Annons

Alltid färska kryddor

Trädgårdsväxter och krukväxter

Flytta in kryddgården till köksfönstret så kan du njuta av färska kryddor även på vintern.

Annons

Så här års saknar man sommarens kryddor som man kan skörda och använda efter behov. Flytta därför in kryddgården till köksfönstret. Med lite pyssel kan du då njuta av färska kryddor långt in på vinterhalvåret.

Fröså basilika, timjan och citronmeliss

Ettåriga kryddväxter sår man från frö. Vanliga är basilika och dill. Basilika tycker om värme, så den brukar man odla i krukor utomhus eller i växthus. Har man plantor i krukor tar man in dem innan första frosten kommer, annars kan man så nytt frö. Det kan vara svårt att finna i trädgårdsbutikerna, eftersom de returnerar frö innan hösten, men det går att beställa på postorder. Så i krukor fyllda med såjord, täck med ett tunt lager jord och vattna. När plantorna börjar dyka upp kan man nypa blad av dem efterhand. Krukorna ska stå ljust på fönsterbrädan och få lite svag blomsternäring varje gång man vattnar.

Många fleråriga kryddväxter går också att så inomhus och använda som små späda blad. Ljuset räcker inte riktigt till för att det ska bli stora fina plantor, men man kan så och skörda smått. Sedan sår man nytt igen, kanske en - två veckor senare. Fröet är rätt billigt och det doftar gott. Förutom de ettåriga basilika och mejram kan man så timjan, salvia, kyndel, körvel och citronmeliss. Dill är en knepig växt som lätt vissnar, den är nog bäst att köpa färsk i grönsaksdisken eller djupfryst.

Visst vore det trevligt att ha en liten kryddodling i fönstret, året om. Och visst går det, men man får inte glömma att det är solen och värmen som ger kryddorna smak, därför är det inte helt lätt att lyckas. Sol och värme brukar det inte vara så gott om under höst och vinter. En del av alla goda kryddväxter kan man dock försöka odla inomhus. Det blir inga stora mängder, men kryddorna doftar gott och är fina som krukväxter.

Övervintra salvian i köksfönstret

Många fleråriga kryddväxter är mycket tåliga. De trivs i nästan hela Sverige och kommer igen från år till år. Kryddväxter som malört, åbrodd, timjan, kungsmynta (oregano) och gräslök har odlats och använts under hundratals år. De populära medelhavskryddorna, som rosmarin, salvia och lavendel, är inte lika härdiga. De kan övervintra i södra Sverige, men det är inte helt säkert. Vilka fleråriga växter man väljer att plantera i krukor och ställa i köksfönstret beror på tycke och smak. Välj det du använder mest och komplettera kanske med någon som är extra dekorativ.

Salvia, som är så god till fläskkött och kyckling, finns i flera färger. Bladen kan vara silvergrågröna, röda eller brokiga. Den vanliga grågröna sorten är ganska härdig och klarar en vinter utomhus i zon IV. De mer dekorativa sorterna gör man klokt att plantera i en kruka och övervintra inomhus. De är också mycket vackra tillsammans med andra mer gröna växter. De köps som plantor och planteras i planteringsjord. Vattna lite sparsamt, de vill inte ha en jord som är fuktig hela tiden (fler krukväxter dör av övervattning än av torka).

Rosmarin är en praktfull växt, som liksom salvian är grön året om. Rosmarin kan formas till små träd, klot eller andra former. Den vill gärna stå lite svalare om det är möjligt.

Timjan, fransk dragon, mynta och oregano
Timjan är både god och tålig. Den klarar sig rätt bra utomhus långt upp i landet. Vill man sätta en planta i köket köper man en i trädgårdsbutiken och planterar den i sandblandad jord.

Ytterligare kryddväxter man kan odla inomhus i köket är exemplevis citronmeliss, kungsmynta, fransk draon, kyndel och mynta. Det är klokt att välja kryddväxter med mycket smak, av vilka man inte använder mer ett par blad varje gång. Att odla mynta till te är rätt omöjligt, det går åt så stora mängder, inte heller gräslök till sillen.

Lager är grön året om och ska helst stå vid 5 - 7 grader under vintern. Den är alltså ganska svår att hålla fin hela vintern i köket, men man kan pröva. En mindre planta kostar inte mycket och man kan slänga den om den blir för dålig framemot jul. Det finns också större plantor att köpa, i form av träd eller formklippta till pyramider.

Så i torr och mager jord

De flesta kryddväxter gillar mager torr jord. Man kan plantera dem i vanlig blomjord som blandas med sand eller kaktusjord. Kaktusjorden innehåller mer sand. Krukorna behöver inte vara så stora, vanlig "krukväxtstorlek" räcker så länge man har normalstora plantor. Små träd av lager och rosmarin behöver större krukor. Växterna mår bäst om de står en och en i krukor. Man kan samplantera flera olika i en större kruka, men då måste det vara arter som trivs med samma vattning som rosmarin, salvia och timjan. Basilika, dill, gräslök och persilja vill ha en fuktigare jord utan sand, där går vanlig blomjord bra.

Köp i plantshopen

Alla plantor bör köpas i trädgårdsbutiken. De fräscha gröna kryddväxter man kan köpa i grönsaksdisken brukar inte klara sig så länge. Det beror på att de är odlade i växthus, där de står med rötterna i rinnande näringslösning. De har svårt att klara omställningen från växthus till kök och brukar vissna efter ett tag. Man kan pröva med persilja, den håller sig ett tag, men det är svårt med de övriga.

 

Annons
Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
14 januari 2001

0 Kommentarer

0

7 sorters blommor till midsommar

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

0

Fredskalla – förbättrar luften inomhus

Fredskallan är en populär krukväxt som är känd för sina ovala mörkgröna blad och distinkta blommor. Växten förbättrar inomhusluftens kvalitet.

0

Så lyckas du med krukväxterna

Med rätt skötsel kan du få dina krukväxter att stormtrivas. Här är skötseltips för att placera, göda och vattna krukväxterna på bästa sätt. Gör dig...

0

Pimpa trädgården till jul

Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

0

Vinterpynta trädgården

När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

0

Mina värsta misstag

Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

0

Roligt pyssel med pumpor

Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

0

Lisas trädgårdskalender oktober

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

0

Lisas trädgårdskalender november 2010

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons