Annons

Chili - allt hetare!

Trädgårdsväxter och krukväxter

Vi talar faktiskt om världens mest populära krydda! Chili blir man glad av, den sätter färg och fart på maten och den är hälsosam.

Annons

Starka kryddor lär vara bakteriedödande, kunna minska risken för förkylningar och öka välbefinnandet - och chilipeppar sätter dessutom fart på förbränningen och underlättar för den som vill gå ner i vikt. Chili blir man glad av, den sätter färg och fart på maten. Vi talar faktiskt om världens mest populära krydda! Och svenskarna använder allt mer kryddor. Numera är vi näst bäst på det i Europa?

Från början kommer antagligen chilipepparn från Kuba och Västindien eller från ett område i Brasilien, Bolivia, Paraguay och Argentina, där den odlades redan för mer än åtta tusen år sedan. Det är fortfarande där man hittar alla de vilda ur-sprungsformer till de odlade sorter vi an-vänder i matlagningen. Den planta man hittar i det västindiska området har mörkvioletta små runda eller ovala frukter, som kanske kan förväxlas med pepparfrukter - därav namnet. 1493 fördes de första chilifröna över till Europa, varifrån de sedan snabbt spreds vidare. Idag ingår olika chilisorter i en lång rad nationella maträtter från hela världen, t ex Ungern, Marocko, Indien och Thailand.

Hittills har vi inte vetat så mycket om den här växtgruppens historia och hur man indelar och artbestämmer den. I höstas visades den första chiliutställningen i Sverige (hittills störst i Europa!) på Bergianska trädgården i Stockholm, och till den hade trädgårdsmästare Philippe (tillfälligt omdöpt till Chilippe) Plöninge fått ihop plantor av mer än åttio olika sorters chilipeppar inom tio olika arter! Dessutom visade man upp ett stort antal fröer och chiliprodukter från många länder i olika världsdelar.

Potatisväxter

Liksom bl a tomat och potatis hör chilipepparn till familjen Solanace, potatisväxter, medan vanlig peppar inte alls hör dit. På latin heter släktet Capsicum, vilket kommer från grekiskans begrepp för "att bita". Det finns beskrivningar på närmare 30 sorter inom släktet, men det är bara fem av dem som man använder i kommersiell odling. C. annuum, dit t ex paprikan, spansk peppar, de ungerska vaxsorterna och jalaperño hör, C. frutescens (bl a tabasco), C. chinense, havannapeppar, med de allra hetaste sorterna (habanero är ett exempel), C. baccatum med bärlika frukter, som man odlar i Sydamerika och C. pubescens med bl a ´Rocoto´ och ´Manzano´.

Starka saker!

När vi äter chili utsöndrar vi såväl endorfiner, vilka ger välbefinnande, som vita blodkroppar, som hjälper till att kurera infektioner. Den brännande och heta smaken hos chilifrukterna kommer från ett ämne som heter capsaicin. Det är en s k lipid (fett), och går inte att lösa i vatten, så att försöka lindra det heta med vatten eller öl går inte så bra. Istället kan man försöka med gräddfil eller yoghurt.

1912 hittade kemisten Wilbur Scoville på ett test, som gjorde att det gick att gradera hur stark eller het en chilipepparfrukt är. Styrkan graderas fortfarande i scovillegrader. Paprika är mildast, upp till 100 sådana grader, jalapeño håller sig kring 2500 - 3 000 scovillegrader, för cayenne och tabasco är det 30 000 - 50 000 och de allra starkaste sorterna, t ex thai och habanero graderas vanligen mellan 100 000 och 350 000 scoville.

Världsrekordet innehas av havannapepparn ´Red Savina´ - 577 000 scovillegrader! Då är det förstås en bra bit kvar till den hetta som rent capsaicin har, den graderas till 16 miljoner scoville?

Annons

Visst kan du odla själv

Chilipeppar kan odlas såväl utomhus i ett riktigt varmt, skyddat och soligt läge som i växthus eller drivbänk. De senare alternativen ger förstås säkrare ett bra odlingsresultat. Har man en altan, balkong eller en solig mur att ställa växterna vid går det att ha plantorna i lerkrukor, och sådana kan man också ha i ett glasat uterum. Går det att hitta småplantor sent på våren slipper man besväret med frösådd, men vill man ha en speciell sort kan den vara lättare att hitta i grönsaksdisken än i plantskolan eller gardencentret.

Så här sår du

Nu i mars - april är det dags. Fyll krukor eller sålådor med såjord eller sandblandad planteringsjord, som du packar litet lätt. Så 1 - 2 cm djupt och låt sedan sådden stå varmt, 20 - 25oC. När fröna grott bör du sänka temperaturen till 12 - 15oC, kanske genom att sätta ut dem på en uppvärmd veranda e d.

Omskolning och utplantering

När de små plantorna blivit ca 5 cm höga skolar du om dem i krukor med ung. 7 cm diameter. Det brukar kunna bli ett tjugotal chilifrukter per planta, så om du inte är storkonsument räcker det med ett mycket begränsat antal krukor. Sänk temperaturen vartefter, avhärda dem när de första blommorna slår ut, och plantera ut dem där de sedan ska stå. Vill du ha dem utomhus måste du vänta tills frostrisken är över, eller också kan du låta dem stå i stora (minst 23 cm vida) krukor, som du lyfter in om det verkar bli en riktigt kall natt. Om du vågar dig på att odla chilipeppar utomhus kan du nattetid för säkerhets skull täcka de unga plantorna med fiberduk, plast e d under de första veckorna.

Sköt din chilipeppar så här:

I växthus eller drivbänk är det lagom med ca 45 cm mellan plantorna. Vattna ganska rikligt, särskilt sedan de första frukterna börjat ta form. Du kan använda samma tillförsel av näring som för tomater. Toppa plantorna när de kommit upp mellan 25 och 35 cm, och låt ett par, tre sidoskott gå fram.

Det brukar ta några månader från frö till färdiga frukter. De kan naturligtvis användas direkt, men skulle du skörda sent kan du lagra pepparfrukterna i löst vikta plastpåsar på en sval plats. Chilipeppar kan också torkas, och i så fall drar du upp plantorna innan du plockar av frukterna, hänger dem upp och ner och låter alltsammans torka. Torkad chilipeppar kan hängas på genomträdda snören.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
14 januari 2001
 
Annons
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan det vara svårt att hitta just gärdesgårdsblommor, istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

Vinterpynta trädgården

Trädgårdsväxter och krukväxter När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

Mina värsta misstag

Trädgårdsväxter och krukväxter Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

Roligt pyssel med pumpor

Trädgårdsväxter och krukväxter Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

Höstglöden gör mig glad

Trädgårdsväxter och krukväxter Vid den här tiden visar moder natur att hon har temperament. Sätter fyr och flamma i buskar och träd och målar de sena blommorna i glödande toner.

Lisas trädgårdskalender oktober

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

Sveriges vackraste rabatt 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Tävlingen är avgjord! Kerstin Aigner i Mora har Sveriges vackraste rabatt! Bland hundratals fina bidrag i vår fototävling blev denna härligt ”svenska”...

Lisas trädgårdskalender november 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons