Ananas på fönsterbrädan

Släng inte bladrosetten nästa gång du äter upp en ananas. Ta istället vara på den och driv fram en ny planta!


Driv fram en egen ananasplanta!

Man kan göra mer med en ananas än att skiva den till efterrätt. Ananas, ananas comosus. Foto Eva S Andersson

Ananas tillhör en växtfamilj (Bromeliaceae) med över tre tusen arter. Många av växterna har liksom ananas en bladrosett, där de samlar vatten och näring för att överleva.

I naturen förökar de sig genom frön som blåser iväg och fastnar i träd, och sedan fäster rötterna i barken. De plantor vi kan köpa är framtagna genom modern förökning i stora laboratorier och uppdragna i växthus.

Blomsterananas härstammar från Brasiliens tropiska skogar. Vi kan köpa exemplar med en vacker, rosa blomställning i bladrosetten och de dekorativa högbladen kan stå vackra i flera månader. Efter blomningen vissnar plantan sakta ner, men under tiden bildas smårosetter. Dessa kan planteras om när moderplantan vissnat helt. Plantan trivs extra bra om den får stå i ett ljust fönster.

Se till att det alltid finns lite vatten i bladrosettens ”strut”. Jorden i krukan ska vattnas sällan, men rikligt vid varje tillfälle. Vattna sparsamt med näring i krukjorden, men undvik näring i bladrosetten. Någon omplantering behövs inte för sådana här växter, som är vana att klara sig med ytterst lite jord.

Drottningens juvelsmycke är en krukväxt, som sköts på liknande sätt som blomsterananas. Den har vackert mörkgröna blad, som är intensivt röda i mitten. Väktaren i tornet (Tillandsia lindenii) är en uppskattad känd krukväxt inom ananasfamiljen. Växter, som tillhör släktet Tillandsia, tål mycket ljus, och passar därför bra i söderfönstret.

Förökning av ananas

• Skär ett diagonalt snitt från bladbasen och två centimeter neråt. Gör sedan ett likadant snitt från andra sidan så att fruktkött blir kvar under bladrosetten i form av ett V.

• Lägg bladrosetten på hushållspapper för att torka några dagar och plantera den sedan i vanlig krukväxtjord i en liten kruka. Blad- rosetten ska precis sticka upp ovanför jordytan. Vattna försik- tigt! Blir jorden alltför blöt kan fruktköttet ruttna.

• En plastpåse runt den lilla plantan bidrar till en gynnsam miljö. Häll gärna lite vatten i bladrosetten, men inte mer än några millimeter.

• Sätt plantan ljust, men undvik gassande solsken. Efter åtta veckor har rötter bildats, och då är det dags att ta bort plastpåsen. Öka vattningen något och gödsla sparsamt (som till orkidéer).

• Under vintern minskas vattningen och gödsling undviks helt.

• När plantan nått en höjd på drygt en halv meter, går det att stimulera den till att sätta frukt genom att lägga några mogna äpplen eller tomater intill krukan.

• När en ny frukt bildats, ska krukan placeras så soligt som möjligt. Vattna och gödsla rikligare än tidigare. Sedan är det bara att vänta på husets frukt!

Lästips: Att sätta kärnor och frön. Ralf Efraimsson. 1997. Natur och Kultur.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar