Annons

Flyttbar fägring!

Trädgårdsväxter och krukväxter

Man kan i princip vara hur flexibel som helst med växter i krukor. Man kan faktiskt välja en plats bara för dagen om man nu vill detta.

Annons

Att välja kruka kan vara en uppgift för sig, med tanke på utbudet som finns men i stort sätt kan vad som helst duga. Det hela sitter ju i betraktarens ögon. Urna, bytta eller tunna i material som terrakotta, betong eller trä duger som odlingskärl bara kärlet har hål i botten och är tillräckligt rymligt för vad som ska planteras. Man kan till och med odla buskar och träd bara kärlet är tillräckligt stort.

Dahlian svår på friland

Att odla dahlior på friland kräver en del arbete. Knölarna måste upp ur jorden så fort den första frosten har nupit tag i blommor och blad. Knölarna torkas, jorden skakas av och sedan förvaras de i mull, torrt, mörkt och svalt. Detta är inte helt lätt i dagens moderna bostäder.

             
Dekorativa "Dahlia Nonette", aprikosgul med röda strimmor och prickar, blommar från juli-oktober och blir 60 cm hög kommer från Weibulls.

Som gjorda för kruka

Dahlior odlade i kruka förenklar en hel del. Man sätter ner några knölar i en kruka. Simsalabim! Plötsligt har du en prunkande sommarrabatt i en kruka.

Knölarna planteras på 15 cm djup med cirka 20-30 cm mellanrum. Du kan med fördel välja en lägre sort framtill och en högre bakom. Det blir ganska tätt men vackert när det står i full blom. Krukorna kan man till en början låta stå ute under dagen men inne på natten så länge det finns risk för nattfrost. Välj en näringsrik jord lämpad för krukodling. När blomningen är i full gång ska man ständigt avlägsna utblommade blommor så bildas det nya knoppar. Och som sagt, detta blir en njutning ända fram till frosten. Efter första frostnatten lyfter man in krukan inomhus igen.

Förvara krukan i ett frostfritt och torrt utrymme. Bladen och stjälkarna låter man vissa ner och jorden torka upp. Rotknölarna får stå kvar i den torra mullen tills nästa säsong. När vårens värme sprider sig tömmer man ut den gamla jorden och knölarna. Putsa knölarna och fyll på med ny välbalanserad näringsrik jord i de välrengjorda krukorna och en ny vår är på gång.

       
Här planterar vi dahliaknölarna i en stor pilkorg cirka 40 cm i diameter från Weibulls. Först täcker man insidan med en svart plastsäck som vi har klippt många små hål i botten på. Fyll på med näringsrik krukjord, placera ut knölarna med cirka 20-30 cm mellanrum. Täck över med 15-20 cm jord. Vattna och ställ varmt. Glöm inte att ta in knölarna på kvällen om det är frostrisk!


När rabatten är överblommad sätts dahlior i korgar och rabatten får massor av färg igen. Korgar av pil har handtag och är lätta att flytta runt.

Lätt med rosor i kruka

Krukodlade rosor kan du plantera när som helst under odlingssäsongen. Det är i stort sätt möjligt att odla alla rosor i krukor, under förutsättning att du kan ge plantorna tillräckligt stor jordvolym.

Du kan till och med odla klätterrosor i kruka. De blir inte riktigt så höga som på friland men ändå mycket dekorativa. De bästa rosorna är återblommande (remonterande) modena buskrosor. Bland annat engelska David Austin har ett stort urval av underbara doftande rossorter som blommar hela sommaren långt in på hösten. David Austins rosor är moderna men ser ut och doftar som gammaldags rosor gör.

Annons

Välj stora krukor

Välj så stora krukor som möjligt. Jorden skall vara av bästa tänkbara kvalitet, stark mullhaltig och väl gödslad med organiskt gödselmedel. Krukorna ska alltid ha hål i botten eftersom rosor inte tål stillastående vatten. Under växtperioden kräver plantorna mycket näringsämnen, flytande gödsel är utmärkt. Vinterförvaring av krukorna kan ske på plats, men ska då täckas av granris, vassmatta eller annat lämpligt täckmaterial. Man kan även vinterförvara krukor inomhus i en temperatur mellan noll och några få plusgrader. Det får inte vara för torrt eller fuktigt då plantorna kan angripas av svampsjukdomar.

Till våren planteras rosorna om i samma kruka eller större. Man byter all jord och beskär plantorna kraftigt. Även rötterna ska kortas till5-15 cm. Sedan placeras krukorna ute när risken för nattfrost är över. I Lars-Åke Gustavssons bok "Rosor för nordiska trädgårdar" finns en symbol av en kruka markerat för de rosor som passar särskilt bra att odla i krukor, urnor, balkonglådor och andra kärl. Där finns också alla goda odlingsråd.


Rosen "Anne Boleyn".
Vacker ljust rosa med rabatteternell runt fötterna i en vitlaserad trätunna. Cirka 675 kr. Trätunnan finns i tre olika storlekar. Finns hos Flora Linnea.


Underbart gammaldags betongkruka med flera plantor av doftrosor i aprikos gul med vit myskmadra Galium odoratum. I bakgrunden syns en kvinnlig torso. Krukan och torson kommer från Ann Collander, allt från Flora Linnea.


Doftrosor ljust gula blommar hela sommaren. Klipp bort vissnade blommor så att det bildas nya. Här tillsammans med Nepeta faassenii, "Walkers low", lila blå 50 cm blommar från juni-september. Man måste klippa bort vissnade blommor så att det bildas nya. Flora Linnea.


"Ispahn" utsökt halvöppen blomning, klart rosa i färgen, börjar blomma tidigt och slutar sent. Mycket starkt doftande.

Köpinformation

Flora Linnea
Tfn/fax 042-32 77 99.
www.floralinnea.com

Weibulls Svalöf Weibull Trädgård AB
Tfn 0414-44 38 00.
www.weibulls.com

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
21 juni 2004
 
Annons
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan det vara svårt att hitta just gärdesgårdsblommor, istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

Vinterpynta trädgården

Trädgårdsväxter och krukväxter När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

Mina värsta misstag

Trädgårdsväxter och krukväxter Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

Roligt pyssel med pumpor

Trädgårdsväxter och krukväxter Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

Höstglöden gör mig glad

Trädgårdsväxter och krukväxter Vid den här tiden visar moder natur att hon har temperament. Sätter fyr och flamma i buskar och träd och målar de sena blommorna i glödande toner.

Lisas trädgårdskalender oktober

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

Sveriges vackraste rabatt 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Tävlingen är avgjord! Kerstin Aigner i Mora har Sveriges vackraste rabatt! Bland hundratals fina bidrag i vår fototävling blev denna härligt ”svenska”...

Lisas trädgårdskalender november 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons