Annons
Hokus pokus filiokus! Här blommar det under snön! Hybridtrollhassel, Hamamelis intermedia 'Arnold Promise'.
Hokus pokus filiokus! Här blommar det under snön! Hybridtrollhassel, Hamamelis intermedia 'Arnold Promise'. Foto: Eva S Andersson

Busken som trollar

Trädgårdsväxter och krukväxter

Få buskar kan värma frusna vinterhjärtan som trollhasseln, som behåller sina blommor, även när snön lagt sitt blöta täcke över grenarna.

Annons

Visst skulle det vara roligt att alltid ha något, som blommar i trädgården. Med hjälp av trollhasseln kan det faktiskt vara möjligt. Den amerikanska trollhasseln, Hamamelis virginiana, blommar på hösten, och sedan kan hybridtrollhasselns olika sorter, som ’Pallida’, ’Diane’ och ’Arnold Promise’, avlösa varandra ända fram till tidig vår.

Hybridtrollhasseln ’Pallida’ är kanske en av de allra bästa sorterna. Den brukar säljas som kinesisk trollhassel, Hamamelis mollis, eftersom de liknar varandra, men det är ett misstag. Det finns nästan inga äkta kinesiska trollhasslar planterade i Sverige.

Idag förökas nästan alla trollhasslar genom ympning, och som grundstam används den amerikanska trollhasseln, H.virginiana. Den skiljer sig från de andra sorterna på grund av sin höstblomning. Tyvärr hänger bladen kvar under blomningen, så de gula blommorna syns lite sämre än hos de andra arterna.

I trädgårdens finrum

Välj trollhasselns växtplats med omsorg, kanske längs vägen från huset till bilen eller något annat ställe du passerar ofta under vintern. Den är härdig till växtzon 2, men om trädgården är belägen i växtzon 3 eller 4, kan man pröva att plantera den längs en södervägg eller till och med att spaljera den.

En trollhassel tycker inte om att stå i torr jord. Om det är torrt under senvåren och försommaren då blomknopparna anläggs, bör man vattna.

Andra önskemål är en mullrik och näringsrik jord på en plats med vandrande skugga. Trollhasseln klarar av att trängas med andra buskar och klätterväxter.

Eftersom trollhasseln har ett rätt så ytligt och kompakt rotsystem, ska man undvika att rensa med maskrosjärn under den. Det bästa är att plantera marktäckare, som både hjälper till att bevara jordens fuktighet och skyddar rötterna vintertid.

Så sköter du din trollhassel

• Plantera trollhasseln på en plats med halvskugga.

• Jorden ska vara mullrik och näringsrik.

• Gödsla trollhasseln med kompost eller stallgödsel varje vår.

• Vattna under senvåren och försommaren om det är torrt.

Annons

• Plantera gärna skyddande marktäckare runt busken.

• Beskärning är inte nödvändig.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

12 mars 2007

0 Kommentarer

0

Fredskalla – förbättrar luften inomhus

Fredskallan är en populär krukväxt som är känd för sina ovala mörkgröna blad och distinkta blommor. Växten förbättrar inomhusluftens kvalitet.

0

Så lyckas du med krukväxterna

Med rätt skötsel kan du få dina krukväxter att stormtrivas. Här är skötseltips för att placera, göda och vattna krukväxterna på bästa sätt. Gör dig...

0

7 sorters blommor till midsommar

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

0

Charmiga kontraster

I en skogsglänta intill nationalparken Stenshuvud på Österlen har Gunilla Nilsson skapat en trädgård där blommor och grönsaker växer sida vid sida....

0

Just nu i trädgården mars -07

Ena stunden känns det som om våren ligger runt hörnet. Nästa stund blir det bakslag och vintern tar åter grepp om trädgården. Är man rädd om sina växter...

0

Rosor med sällskap

Nu spirar det i trädgårdssjälen! Det är dags att drömma och planera. Vad ska vi göra för att förnya trädgården i år? Varför inte ge rosorna ett skönhets...

0

Just nu i trädgården januari -07

Nu har ljuset vänt och vi går mot ljusare tider. Men än dröjer det ett par månader innan ljuset är tillräckligt starkt utomhus för att växterna på...

0

Inred med växter och smådetaljer

Med några enkla grepp kan du ge dina rum nytt liv och grönska som varar hösten och vintern igenom. Redskapen är enkla – växter och några trendiga inredn...

0

Just nu i trädgården november-06

Säsongen börjar lida mot sitt slut. Kanske har första snön redan hunnit falla. Nu är det dags att börja drömma gröna drömmar.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons