Annons
En blå vädd har självsått mitt i havet av blåaste nävor. Den sköna rabatten ligger under ett päronträd.
En blå vädd har självsått mitt i havet av blåaste nävor. Den sköna rabatten ligger under ett päronträd.

Anlägg idiotsäkra perennrabatten!

Trädgårdsväxter och krukväxter

Välj plantor med lång blomningstid och vackert bladverk, skapa massverkan med många plantor av få sorter och plantera dem i grupp - så är dina drömmars rabatt klar!

Annons 

1. Kant- och stomväxt: Alunrot

Dessa rubinröda blad förstärker det blåa i de blommande växterna i kanterna av rabatten.

Alunrot, Heuchera micrantha ’Palace purple’. – bildar en viktig stomme.

Blommar: I juni–juli, blommorna sitter på skira stänglar och är små, vita eller ljusrosa, de märks knappast. Alunroten används för bladens skull.

Höjd: 40 cm, 70 cm med blomstänglar.

Plantavstånd: 30 cm.

2. Utfyllnadsväxter:  Näva och kaukasisk förgätmigej

Dessa växter står för det blå inslaget och blommar från slutet av maj tills frosten kommer. Havet skapas genom att plantera varannan näva och varannan kaukasisk förgätmigej.


Näva, Geranium, ’Rozanne’. Nävor är släkt med vår älskade midsommarblomma. ’Rozanne’ är den mest blomrika näva jag träffat på. En annan bra sort är ’Jolly Bee’. Blommar: Från midsommar till frosten kommer. Blommorna är ca 4 cm

Kaukasisk förgätmigej, Brunnera macrophylla, ser ut som en större förgätmigej. Blommar: Tidigt i maj, juni och efter blomning, snyggt hjärtformade blad. Väljer du en sort som har vitbrokiga blad blir rabatten ännu snyggare. Höjd: 20-25 cm.Vill du tuffa till rabatten? Komplettera med några plantor av det dekorativa låga gräset blåsvingel!

3. Pricken över i: Blåsvingel

Blåsvingel, Festuca glauca, dekorativt gräs som blir blåare ju soligare och torrare det växer. I denna rabatt passar blåsvingel bäst om det inte tillåts blomma, klipp då bort blomstänglarna på försommaren.

Höjd: 15 cm utan blommor, 50 cm med blommor.

Plantavstånd: 20 cm.

 

Annons

Trädgårdsjournalist Kerstin Engstrand tipsar om hur du skapar en blå latmans-rabatt! Foto Sandra Qvist

Så lyckas du med perennrabatten!

Läge: De här fleråriga växterna (perenner) trivs i både sol som i halvskugga.

Soligt läge: Minst sex timmar sol per dag. Halvskugga: Sol några timmar per dag, öster- och västerläge samt söder- och sydvästläge där glesa träd och buskar delvis skuggar solen mitt på dagen.

Härdighet: Samtliga föreslagna växter är vinterhärdiga. De klarar att odlas i hela landet om det står väl dränerat och skyddat från kalla vindar.

Innan plantering: Byt ut jorden, eller tillsätt ny, närings- och mullrik jord om du är osäker på hur pass bra den befintliga jorden är. Mullrik jord är en bra fuktighetshållande jord som håller vattnet men inte blir blöt.

Antal: Satsa på många plantor, minst tio stycken av varje sort. Köper man tio åt gången av samma sort brukar man få lägre pris.

Avstånd: Håll växtavståndet, plantera inte tätare - då måste du om två-tre år dela växterna.

Vattna: Vattna väl vid planteringen och se till att växterna inte slokar under de första månaderna.

 

Årlig skötsel:

Vattning: Enbart under riktigt långvarig torka, slokar växterna, vattna då direkt.

Gödsling: Normalt ingen, förutsatt att jorden du en gång planterade i var bra.

Ansning: Klipp inte ner växterna på hösten. Vänta till våren, då räfsar du rabatten när vitsippan slår ut. Då får du lätt bort vissna blad.

3 juni 2010

0 Kommentarer

0

Höstblommor för din trädgård

Är det dags att piffa till trädgården? Vi har samlat fina blomsterarrangemang för din höstträdgård – som du kan göra själv.

0

Växter i trädgården under maj

Under maj månad byter trädgården skepnad och blir allt mer grön och frodig för var dag som går. Det är vårblommornas månad, där vilda växter blandas...

0

Pärla i söder

Ingen hade tagit hand om trädgården på många år. Det var vildvuxet och svårframkomligt. Idag möts man av en nästan parkliknande tomt, intill de naturskö...

0

Trolsk skymningsträdgård

Nu är tid för trolska skymningsstunder då det är underbart att gå ut och strosa i trädgården. Här får du tips på sensommarens doftande skymningsväxter...

0

Rådjurssäkra lökar

Här får du tips på rådjurssäkra lökar! Så tänk till före planteringen för när väl rådjuren upptäckt din trädgård - då är det för sent!

0

Vårens första blomsterfest

Nyvakna och pigga står på rad i affärerna, ivriga att få schasa bort vintern från våra trädgårdar. Välkomna dem! Det finns inga mer lättskötta, användba...

0

Just nu i trädgården - september

Fortfarande är det sommarvarmt på dagarna och de riktigt sena perennerna står som finast. Sensommaren bjuder ofta på en blomprakt i varma, mustiga...

0

Trädgård med tre teman: Varierat med växter

Det finns över 500 olika växter i Helges trädgård och mycket är förstås blommande, men även bara vackert grönt och stilfullt. Till exempel ett trettiota...

0

Sista chansen för tulpaner

Så länge det går att få ned ett spett i backen kan man plantera tulpaner.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons