Annons
Blomsterfest blir det i täppan med pelargoner! På soffan från vänster doftpelargonen ’Grey Lady Plymouth’, röd herrgårdspelargon och spräckliga ’Raspberry Ripple’. På marken den nya rikblommande kaskadpelargonen ’Ewka’.
Blomsterfest blir det i täppan med pelargoner! På soffan från vänster doftpelargonen ’Grey Lady Plymouth’, röd herrgårdspelargon och spräckliga ’Raspberry Ripple’. På marken den nya rikblommande kaskadpelargonen ’Ewka’.

Älskade pelargoner

Trädgårdsväxter och krukväxter

Det är inne med pelargoner. De blir bara populärare och mer älskade för varje år. Allt fler ljuvliga sorter dyker upp.

Annons
Det är ingen hejd på vilka fantastiska pelargonsorter som dyker upp varje vår. Läckerheter i nya färger som gyllenorange, lavendel och sammetssvart. Sådana med blommor som liknar minitulpaner och penséer, äppelbloms- och stjärnpelargoner. För att inte tala om de mormorsljuva blekrosa Mårbacka och de eldröda rosenpelargonerna...

En läcker måste-ha-pelargon är ’Lord Bute’ med rosa kanter runt de svartvioletta kronbladen.

Skynda fynda!

Pelargonerna har blivit måste-ha-blommorna framför andra bland sommarens krukväxter. Den som vill uppleva en överdådig pelargonsommar ska passa på att fynda olika sorter nu framöver. Pelargoner är tålmodiga blommor. Långlivade, med få undantag lättskötta och tacksamma att föröka. Med litet omsorg får du glädje av dem långt in på hösten. Först för de in vårkänslor i huset, och efter frosten förljuvar de livet för oss ute, i rabatter, krukor och balkonglådor.

En av de första annorlunda pelargonerna som dök upp var den förföriska äppelblomspelargonen 'Appleblossom Rosebud´med bedårande roslika blommor i vitt och rosa. Den är fortfarande mycket populär, liksom den magiska 'Lord Bute', en förförare med svartvioletta blommor. De är gamla engelska sorter, som varit bortglömda, men nu finns de i handeln.

Gamla är också de romantiska doftpelargonerna. Det är något speciellt charmigt med dem. Deras vackra blad sänder vid minsta beröring ut ljuvliga doftpustar av citrus, pepparmint, ros och olika kryddor. Underbara att ha i köket och på frukostbordet! En klassiker är Dr. Westerlunds hälsoblomma, uppkallad efter den legendariske Enköpingsdoktorn som hade dem i sitt väntrum för att pigga upp sina patienter.


Rosa rosenpelargoner har anor från 1800-talet och utstrålar ljuv, gammaldags romantik.

Citronpelargonen ’Variegatum’ en underbar doftpelargon som har små krusig blad som doftar härligt av citrus och lavendelfärgade miniblommor.

Gammal fin favorit

Pelargonerna är krukväxter med fina anor. I gamla svenska hem har det bevarats unika sorter, som varit hjärteblommor förknippade med kära minnen. Skott av dem har gått i arv från generation till generation och de har fått folkliga smeknamn som Farmorspelargon, Blekingsflickan och Smultron och mjölk. Har du ärvt en gammal pelargon så var rädd om den och låt den leva vidare genom barnen och barnbarnen - du bidrar till en blommande kulturgärning!

Rörande är historien om den gamla muskotpelargonen Pelargonium x fragans från 1793. Den kallades Svenskbybornas pelargon, eftersom den följde med svenskar som emigrerade till Ukraina och där grundade byn Gammalsvenkby, som kungaparet nyligen besökte. Utvandrarna hade bara fått ta med sig sina käraste ägodelar, och dit hörde Svenskbypelargonen!

Lätta att föröka

Att fröså pelargoner är roligt och tacksamt. Några veckor efter sådd tittar det upp söta babyplantor. Så dem i små krukor i såjord i februari-mars och låt dem växa upp i ett ljust fönster så blommar de till sommaren. Om du köper plantor vid den här tiden så kan de växa sig långa och gängliga. Passa då på att beskära dem och använd de avklippta skotten till sticklingar, som lätt rotar sig på våren. Det enklaste är att sticka ned dem i torvbriketter (finns i fackhandeln), som genomfuktats i varmt vatten. Håll briketterna fuktiga tills nya skott börjar utvecklas. Sätt då ned hela briketten i en kruka med blomjord. Moderplantan och hennes "barn" börjar blomma cirka 6-7 veckor efter beskärningen. Snart har du en stor glad pelargonfamilj!


Den här pelargonen från förra sekelskiftet var vanlig i gamla hem och fick det söta folkliga smeknamnet Smultron och mjölk!

Nya spräckliga sorten ’Raspberry Ripple’ frösåddes på vårvintern och blommade sedan rikt hela sommaren och hösten.

Fina från vår till höst

  • Beskärning. Äldre pelargoner som övervintrat är risiga så här års. Ge dem en skönhetskur i form av en hård beskärning och plantera om dem i fin blomjord. Det finns speciell pelargonjord att köpa. Ställ dem ljust och var först försiktig med vattningen. Öka den gradvis när nya skott bryter fram.
  • Gödning. Vänta med gödning tills de har börjat växa på allvar och dagsljuset blivit längre (mitten av mars). Göd sedan regelbundet med växtnäring, men överdosera inte! Följ anvisningen på förpackningen. För mycket gödsel, speciellt kväve, resulterar i att bladverket utvecklas onormalt, vilket påverkar blomningen negativt.
  • Vattning. Pelargoner gillar inte våta "fötter". Blöt jord och stillastående vatten på fatet eller i ytterkrukan kan vara dödligt för dem. Grundregeln är att jorden ska torka upp i krukan mellan vattningarna. Ta bort vissna blomrester och gula blad regelbundet.
  • Flyttning. Så kommer den härliga dagen när sommaren knackar på dörren och risken för nattfrost är över. Då längtar pelargonerna ut till friska luften. Men var försiktig! Att låta dem direkt stå ute hela tiden kan ge plantorna en chock. Vänj dem vid utelivet genom att ställa ut dem under några timmar, gradvis längre och längre, under någon veckas tid. Tänk också på att skydda pelargonerna från regn, som kan förstöra blommorna. Bäst trivs de på en ljus, luftig plats i närheten av en skyddande vägg.
Annons
16 februari 2009

1 Kommentarer

0

Fredskalla – förbättrar luften inomhus

Fredskallan är en populär krukväxt som är känd för sina ovala mörkgröna blad och distinkta blommor. Växten förbättrar inomhusluftens kvalitet.

0

Så lyckas du med krukväxterna

Med rätt skötsel kan du få dina krukväxter att stormtrivas. Här är skötseltips för att placera, göda och vattna krukväxterna på bästa sätt. Gör dig...

0

7 sorters blommor till midsommar

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

0

Charmiga kontraster

I en skogsglänta intill nationalparken Stenshuvud på Österlen har Gunilla Nilsson skapat en trädgård där blommor och grönsaker växer sida vid sida....

0

Rosor med sällskap

Nu spirar det i trädgårdssjälen! Det är dags att drömma och planera. Vad ska vi göra för att förnya trädgården i år? Varför inte ge rosorna ett skönhets...

0

Busken som trollar

Få buskar kan värma frusna vinterhjärtan som trollhasseln, som behåller sina blommor, även när snön lagt sitt blöta täcke över grenarna.

0

Just nu i trädgården januari -07

Nu har ljuset vänt och vi går mot ljusare tider. Men än dröjer det ett par månader innan ljuset är tillräckligt starkt utomhus för att växterna på...

0

Inred med växter och smådetaljer

Med några enkla grepp kan du ge dina rum nytt liv och grönska som varar hösten och vintern igenom. Redskapen är enkla – växter och några trendiga inredn...

0

Just nu i trädgården november-06

Säsongen börjar lida mot sitt slut. Kanske har första snön redan hunnit falla. Nu är det dags att börja drömma gröna drömmar.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons