Ätbara blommor

Trädgårdsväxter och krukväxter

Äta blommor? Blommor är inte bara vackra, en hel del är även ätbara. Varför inte prova en färgsprakande krassesallad, en nektarinsallad med stockrosblommor eller en tårta med kanderade rosor? Här listar vi ätbara blommor.

Ätbara blommor

(Hela blomman kan ätas. Plockas när den är precis utslagen.)
Malva/Malone trifida (rosa och vit).
Liten tagetes/Tagetes tenuifolia (gul-orange).
Blomsterkrasse/Tropaeolum (creme, gul, orange, röd).
Användning: Till exempel som garnering, till pasta och sallader.
Viol/Viola (blå, violett)
Ringkrage/Chtysanthemum carinatum (gul, rosa, röd).
Gurkört/Borago officinalis (ljusblå). Används exempelvis som dekoration infrysta i iskuber, vackra i gelé eller i en grönsallad.
Temynta/Monarda didyma (vit, rosa, röd). Används som smakförhöjare i ris- och pastarätter.

Annons

Blommor med ätbara kronblad (endast kronblad)

Nejlika/Dianthus (vit, rosa, röd, lila).
Ringblomma/Calendula (ljus crémegul, gul, orange).
Användning: till exempel kryddning av soppor och
såser eller i sylt och puddingar.
Solros/Helianthus (vit, creme, gul, brun).
Användning: till exempel råa i sallader, till pasta eller wokas.
Stockros/Alcea (vit, gul, rosa, röd). Användning: till exempel i sallader eller kanderade som dekorationer.

Sensommarsallad med krasseblommor

Sallad för 4 personer
Krasseblommornas milt kryddiga smak gör dem idealiska i en sallad. Välj ut de fräschaste bladen. Använd dem hela eller separerade från kronbladen. Även bladen, knopparna och fröna kan ätas.Att använda blommor i kosten har traditioner från 1500-talets England, och kulminerade under det efterföljande århundradet med konstfulla garneringar. Nu är det dags att återuppliva konsten på allvar.

– Använd växternas blommor som smaksättare och som dekorationer. Smaken varierar, den kan vara mer eller mindre påtaglig, allt från blommig, parfymerad och syrlig till grön eller kryddig, tipsar Gun Jönsson på Weibull Trädgård.

Blommans levnad är kort och äter du inte upp den nu men vill bevara den till kommande årstider måste den konserveras. Ett sätt är att göra blomolja. Låt blommorna ligga och dra i olja en vecka. Sila, och aromen stannar kvar i oljan. Hållbarhet cirka tre månader.

Ett annat klassiskt användningssätt är att kandera blommorna. Det bevarar blommans arom och sockret framhäver ytterligare smaken. Passar fantastiskt bra som dekoration på till exempel tårtor.

Ingredienser

16 späda krasseblad
Olika sorters gröna sallatsblad
2-3 kokta rödbetor
16 hela krasseblommor utan stjälkar
4-6 blomknoppar av krasse.

Dressing: 4 krossade krassefrukter, 4 msk valnöts- eller olivolja,
2 tsk vitvins- eller balsamvinäger, grovt gourmetsalt och nymalen svartpeppar.

Gör så här: Lägg späda krasseblad i en ring runt kanten i en djup salladsskål. Täck botten med ett lager sallatsblad av olika sorter. Skiva rödbetorna tunt och varva dem med resten av sallaten i skålen. Lägg en krasseblomma i mitten och garnera runt om med resten av blommorna och knopparna. Blanda ingredienserna till dressingen i en liten skål och häll den över salladen strax före servering.

Recept från boken ”Blommor i mat, bak och dryck” av Kathy Brown
(B. Wahlströms Bokförlag)

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
3 augusti 2005

1 Kommentarer

2013-06-29
anette
0

Växter i trädgården under maj

Under maj månad byter trädgården skepnad och blir allt mer grön och frodig för var dag som går. Det är vårblommornas månad, där vilda växter blandas...

0

Pärla i söder

Ingen hade tagit hand om trädgården på många år. Det var vildvuxet och svårframkomligt. Idag möts man av en nästan parkliknande tomt, intill de naturskö...

0

Trolsk skymningsträdgård

Nu är tid för trolska skymningsstunder då det är underbart att gå ut och strosa i trädgården. Här får du tips på sensommarens doftande skymningsväxter...

0

Roligt pyssel med pumpor

Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

0

Gyllene rosenstjärnor

Guld är en het färg på blommor. Inget är som de glittrande rosorna, som ger rabatten ett guldkantat skimmer.

0

Fröså orientaliska grönsaker och kryddor

Allt fler spännande orientaliska rätter letar sig hit. Ibland kan det vara svårt att få tag på färska ingredienser. Så här sår du dem själv.

0

Rådjurssäkra lökar

Här får du tips på rådjurssäkra lökar! Så tänk till före planteringen för när väl rådjuren upptäckt din trädgård - då är det för sent!

0

Vårens första blomsterfest

Nyvakna och pigga står på rad i affärerna, ivriga att få schasa bort vintern från våra trädgårdar. Välkomna dem! Det finns inga mer lättskötta, användba...

0

Årets perenn är en stjärna

Stjärnflocka, Astrantia major, är en behaglig perenn som matchar det mesta i rabatten och blommar från juni till september.

Vi i Villas policy
Avbryt

Bli en del av Vi i Villa!

Som medlem på viivilla.se är du en del av Vi i Villa - din tipsare i villavardagen.

På viivilla.se kan du få svar på dina frågor, prata med andra kunniga villaägare, göra din röst hörd i Villapanelen, medverka i tävlingar och ta del av Vi i Villas unika erbjudanden och mycket mer. Viivilla.se är en plattform i ständig utveckling för att vara din bästa tipsare i villavardagen.

Är du redan medlem på viivilla.se kan du använda dina gamla inloggningsuppgifter.

Som medlem på viivilla.se får du också våra nyhetsbrev och andra utskick. Skulle du inte vilja få dem så kan du avregistrera dig från dem med länken i botten av breven.

Tävlingar

Varje tävling har enskilda villkor för deltagande. Läs mer under sidan tävlingar och för varje tävling.

Villapanelen

Villapanelen är en internetbaserad oberoende och opolitisk panel som speglar villaägares åsikter inom olika områden. Undersökningarna skickas ut omkring fyra gånger per år och du som villapenelist får ta del av unika utlottningar och erbjudanden. Läs mer under sidan Villapanelen.

Behandling av personuppgifter

All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m m lagras hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. Genom att bli medlem samtycker du till att mina personuppgifter, inklusive e-postadress, mobiltelefonnummer för samtal och sms-meddelanden och eventuella andra digitala adresser, får lagras och användas inom Bonnier för digitala tjänster, marknadsföring, samt för statistik- och analysändamål.

Uppgifter som du direkt eller indirekt lämnar genom att använda Bonniers digitala tjänster och erbjudanden kan tillsammans med övriga kunduppgifter användas inom Bonnier för marknadsföringsändamål och för att anpassa innehåll, tjänster och annonsering till mig, samt för utveckling av nya tjänster. Information om min användning av digitala tjänster inhämtas med hjälp av bland annat cookies.

Samtycket är giltigt till dess du själv säger upp det, och upphör inte om tjänsten inte nyttjas och samtycket är heller inte beroende av eventuella köp av produkter.

Du har rätt att återkalla samtycket vilket du gör genom att kontakta Bonnier via respektive bolags kundtjänst. För ytterligare information om behandling av personuppgifter, se www.kunddata.bonnier.se