Annons
 Vita bondsyren-blommor som väller över falurött staket — då har sommaren kommit till Sverige!
Vita bondsyren-blommor som väller över falurött staket — då har sommaren kommit till Sverige! Foto: Sven-Gösta Johansson/Lisas Blommor

Älskade syrener

Trädgårdsväxter och krukväxter

När syrendoften dallrar över nejden kommer sommaren till Sverige. Tunga lila och vita blomsterklasar slår ut när ”den blomstertid nu kommer”, och väcker lyckliga minnen till liv från barndomens sorglösa somrar.

Annons

Så blev syrenen symbolen för den glada sommarens intåg för många av oss. Olika omröstningar har visat att syrenen är vår populäraste blomsterbuske, Sveriges ”nationalblomma”.

Minns du farmors syrenberså? Saftkalasen därinne till humlors mysiga brummande. Länge var den bortglömd, men nu har syrenbersån blivit populär igen, inte minst som ”matsal” under ljumma kvällars grillfester.

Sorter för alla trädgårdar

I gamla tider var det bondsyrenen som bildade bersåer och häckar. Det kan vara svårt att få plats med sådana i dagens små trädgårdar. De blir för stora och omfångsrika för till exempel en radhustäppa. Ingen trädgård behöver vara utan syrener för det!

Numera finns det syrenpärlor som passar överallt. En sådan är dvärgsyrenen, Syringa meyeri ’Palibin’, zon 4. En tätväxande, cirka 1,5 meter hög och nästan lika bred buske, som i motsats till bondsyrenerna börjar blomma i unga år. Den är oerhört blomrik, klasarna nästan dränker grenarna och doften är, om möjligt, ännu finare än bondsyrenens.

Dvärgsyrenen finns också som manshögt stamträd. Ett sådant är en mycket välkomnande syn som vårdträd vid entrén. Aldrig ska jag heller glömma dvärgsyrenen som häck vid tomtgränsen framför ett radhus. Som det blommade, och doftade över gatan utanför!


Vilket välkomnande! Dvärgsyrenen ’Palibin’ som stamträd tar emot vid entrén. De lilaskimrande blomklasarna matchas av gammalrosa hortensior i kruka.


Mormorsnostalgi
sprider sig i täppan om man planterar lila bondsyren.

Passar som solitär och häck

En skatt för mindre trädgårdar är sammetssyrenen Syringa patula ’Miss Kim’, zon 3, som blir 1,5-2 meter hög och översållad med rosalila blomklasar. På hösten blir det skira bladverket vackert brunlila. Busken har ett vackert växtsätt. Fin som solitär och häck.

Om man inte behöver tänka på häckens storlek kan man enkelt realisera drömmen om morfars syrenhäck med bondsyrener, Syringa vulgaris, zon 5-7, beroende på sort. De blir upp till fem meter höga och är ett bra insynsskydd. En ljuvlig hybrid är den dubbelblommande ’Mme Lemoine’ med tunga snövita blomklasar. ’Andenken an Ludwig Späth’ är en annan populär gammaldags sort med mörkt purpurlila blommor.

Bland nyare bondsyrensorter finns den raffinerade ’Sensation’ som har purpurvioletta blommor med en vit kant runt de små kronbladen. En annan bondsyren att hålla utkik efter heter ’Krasnavitza Moskvy’ (’Beauty of Moscow’). Blomknopparna är varmt rosa och slår ut till dubbla vita blomskyar med rosa lyster. Doften är oförglömlig. ”Skönheten från Moskva” har varit sällsynt i handeln men börjar nu dyka upp mer allmänt.

Det finns fler syrenarter som är fina. Pingstsyrenen Syringa hyacinthiflora ’Maiden’s Blush’ med rosa blommor, zon 4. Hängsyrenen, Syringa reflexa, har sirligt hängande rosa blommor, tre meter hög, zon 6. Ungersk syren, Syringa josikaea, är en fin art för Norrland. Sorten ’Holger’ är vit, zon 6, och ’Odensala’ lila, zon 7. En andlös syn är den koreanska syrenen, Syringa wolfii med upp till 30 centimeter långa lila blomklasar, zon 6.

Annons


Den vackra hängsyrenen
har graciöst hängande rosa blomklasar. Fin som solitär.

Snyggt sällskap förhöjer

Det finns många fler varianter av vår ”nationalbuske” än man anar. Planera en utflykt för att studera olika arter och sorter i blom i botaniska trädgårdar och plantskolor nu när den ljuvliga syrentiden är i annalkande. Det är bästa sättet att hitta sina favoriter. Strax utanför Stockholm på Bergianska trädgårdens parkeringsplats har man planterat långa rader av spännande syrener. Fortsätt in i trädgården bakom Edvard Anderssons Växthus så möts du av fler.

Glöm inte att ge dina syrener sällskap av några samtidigt blommande växter. Romantiska sådana – för syrener är ju romantiska! Höjden av ljuv nostalgi upplevde jag i en torptäppa där man planterat rosa löjtnantshjärtan, Dicentra spectabilis, framför de lila syrenerna. Andra rara blomster, som inte bara förhöjer syrenens gammaldags charm, utan även trivs i dess skuggande bladverk, är aklejor, Aquilegia vulgaris, och strandiris, Iris sibirica.

Tänk vilka blommande farmorsdrömmar vi kan förljuva vårt liv med i försommartid!


Sammetssyrenen ’Miss Kim’: en pärla för små trädgårdar. De små rosalila blommorna dränker busken och doftar himmelskt.


En mäktig syrenhäck
blommande i vitt, lila och rosa toner, en andlös syn både vid villan och sommarstugan.

Trivseltips för syrener:

- Jorden ska vara ler- och kalkhaltig. Blanda gärna in förmultnad kompost och/eller brunnen naturgödsel.

- Soligt läge.

- Tänk på att syrener har ett kompakt rotsystem. Därför ska man inte plantera perenner för nära buskens rötter. Minst en meter från busken ska de stå.

- En syrenberså ska vara halvcirkelformad och utformad med en radie på minst 3,5-4 meter så att man får plats med trädgårdsmöbler.

- Beskär grenarna direkt efter blomningen. Om du beskär syrener på vårvintern klipper du bort mycket blommor eftersom bus ken anlägger sina blomknoppar på sensommmaren samma år som den blommar.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
2 maj 2007

0 Kommentarer

0

7 sorters blommor till midsommar

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

0

Fredskalla – förbättrar luften inomhus

Fredskallan är en populär krukväxt som är känd för sina ovala mörkgröna blad och distinkta blommor. Växten förbättrar inomhusluftens kvalitet.

0

Så lyckas du med krukväxterna

Med rätt skötsel kan du få dina krukväxter att stormtrivas. Här är skötseltips för att placera, göda och vattna krukväxterna på bästa sätt. Gör dig...

0

Pimpa trädgården till jul

Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

0

Vinterpynta trädgården

När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

0

Mina värsta misstag

Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

0

Roligt pyssel med pumpor

Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

0

Lisas trädgårdskalender oktober

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

0

Lisas trädgårdskalender november 2010

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons