Annons

Årets perenn är en stjärna

Trädgårdsväxter och krukväxter

Stjärnflocka, Astrantia major, är en behaglig perenn som matchar det mesta i rabatten och blommar från juni till september.

Annons


Stjärnflockans naturliga hemvist är lätt fuktiga ängsmarker och ljusa skogar i syd- och mellaneuropa.

För nionde året i rad utser Perennagruppen Årets perenn. Syftet är att lyfta fram värdefulla trädgårdsväxter. 2005 års vinnare Stjärnflockan uppfyller alla kriterier som krävs för att bli utsedd, den är frisk, härdig, vacker och lättodlad.

Doldis i rabatten

Den tar lite tid att upptäcka, men har man väl fått ögonen på stjärnflockans skira uppenbarelse är det svårt att inte bli förtjust. Pyttesmå blommor, sitter tätt, tätt tillsammans och bildar en halvklotformig flock. Den vilar i en krans av svepeblad och varje blomstjälk är förgrenad och bär flera blomflockar. Färgen skiftar från vit och gräddfärgat till rosa. Det finns även några sorter som drar åt grönt. Förutom den vanliga stjärnflockan finns det många sorter som blommar i olika röda och starkt rosa nyanser.

Blommar från juli till september

Huvudblommingen är riklig och infaller i juni-juli. Sedan fortsätter stjärnflockan sin blomning om än inte lika generöst ända in i september. Vill man få fler blommor på plantan under tiden kan det vara en god idé att plocka bort vissna blomstjälkar. Stjärnflockan blir mellan 40 och 70 centimeter hög beronde på sort. 

Matchar det mesta

Stjärnflockans milda framtoning gör att den passar ihop med de flesta växter som har samma krav på växtplats. Kraftigast blir färgen i soligt eller halvskuggigt läge. Jorden ska helst vara mullrik, näringrik och fuktighetshållande. Stjärnflockan står sig fint mot röda, purpur och rosafärgade växter som till exempel sköldpaddsört, fackelblomster eller strandveronika . Det kan också vara vackert med blåvioletta toner i kombination med den ljusare stjärnflockan, gärna stomhatt, nävor eller strandiris. Vill man lyfta stjärnflockans rosa nyans kan man med fördel tänka sig en kombination med silverax eller rödbladig alunrot.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
24 januari 2005

0 Kommentarer

0

Höstblommor för din trädgård

Är det dags att piffa till trädgården? Vi har samlat fina blomsterarrangemang för din höstträdgård – som du kan göra själv.

0

Växter i trädgården under maj

Under maj månad byter trädgården skepnad och blir allt mer grön och frodig för var dag som går. Det är vårblommornas månad, där vilda växter blandas...

0

Pärla i söder

Ingen hade tagit hand om trädgården på många år. Det var vildvuxet och svårframkomligt. Idag möts man av en nästan parkliknande tomt, intill de naturskö...

0

Trolsk skymningsträdgård

Nu är tid för trolska skymningsstunder då det är underbart att gå ut och strosa i trädgården. Här får du tips på sensommarens doftande skymningsväxter...

0

Rådjurssäkra lökar

Här får du tips på rådjurssäkra lökar! Så tänk till före planteringen för när väl rådjuren upptäckt din trädgård - då är det för sent!

0

Vårens första blomsterfest

Nyvakna och pigga står på rad i affärerna, ivriga att få schasa bort vintern från våra trädgårdar. Välkomna dem! Det finns inga mer lättskötta, användba...

0

Just nu i trädgården - september

Fortfarande är det sommarvarmt på dagarna och de riktigt sena perennerna står som finast. Sensommaren bjuder ofta på en blomprakt i varma, mustiga...

0

Trädgård med tre teman: Varierat med växter

Det finns över 500 olika växter i Helges trädgård och mycket är förstås blommande, men även bara vackert grönt och stilfullt. Till exempel ett trettiota...

0

Sista chansen för tulpaner

Så länge det går att få ned ett spett i backen kan man plantera tulpaner.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons