Björnloka –en brännande skönhet

Björnloka är en vacker men förrädisk ört som växer längs med Sveriges diken och vägkanter. Om du rör vid växten finns risk för svåra brännskador. 


Björnloka, eller jätteloka är en ört som växer vilt i Sverige. Den innehåller furokumariner som irriterar huden, särskilt i kontakt med solljus.

Furokumariner finns i hela växten och det kan räcka med röra vid den för att få brännskadeliknande symptom (fototoxisk reaktion). Symptomen är kraftig hudirritation, rodnad och blåsor som kan bli stora och smärtsamma. Besvären kan kvarstå i veckor, eventuellt även med ärrbildning och mörkfärgning av huden.

Så känner du igen björnloka

Björnlokan är mycket storväxt, flerårig och blommar under högsommaren. Den gleshåriga och något rödfläckiga stjälken kan bli upp till tre meter hög och tio centimeter tjock.

De vita blommorna växer i platta flockar. De yttersta blommorna är ofta större än de andra och är mer gulgröna i färgen.

Om du blir bränd

– Om du blivit bränd av björnloka bör du inte utsätta den brända kroppsdelen för solljus under minst två dagar. Hudirritation kan uppstå i efterhand.

– Tvätta området noggrant med tvål och vatten, smörj sedan med kylbalsam.

– Om du fått en hudirritation ska du undvika solljus i minst en vecka.

– Får du björnlokans gift över ett stort hudparti bör du kontakta vårdcentralen.

Vad gör jag om mitt husdjur bränner sig?


Det är inte farligt att äta växten, bara att röra den. Om ditt djur fått saft från björnloka på huden ska du tvätta området med tvål och vatten. Kontakta sedan veterinären för bästa råd. Har ditt husdjur redan fått blåsor och sår ska du kontakta veterinären.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar