Annons

Bedårande buketter

Trädgårdsväxter och krukväxter

En tulpanbukett kan vara så oändligt mycket mer än kvasten man inte kan låta bli att ta med sig hem från Konsum eller ICA. Varsågod och låt dig inspireras!

Annons

Två låga bordsarrangemang som bygger mer på mängd än färg och form. Båda buketterna innehåller cirka 25 tulpaner och har bara några blad "Doktor Westerlund" som avslutning mot vasen. Den lilavita buketten består av tulpanerna "Blue Diamond", "Inzell Parrot" och "Verona" (doftande!) och den rödvita av röda, liljeformade "Ballerina" och "Verona". Texasgräs ger höjd. Krukor från Kew Garden.

Svenskarnas favoritblomma nummer ett - tulpanen - går att kombinera till mängder av vackra buketter. Här visar vi några exempel, från små enkla bordsarrangemang till lyxiga, romantiska skapelser som för tankarna till brudbuketter. En stor del av bilderna kommer från Slottsträdgården Ulriksdals inspirerande Tulpankväll i februari, ett utmärkt sätt att förkovra sig i blomsterbinderiets sköna konst.


Bosse Rappnes Slottsträdgården Ulriksdal i Solna utanför Stockholm, ordnar kurser i allt från trädgårdsdesign till blomsterbinderi. På tulpankursen i februari 2010 hade deltagarna över 60 sorters tulpaner att välja bland för sin bukett. Butiken odlar majoriteten själva och de finns som självplock även för allmänheten.

Det kräver stor koncentration att binda buketten enligt floristernas spiralmetod, men nu börjar det arta sig till en riktigt häftig skapelse.

Några tips för att binda en proffsig bukett

Bestäm i förväg vad buketten ska förmedla. Ska den vara romantisk, passa till köksgardinerna, kännas lyxig eller ha ett speciellt tema, till exempel Påsk?

Proffsen lägger alltid stjälkarna en och en åt samma håll och lite omlott, som i en spiralform. Då bildas snygga mellanrum och stjälkarna bryts inte lika lätt.

Variera gärna höjden på växterna i buketten, då blir den mer livfull. Tänk också på att tulpanerna forsätter att växa när de kommit i vatten.

Björkris och blåbärsris är bra och billig utfyllnad, trollhassel och sälg är dekorativt och passar bra ihop med tulpaner. Undvik att kombinera rosor och tulpaner eftersom de vill ha olika vattentemperatur.

Rensa alltid bort blad och smågrenar från den del av stjälken som kommer att hamna under vatten så slipper du bakterier och dålig lukt.

Bind om buketten ganska hårt med ett bastsnöre om du ska ge bort den. Då är du garanterad att den kommer att se ut som du tänkt när mottagaren sätter den i en vas.


Var inte rädd för att blanda färger och former. Den här buketten för tankarna till en påse blandat smågodis och innehåller bland annat de häftiga rosa papegojtulpanerna" Rai" och "Webers Parrot". Den mörklila heter "Ronaldo" och den rosa "Endless love". Till detta blå pärlhyacint och limegrön Bupleurum.

Romantisk bukett med "Double Prince" och "Siesta". Foto Blomsterfrämjandet.

Denna ljuvligt romantiska tulpanbukett skulle mycket väl kunna fungera som brudbukett. Underbart fransiga och liljeblommande "Bell Song" och stilrena "White Dream" känns härligt skirt tillsammans med vit och rosa ranunkel, storblommig brudslöja och vaxblomma.

Annorlunda arrangemang med tulpaner som får slingra sig i en rund vas. Tulpanerna heter "Green Wave", "Menton"," Lady" samt "Air". Foto Blomsterfrämjandet.

Frasigt romantisk bukett med "Air", "Angelique", "Chato", "Endless love" och "Marit". Det rosa, spetsbrutna omslagspappret ger extra romantisk känsla. Foto Blomsterfrämjandet.

En söt liten vas till en söt liten bukett med bland annat tulpanerna "Chata", "Marit", och "Angelique" samt pärlhyacint, vanlig hyacint och kungsängslilja. Foto Blomsterfrämjandet.

Sugen på att lära dig blomsterbinderi?

Det enklaste sättet att hitta en kurs i blomsterbinderi är att tala med ortens florist eller blomsterhandel. Ibland ordnar butikerna själva kvällsträffar om kunderna uttrycker intresse, som till exempel Interflora Trend i Norrköping.

Ofta kan man även hitta kurser hos studieförbunden. Till exempel erbjuder Studiefrämjandet i Karlstad, Malmö och Linköping tredagarskurser i blomsterbinderi, Studieförbundet Vuxenskolan i Hudiksvall och Sandviken har både nybörjar- och fortsättningskurser och Medborgarskolan i Skövde, Stockholm, Halmstad, Tomelilla och Kungsbacka erbjuder allt från yrkesinriktad floristutbildning till temadagar. Är du intresserad av en mer yrkesinriktad utbildning lönar det sig att ta en titt på folkhögskolorna, till exempel Vårdinge i Mölnbo utanför Södertälje eller Munkeröd nära Stenungsund.

Slottsträdgården Ulriksdal ordnar kurser i allt från blomsterbinderi till trädgårdsdesign. Kursprogram hittar du på www.rappne.nu

Har du turen att bo i närheten av skånska Oxie har floristen Jenny Strandh ett gediget kursprogram med korta kurser, både för privatpersoner, företag eller varför inte till möhippan? www.blomsterdesign.nu

Annons

Genom presentkortsföretaget Liveit kan du gå själv eller ge bort en tvåtimmars snabbkurs i blomsterbinderi i Stockholm eller Göteborg. Inga förkunskaper krävs. Pris 645 kr. www.livetit.se

Härligt brandgul kavalkad med papegojtulpanerna "Flaming Parrot" och "Monarch Parrot" samt lysande gula "Yokohama" . Foto Blomsterfrämjandet.

Enkel men effektfull bukett som passar bra till en man, särskilt om han är fotbollsintresserad, tulpanen heter nämligen "Ronaldo". Rosalila vaxblomma matchar tulpanen snyggt och limegrön bupleurum ger en läcker kontrast. Tre säljkvistar skapar höjd och spänning.

Lekfull bukett i handväska. Den röda, vackert liljeblommande skönheten heter passande nog "Pretty Woman". Foto Blomsterfrämjandet.
22. mars 2010
 
Annons
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan det vara svårt att hitta just gärdesgårdsblommor, istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.

Fredskalla – förbättrar luften inomhus

Trädgårdsväxter och krukväxter Fredskallan är en populär krukväxt som är känd för sina ovala mörkgröna blad och distinkta blommor. Växten förbättrar inomhusluftens kvalitet.

Så lyckas du med krukväxterna

Trädgårdsväxter och krukväxter Med rätt skötsel kan du få dina krukväxter att stormtrivas. Här är skötseltips för att placera, göda och vattna krukväxterna på bästa sätt. Gör dig...

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen dags. Och börja med det roligaste först – och det är trädgårdspimpandet! Här ska det bli ljus i mörkret, fåglarna ska få mat och trappan ska prydas.

Vinterpynta trädgården

Trädgårdsväxter och krukväxter När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

Mina värsta misstag

Trädgårdsväxter och krukväxter Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

Roligt pyssel med pumpor

Trädgårdsväxter och krukväxter Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

Lisas trädgårdskalender oktober

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

Lisas trädgårdskalender november 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons