Den röda klätterrosen 'Flammentanz' trivs upp till zon 6 i landet. Bild: Henny Johansson 1/5
'Frühlingsduft' är en återblommande Spinosissimaros som togs fram i Tyskland år 1949. Bild: Inger Kring 2/5
Närbild på rosen 'Frühlingsduft' och dess vackra färger. Bild: Inger Kring 3/5
'Louise Bugnet' är en kanadensisk Rugosaros som klarar upp till zon 7. Bild: Henny Johansson 4/5
'Jacques Cartier' är en ceriserosa ros med tätt packade kronblad. Bild: Henny Johansson 5/5

Alla tips för dig som vill odla rosor

Trädgårdsväxter och krukväxter

Rosor är både färgstarka och ljuvliga i rabatten. Lättskötta rosor för nybörjare, råd kring att beskära, vattna och plantera – här är expertens bästa tips.

Annons

Runt 50 000 sorter och hela färgskalans nyanser. Rosenvärlden kan verka som en djungel. Men är det egentligen så svårt att odla rosor?

Vi har träffat Henny Johansson, ordförande i Svenska Rosensällskapet, för att prata rosor.

– Många säger att de inte vågar ha rosor för att det är svårt, att rosorna får sjukdomar och dör. Då väljer man kanske fel rosor. En del plantskolor säljer lite svårare rabattrosor som inte är så härdiga och som kräver en hel del skötsel, säger Henny Johansson.

Lättskötta rosor för nybörjare

– Välj lättskötta rosor som passar din trädgård, dels när det gäller härdighet men även för den typ av jord du har, så att rosorna överlever och att det inte blir för mycket jobb, säger Henny Johansson.

Börja med tåliga sorter och förakta inte de vanliga buskrosorna. Att de bevarats och säljs än idag beror på att de är väl beprövade, menar Henny.

– Vi brukar rekommendera Rugosarosor för höga zoner. Då kanske man tänker på vresrosor som den populära 'Hansa', men det finns många fler sorter. Kanadensiska rosor är också väldigt härdiga, med fördelen att de blommar hela säsongen.

– Rosor ur Portlandgruppen är trevliga, de är gammaldags rosor som doftar jättefint och blommar om. I den gruppen finns till exempel 'Jacques Cartier' och ’Mme Boll’ som är vanliga i handeln. 'Rose de Rescht' är ingen Portlandros, men den är också lättskött och vanlig i välsorterade plantskolor.

– Jag skulle även rekommendera Moschatagruppen, där många går till zon 4. En fördel med dem är att även om de fryser ner blommar de på årsskotten. 'Mozart' och 'Robin Hood' (zon 5) är kända rosor i denna grupp som har rosor med många färger.

Fördelen med dessa rosor jag nämnt är att de inte kräver beskärning hela säsongen för att hålla sig snygga, som med rabattrosor. De behöver inte heller underhållsgödslas hela säsongen och de får inga sjukdomar. Det enda du behöver göra är att beskära dem på våren för att forma busken och att gödsla en gång på våren. Sedan håller de sig snygga och är tåliga. När de väl är etablerade behöver du knappt ens vattna under långa torrperioder.

– Börjar man bli lite mer intresserad rekommenderar jag litteratur om rosor. Då behöver man inte köpa de dyraste böckerna utan det räcker att gå och låna ett roslexikon på biblioteket. Då kan man titta på de olika grupperna, som Rugosagruppen och Portlandgruppen.

Annons

Att plantera rosor – så gör du

– Alla rosor som man sätter behöver hållas efter med vatten de två första åren, oavsett sort. Idag behöver man inte längre bara hänvisa till att köpa rosor höst och vår, utan man köper oftast i kruka och sätter ner hela klumpen. Då är det viktigt att vattna ordentligt under sommarsäsongen.

Vattna rosor – bästa tipsen

– Om det är en nyplanterad planta och det är torrt så vattna rejält, ungefär en hink, varje vecka. Är det långa torrperioder brukar jag rotvattna mina rosor. Det är det som är bra med rosor, att när de är väletablerade går deras rötter ganska djupt så att de tål långa torrperioder, vilket minskar skötselbehovet.

Rosor – trender och färger

Går det trender inom rosor?

– Ja, framförallt moderna rosor kontra gamla rosor. Under 80-talet var det väldigt stor vurm för gammaldags rosor, det hade sin naturliga förklaring i att det var de rosorna som behövde räddas. Då var det lite fult med moderna rosor, men det har svängt. Idag kan man ha alla typer av rosor men man väljer oftast rosor efter färg. Rosa är fortfarande populärast, men vi får många frågor om vilka rosor som matchar vilka husfärger.

Vad passar ihop färgmässigt?

– Det är en smakfråga, jag tycker verkligen man ska välja det man tycker är vackert, oavsett trender och vad andra säger. Till gråa och ljusa hus funkar rosor i hela färgskalan. Till falurött hus kanske man inte väljer röda rosor, men det blir fint med gula, vita, eller varför inte en lila klätterros – det är jättesnyggt. Till gula hus kan man ha rosa, vita eller röda. 'Flammentanz' är till exempel en vanlig röd klätterros som går högt upp i landet, till zon 6.

Hennys bästa rosentips:

  • Välj rätt rosor för din trädgård, gärna rosor som klarar en zon som är lite högre än din egen. Bor du i zon 4-5 så välj inte rabattrosor även om du gärna vill ha det, utan ta bra sorter för dina förhållanden.
  • Skaffa en bra sekatör och gärna en japansåg, för att komma åt att såga grenar.
  • Våga göra om. Är det något som inte blir bra – testa, prova och gör om. Var inte rädd för att misslyckas.

 

Så undviker du skadedjur på rosorna

  • Skadedjur beror på väder och var i landet du bor, vissa varma år kan man få stora angrepp av bladlöss, vissa år kan det vara mycket steklar. Skadesvampar är vanligast i södra Sverige, där är det ännu viktigare att man väljer rosor som är resistenta. Tänk både på härdighet och att välja rosor kända för att vara resistenta mot vissa sjukdomar.
  • God luftväxling minskar risken för både svampar och skadedjur.
  • Gynna fågellivet – de äter till exempel bladlöss.
  • När du börjar se angrepp, plocka bort det område där du tror att skadedjuret finns för att minska fler angrepp längre fram under säsongen.

 

 

Namn: Henny Johansson.

Bor: Göteborg.

Trädgård: Göteborgs norra skärgård.

Favoritros: 'Frühlingsduft', en återblommande Spinosissimaros som togs fram av Kordes i Tyskland 1949. Den är en remonterande ros, som blommar i juni men kommer tillbaka i augusti. Den är så otroligt fin i färgen och har en underbar doft. Jag gillar även 'Buff Beauty', en återblommande Moschatahybrid, samt 'Louise Bugnet' och 'Marie Bugnet', två återblommande kanadensiska Rugosarosor, båda zon 7.


Läs även hur du lyckas med orkidéerna

Elin Emborg
25 maj 2015

4 Kommentarer

2015-05-27
Guest
2015-05-27
Guest
2015-05-27
Guest
2016-07-12
Ewa
0

7 sorters blommor till midsommar

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

0

3 dagliljor

Dagliljor är lättodlade och vackra. Blommorna är till och med ätliga. Dagens sorter blommar länge, under jul och augusti. I år finns det extra många...

0

Bytesrätt - på plantor!

En planta, som marknadsförs med en bild på röda blommor, visar sig få blekrosa blommor. Tråkigt – men du har faktiskt rätt att byta plantorna inom tre...

0

Vårens frönyheter

Årets nya fröer. Längtan efter något vackert, nyttigt och gott eller bara en rofylld sysselsättning – motiven varierar för trädgårdsodlarna. Ett frö är...

0

Vinterns blommande underverk

Snart väntar oss en fantastisk blomsterupplevelse - den mirakulösa amaryllisblomningen. Det är ofattbart att en krukväxt mitt i mörkaste vintern kan...

0

Just nu i trädgården - september

Fortfarande är det sommarvarmt på dagarna och de riktigt sena perennerna står som finast. Sensommaren bjuder ofta på en blomprakt i varma, mustiga...

0

Solig solros

Intresset för solrosor har gjort att det numera finns en rad olika sorter att fröså.

5

Krönika: Försök till förälskelse

Det är möjligt att jag inte ansträngt mig tillräckligt. Eller så beror det på någon speciell gen jag saknar. Men hur jag än försöker kan jag inte förstå...

0

7 frågor om fruktträd

Ibland går åsikterna isär om hur fruktträdet egentligen ska skötas. Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid rätar ut frågetecknen!