Bedårande buketter

Trädgårdsväxter och krukväxter

En tulpanbukett kan vara så oändligt mycket mer än kvasten man inte kan låta bli att ta med sig hem från Konsum eller ICA. Varsågod och låt dig inspireras!


Två låga bordsarrangemang som bygger mer på mängd än färg och form. Båda buketterna innehåller cirka 25 tulpaner och har bara några blad "Doktor Westerlund" som avslutning mot vasen. Den lilavita buketten består av tulpanerna "Blue Diamond", "Inzell Parrot" och "Verona" (doftande!) och den rödvita av röda, liljeformade "Ballerina" och "Verona". Texasgräs ger höjd. Krukor från Kew Garden.

Svenskarnas favoritblomma nummer ett - tulpanen - går att kombinera till mängder av vackra buketter. Här visar vi några exempel, från små enkla bordsarrangemang till lyxiga, romantiska skapelser som för tankarna till brudbuketter. En stor del av bilderna kommer från Slottsträdgården Ulriksdals inspirerande Tulpankväll i februari, ett utmärkt sätt att förkovra sig i blomsterbinderiets sköna konst.


Bosse Rappnes Slottsträdgården Ulriksdal i Solna utanför Stockholm, ordnar kurser i allt från trädgårdsdesign till blomsterbinderi. På tulpankursen i februari 2010 hade deltagarna över 60 sorters tulpaner att välja bland för sin bukett. Butiken odlar majoriteten själva och de finns som självplock även för allmänheten.

Det kräver stor koncentration att binda buketten enligt floristernas spiralmetod, men nu börjar det arta sig till en riktigt häftig skapelse.

Några tips för att binda en proffsig bukett

Bestäm i förväg vad buketten ska förmedla. Ska den vara romantisk, passa till köksgardinerna, kännas lyxig eller ha ett speciellt tema, till exempel Påsk?

Proffsen lägger alltid stjälkarna en och en åt samma håll och lite omlott, som i en spiralform. Då bildas snygga mellanrum och stjälkarna bryts inte lika lätt.

Variera gärna höjden på växterna i buketten, då blir den mer livfull. Tänk också på att tulpanerna forsätter att växa när de kommit i vatten.

Björkris och blåbärsris är bra och billig utfyllnad, trollhassel och sälg är dekorativt och passar bra ihop med tulpaner. Undvik att kombinera rosor och tulpaner eftersom de vill ha olika vattentemperatur.

Rensa alltid bort blad och smågrenar från den del av stjälken som kommer att hamna under vatten så slipper du bakterier och dålig lukt.

Bind om buketten ganska hårt med ett bastsnöre om du ska ge bort den. Då är du garanterad att den kommer att se ut som du tänkt när mottagaren sätter den i en vas.


Var inte rädd för att blanda färger och former. Den här buketten för tankarna till en påse blandat smågodis och innehåller bland annat de häftiga rosa papegojtulpanerna" Rai" och "Webers Parrot". Den mörklila heter "Ronaldo" och den rosa "Endless love". Till detta blå pärlhyacint och limegrön Bupleurum.

Romantisk bukett med "Double Prince" och "Siesta". Foto Blomsterfrämjandet.

Denna ljuvligt romantiska tulpanbukett skulle mycket väl kunna fungera som brudbukett. Underbart fransiga och liljeblommande "Bell Song" och stilrena "White Dream" känns härligt skirt tillsammans med vit och rosa ranunkel, storblommig brudslöja och vaxblomma.

Annorlunda arrangemang med tulpaner som får slingra sig i en rund vas. Tulpanerna heter "Green Wave", "Menton"," Lady" samt "Air". Foto Blomsterfrämjandet.

Frasigt romantisk bukett med "Air", "Angelique", "Chato", "Endless love" och "Marit". Det rosa, spetsbrutna omslagspappret ger extra romantisk känsla. Foto Blomsterfrämjandet.

En söt liten vas till en söt liten bukett med bland annat tulpanerna "Chata", "Marit", och "Angelique" samt pärlhyacint, vanlig hyacint och kungsängslilja. Foto Blomsterfrämjandet.

Sugen på att lära dig blomsterbinderi?

Det enklaste sättet att hitta en kurs i blomsterbinderi är att tala med ortens florist eller blomsterhandel. Ibland ordnar butikerna själva kvällsträffar om kunderna uttrycker intresse, som till exempel Interflora Trend i Norrköping.

Ofta kan man även hitta kurser hos studieförbunden. Till exempel erbjuder Studiefrämjandet i Karlstad, Malmö och Linköping tredagarskurser i blomsterbinderi, Studieförbundet Vuxenskolan i Hudiksvall och Sandviken har både nybörjar- och fortsättningskurser och Medborgarskolan i Skövde, Stockholm, Halmstad, Tomelilla och Kungsbacka erbjuder allt från yrkesinriktad floristutbildning till temadagar. Är du intresserad av en mer yrkesinriktad utbildning lönar det sig att ta en titt på folkhögskolorna, till exempel Vårdinge i Mölnbo utanför Södertälje eller Munkeröd nära Stenungsund.

Slottsträdgården Ulriksdal ordnar kurser i allt från blomsterbinderi till trädgårdsdesign. Kursprogram hittar du på www.rappne.nu

Har du turen att bo i närheten av skånska Oxie har floristen Jenny Strandh ett gediget kursprogram med korta kurser, både för privatpersoner, företag eller varför inte till möhippan? www.blomsterdesign.nu

Genom presentkortsföretaget Liveit kan du gå själv eller ge bort en tvåtimmars snabbkurs i blomsterbinderi i Stockholm eller Göteborg. Inga förkunskaper krävs. Pris 645 kr. www.livetit.se

Härligt brandgul kavalkad med papegojtulpanerna "Flaming Parrot" och "Monarch Parrot" samt lysande gula "Yokohama" . Foto Blomsterfrämjandet.

Enkel men effektfull bukett som passar bra till en man, särskilt om han är fotbollsintresserad, tulpanen heter nämligen "Ronaldo". Rosalila vaxblomma matchar tulpanen snyggt och limegrön bupleurum ger en läcker kontrast. Tre säljkvistar skapar höjd och spänning.

Lekfull bukett i handväska. Den röda, vackert liljeblommande skönheten heter passande nog "Pretty Woman". Foto Blomsterfrämjandet.
22 mars 2010
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan det vara svårt att hitta just gärdesgårdsblommor, istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

Vinterpynta trädgården

Trädgårdsväxter och krukväxter När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

Mina värsta misstag

Trädgårdsväxter och krukväxter Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

Roligt pyssel med pumpor

Trädgårdsväxter och krukväxter Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

Höstglöden gör mig glad

Trädgårdsväxter och krukväxter Vid den här tiden visar moder natur att hon har temperament. Sätter fyr och flamma i buskar och träd och målar de sena blommorna i glödande toner.

Lisas trädgårdskalender oktober

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

Sveriges vackraste rabatt 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Tävlingen är avgjord! Kerstin Aigner i Mora har Sveriges vackraste rabatt! Bland hundratals fina bidrag i vår fototävling blev denna härligt ”svenska”...

Lisas trädgårdskalender november 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.