Annons
Hokus pokus filiokus! Här blommar det under snön! Hybridtrollhassel, Hamamelis intermedia 'Arnold Promise'.
Hokus pokus filiokus! Här blommar det under snön! Hybridtrollhassel, Hamamelis intermedia 'Arnold Promise'. Foto: Eva S Andersson

Busken som trollar

Trädgårdsväxter och krukväxter

Få buskar kan värma frusna vinterhjärtan som trollhasseln, som behåller sina blommor, även när snön lagt sitt blöta täcke över grenarna.

Annons

Visst skulle det vara roligt att alltid ha något, som blommar i trädgården. Med hjälp av trollhasseln kan det faktiskt vara möjligt. Den amerikanska trollhasseln, Hamamelis virginiana, blommar på hösten, och sedan kan hybridtrollhasselns olika sorter, som ’Pallida’, ’Diane’ och ’Arnold Promise’, avlösa varandra ända fram till tidig vår.

Hybridtrollhasseln ’Pallida’ är kanske en av de allra bästa sorterna. Den brukar säljas som kinesisk trollhassel, Hamamelis mollis, eftersom de liknar varandra, men det är ett misstag. Det finns nästan inga äkta kinesiska trollhasslar planterade i Sverige.

Idag förökas nästan alla trollhasslar genom ympning, och som grundstam används den amerikanska trollhasseln, H.virginiana. Den skiljer sig från de andra sorterna på grund av sin höstblomning. Tyvärr hänger bladen kvar under blomningen, så de gula blommorna syns lite sämre än hos de andra arterna.

I trädgårdens finrum

Välj trollhasselns växtplats med omsorg, kanske längs vägen från huset till bilen eller något annat ställe du passerar ofta under vintern. Den är härdig till växtzon 2, men om trädgården är belägen i växtzon 3 eller 4, kan man pröva att plantera den längs en södervägg eller till och med att spaljera den.

En trollhassel tycker inte om att stå i torr jord. Om det är torrt under senvåren och försommaren då blomknopparna anläggs, bör man vattna.

Andra önskemål är en mullrik och näringsrik jord på en plats med vandrande skugga. Trollhasseln klarar av att trängas med andra buskar och klätterväxter.

Eftersom trollhasseln har ett rätt så ytligt och kompakt rotsystem, ska man undvika att rensa med maskrosjärn under den. Det bästa är att plantera marktäckare, som både hjälper till att bevara jordens fuktighet och skyddar rötterna vintertid.

Så sköter du din trollhassel

• Plantera trollhasseln på en plats med halvskugga.

• Jorden ska vara mullrik och näringsrik.

• Gödsla trollhasseln med kompost eller stallgödsel varje vår.

• Vattna under senvåren och försommaren om det är torrt.

Annons

• Plantera gärna skyddande marktäckare runt busken.

• Beskärning är inte nödvändig.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

12 mars 2007

0 Kommentarer

0

7 sorters blommor till midsommar

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

0

Fredskalla – förbättrar luften inomhus

Fredskallan är en populär krukväxt som är känd för sina ovala mörkgröna blad och distinkta blommor. Växten förbättrar inomhusluftens kvalitet.

0

Så lyckas du med krukväxterna

Med rätt skötsel kan du få dina krukväxter att stormtrivas. Här är skötseltips för att placera, göda och vattna krukväxterna på bästa sätt. Gör dig...

0

Pimpa trädgården till jul

Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

0

Vinterpynta trädgården

När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

0

Mina värsta misstag

Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

0

Roligt pyssel med pumpor

Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

0

Lisas trädgårdskalender oktober

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

0

Lisas trädgårdskalender november 2010

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons