Annons

Flyttbar fägring!

Trädgårdsväxter och krukväxter

Man kan i princip vara hur flexibel som helst med växter i krukor. Man kan faktiskt välja en plats bara för dagen om man nu vill detta.

Annons

Att välja kruka kan vara en uppgift för sig, med tanke på utbudet som finns men i stort sätt kan vad som helst duga. Det hela sitter ju i betraktarens ögon. Urna, bytta eller tunna i material som terrakotta, betong eller trä duger som odlingskärl bara kärlet har hål i botten och är tillräckligt rymligt för vad som ska planteras. Man kan till och med odla buskar och träd bara kärlet är tillräckligt stort.

Dahlian svår på friland

Att odla dahlior på friland kräver en del arbete. Knölarna måste upp ur jorden så fort den första frosten har nupit tag i blommor och blad. Knölarna torkas, jorden skakas av och sedan förvaras de i mull, torrt, mörkt och svalt. Detta är inte helt lätt i dagens moderna bostäder.

             
Dekorativa "Dahlia Nonette", aprikosgul med röda strimmor och prickar, blommar från juli-oktober och blir 60 cm hög kommer från Weibulls.

Som gjorda för kruka

Dahlior odlade i kruka förenklar en hel del. Man sätter ner några knölar i en kruka. Simsalabim! Plötsligt har du en prunkande sommarrabatt i en kruka.

Knölarna planteras på 15 cm djup med cirka 20-30 cm mellanrum. Du kan med fördel välja en lägre sort framtill och en högre bakom. Det blir ganska tätt men vackert när det står i full blom. Krukorna kan man till en början låta stå ute under dagen men inne på natten så länge det finns risk för nattfrost. Välj en näringsrik jord lämpad för krukodling. När blomningen är i full gång ska man ständigt avlägsna utblommade blommor så bildas det nya knoppar. Och som sagt, detta blir en njutning ända fram till frosten. Efter första frostnatten lyfter man in krukan inomhus igen.

Förvara krukan i ett frostfritt och torrt utrymme. Bladen och stjälkarna låter man vissa ner och jorden torka upp. Rotknölarna får stå kvar i den torra mullen tills nästa säsong. När vårens värme sprider sig tömmer man ut den gamla jorden och knölarna. Putsa knölarna och fyll på med ny välbalanserad näringsrik jord i de välrengjorda krukorna och en ny vår är på gång.

       
Här planterar vi dahliaknölarna i en stor pilkorg cirka 40 cm i diameter från Weibulls. Först täcker man insidan med en svart plastsäck som vi har klippt många små hål i botten på. Fyll på med näringsrik krukjord, placera ut knölarna med cirka 20-30 cm mellanrum. Täck över med 15-20 cm jord. Vattna och ställ varmt. Glöm inte att ta in knölarna på kvällen om det är frostrisk!


När rabatten är överblommad sätts dahlior i korgar och rabatten får massor av färg igen. Korgar av pil har handtag och är lätta att flytta runt.

Lätt med rosor i kruka

Krukodlade rosor kan du plantera när som helst under odlingssäsongen. Det är i stort sätt möjligt att odla alla rosor i krukor, under förutsättning att du kan ge plantorna tillräckligt stor jordvolym.

Du kan till och med odla klätterrosor i kruka. De blir inte riktigt så höga som på friland men ändå mycket dekorativa. De bästa rosorna är återblommande (remonterande) modena buskrosor. Bland annat engelska David Austin har ett stort urval av underbara doftande rossorter som blommar hela sommaren långt in på hösten. David Austins rosor är moderna men ser ut och doftar som gammaldags rosor gör.

Annons

Välj stora krukor

Välj så stora krukor som möjligt. Jorden skall vara av bästa tänkbara kvalitet, stark mullhaltig och väl gödslad med organiskt gödselmedel. Krukorna ska alltid ha hål i botten eftersom rosor inte tål stillastående vatten. Under växtperioden kräver plantorna mycket näringsämnen, flytande gödsel är utmärkt. Vinterförvaring av krukorna kan ske på plats, men ska då täckas av granris, vassmatta eller annat lämpligt täckmaterial. Man kan även vinterförvara krukor inomhus i en temperatur mellan noll och några få plusgrader. Det får inte vara för torrt eller fuktigt då plantorna kan angripas av svampsjukdomar.

Till våren planteras rosorna om i samma kruka eller större. Man byter all jord och beskär plantorna kraftigt. Även rötterna ska kortas till5-15 cm. Sedan placeras krukorna ute när risken för nattfrost är över. I Lars-Åke Gustavssons bok "Rosor för nordiska trädgårdar" finns en symbol av en kruka markerat för de rosor som passar särskilt bra att odla i krukor, urnor, balkonglådor och andra kärl. Där finns också alla goda odlingsråd.


Rosen "Anne Boleyn".
Vacker ljust rosa med rabatteternell runt fötterna i en vitlaserad trätunna. Cirka 675 kr. Trätunnan finns i tre olika storlekar. Finns hos Flora Linnea.


Underbart gammaldags betongkruka med flera plantor av doftrosor i aprikos gul med vit myskmadra Galium odoratum. I bakgrunden syns en kvinnlig torso. Krukan och torson kommer från Ann Collander, allt från Flora Linnea.


Doftrosor ljust gula blommar hela sommaren. Klipp bort vissnade blommor så att det bildas nya. Här tillsammans med Nepeta faassenii, "Walkers low", lila blå 50 cm blommar från juni-september. Man måste klippa bort vissnade blommor så att det bildas nya. Flora Linnea.


"Ispahn" utsökt halvöppen blomning, klart rosa i färgen, börjar blomma tidigt och slutar sent. Mycket starkt doftande.

Köpinformation

Flora Linnea
Tfn/fax 042-32 77 99.
www.floralinnea.com

Weibulls Svalöf Weibull Trädgård AB
Tfn 0414-44 38 00.
www.weibulls.com

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
21 juni 2004

1 Kommentarer

2013-04-29
Emelie
0

7 sorters blommor till midsommar

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

0

Fredskalla – förbättrar luften inomhus

Fredskallan är en populär krukväxt som är känd för sina ovala mörkgröna blad och distinkta blommor. Växten förbättrar inomhusluftens kvalitet.

0

Så lyckas du med krukväxterna

Med rätt skötsel kan du få dina krukväxter att stormtrivas. Här är skötseltips för att placera, göda och vattna krukväxterna på bästa sätt. Gör dig...

0

Pimpa trädgården till jul

Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

0

Vinterpynta trädgården

När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

0

Mina värsta misstag

Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

0

Roligt pyssel med pumpor

Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

0

Lisas trädgårdskalender oktober

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

0

Lisas trädgårdskalender november 2010

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons