Annons
Blomsterfest blir det i täppan med pelargoner! På soffan från vänster doftpelargonen ’Grey Lady Plymouth’, röd herrgårdspelargon och spräckliga ’Raspberry Ripple’. På marken den nya rikblommande kaskadpelargonen ’Ewka’.
Blomsterfest blir det i täppan med pelargoner! På soffan från vänster doftpelargonen ’Grey Lady Plymouth’, röd herrgårdspelargon och spräckliga ’Raspberry Ripple’. På marken den nya rikblommande kaskadpelargonen ’Ewka’.

Älskade pelargoner

Trädgårdsväxter och krukväxter

Det är inne med pelargoner. De blir bara populärare och mer älskade för varje år. Allt fler ljuvliga sorter dyker upp.

Annons
Det är ingen hejd på vilka fantastiska pelargonsorter som dyker upp varje vår. Läckerheter i nya färger som gyllenorange, lavendel och sammetssvart. Sådana med blommor som liknar minitulpaner och penséer, äppelbloms- och stjärnpelargoner. För att inte tala om de mormorsljuva blekrosa Mårbacka och de eldröda rosenpelargonerna...

En läcker måste-ha-pelargon är ’Lord Bute’ med rosa kanter runt de svartvioletta kronbladen.

Skynda fynda!

Pelargonerna har blivit måste-ha-blommorna framför andra bland sommarens krukväxter. Den som vill uppleva en överdådig pelargonsommar ska passa på att fynda olika sorter nu framöver. Pelargoner är tålmodiga blommor. Långlivade, med få undantag lättskötta och tacksamma att föröka. Med litet omsorg får du glädje av dem långt in på hösten. Först för de in vårkänslor i huset, och efter frosten förljuvar de livet för oss ute, i rabatter, krukor och balkonglådor.

En av de första annorlunda pelargonerna som dök upp var den förföriska äppelblomspelargonen 'Appleblossom Rosebud´med bedårande roslika blommor i vitt och rosa. Den är fortfarande mycket populär, liksom den magiska 'Lord Bute', en förförare med svartvioletta blommor. De är gamla engelska sorter, som varit bortglömda, men nu finns de i handeln.

Gamla är också de romantiska doftpelargonerna. Det är något speciellt charmigt med dem. Deras vackra blad sänder vid minsta beröring ut ljuvliga doftpustar av citrus, pepparmint, ros och olika kryddor. Underbara att ha i köket och på frukostbordet! En klassiker är Dr. Westerlunds hälsoblomma, uppkallad efter den legendariske Enköpingsdoktorn som hade dem i sitt väntrum för att pigga upp sina patienter.


Rosa rosenpelargoner har anor från 1800-talet och utstrålar ljuv, gammaldags romantik.

Citronpelargonen ’Variegatum’ en underbar doftpelargon som har små krusig blad som doftar härligt av citrus och lavendelfärgade miniblommor.

Gammal fin favorit

Pelargonerna är krukväxter med fina anor. I gamla svenska hem har det bevarats unika sorter, som varit hjärteblommor förknippade med kära minnen. Skott av dem har gått i arv från generation till generation och de har fått folkliga smeknamn som Farmorspelargon, Blekingsflickan och Smultron och mjölk. Har du ärvt en gammal pelargon så var rädd om den och låt den leva vidare genom barnen och barnbarnen - du bidrar till en blommande kulturgärning!

Rörande är historien om den gamla muskotpelargonen Pelargonium x fragans från 1793. Den kallades Svenskbybornas pelargon, eftersom den följde med svenskar som emigrerade till Ukraina och där grundade byn Gammalsvenkby, som kungaparet nyligen besökte. Utvandrarna hade bara fått ta med sig sina käraste ägodelar, och dit hörde Svenskbypelargonen!

Lätta att föröka

Att fröså pelargoner är roligt och tacksamt. Några veckor efter sådd tittar det upp söta babyplantor. Så dem i små krukor i såjord i februari-mars och låt dem växa upp i ett ljust fönster så blommar de till sommaren. Om du köper plantor vid den här tiden så kan de växa sig långa och gängliga. Passa då på att beskära dem och använd de avklippta skotten till sticklingar, som lätt rotar sig på våren. Det enklaste är att sticka ned dem i torvbriketter (finns i fackhandeln), som genomfuktats i varmt vatten. Håll briketterna fuktiga tills nya skott börjar utvecklas. Sätt då ned hela briketten i en kruka med blomjord. Moderplantan och hennes "barn" börjar blomma cirka 6-7 veckor efter beskärningen. Snart har du en stor glad pelargonfamilj!


Den här pelargonen från förra sekelskiftet var vanlig i gamla hem och fick det söta folkliga smeknamnet Smultron och mjölk!

Nya spräckliga sorten ’Raspberry Ripple’ frösåddes på vårvintern och blommade sedan rikt hela sommaren och hösten.

Fina från vår till höst

  • Beskärning. Äldre pelargoner som övervintrat är risiga så här års. Ge dem en skönhetskur i form av en hård beskärning och plantera om dem i fin blomjord. Det finns speciell pelargonjord att köpa. Ställ dem ljust och var först försiktig med vattningen. Öka den gradvis när nya skott bryter fram.
  • Gödning. Vänta med gödning tills de har börjat växa på allvar och dagsljuset blivit längre (mitten av mars). Göd sedan regelbundet med växtnäring, men överdosera inte! Följ anvisningen på förpackningen. För mycket gödsel, speciellt kväve, resulterar i att bladverket utvecklas onormalt, vilket påverkar blomningen negativt.
  • Vattning. Pelargoner gillar inte våta "fötter". Blöt jord och stillastående vatten på fatet eller i ytterkrukan kan vara dödligt för dem. Grundregeln är att jorden ska torka upp i krukan mellan vattningarna. Ta bort vissna blomrester och gula blad regelbundet.
  • Flyttning. Så kommer den härliga dagen när sommaren knackar på dörren och risken för nattfrost är över. Då längtar pelargonerna ut till friska luften. Men var försiktig! Att låta dem direkt stå ute hela tiden kan ge plantorna en chock. Vänj dem vid utelivet genom att ställa ut dem under några timmar, gradvis längre och längre, under någon veckas tid. Tänk också på att skydda pelargonerna från regn, som kan förstöra blommorna. Bäst trivs de på en ljus, luftig plats i närheten av en skyddande vägg.
Annons
16 februari 2009

1 Kommentarer

0

7 sorters blommor till midsommar

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

2

Barnens trädgårdsland

Gör verklighet av barnens trädgårdsintresse. Det är både lätt och roligt att göra sitt eget trädgårdsland.

0

Just nu i trädgården, maj -08

Maj är den månad då allt händer i trädgården.

0

Fin trädgård fort – välj rätt växter

Har du nyss byggt eller köpt en villa? Eller är du bara trött på din gamla trädgård? Vi i Villa tipsar om 12 växter som gör att du får en fin trädgård...

0

Tre trotjänare i trädgården - löjtnantshjärta

Vissa växter är nästan synonyma med ordet ”trädgård”. Det är dem vi ser framför oss i fantasin och många av dem väcker också barndomsminnen till liv....

0

Tre trotjänare i trädgården - syrén

Vissa växter är nästan synonyma med ordet ”trädgård”. Det är dem vi ser framför oss i fantasin och många av dem väcker också barndomsminnen till liv....

1

10 frågor om trädgård

Nu startar utesäsongen och det är åter dags att mota mossan, förbättra jorden och ta tag i grannens grenar. Hur du gör får du reda på av oss!

0

Grön trädgård hela året om!

Trädgårdsentusiasterna Ajan och Jan-Olof i Skillinge har sett till att få en "grön oas" året om. Vi i Villa följde deras trädgårds utseende under fyra...

0

Trädgårdens egna slingrande skatt

Bli blomsterkonstnär med klematis, en lättodlad juvel för liten och stor trädgård. Det finns massor med färgskimrande sorter. Med dem kan du skapa...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post info@viivilla.se. 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post kunddata@bonnier.se

 

Annons