Annons

Blommande jul

Trädgårdsväxter och krukväxter

Det är inte långt kvar till jul och dags att fundera över vackra julprydnader. För många av oss är det tradition att driva upp en amaryllis eller två och kanske skaffa några hyacinter. Det blir ofta väldigt vackert. Men det går att göra så mycket mer och annorlunda.

Annons

Juluppsättningar i all ära, men visst blir de emellanåt lite trista? Hyacinter är underbara - men många är allergiska mot den starka doften, och visst är julstjärnor vackra, men de vissnar ju aldrig?

Om man dessutom inte kan slänga en blomma, står de där i evighet. Vi funderade över lite annorlunda och fantasifulla julprydnader och tog kontakt med Jenny Strandh Blomsterdesign i Oxie. Bygden Oxie i Skåne är för övrigt sedan århundraden känd för sin feta jord och därmed för böndernas välfärd. Där utbildas idag många av Sveriges skickliga florister. Förutom att ge kurser arbetar Jenny också med att blomstersmycka vid stora fester och bröllop runt om i Skåne. Men nu är det alltså dags för en annorlunda jul.

Rosor och kottar i zink 

En julgrupp, så stor eller så liten man vill, och dessutom enkel att åstadkomma. De små zinkkärlen ger en fin brytning mot de varmt röda rosorna och mustiga kottarna. Tryck ned väl blött oasis i kärlen. Stick sedan ned en bit av rosens stjälk och kotten, som man antingen plockat själv eller valt att köpa i en välsorterad blomsteraffär, där också zinkkärl finns att få tag på. Vira lite mjuken, Scarosa, med så kallad buljongtråd och linda runt rosens stjälk. Kanelstänger, som hålls ihop med tråd, fästs med ståltråd i oasisen.

Amaryllis i glasvas

I en enkel glasvas har Jenny lagt en gelé som uppblandat med vatten ser ut som krossad is. Gelén går att finna hos någon av de stora kedjorna eller i blomster- och inredningsaffärer. Skär av amaryllisens långa stjälkar och tillvarata de avskurna stjälkarna och lägg dem ovanpå gelén. Bind ihop amaryllisen med silvertråd och skydda stjälken mot den tunna tråden med murgröneblad. Linda en oasisboll med murgröna som fästs med silvertråd. Komplettera med några grässtrån av typ Typha. Låt allt bilda ett stilleben i en rymlig glasvas.

Jennys höga juldekoration

Av röda nejlikor, Dianthus, skapade Jenny en dekorativ och lustig "julboll". Jenny har gjutit en ställning av betong som bär den stora bollen. Som amatör kan man använda en rundstav som förankras mycket fast i en stadig fot. Bollen blir tung! I välsorterade blomsteraffärer finner man runda oasisbollar. Blöt klotet noga. Kapa nejlikorna, så att stjälken blir ca 3-4 cm lång och stick den i oasisbollen, så tätt att inga hål bildas mellan blommorna. Tag sedan till exempel grankvistar av typ Normandia, en mjuk granvariant, kanelstänger, torkade apelsinskivor och murgröneblad och snurra fast dem i buljongtråd. Lägg de långa rankorna över bollen och låt de dekorerade ändarna hänga ned på var sida. Fäst slutligen några kottar med ståltråd i nejlikebollen. Stammen är virad med mjuken, Scarosa. Avsluta med att placera dekorationen runt foten.

Julblomsterbonad

Spänn kycklingnät, som finns i en vanlig järnaffär, mellan en bambupinne i varje ände. Fäst sisalfiber, går att finna i hobbyaffärer, som grund ovanpå nätet. Dekorera efter egen fantasi och förankra i kycklingnätet med tunn ståltråd. Jenny har valt den mjukare granvarianten Normandia och mjuken, Scarosa. Samt kinagräs, ett avlångt strå med en vit kant och kanelstänger, som fästes med silvertråd. Små glasrör surras fast med silvertråd och fylls med vatten - använd en duschkanna och den starkaste strålen. Placera tulpaner i rören. Jenny har också fäst några glasbollar och "istappar" i plast på bonaden. Den här "gobelängen" kan varieras i det oändliga.

Oval julkrans

Lite annorlunda form för den som tröttnat på den runda kransen. Jenny använde sig av två runda halmstommar. De klipps isär och surras samman till en oval form med hjälp av spoltråd, som även förankrar grundmaterialet, här den mjuka gransorten Normandiana och mjuken, Scarosa. Kanelstänger rullas samman två och två och fästes med ståltråd liksom små, små juläpplen, taklök, Echeveria, och små mossbollar som formas i handen och viras med guld- eller silvertråd. Torkade apelsinskivor delas i två delar och fästes dubbla i kransen med ståltråd.

Annons

Användbara blomstertips

Var noga med att låta blommorna dra vatten i några timmar innan du börjar arbeta med dem.
Låt oasis ligga i blöt så länge att den sjunker ner i vattnet av sig själv. Tryck aldrig ned torr oasis i vatten, då bildas luftbubblor i kärnan och blommorna får inget vatten. Vattna sedan oasisen kontinuerligt, så att blommorna får fortsatt vätska. Oasis innehåller antibakteriellt medel som gör att blommorna håller längre. Blommor avskyr bakterier! Nejlikan är mycket hållbar och de trivs tätt, tätt tillsammans. Dess latinska namn, Dinathus, är en sammansättning av Dios - gudomlig och Anthos - blomma. Den gudomliga blomman kom till Europa efter korstågen på 1100 och 1200-talen.
Torka apelsinskivor själv i svag ugnsvärme, det tar dock flera timmar.
Murgröna är användbart till mycket, att dryga ut och göra buketter fylligare till exempel.
Bra grundmaterial att ha hemma: oasis, ståltråd, halmstomme, dekorationstråd i silver, guld och andra färger. Fantasin är bästa hjälpmedlet och tänk på att det enkla oftast är det sköna.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
03 december 2003
 
Annons
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan det vara svårt att hitta just gärdesgårdsblommor, istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

Vinterpynta trädgården

Trädgårdsväxter och krukväxter När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

Mina värsta misstag

Trädgårdsväxter och krukväxter Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

Roligt pyssel med pumpor

Trädgårdsväxter och krukväxter Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

Höstglöden gör mig glad

Trädgårdsväxter och krukväxter Vid den här tiden visar moder natur att hon har temperament. Sätter fyr och flamma i buskar och träd och målar de sena blommorna i glödande toner.

Lisas trädgårdskalender oktober

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

Sveriges vackraste rabatt 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Tävlingen är avgjord! Kerstin Aigner i Mora har Sveriges vackraste rabatt! Bland hundratals fina bidrag i vår fototävling blev denna härligt ”svenska”...

Lisas trädgårdskalender november 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons