Annons

Dahlian - en glamour-girl med herrtycke

Trädgårdsväxter och krukväxter

Nu kommer de gamla gentlemännens "blomsterfästmö" dahlian tillbaka. I all sin koketta och glamorösa prakt var hon under många år på 1900-talet "ute" i blommornas innekretsar, av växtsnobbar betraktad som en vulgär prålfröken. Men nu är glamouren tillåten i trädgården igen.

Annons


Ljuv charm har näckrosdahliorna som finns i fina pastelltoner, här rosa 'Crutchfield'.

Dahlian är en av blomstervärldens mest glittrande "filmstjärnor". Tack för det! Varför skulle vi inte låta oss tjusas av något så exotiskt överdådigt den korta tid som vi får njuta av trädgårdsblommor i vårt land? Det var i slutet av 1980-talet som dahliaintresset vaknade på nytt. En bortglömd gammal sort vid namn 'Bishop of Llandaff' dök upp på arenan i trädgårdarnas förlovade land England. Den visades på Chelsea Flower Show och slog världen med häpnad. Det gick som det brukar gå när en växt introduceras på den prestigefyllda växtutställningen; snart var "biskopen" en måste-ha-blomma, och man började forska efter andra dyrgripar i dahliornas enorma släkte. Det resulterade i att vi idag kan välja bland massor med dahlia-delikatesser. Bara de svenska företagen Bröderna Nelson och Weibulls saluför ett sextiotal olika sorter.


Den gammaldags georginrabatten är inne igen. Den ska bestå av enbart dahlior i olika färger och former. En grann syn från högsommar till höst.

Döpt efter Linnés lärljunge

Den som gav namn åt dekorativdahlian 'Bishop of Llandaff' var en fåfäng biskop. Han var dahliafantast och när han på 1920-talet fick se en ny makalöst vacker hybrid, som en god vän korsat fram, utbrast biskopen av Llandaff: "Döp blomman efter mig, överhuvudet till det mäktigaste biskopsdömet i Wales! Den här blomman kommer en dag att få stor makt!" Han blev sannspådd. 'Bishop of Llandaff' är världsberömd. Älskad av växtdesigners och entusiaster som fängslas av den eldigt röda enkla blomman med lysande gul mitt och ett bladverk i mörkaste mahogny. Knölar säljs numera allmänt och "biskopen" rekommenderas varmt som ett lysande smycke i sensommar- och höstträdgården.


Som en läcker karamell: 'Mick's Peppermint' med trendigt strimmiga blommor.


'Fascination' har mahognyfärgat bladverk, raffinerat mot de varmrosa blommorna. Låg, förgrenar sig fint och passar därför extra bra i kruka.

Dahliorna tillhör trädgårdskuturens klassiker och redan under sin första storhetstid på 1800-talet var dahlian en blomma med herrtyckte. Linnélärljungen Andreas Dahl blev hänförd när han först såg växten i blom och lär ha varit mycket stolt över att den fick sitt vetenskaliga namn Dahlia efter honom. I Sverige blommade dahlian första gången 1810 hos en trädgårsmästare i Skåne. Först var växten förbehållen slottens och herresätenas trädgårdar, men kom snart att bli en stor favorit även i torpartäpporna. Och det var morfar och farfarsfar - inte mormor och farmorsmor - som planterade och pysslade om dahliorna!


Månskensgula 'Esau' har dekortivdahlians typiska blomform: tätt fylld med prydligt ordnade kronblad.

Förför maken med dahlior

Låt dig inspireras av de gamla herrarna! Är det litet svårt att väcka blomsterintresset hos den gräsmatte-favoriserande äkta hälften? Försök förföra med dahlior! Inspirera maken att göra en dahliahäck som omgärdar hans potatisland, där det brukar se skräpigt ut. Det var vanligt i gamla trädgårdar där det var mannen skötte grönsakslandet. Ett annat charmigt gammaldags sätt att använda dahlior är att göra en "georginrabatt". Förr kallades dahlior för georginer, och man samlade på många olika sorter i en lång bred rabatt som uteslutande skulle innehålla dahlior. Dahlior är ett underbart sällskap till senblommande perenner, men man bör tänka på att bara sätta en eller två lökar - annars stjäl dahlian hela föreställningen! I ensamt majestät kan dahlian bli ett utflyktsmål som syns på långt håll i trädgården. Många sorter passar förträffligt för krukodling. Ju större kruka desto magnifikare blomning.


Dahlior i soluppgångstoner, som kaktusdahlian 'Ludwig Helfert' i aprikos, är toppmoderna. Det finns även utsökta sorter i lax, persika och brons.

Vinterförvara knölen

Minst en vecka får man njuta av dahlian i vas och det behövs inte många stjälkar för att få fantastisk effekt. Klipp dem helst tidigt på morgonen eller på kvällen. Ta bort alla blad som hamnar nedanför vattennivån. Snitta stjälken snett och byt ofta till kallt vatten.

Det lär finnas över 20 000 olika sorter av dahlior i världen. Släktet är indelat i olika grupper. De vanligaste i odling är anemon-, dekorativ-, halskrås-, kaktus- och pompondahlior. Nya sorter som kallas "Dinner Plate" har under senare år väckt sensation med sina blommor stora som mattallrikar. Dahlian är ursprungligen ett barn av Mexikos och Columbias heta sol. Därför är det inget mindre än ett under att de kan prunka så magnifikt och länge i vårt nordiska klimat. Växten betraktas som ettårig, eftersom den inte tål våra vintrar, men den går utmärkt i hela landet och kan bli mycket gammal om man spar knölen. Ta upp den före första frosten. Låt den torka och skaka av jorden. Läg knölen i torvmull och vinterförvara den torrt, mörkt och svalt. Då kommer din dahlia att bli en blomstervän som åldras med stort behag och generöst bjuder på fler och vackrare blommor för varje år som går.

Annons


Pompöst sköna är kaktusdahliorna. Sorter som den eldröda 'Forrestal' betraktades tidigare som höjden av vulgaritet - idag är de jätteinne!

Följ morfars pålitliga knep!

1. Plantera inte för tidigt på friland. Början av maj är ett riktmärke för mellansverige. Dahlior är extremt köldkänsliga. Skott som sticker upp ur marken klarar inte nattfrost. Vid risk: täck dem med en tidning. Förkultivering ger tidigare blomning och är lämpligt i norr.

2: Sol och kogödsel är hemligheten bakom stora fina blommor. Jorden ska vara näringsrik. Blanda upp jorden i planterinsgropen med en liter brunnen kogödsel. Sätt knölarna 5 cm djupt med ca 50 cm:s avstånd. Passa med vattenkannan den första månaden.

3. "Skrytdahlior" med enorma blommor får du om du tar bort knopparna på sidoskotten, men blomningstiden blir kortare. Stötta stjälkarna i tid eftersom dahliornas blomhuvuden är tunga.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
29 mars 2005

0 Kommentarer

0

7 sorters blommor till midsommar

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

0

Fredskalla – förbättrar luften inomhus

Fredskallan är en populär krukväxt som är känd för sina ovala mörkgröna blad och distinkta blommor. Växten förbättrar inomhusluftens kvalitet.

0

Så lyckas du med krukväxterna

Med rätt skötsel kan du få dina krukväxter att stormtrivas. Här är skötseltips för att placera, göda och vattna krukväxterna på bästa sätt. Gör dig...

0

Pimpa trädgården till jul

Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

0

Vinterpynta trädgården

När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

0

Mina värsta misstag

Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

0

Roligt pyssel med pumpor

Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

0

Lisas trädgårdskalender oktober

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

0

Lisas trädgårdskalender november 2010

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons