Ätbara blommor

Trädgårdsväxter och krukväxter

Äta blommor? Blommor är inte bara vackra, en hel del är även ätbara. Varför inte prova en färgsprakande krassesallad, en nektarinsallad med stockrosblommor eller en tårta med kanderade rosor? Här listar vi ätbara blommor.

Ätbara blommor

(Hela blomman kan ätas. Plockas när den är precis utslagen.)
Malva/Malone trifida (rosa och vit).
Liten tagetes/Tagetes tenuifolia (gul-orange).
Blomsterkrasse/Tropaeolum (creme, gul, orange, röd).
Användning: Till exempel som garnering, till pasta och sallader.
Viol/Viola (blå, violett)
Ringkrage/Chtysanthemum carinatum (gul, rosa, röd).
Gurkört/Borago officinalis (ljusblå). Används exempelvis som dekoration infrysta i iskuber, vackra i gelé eller i en grönsallad.
Temynta/Monarda didyma (vit, rosa, röd). Används som smakförhöjare i ris- och pastarätter.

Annons

Blommor med ätbara kronblad (endast kronblad)

Nejlika/Dianthus (vit, rosa, röd, lila).
Ringblomma/Calendula (ljus crémegul, gul, orange).
Användning: till exempel kryddning av soppor och
såser eller i sylt och puddingar.
Solros/Helianthus (vit, creme, gul, brun).
Användning: till exempel råa i sallader, till pasta eller wokas.
Stockros/Alcea (vit, gul, rosa, röd). Användning: till exempel i sallader eller kanderade som dekorationer.

Sensommarsallad med krasseblommor

Sallad för 4 personer
Krasseblommornas milt kryddiga smak gör dem idealiska i en sallad. Välj ut de fräschaste bladen. Använd dem hela eller separerade från kronbladen. Även bladen, knopparna och fröna kan ätas.Att använda blommor i kosten har traditioner från 1500-talets England, och kulminerade under det efterföljande århundradet med konstfulla garneringar. Nu är det dags att återuppliva konsten på allvar.

– Använd växternas blommor som smaksättare och som dekorationer. Smaken varierar, den kan vara mer eller mindre påtaglig, allt från blommig, parfymerad och syrlig till grön eller kryddig, tipsar Gun Jönsson på Weibull Trädgård.

Blommans levnad är kort och äter du inte upp den nu men vill bevara den till kommande årstider måste den konserveras. Ett sätt är att göra blomolja. Låt blommorna ligga och dra i olja en vecka. Sila, och aromen stannar kvar i oljan. Hållbarhet cirka tre månader.

Ett annat klassiskt användningssätt är att kandera blommorna. Det bevarar blommans arom och sockret framhäver ytterligare smaken. Passar fantastiskt bra som dekoration på till exempel tårtor.

Just nu läser andra: Förbered trädgården för semester

Ingredienser

16 späda krasseblad
Olika sorters gröna sallatsblad
2-3 kokta rödbetor
16 hela krasseblommor utan stjälkar
4-6 blomknoppar av krasse.

Dressing: 4 krossade krassefrukter, 4 msk valnöts- eller olivolja,
2 tsk vitvins- eller balsamvinäger, grovt gourmetsalt och nymalen svartpeppar.

Gör så här: Lägg späda krasseblad i en ring runt kanten i en djup salladsskål. Täck botten med ett lager sallatsblad av olika sorter. Skiva rödbetorna tunt och varva dem med resten av sallaten i skålen. Lägg en krasseblomma i mitten och garnera runt om med resten av blommorna och knopparna. Blanda ingredienserna till dressingen i en liten skål och häll den över salladen strax före servering.

Recept från boken ”Blommor i mat, bak och dryck” av Kathy Brown
(B. Wahlströms Bokförlag)

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
3 augusti 2005

1 Kommentarer

2013-06-29
anette
0

Förbered trädgården för semester

Se till att trädgården blommar även när du kommer tillbaka från semestern. Här är en liten att-göra-lista.

1

Björnloka –en brännande skönhet

Björnloka är en vacker men förrädisk ört som växer längs med Sveriges diken och vägkanter. Om du rör vid växten finns risk för svåra brännskador.

0

Så överlever trädgården när du åker på semester

Trädgården är på topp under sommaren – tills du åker på semester. Men med en del förberedelser kan du få blommorna att överleva även när du är borta.

0

Sommarens giftigaste växter

Att vistas i naturen hör ledigheten till, men se upp för giftiga växter. Plocka gärna blommor och bär, men ha koll på vilka växter du får med dig hem....

0

7 sorters blommor till midsommar

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

1

Så lyckas du med amaryllis

Få blommor är så starkt förknippade med julen som amaryllis. Den är lika vacker och stämningsskapande som enkel.

0

3 dagliljor

Dagliljor är lättodlade och vackra. Blommorna är till och med ätliga. Dagens sorter blommar länge, under jul och augusti. I år finns det extra många...

0

I rabatten blir det människor av folk

Ungefär exakt nu drar ”trädgårdsnörderiet” i gång i Sveriges södra och mellersta delar, det är en bit kvar uppe i norr men alldeles strax är det dags...

0

Gör drömträdgården till verklighet

Kan man verkligen översätta en platt mossbevuxen radhustomt på 500 kvm till en park av olika rum?

0

Gör dina egna jularrangemang

Nu när julen är nära passar det bra att göra fina blomarrangemang och förstärka julkänslan ytterligare. Det går att göra många fina och enkla arrangeman...

0

Stämningsfull december med blommor

Skapa en stämningsfull december med blommor och krukväxter.

0

Just nu i trädgården maj -07

I maj vänder det. Den gräsmatta som såg livlös ut förra månaden börjar grönska. I rabatterna skjuter späda skott upp ur fjolårets avklippta delar. Maj...

0

Krönika: Skönhet i förfall

Visst är en nyutsprungen nyponros något att hänföras över, men en överblommad vallmo har också sin skönhet.

0

Just nu i trädgården – januari 2010

Vintern har sitt grepp om trädgården och växterna kommer att vila länge till. Inne i rumsvärmen kan vi tjuvstarta våren så smått. Visserligen gör det...

0

Gyllene rosenstjärnor

Guld är en het färg på blommor. Inget är som de glittrande rosorna, som ger rabatten ett guldkantat skimmer.