Annons

Duka upp för vårens blomsterfest

Trädgårdsväxter och krukväxter

Vårens första tulpaner är en fröjd för de flesta villaägare - och dessvärre för rådjuren också. Men du behöver inte avstå från vårblommorna för rådjurens skull - överlista dem, eller möt våren i sällskap av underbart doftande narcisser eller ståtliga allium istället.

Annons


En vår när rådjuren ätit upp alla mina knoppande tulpaner bestämde jag mig: nu får det vara slut! Det kändes tomt efter tulpanerna följande år...Ska man behöva avstå från dessa vårliga charmörer bara därför att viltet betraktar dem som delikatesser? Nej! Skam den som ger sig. Lura de vilda vännerna istället!

En pärla för den som älskar doftande blommor är den läckert vit-gultonade narcissen 'Pipit', Jonquilla-gruppen.

Den ombesjungna poetnarcissen med sina ljuva snövita blommor som doftar himmelskt.

Odla lika lätt som att poppa popcorn

De flesta arter och sorter av tulpaner är mycket lätta att lyckas med. Hör bara vad experten Kenneth Lorentzon skriver i boken Tulpan: "Tag en lök och gör ett lämpligt hål, 5 till 15 cm djupt. Sätt löken på botten och fyll igen hålet. Under den senare delen av våren kommer den upp och blommar. Det är lika enkelt att odla tulpaner som att poppa popcorn i mikron!"

Kenneth gör ett förbehåll: jorden måste vara väldränerad, lucker och välgrävd. Han påpekar att tulpaner är en av de få lökväxter som man med god behållning kan köpa på rea på senhösten. Det erfor jag en gång när jag fick lökar av en trädgårdsvän. Frosten hade börjat krypa ned i backen. Min vän rådde mig att ta ett spett och "spetta" ned dem i jorden! Tulpanerna blommade livligt följande vår.

Narcisser - vårträdgårdens guld

Har du mycket stora problem med viltet? Satsa på rådjurssäkra arter som narcisser. Påsk- och pingstliljor är vårträdgårdens guld, undersköna, lättodlade och ofta väldoftande. Den finaste av dem alla, den äkta poetnarcissen, Narcissus poeticus, doftar ljuvligt och blommar sent, ungefär vid pingsttid. Den har varit älskad sedan antikens dagar. Om det vittnar skalden Homeros bevingade ord: "Vid dess väldoft ler himmel och jord och havets salta böljor". Den snövita poetnarcissen är underbar tillsammans med tidiga perenner, som t ex löjtnantshjärta, Dicentra spectabilis.

Under senare år ha det dykt upp många nya fantastiska sorter, storblommiga i former och färgkombinationer som vi inte sett tidigare. Stjärnnarciseerna (Narcissus x incomparabilis), ofta kallade fjärilsnarcisser, utmanar habegäret med sin stora bikrona som breder ut sig över kronbladen. Två hänförande sorter är 'Cassata' med solgul bikrona och 'Palmarez' i vitt-aprikos. Det finns det också sorter med rosa bikronor. Några av de vackraste heter 'Petit Four', Pink Pride', 'Romance', Rose Caprice och Rosy Sunrise.


'Spellbinder', en ny utsökt storblommig narciss i läckert månskensgult.


Rosa trumpeter är modernt hos pingstliljor. Den här heter 'Rose Caprice'.

Annons

Glöm inte de gamla arter för de nya stjärnorna! Botaniska sorter är mycket värdefulla för sin tidiga blomning och passar fint i vårängen. Bland sådana finns ljuvligheter som har flera nickande gracila klockor på samma stjälk. De tillhör den doftande Narcissus Triandus-gruppen. En ängel bland dem är snövita 'Thalia'. Utsökt doftande är också jonkvillerna, Narcissus jonquilla.

 Narcisser är användbara i många olika sammanhang. Inte minst under buskar och träd, där de trivs särskilt väl, eftersom jorden torkar ut på sommaren och lövverket skuggar bladen, som måste få vissna ned i fred. Låter du nedfallna höstlöv ligga kvar på deras växtplats så ler de extra tacksamt kommande vår.
De flesta är lättodlade och anspråkslösa, men gillar inte extremt tunga jordar. Kompakt lerjord lättas upp med mullämnen och grov sand. Strö även benmjöl i jorden - det gillar alla lökväxter. Planteringsdjupet bör vara minst 15 cm. Och kom ihåg: plantera narcisser tidigt. Ju förr de bäddas ned desto fräschare och morgonpiggare blir de i vår!


Ett paket med Rembrandt-tulpaner innehåller ofta blommor i blandade färger. Inte en blomma är den andra lik i mönstringen.


En av de populäraste "papegojorna" för snitt är glamorösa 'Estella Rijnveld'.

Allium, den nyaste stjärnan

Har du frapperats av de magnifika bollarna i lila toner som strålar på meterhöga stjälkar i trädgårdarna på senvåren? De dök upp och blev modeblommor för några år sedan. Det finns flera arter av dessa prydnadslökar. Den vanligaste, och kanske allra vackraste är kirgislök, Allium aflatunense 'Purple Sensation'. Spännande är också den himmelsblå azurlöken, Allium caeruleum, lila stäpplök, Allium christophii, rosalila jättelök, Allium giganteum och violett fyrverkerilök, Allium schubertii.

Allium är en inspirerande blomma som passar på många håll i soligt-halvskuggigt läge i lätt sandblandad jord. Den är en sevärdhet som solitär, och mycket effektfull planterad på rad, t ex längs en gång. Särskilt fint står lila prydnadslök mot rosa, limegröna och månskensgula blommor. Garanterat rådjurssäker är den också. Även sorkar håller sig borta. Allium självsår sig livligt. Efter några år kan den dyka upp långt från växtplatsen, eller bilda ett hänförande violett hav till åskådarens förtjusning.


'Prinsessan Irene' blommar tidigt i trendiga soluppgångsnyanser och doftar utsökt.


Alliums utsökta boll av små stjärnformade blommor i violett med grönt "öga" i mitten.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
11 oktober 2004

0 Kommentarer

0

7 sorters blommor till midsommar

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

0

Fredskalla – förbättrar luften inomhus

Fredskallan är en populär krukväxt som är känd för sina ovala mörkgröna blad och distinkta blommor. Växten förbättrar inomhusluftens kvalitet.

0

Så lyckas du med krukväxterna

Med rätt skötsel kan du få dina krukväxter att stormtrivas. Här är skötseltips för att placera, göda och vattna krukväxterna på bästa sätt. Gör dig...

0

Pimpa trädgården till jul

Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

0

Vinterpynta trädgården

När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

0

Mina värsta misstag

Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

0

Roligt pyssel med pumpor

Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

0

Lisas trädgårdskalender oktober

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

0

Lisas trädgårdskalender november 2010

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons