoner. Den blommar länge i orangerött och höjer sina upprullade turbanblommor högt över nejden. I liljesläktet finns praktsorter som jag aldrig vill vara utan. Inte minst på grund av den exotiskt kryddiga doft som de sprider över nejden. Två av dem finns i Lilium Regale-gruppen: Kejsarliljorna ’African Queen’, aprikosgul, och guldgula ’Golden Splendour.


Samplantera blommor som klär varandra i färg och form, som här orangeröd tigerlilja och solbruden ’Moerheim Beauty’’ med roströda blomkorgar.


Röd rudbeckia, som även finns i vitt, tillhör de bästa senblommande perennerna. Blommar livligt från juli till långt in i september.


Solbrud finns i olika mustiga färger.
En av de vackraste är ’Moerheim Beauty’.

Så något trendigt rosa till de varma färgerna. Inget kan vara mer tilltalande än den starkrosa röda rudbeckian. En ovärderlig perenn med sin spektakulära och långa blomning. Nya frapperande sorter av röd rudbeckia är på väg från USA, i färger som världen aldrig förr skådat: aprikos, rubinrött och bronsgult.

En underbar rosablommande perenn är den väna och generöst blommande höstanemonen. Redan i juli slår de enkla blommorna ut ur pärlrunda knoppar i toppen av styva meterhöga stjälkar. Sedan svävar de som lätta moln över nejden ända fram till sena hösten. Få växter sprider en sådan behaglig stämning omkring sig, som när höstanemonerna stillsamt vajar för vinden.


Den ljuva höstanemonen förskönar trädgården i månader. Här tillsammans med hortensia, Hydrangea Macrophylla-gruppen, zon 3.

Annons


Höstanemonens enkla blomma
sprider en vänlig stämning omkring sig. Knopparna slår ut efter hand till långt in på hösten.

Milt väder ger intensiv färg

Blanda liljorna och perennerna med remonterande rosor. Bland dem finns sorter, vars blommor är som vackrast på sensommaren och hösten. Den milda luften och högre luftfuktigheten gör att deras färger intensifieras. Det gäller speciellt de rosa. Aldrig är till exempel mormorsrosen ’Louise Odier’’, Rosa Bourbon-gruppen, så tilltalande som vid den här tiden. Rabattrosen ’Astrid Lindgren’, vars blommor skiftar i milda laxrosa toner, är en annan pärla att göra fina arrangemang med. De engelska Austin-rosorna finns i fantastiska färgnyanser: ’Graham Thomas’ är djupt guldgul, ’Charles Austin’ har toner i sämskskinnsgult och ’Crown Princess Margaretha’ är lysande aprikosorange.


Med sin varmt guldgula färg anses sorten ’Graham Thomas’ som den vackraste gula Austin-rosen. Zon 4.


”Sommarens sista ros”,
bourbon-rosen ’Louise Odier’, blommar tills frosten kommer. Utsökt i en senblommande rabatt. Zon 5.

Det är en fördel att samla sensommarens och höstens blommor på en speciell plats. Välj den med eftertanke. Placera dem inte någonstans där du gärna vistas under högsommaren eftersom plantorna då står blomlösa. Tänk också på att solen står allt lägre för varje dag som går så här års. Det är viktigt att den når rabatten. Senblommande växter behöver all sol de kan få, och själv får du njuta av dess smekande strålar när du sitter och beundrar ditt blommande skådespel!


Tigerliljan blommar i toppen av meterhöga stjälkar med sina fängslande ”fräkniga” orangeröda turbaner.


Höstanemonen sprider i sidled
och bildar med åren stora bestånd. Underbar som solitär, inte minst på en tråkig plats som man vill försköna.

Så skapar du sensommarprakt

• Krukodlade perenner och rosor, som står i blom i plantaffärerna, går utmärkt att plantera nu. På så sätt har du genast en inspirerande början på din senblommande rabatt. Ett undantag är höstanemon som bör vårplanteras.
• Komplettera med liljor i september-oktober. Det är bästa planteringstiden för dem och utbudet av lökar är stort.
• I vår fyller du ut tomrummen runt de perenna växterna med frösådda ettåriga sommarblommor, som solrosor, ringblommor och indiankrasse.
• Redan nästa sensommar har du ett arrangemang som ger trädgården liv och skönhet långt in på hösten!

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
28 november 2007

0 Kommentarer

0

Fredskalla – förbättrar luften inomhus

Fredskallan är en populär krukväxt som är känd för sina ovala mörkgröna blad och distinkta blommor. Växten förbättrar inomhusluftens kvalitet.

0

Så lyckas du med krukväxterna

Med rätt skötsel kan du få dina krukväxter att stormtrivas. Här är skötseltips för att placera, göda och vattna krukväxterna på bästa sätt. Gör dig...

0

7 sorters blommor till midsommar

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

0

Charmiga kontraster

I en skogsglänta intill nationalparken Stenshuvud på Österlen har Gunilla Nilsson skapat en trädgård där blommor och grönsaker växer sida vid sida....

0

Rosor med sällskap

Nu spirar det i trädgårdssjälen! Det är dags att drömma och planera. Vad ska vi göra för att förnya trädgården i år? Varför inte ge rosorna ett skönhets...

0

Busken som trollar

Få buskar kan värma frusna vinterhjärtan som trollhasseln, som behåller sina blommor, även när snön lagt sitt blöta täcke över grenarna.

0

Just nu i trädgården januari -07

Nu har ljuset vänt och vi går mot ljusare tider. Men än dröjer det ett par månader innan ljuset är tillräckligt starkt utomhus för att växterna på...

0

Inred med växter och smådetaljer

Med några enkla grepp kan du ge dina rum nytt liv och grönska som varar hösten och vintern igenom. Redskapen är enkla – växter och några trendiga inredn...

0

Just nu i trädgården november-06

Säsongen börjar lida mot sitt slut. Kanske har första snön redan hunnit falla. Nu är det dags att börja drömma gröna drömmar.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons