Annons

Årets perenn är en stjärna

Trädgårdsväxter och krukväxter

Stjärnflocka, Astrantia major, är en behaglig perenn som matchar det mesta i rabatten och blommar från juni till september.

Annons


Stjärnflockans naturliga hemvist är lätt fuktiga ängsmarker och ljusa skogar i syd- och mellaneuropa.

För nionde året i rad utser Perennagruppen Årets perenn. Syftet är att lyfta fram värdefulla trädgårdsväxter. 2005 års vinnare Stjärnflockan uppfyller alla kriterier som krävs för att bli utsedd, den är frisk, härdig, vacker och lättodlad.

Doldis i rabatten

Den tar lite tid att upptäcka, men har man väl fått ögonen på stjärnflockans skira uppenbarelse är det svårt att inte bli förtjust. Pyttesmå blommor, sitter tätt, tätt tillsammans och bildar en halvklotformig flock. Den vilar i en krans av svepeblad och varje blomstjälk är förgrenad och bär flera blomflockar. Färgen skiftar från vit och gräddfärgat till rosa. Det finns även några sorter som drar åt grönt. Förutom den vanliga stjärnflockan finns det många sorter som blommar i olika röda och starkt rosa nyanser.

Blommar från juli till september

Huvudblommingen är riklig och infaller i juni-juli. Sedan fortsätter stjärnflockan sin blomning om än inte lika generöst ända in i september. Vill man få fler blommor på plantan under tiden kan det vara en god idé att plocka bort vissna blomstjälkar. Stjärnflockan blir mellan 40 och 70 centimeter hög beronde på sort. 

Matchar det mesta

Stjärnflockans milda framtoning gör att den passar ihop med de flesta växter som har samma krav på växtplats. Kraftigast blir färgen i soligt eller halvskuggigt läge. Jorden ska helst vara mullrik, näringrik och fuktighetshållande. Stjärnflockan står sig fint mot röda, purpur och rosafärgade växter som till exempel sköldpaddsört, fackelblomster eller strandveronika . Det kan också vara vackert med blåvioletta toner i kombination med den ljusare stjärnflockan, gärna stomhatt, nävor eller strandiris. Vill man lyfta stjärnflockans rosa nyans kan man med fördel tänka sig en kombination med silverax eller rödbladig alunrot.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
24 januari 2005

0 Kommentarer

0

Fredskalla – förbättrar luften inomhus

Fredskallan är en populär krukväxt som är känd för sina ovala mörkgröna blad och distinkta blommor. Växten förbättrar inomhusluftens kvalitet.

0

Så lyckas du med krukväxterna

Med rätt skötsel kan du få dina krukväxter att stormtrivas. Här är skötseltips för att placera, göda och vattna krukväxterna på bästa sätt. Gör dig...

0

7 sorters blommor till midsommar

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

0

Charmiga kontraster

I en skogsglänta intill nationalparken Stenshuvud på Österlen har Gunilla Nilsson skapat en trädgård där blommor och grönsaker växer sida vid sida....

0

Rosor med sällskap

Nu spirar det i trädgårdssjälen! Det är dags att drömma och planera. Vad ska vi göra för att förnya trädgården i år? Varför inte ge rosorna ett skönhets...

0

Busken som trollar

Få buskar kan värma frusna vinterhjärtan som trollhasseln, som behåller sina blommor, även när snön lagt sitt blöta täcke över grenarna.

0

Just nu i trädgården januari -07

Nu har ljuset vänt och vi går mot ljusare tider. Men än dröjer det ett par månader innan ljuset är tillräckligt starkt utomhus för att växterna på...

0

Inred med växter och smådetaljer

Med några enkla grepp kan du ge dina rum nytt liv och grönska som varar hösten och vintern igenom. Redskapen är enkla – växter och några trendiga inredn...

0

Just nu i trädgården november-06

Säsongen börjar lida mot sitt slut. Kanske har första snön redan hunnit falla. Nu är det dags att börja drömma gröna drömmar.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons