Annons
 Vita bondsyren-blommor som väller över falurött staket — då har sommaren kommit till Sverige!
Vita bondsyren-blommor som väller över falurött staket — då har sommaren kommit till Sverige! Foto: Sven-Gösta Johansson/Lisas Blommor

Älskade syrener

Trädgårdsväxter och krukväxter

När syrendoften dallrar över nejden kommer sommaren till Sverige. Tunga lila och vita blomsterklasar slår ut när ”den blomstertid nu kommer”, och väcker lyckliga minnen till liv från barndomens sorglösa somrar.

Annons

Så blev syrenen symbolen för den glada sommarens intåg för många av oss. Olika omröstningar har visat att syrenen är vår populäraste blomsterbuske, Sveriges ”nationalblomma”.

Minns du farmors syrenberså? Saftkalasen därinne till humlors mysiga brummande. Länge var den bortglömd, men nu har syrenbersån blivit populär igen, inte minst som ”matsal” under ljumma kvällars grillfester.

Sorter för alla trädgårdar

I gamla tider var det bondsyrenen som bildade bersåer och häckar. Det kan vara svårt att få plats med sådana i dagens små trädgårdar. De blir för stora och omfångsrika för till exempel en radhustäppa. Ingen trädgård behöver vara utan syrener för det!

Numera finns det syrenpärlor som passar överallt. En sådan är dvärgsyrenen, Syringa meyeri ’Palibin’, zon 4. En tätväxande, cirka 1,5 meter hög och nästan lika bred buske, som i motsats till bondsyrenerna börjar blomma i unga år. Den är oerhört blomrik, klasarna nästan dränker grenarna och doften är, om möjligt, ännu finare än bondsyrenens.

Dvärgsyrenen finns också som manshögt stamträd. Ett sådant är en mycket välkomnande syn som vårdträd vid entrén. Aldrig ska jag heller glömma dvärgsyrenen som häck vid tomtgränsen framför ett radhus. Som det blommade, och doftade över gatan utanför!


Vilket välkomnande! Dvärgsyrenen ’Palibin’ som stamträd tar emot vid entrén. De lilaskimrande blomklasarna matchas av gammalrosa hortensior i kruka.


Mormorsnostalgi
sprider sig i täppan om man planterar lila bondsyren.

Passar som solitär och häck

En skatt för mindre trädgårdar är sammetssyrenen Syringa patula ’Miss Kim’, zon 3, som blir 1,5-2 meter hög och översållad med rosalila blomklasar. På hösten blir det skira bladverket vackert brunlila. Busken har ett vackert växtsätt. Fin som solitär och häck.

Om man inte behöver tänka på häckens storlek kan man enkelt realisera drömmen om morfars syrenhäck med bondsyrener, Syringa vulgaris, zon 5-7, beroende på sort. De blir upp till fem meter höga och är ett bra insynsskydd. En ljuvlig hybrid är den dubbelblommande ’Mme Lemoine’ med tunga snövita blomklasar. ’Andenken an Ludwig Späth’ är en annan populär gammaldags sort med mörkt purpurlila blommor.

Bland nyare bondsyrensorter finns den raffinerade ’Sensation’ som har purpurvioletta blommor med en vit kant runt de små kronbladen. En annan bondsyren att hålla utkik efter heter ’Krasnavitza Moskvy’ (’Beauty of Moscow’). Blomknopparna är varmt rosa och slår ut till dubbla vita blomskyar med rosa lyster. Doften är oförglömlig. ”Skönheten från Moskva” har varit sällsynt i handeln men börjar nu dyka upp mer allmänt.

Det finns fler syrenarter som är fina. Pingstsyrenen Syringa hyacinthiflora ’Maiden’s Blush’ med rosa blommor, zon 4. Hängsyrenen, Syringa reflexa, har sirligt hängande rosa blommor, tre meter hög, zon 6. Ungersk syren, Syringa josikaea, är en fin art för Norrland. Sorten ’Holger’ är vit, zon 6, och ’Odensala’ lila, zon 7. En andlös syn är den koreanska syrenen, Syringa wolfii med upp till 30 centimeter långa lila blomklasar, zon 6.

Annons


Den vackra hängsyrenen
har graciöst hängande rosa blomklasar. Fin som solitär.

Snyggt sällskap förhöjer

Det finns många fler varianter av vår ”nationalbuske” än man anar. Planera en utflykt för att studera olika arter och sorter i blom i botaniska trädgårdar och plantskolor nu när den ljuvliga syrentiden är i annalkande. Det är bästa sättet att hitta sina favoriter. Strax utanför Stockholm på Bergianska trädgårdens parkeringsplats har man planterat långa rader av spännande syrener. Fortsätt in i trädgården bakom Edvard Anderssons Växthus så möts du av fler.

Glöm inte att ge dina syrener sällskap av några samtidigt blommande växter. Romantiska sådana – för syrener är ju romantiska! Höjden av ljuv nostalgi upplevde jag i en torptäppa där man planterat rosa löjtnantshjärtan, Dicentra spectabilis, framför de lila syrenerna. Andra rara blomster, som inte bara förhöjer syrenens gammaldags charm, utan även trivs i dess skuggande bladverk, är aklejor, Aquilegia vulgaris, och strandiris, Iris sibirica.

Tänk vilka blommande farmorsdrömmar vi kan förljuva vårt liv med i försommartid!


Sammetssyrenen ’Miss Kim’: en pärla för små trädgårdar. De små rosalila blommorna dränker busken och doftar himmelskt.


En mäktig syrenhäck
blommande i vitt, lila och rosa toner, en andlös syn både vid villan och sommarstugan.

Trivseltips för syrener:

- Jorden ska vara ler- och kalkhaltig. Blanda gärna in förmultnad kompost och/eller brunnen naturgödsel.

- Soligt läge.

- Tänk på att syrener har ett kompakt rotsystem. Därför ska man inte plantera perenner för nära buskens rötter. Minst en meter från busken ska de stå.

- En syrenberså ska vara halvcirkelformad och utformad med en radie på minst 3,5-4 meter så att man får plats med trädgårdsmöbler.

- Beskär grenarna direkt efter blomningen. Om du beskär syrener på vårvintern klipper du bort mycket blommor eftersom bus ken anlägger sina blomknoppar på sensommmaren samma år som den blommar.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
02 maj 2007
 
Annons
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan det vara svårt att hitta just gärdesgårdsblommor, istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

Vinterpynta trädgården

Trädgårdsväxter och krukväxter När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

Mina värsta misstag

Trädgårdsväxter och krukväxter Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

Roligt pyssel med pumpor

Trädgårdsväxter och krukväxter Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

Höstglöden gör mig glad

Trädgårdsväxter och krukväxter Vid den här tiden visar moder natur att hon har temperament. Sätter fyr och flamma i buskar och träd och målar de sena blommorna i glödande toner.

Lisas trädgårdskalender oktober

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

Sveriges vackraste rabatt 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Tävlingen är avgjord! Kerstin Aigner i Mora har Sveriges vackraste rabatt! Bland hundratals fina bidrag i vår fototävling blev denna härligt ”svenska”...

Lisas trädgårdskalender november 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons