Annons

Chili - allt hetare!

Trädgårdsväxter och krukväxter

Vi talar faktiskt om världens mest populära krydda! Chili blir man glad av, den sätter färg och fart på maten och den är hälsosam.

Annons

Starka kryddor lär vara bakteriedödande, kunna minska risken för förkylningar och öka välbefinnandet - och chilipeppar sätter dessutom fart på förbränningen och underlättar för den som vill gå ner i vikt. Chili blir man glad av, den sätter färg och fart på maten. Vi talar faktiskt om världens mest populära krydda! Och svenskarna använder allt mer kryddor. Numera är vi näst bäst på det i Europa?

Från början kommer antagligen chilipepparn från Kuba och Västindien eller från ett område i Brasilien, Bolivia, Paraguay och Argentina, där den odlades redan för mer än åtta tusen år sedan. Det är fortfarande där man hittar alla de vilda ur-sprungsformer till de odlade sorter vi an-vänder i matlagningen. Den planta man hittar i det västindiska området har mörkvioletta små runda eller ovala frukter, som kanske kan förväxlas med pepparfrukter - därav namnet. 1493 fördes de första chilifröna över till Europa, varifrån de sedan snabbt spreds vidare. Idag ingår olika chilisorter i en lång rad nationella maträtter från hela världen, t ex Ungern, Marocko, Indien och Thailand.

Hittills har vi inte vetat så mycket om den här växtgruppens historia och hur man indelar och artbestämmer den. I höstas visades den första chiliutställningen i Sverige (hittills störst i Europa!) på Bergianska trädgården i Stockholm, och till den hade trädgårdsmästare Philippe (tillfälligt omdöpt till Chilippe) Plöninge fått ihop plantor av mer än åttio olika sorters chilipeppar inom tio olika arter! Dessutom visade man upp ett stort antal fröer och chiliprodukter från många länder i olika världsdelar.

Potatisväxter

Liksom bl a tomat och potatis hör chilipepparn till familjen Solanace, potatisväxter, medan vanlig peppar inte alls hör dit. På latin heter släktet Capsicum, vilket kommer från grekiskans begrepp för "att bita". Det finns beskrivningar på närmare 30 sorter inom släktet, men det är bara fem av dem som man använder i kommersiell odling. C. annuum, dit t ex paprikan, spansk peppar, de ungerska vaxsorterna och jalaperño hör, C. frutescens (bl a tabasco), C. chinense, havannapeppar, med de allra hetaste sorterna (habanero är ett exempel), C. baccatum med bärlika frukter, som man odlar i Sydamerika och C. pubescens med bl a ´Rocoto´ och ´Manzano´.

Starka saker!

När vi äter chili utsöndrar vi såväl endorfiner, vilka ger välbefinnande, som vita blodkroppar, som hjälper till att kurera infektioner. Den brännande och heta smaken hos chilifrukterna kommer från ett ämne som heter capsaicin. Det är en s k lipid (fett), och går inte att lösa i vatten, så att försöka lindra det heta med vatten eller öl går inte så bra. Istället kan man försöka med gräddfil eller yoghurt.

1912 hittade kemisten Wilbur Scoville på ett test, som gjorde att det gick att gradera hur stark eller het en chilipepparfrukt är. Styrkan graderas fortfarande i scovillegrader. Paprika är mildast, upp till 100 sådana grader, jalapeño håller sig kring 2500 - 3 000 scovillegrader, för cayenne och tabasco är det 30 000 - 50 000 och de allra starkaste sorterna, t ex thai och habanero graderas vanligen mellan 100 000 och 350 000 scoville.

Världsrekordet innehas av havannapepparn ´Red Savina´ - 577 000 scovillegrader! Då är det förstås en bra bit kvar till den hetta som rent capsaicin har, den graderas till 16 miljoner scoville?

Annons

Visst kan du odla själv

Chilipeppar kan odlas såväl utomhus i ett riktigt varmt, skyddat och soligt läge som i växthus eller drivbänk. De senare alternativen ger förstås säkrare ett bra odlingsresultat. Har man en altan, balkong eller en solig mur att ställa växterna vid går det att ha plantorna i lerkrukor, och sådana kan man också ha i ett glasat uterum. Går det att hitta småplantor sent på våren slipper man besväret med frösådd, men vill man ha en speciell sort kan den vara lättare att hitta i grönsaksdisken än i plantskolan eller gardencentret.

Så här sår du

Nu i mars - april är det dags. Fyll krukor eller sålådor med såjord eller sandblandad planteringsjord, som du packar litet lätt. Så 1 - 2 cm djupt och låt sedan sådden stå varmt, 20 - 25oC. När fröna grott bör du sänka temperaturen till 12 - 15oC, kanske genom att sätta ut dem på en uppvärmd veranda e d.

Omskolning och utplantering

När de små plantorna blivit ca 5 cm höga skolar du om dem i krukor med ung. 7 cm diameter. Det brukar kunna bli ett tjugotal chilifrukter per planta, så om du inte är storkonsument räcker det med ett mycket begränsat antal krukor. Sänk temperaturen vartefter, avhärda dem när de första blommorna slår ut, och plantera ut dem där de sedan ska stå. Vill du ha dem utomhus måste du vänta tills frostrisken är över, eller också kan du låta dem stå i stora (minst 23 cm vida) krukor, som du lyfter in om det verkar bli en riktigt kall natt. Om du vågar dig på att odla chilipeppar utomhus kan du nattetid för säkerhets skull täcka de unga plantorna med fiberduk, plast e d under de första veckorna.

Sköt din chilipeppar så här:

I växthus eller drivbänk är det lagom med ca 45 cm mellan plantorna. Vattna ganska rikligt, särskilt sedan de första frukterna börjat ta form. Du kan använda samma tillförsel av näring som för tomater. Toppa plantorna när de kommit upp mellan 25 och 35 cm, och låt ett par, tre sidoskott gå fram.

Det brukar ta några månader från frö till färdiga frukter. De kan naturligtvis användas direkt, men skulle du skörda sent kan du lagra pepparfrukterna i löst vikta plastpåsar på en sval plats. Chilipeppar kan också torkas, och i så fall drar du upp plantorna innan du plockar av frukterna, hänger dem upp och ner och låter alltsammans torka. Torkad chilipeppar kan hängas på genomträdda snören.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
14 januari 2001

0 Kommentarer

0

7 sorters blommor till midsommar

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

2

Barnens trädgårdsland

Gör verklighet av barnens trädgårdsintresse. Det är både lätt och roligt att göra sitt eget trädgårdsland.

0

Just nu i trädgården, maj -08

Maj är den månad då allt händer i trädgården.

0

Fin trädgård fort – välj rätt växter

Har du nyss byggt eller köpt en villa? Eller är du bara trött på din gamla trädgård? Vi i Villa tipsar om 12 växter som gör att du får en fin trädgård...

0

Tre trotjänare i trädgården - löjtnantshjärta

Vissa växter är nästan synonyma med ordet ”trädgård”. Det är dem vi ser framför oss i fantasin och många av dem väcker också barndomsminnen till liv....

0

Tre trotjänare i trädgården - syrén

Vissa växter är nästan synonyma med ordet ”trädgård”. Det är dem vi ser framför oss i fantasin och många av dem väcker också barndomsminnen till liv....

1

10 frågor om trädgård

Nu startar utesäsongen och det är åter dags att mota mossan, förbättra jorden och ta tag i grannens grenar. Hur du gör får du reda på av oss!

0

Grön trädgård hela året om!

Trädgårdsentusiasterna Ajan och Jan-Olof i Skillinge har sett till att få en "grön oas" året om. Vi i Villa följde deras trädgårds utseende under fyra...

0

Trädgårdens egna slingrande skatt

Bli blomsterkonstnär med klematis, en lättodlad juvel för liten och stor trädgård. Det finns massor med färgskimrande sorter. Med dem kan du skapa...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post info@viivilla.se. 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post kunddata@bonnier.se

 

Annons