Annons
Hokus pokus filiokus! Här blommar det under snön! Hybridtrollhassel, Hamamelis intermedia 'Arnold Promise'.
Hokus pokus filiokus! Här blommar det under snön! Hybridtrollhassel, Hamamelis intermedia 'Arnold Promise'. Foto: Eva S Andersson

Busken som trollar

Trädgårdsväxter och krukväxter

Få buskar kan värma frusna vinterhjärtan som trollhasseln, som behåller sina blommor, även när snön lagt sitt blöta täcke över grenarna.

Annons

Visst skulle det vara roligt att alltid ha något, som blommar i trädgården. Med hjälp av trollhasseln kan det faktiskt vara möjligt. Den amerikanska trollhasseln, Hamamelis virginiana, blommar på hösten, och sedan kan hybridtrollhasselns olika sorter, som ’Pallida’, ’Diane’ och ’Arnold Promise’, avlösa varandra ända fram till tidig vår.

Hybridtrollhasseln ’Pallida’ är kanske en av de allra bästa sorterna. Den brukar säljas som kinesisk trollhassel, Hamamelis mollis, eftersom de liknar varandra, men det är ett misstag. Det finns nästan inga äkta kinesiska trollhasslar planterade i Sverige.

Idag förökas nästan alla trollhasslar genom ympning, och som grundstam används den amerikanska trollhasseln, H.virginiana. Den skiljer sig från de andra sorterna på grund av sin höstblomning. Tyvärr hänger bladen kvar under blomningen, så de gula blommorna syns lite sämre än hos de andra arterna.

I trädgårdens finrum

Välj trollhasselns växtplats med omsorg, kanske längs vägen från huset till bilen eller något annat ställe du passerar ofta under vintern. Den är härdig till växtzon 2, men om trädgården är belägen i växtzon 3 eller 4, kan man pröva att plantera den längs en södervägg eller till och med att spaljera den.

En trollhassel tycker inte om att stå i torr jord. Om det är torrt under senvåren och försommaren då blomknopparna anläggs, bör man vattna.

Andra önskemål är en mullrik och näringsrik jord på en plats med vandrande skugga. Trollhasseln klarar av att trängas med andra buskar och klätterväxter.

Eftersom trollhasseln har ett rätt så ytligt och kompakt rotsystem, ska man undvika att rensa med maskrosjärn under den. Det bästa är att plantera marktäckare, som både hjälper till att bevara jordens fuktighet och skyddar rötterna vintertid.

Så sköter du din trollhassel

• Plantera trollhasseln på en plats med halvskugga.

• Jorden ska vara mullrik och näringsrik.

• Gödsla trollhasseln med kompost eller stallgödsel varje vår.

• Vattna under senvåren och försommaren om det är torrt.

Annons

• Plantera gärna skyddande marktäckare runt busken.

• Beskärning är inte nödvändig.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

12 mars 2007

0 Kommentarer

0

Höstblommor för din trädgård

Är det dags att piffa till trädgården? Vi har samlat fina blomsterarrangemang för din höstträdgård – som du kan göra själv.

0

Växter i trädgården under maj

Under maj månad byter trädgården skepnad och blir allt mer grön och frodig för var dag som går. Det är vårblommornas månad, där vilda växter blandas...

0

Pärla i söder

Ingen hade tagit hand om trädgården på många år. Det var vildvuxet och svårframkomligt. Idag möts man av en nästan parkliknande tomt, intill de naturskö...

0

Trolsk skymningsträdgård

Nu är tid för trolska skymningsstunder då det är underbart att gå ut och strosa i trädgården. Här får du tips på sensommarens doftande skymningsväxter...

0

Rådjurssäkra lökar

Här får du tips på rådjurssäkra lökar! Så tänk till före planteringen för när väl rådjuren upptäckt din trädgård - då är det för sent!

0

Vårens första blomsterfest

Nyvakna och pigga står på rad i affärerna, ivriga att få schasa bort vintern från våra trädgårdar. Välkomna dem! Det finns inga mer lättskötta, användba...

0

Just nu i trädgården - september

Fortfarande är det sommarvarmt på dagarna och de riktigt sena perennerna står som finast. Sensommaren bjuder ofta på en blomprakt i varma, mustiga...

0

Trädgård med tre teman: Varierat med växter

Det finns över 500 olika växter i Helges trädgård och mycket är förstås blommande, men även bara vackert grönt och stilfullt. Till exempel ett trettiota...

0

Sista chansen för tulpaner

Så länge det går att få ned ett spett i backen kan man plantera tulpaner.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons