Älskade syrener

När syrendoften dallrar över nejden kommer sommaren till Sverige. Tunga lila och vita blomsterklasar slår ut när ”den blomstertid nu kommer”, och väcker lyckliga minnen till liv från barndomens sorglösa somrar.


Så blev syrenen symbolen för den glada sommarens intåg för många av oss. Olika omröstningar har visat att syrenen är vår populäraste blomsterbuske, Sveriges ”nationalblomma”.

Minns du farmors syrenberså? Saftkalasen därinne till humlors mysiga brummande. Länge var den bortglömd, men nu har syrenbersån blivit populär igen, inte minst som ”matsal” under ljumma kvällars grillfester.

Sorter för alla trädgårdar

I gamla tider var det bondsyrenen som bildade bersåer och häckar. Det kan vara svårt att få plats med sådana i dagens små trädgårdar. De blir för stora och omfångsrika för till exempel en radhustäppa. Ingen trädgård behöver vara utan syrener för det!

Numera finns det syrenpärlor som passar överallt. En sådan är dvärgsyrenen, Syringa meyeri ’Palibin’, zon 4. En tätväxande, cirka 1,5 meter hög och nästan lika bred buske, som i motsats till bondsyrenerna börjar blomma i unga år. Den är oerhört blomrik, klasarna nästan dränker grenarna och doften är, om möjligt, ännu finare än bondsyrenens.

Dvärgsyrenen finns också som manshögt stamträd. Ett sådant är en mycket välkomnande syn som vårdträd vid entrén. Aldrig ska jag heller glömma dvärgsyrenen som häck vid tomtgränsen framför ett radhus. Som det blommade, och doftade över gatan utanför!

Vilket välkomnande! Dvärgsyrenen ’Palibin’ som stamträd tar emot vid entrén. De lilaskimrande blomklasarna matchas av gammalrosa hortensior i kruka.


Mormorsnostalgi
sprider sig i täppan om man planterar lila bondsyren.

Passar som solitär och häck

En skatt för mindre trädgårdar är sammetssyrenen Syringa patula ’Miss Kim’, zon 3, som blir 1,5-2 meter hög och översållad med rosalila blomklasar. På hösten blir det skira bladverket vackert brunlila. Busken har ett vackert växtsätt. Fin som solitär och häck.

Om man inte behöver tänka på häckens storlek kan man enkelt realisera drömmen om morfars syrenhäck med bondsyrener, Syringa vulgaris, zon 5-7, beroende på sort. De blir upp till fem meter höga och är ett bra insynsskydd. En ljuvlig hybrid är den dubbelblommande ’Mme Lemoine’ med tunga snövita blomklasar. ’Andenken an Ludwig Späth’ är en annan populär gammaldags sort med mörkt purpurlila blommor.

Bland nyare bondsyrensorter finns den raffinerade ’Sensation’ som har purpurvioletta blommor med en vit kant runt de små kronbladen. En annan bondsyren att hålla utkik efter heter ’Krasnavitza Moskvy’ (’Beauty of Moscow’). Blomknopparna är varmt rosa och slår ut till dubbla vita blomskyar med rosa lyster. Doften är oförglömlig. ”Skönheten från Moskva” har varit sällsynt i handeln men börjar nu dyka upp mer allmänt.

Det finns fler syrenarter som är fina. Pingstsyrenen Syringa hyacinthiflora ’Maiden’s Blush’ med rosa blommor, zon 4. Hängsyrenen, Syringa reflexa, har sirligt hängande rosa blommor, tre meter hög, zon 6. Ungersk syren, Syringa josikaea, är en fin art för Norrland. Sorten ’Holger’ är vit, zon 6, och ’Odensala’ lila, zon 7. En andlös syn är den koreanska syrenen, Syringa wolfii med upp till 30 centimeter långa lila blomklasar, zon 6.


Den vackra hängsyrenen
har graciöst hängande rosa blomklasar. Fin som solitär.

Snyggt sällskap förhöjer

Det finns många fler varianter av vår ”nationalbuske” än man anar. Planera en utflykt för att studera olika arter och sorter i blom i botaniska trädgårdar och plantskolor nu när den ljuvliga syrentiden är i annalkande. Det är bästa sättet att hitta sina favoriter. Strax utanför Stockholm på Bergianska trädgårdens parkeringsplats har man planterat långa rader av spännande syrener. Fortsätt in i trädgården bakom Edvard Anderssons Växthus så möts du av fler.

Glöm inte att ge dina syrener sällskap av några samtidigt blommande växter. Romantiska sådana – för syrener är ju romantiska! Höjden av ljuv nostalgi upplevde jag i en torptäppa där man planterat rosa löjtnantshjärtan, Dicentra spectabilis, framför de lila syrenerna. Andra rara blomster, som inte bara förhöjer syrenens gammaldags charm, utan även trivs i dess skuggande bladverk, är aklejor, Aquilegia vulgaris, och strandiris, Iris sibirica.

Tänk vilka blommande farmorsdrömmar vi kan förljuva vårt liv med i försommartid!

Sammetssyrenen ’Miss Kim’: en pärla för små trädgårdar. De små rosalila blommorna dränker busken och doftar himmelskt.


En mäktig syrenhäck
blommande i vitt, lila och rosa toner, en andlös syn både vid villan och sommarstugan.

Trivseltips för syrener:

– Jorden ska vara ler- och kalkhaltig. Blanda gärna in förmultnad kompost och/eller brunnen naturgödsel.

– Soligt läge.

– Tänk på att syrener har ett kompakt rotsystem. Därför ska man inte plantera perenner för nära buskens rötter. Minst en meter från busken ska de stå.

– En syrenberså ska vara halvcirkelformad och utformad med en radie på minst 3,5-4 meter så att man får plats med trädgårdsmöbler.

– Beskär grenarna direkt efter blomningen. Om du beskär syrener på vårvintern klipper du bort mycket blommor eftersom bus ken anlägger sina blomknoppar på sensommmaren samma år som den blommar.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar