Foto Istockphoto
Foto Istockphoto

Vi i Villa-testet: Trimma med batteri

Trädgårdsredskap

Visst vill vi ha det snyggt runt alla kanter? Slyn röjd? Men visst är det också skönt att slippa både bensin och sladd? Vi testade 5 batteridrivna trimmers för att se hur de håller måttet.

Annons

Om du vill hålla kanterna runt rabatter och gräsmatta raka och snygga, så att trädgården ser välskött ut, så är en bra grästrimmer ett viktigt redskap.

Samtliga maskiner i vårt test klarade uppgifterna på ett tillfredsställande sätt, och det var inte mycket som skiljde dem åt. Men de som klipper med kniv var ett snäpp bättre i kraftigt ogräs än de som klipper med tråd. Trimmerhuvudet på samtliga testade maskiner gick att vinkla i 90 grader, en fördel när man vill få en perfekt kant längs stengången.

90 graders vinkling av trimmerhuvud.

 

 

 


Så här testade vi

Vi bad olika leverantörer att välja den grästrimmer som passar bäst till en villatomt med stor gräsmatta, men där det också finns flera rabatter, några träd, ett område med kirskål och annat ogräs, en gungställning och en sandlåda. Alltså en tomt med en hel del gräskanter som ska trimmas och klippas. Vi sa också att den valda modellen ska kunna hanteras av både kvinnor och män. Vi har inte testat batteriernas uthållighet eller maskinernas hållbarhet.

Gardena

AccuCut 450Li
1 349 kronor, cirka
Betyg: 4 villor

Effektiv

Annons

Batteri: 18V/1,6AhKlipper med: Plastkniv
Vikt:
2,8 kg
90° vinkling av trimmerhuvud:
Ja
Vårt intryck:
Inga delar ska skruvas fast så trimmern kan användas när den har laddats. En axel med dubbla hjul fälls ned när man ska klippa med vinklat trimmerhuvud. Batteriet har ingen laddare utan ansluts via sladd direkt till eluttag. Plastknivarna klipper lätt kraftigt ogräs och små rotskott. Känns lite tung att arbeta med, men den är mycket effektiv.

www.gardena.se

Bosch

ART 26Li
1 395 kronor, cirka
Betyg: 4 villor

Bäst i test: Kompetent och stark

Batteri: 18V/1,3 Ah
Klipper med: Plastkniv
Vikt: 2,4 kg
90° vinkling av trimmerhuvud: Ja
Vårt intryck: Orsakade en del problem vid monteringen eftersom skyddskåpan av plast skulle tryckas fast med lite större tryck än vad vi hade lust att använda. Men det gick till slut och kåpan höll. Laddar snabbt den första gången. Motorn är stark och trimmern klarar tjockt ogräs och små rotskott. Behaglig vikt och fin ergonomi. Testvinnare.

www.bosch.se

Ryobi

RLT 1830Li
1 349 kronor, cirka
Betyg: 3 villor

Rejäl men lite tung

Batteri: 18V/1,4Ah
Klipper med:
NylontrådVikt: 3,2 kg
90° vinkling av trimmerhuvud:
Ja
Vårt intryck: Skyddskåpan ska fästas med tre skruvar, men det går snabbt och lätt. Trimmern är både effektiv och stark. Den är också lätt att arbeta med, trots att den känns lite tung och att den väsnas mer än flera av de andra maskinerna. Å andra sidan verkar trimmern vara en av de mest hållbara och rejäla maskinerna i testet.

www.ryobitools.se

Black & Decker

GLC 1825L
1 599 kronor, cirka
Betyg: 3 villor

Robust hjälpreda

Batteri: 18V/1,5Ah
Klipper med: Nylontråd
Vikt:
2,4 kg
90° vinkling av trimmerhuvud: Ja
Vårt intryck: Nylontråden är ganska kraftig men den klarar ändå inte tjockt ogräs eller små rotskott. Det är annars en stark trimmer med mycket bra ergonomi. Trimmern är robust och verkar rejäl, å andra sidan känns den lite tung trots att den väger lika mycket som till exempel Bosch. Den första laddningen av batteriet tog lång tid.

www.blackdecker.se

Stiga

SGT 2220 A
1 195 kronor, cirka
Betyg: 3 villor

Mycket ergonomisk

Batteri: 20V/1,5Ah
Klipper med: Nylontråd
Vikt: 2,2 kg
90° vinkling av trimmerhuvud: Ja
Vårt intryck: Inga delar ska skruvas fast så trimmern kan tas direkt från kartongen till gräsmattan (efter laddning av batteriet). Nylontråden är i tunnaste laget och trimmern är därför bäst på gräs och tunnare ogräs. Maskinen känns mycket enkel och lätt att arbeta med och ergonomin är mycket bra.

www.stiga.se


14 september 2011
2

Test: batteridrivna gräsklippare

Vi har testat åtta av de vanligaste batteridrivna gräsklipparna för att se vilka skillnader det är mellan dem och vad de kan.

0

Bäst i test: slangvindor

Vi har testat åtta olika slangvindor för väggmontering och kan konstatera att det är stor skillnad mellan modellerna och vad du får för pengarna....

1

Bäst i test: grästrimmers

Ska du köpa en grästrimmer? Vi har testat åtta olika modeller av grästrimmers för att se vad de kan – fyra bensindrivna och fyra nätanslutna!

0

Vill ha-prylarna till trädgården just nu

Många trädgårdsprylar är väldigt praktiska, men ibland vill man sätta guldkant på tillvaron. Här är tre vill ha-prylar där flärd har kombinerats med...

I samarbete med Stiga

Det här kommer att förändra din syn på batteridrivna gräsklippare

För klen motor, för kort batteritid, passar bara radhustäppor – nej, de argumenten mot batteridrivna klippare håller inte längre. Utvecklingen har gått...

0

Slipp rensa ogräs – Vi i Villa lanserar robotrensare

Äntligen slipper du rensa ogräs i rabatten! Vi i Villa lanserar nu en robotrensare – villaägarens räddning i sommar.

1

Premiär för utelivet!

Vässa sekatören och impregnera trallarna, för nu är det äntligen dags för nystart i trädgården!

0

Kul lek i trädgården

Äntligen sommar! Varför inte glädja barnen med lite nya leksaker för trädgården? Om barnen är sysselsatta blir det dessutom lättare för dig att få tid...

0

Strål & stril

En förutsättning för allt liv är vatten. En förutsättning för ett bra människoliv, är semester. Här får du bästa tipsen på hur du klarar bevattningen i...