Ätbara blommor

Trädgårdsväxter och krukväxterÄta blommor? Blommor är inte bara vackra, en hel del är även ätbara. Varför inte prova en färgsprakande krassesallad, en nektarinsallad med stockrosblommor eller en tårta med kanderade rosor? Här listar vi ätbara blommor.

Ätbara blommor

(Hela blomman kan ätas. Plockas när den är precis utslagen.)
Malva/Malone trifida (rosa och vit).
Liten tagetes/Tagetes tenuifolia (gul-orange).
Blomsterkrasse/Tropaeolum (creme, gul, orange, röd).
Användning: Till exempel som garnering, till pasta och sallader.
Viol/Viola (blå, violett)
Ringkrage/Chtysanthemum carinatum (gul, rosa, röd).
Gurkört/Borago officinalis (ljusblå). Används exempelvis som dekoration infrysta i iskuber, vackra i gelé eller i en grönsallad.
Temynta/Monarda didyma (vit, rosa, röd). Används som smakförhöjare i ris- och pastarätter.

Blommor med ätbara kronblad (endast kronblad)

Nejlika/Dianthus (vit, rosa, röd, lila).
Ringblomma/Calendula (ljus crémegul, gul, orange).
Användning: till exempel kryddning av soppor och
såser eller i sylt och puddingar.
Solros/Helianthus (vit, creme, gul, brun).
Användning: till exempel råa i sallader, till pasta eller wokas.
Stockros/Alcea (vit, gul, rosa, röd). Användning: till exempel i sallader eller kanderade som dekorationer.

Sensommarsallad med krasseblommor

Annons

Sallad för 4 personer
Krasseblommornas milt kryddiga smak gör dem idealiska i en sallad. Välj ut de fräschaste bladen. Använd dem hela eller separerade från kronbladen. Även bladen, knopparna och fröna kan ätas.Att använda blommor i kosten har traditioner från 1500-talets England, och kulminerade under det efterföljande århundradet med konstfulla garneringar. Nu är det dags att återuppliva konsten på allvar.

– Använd växternas blommor som smaksättare och som dekorationer. Smaken varierar, den kan vara mer eller mindre påtaglig, allt från blommig, parfymerad och syrlig till grön eller kryddig, tipsar Gun Jönsson på Weibull Trädgård.

Blommans levnad är kort och äter du inte upp den nu men vill bevara den till kommande årstider måste den konserveras. Ett sätt är att göra blomolja. Låt blommorna ligga och dra i olja en vecka. Sila, och aromen stannar kvar i oljan. Hållbarhet cirka tre månader.

Ett annat klassiskt användningssätt är att kandera blommorna. Det bevarar blommans arom och sockret framhäver ytterligare smaken. Passar fantastiskt bra som dekoration på till exempel tårtor.

Ingredienser

16 späda krasseblad
Olika sorters gröna sallatsblad
2-3 kokta rödbetor
16 hela krasseblommor utan stjälkar
4-6 blomknoppar av krasse.

Dressing: 4 krossade krassefrukter, 4 msk valnöts- eller olivolja,
2 tsk vitvins- eller balsamvinäger, grovt gourmetsalt och nymalen svartpeppar.

Gör så här: Lägg späda krasseblad i en ring runt kanten i en djup salladsskål. Täck botten med ett lager sallatsblad av olika sorter. Skiva rödbetorna tunt och varva dem med resten av sallaten i skålen. Lägg en krasseblomma i mitten och garnera runt om med resten av blommorna och knopparna. Blanda ingredienserna till dressingen i en liten skål och häll den över salladen strax före servering.

Recept från boken ”Blommor i mat, bak och dryck” av Kathy Brown
(B. Wahlströms Bokförlag)

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
3 augusti 2005

1 Kommentarer

Tänk på att under sommaren kan vi äta så goda sallader som inte vintern kan ge!
2013-06-29
anette
5

Så slipper du bladlöss

Bladlöss suger näringen ur växterna och kan orsaka svamp- och virussjukdomar. Om bladluskolonierna inte bekämpas dör växterna till slut – så här slipper...

2

Videung i trädgården

Finns det något finare än videns gråfjuniga vinterknoppar? Med en egen videbuske i trädgården kan du pynta dina julkransar, buketter och påskris hur...

0

Tjuvstarta våren med primula

Primula är bland de första arterna som blommar på våren, men tack vare duktiga trädgårdsmästare kan vi njuta av dem redan nu.

0

Lyckas med julstjärnan

Julstjärnor är robusta och relativt lätta att sköta. Men det finns en del grundregler som är bra att känna till om stjärnan ska stråla länge.

0

Julpyssel: Gör egna julgrupper - del 2

Med enkla medel och devisen "man tager vad man haver" gör du de finaste jularrangemangen.

0

Julpyssel: Gör egna julgrupper

Gör fina jularrangemang med små medel. Ta det som finns till hands.

0

Så lyckas du med amaryllis

Få blommor är så starkt förknippade med julen som amaryllis. Den är lika vacker och stämningsskapande som enkel.

1

3 vinterfavoriter

Om man vill ha sina favoritsorter i blom till jul är det hög tid att driva nu. Det brukar ta 6-8 veckor. De här tre ska få pryda mitt fönster i vinter.

0

Förläng sommaren med cyklamen

En söt blomsterväxt som lika gärna lever inomhus i kruka som utomhus i höstluften.

0

Så lyckas du med snittblommorna - 3 tips!

Tre smarta tips som gör det lättare att lyckas med snittblommorna och få dem att hålla länge.

0

Så får du sommarblommorna att hålla länge

Butikerna är fullmatade med färgsprakande vackra sommarblommor att förgylla trädgårdar och uteplatser med. Med rätt skötsel överlever blommorna sommaren...

0

3 dagliljor

Dagliljor är lättodlade och vackra. Blommorna är till och med ätliga. Dagens sorter blommar länge, under jul och augusti. I år finns det extra många...

0

Glödande rabatt

Finske Marko Pilve har under årens lopp skapat en färggrann trädgård med rhododendron och barrväxter. Här berättar han själv hur det gick till.

0

Ingen trädgård utan penséer och pelargoner

Penséer står för vårglädje. Pelargoner för sommarromantik. Inget trädgårdsliv utan dem! Tycker jag varje år när det härliga utelivet sätter igång igen.

0

Gör dina egna jularrangemang

Nu när julen är nära passar det bra att göra fina blomarrangemang och förstärka julkänslan ytterligare. Det går att göra många fina och enkla arrangeman...